İlginç Bilgiler

AVUSTURYA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


Eylül 13, 2021 / 2276 Görüntüleme / 0 Yorum

Avusturya, alpin gölleri, göz alıcı dağları, modern ve tarihi şehirleri, şirin köyleri, temiz havası ve macera sporları ile dolup taşan bir ülkedir. Söylemeye gerek yok, cazibeyi görmek kolaydır. Bu ülkenin öğrenecek bir sürü tarihi ve ilginç gerçekleri vardır. İster Avusturya'ya seyahat ediyor olun, ister kültürle ilgileniyor olun, sizin için bazı eğlenceli Avusturya gerçeklerini derledik. Hazırsanız başlayalım. 

Avusturya hakkında çok şaşıracağınız ilginç bilgiler

1. Avusturya bayrağı dünyanın en eski bayraklarından biridir ve vatandaşlar tarafından uçurulduğunda kırmızı, beyaz ve kırmızı olmak üzere üç yatay çizgiden oluşur. Bayrak hükümet tarafından dalgalandırıldığında ise, triband tasarımına ek olarak, merkezde bir kartal ve bir arma içerir.

Avusturya Bayrağı

2. Avusturya'nın başkenti Viyana, ülke nüfusunun neredeyse dörtte birine ev sahipliği yapımaktadır.

3. Viyana'daki Tiergarten Schönbrunn, dünyanın en eski hayvanat bahçesidir. İmparator Franz I'in doğal dünyaya olan yoğun ilgisinden dolayı 1752'de kraliyet, yabani hayvan koleksiyonu oluşturup halka sunmuştur.

Tiergarten Schönbrunn (Hayvanat Bahçesi)

4. Ünlü klasik müzik bestecileri Joseph Haydn, Franz Liszt, Johann Strauss, Franz Schubert ve Wolfgang Mozart Avusturyalıdır.

5. Psikanalizin kurucu babası olarak kabul edilen psikiyatrist Sigmund Freud, Viyanalıydı. Eski evini ve ofisini Viyana'da ziyaret edebilirsiniz.

Sigmund Freud

6. Vals Avusturya'da doğdu. Özellikle Viyana'nın 17. yüzyıl banliyölerinde.

7. 1498'de İmparator I. Maximilian, dünyanın en ünlü korolarından biri olan Viyana Erkek Korosu'nu kurdu ve kastratilerin yerine sesleri henüz değişmemiş genç erkek çocukları getirdi.

8. Avusturya, üç hükümet kolu ile parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Bunlar, bir Başkan ve bir Şansölyeden oluşan yürütme organı, Ulusal Konsey ve Federal Konseyi içeren yasama organı ve Yüksek Yargı Mahkemesi tarafından yönetilen yargı organıdır.

9. Avusturya, İmparator II. Francis'in Kutsal Roma İmparatorluğu'nu dağıtmasıyla kuruldu. Bu noktada Avusturya, Alman Konfederasyonu'nun bir parçası olmasına rağmen, Avusturya İmparatorluğu oldu. Bu, 1866'da Avusturya-Prusya Savaşı ile sona erdi.

10. Avusturya bir zamanlar nükleer enerji için faaliyete geçmek istedi ve planlanan üç nükleer santralden ilki - Zwentendorf - inşa edildi. Ancak santral faaliyete geçmeden önce, Avusturya Parlamentosu 1978'de nükleer enerjiyi yasaklamak için oy kullandı. Ne yazık ki Avusturya, Çernobil'den olumsuz etkilenen birçok Avrupa ülkesinden biriydi. 1997'de Parlamento, Avusturya'yı nükleer silahlardan arındırılmış bir ülke olarak tutmak için oy kullandı. Zwentendorf güç planı hiçbir zaman faaliyete geçmedi ve artık toplantılar ve özel etkinlikler için kullanılıyor.

11. Yıllık en yaşanabilir şehirler listesinde, Viyana neredeyse her zaman en üstte yer alıyor.

12. Kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bazında Avusturya, dünyanın en zengin 14 ülkesinden biridir.

13. 2.860 karatlık dünyanın en büyük zümrüdü Viyana'da İmparatorluk Hazinesi'nde sergileniyor.

Emerald Unguentarium (Vessel) - İmparatorluk Hazinesi | Viyana

14. 803 yılında faaliyete geçen Haslauer, dünyanın en eski han ve restoranı olup halen faaliyettedir. Aynı zamanda Avrupa'nın en eski şirketi unvanına da sahiptir.

Salzburg Stiftskulinariums

15. Habsburgların yazlık sarayı Schönbrunn Sarayı, 1.440'tan fazla odaya sahiptir.

Schönbrunn Sarayı

16. Avusturya, Kıbrıs, Finlandiya, İrlanda, Malta ve İsveç ile birlikte NATO üyesi olmayan altı AB üyesinden biridir.

17. Ünlü Avusturyalıların uzun listesi arasında kendi adını taşıyan spor otomobil şirketinin kurucusu ve Volkswagen'in tasarımcısı Ferdinand Porsche yer alıyor.

Ferdinand Porsche

18. Oetz Vadisi'ndeki bir buzulda donmuş halde bulunan Oetzi, dünyanın en iyi korunmuş Taş Devri adamı olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 5300 yıl önce 46 yaşında öldü.

19. Uzlaşma, Avusturya yaşam tarzının önemli bir bileşenidir. Sosyal Ortaklık uygulamalarının bu kadar başarılı olmasının nedeni budur. Temel olarak işverenler ve çalışanları arasında bir işbirliği düzenlemesidir. Sendikalar ve iş dünyası liderleri, her iki tarafa da fayda sağlayacak politikalar ve uygulamalar oluşturmak için birlikte çalışırlar.

20. Kahve, Türklerin 17. yüzyılda geri çekilmeye zorlanmasından ve geride muazzam miktarda kahve çekirdeği bırakmalarından bu yana, Avusturyalıların önemli bir elyafı olmuştur. Kahvehaneler, alışveriş yapanlar, işadamları, öğrenciler ve işçiler için birer toplanma yeri olarak ikonik hale geldi. “Jause” olarak bilinen günlük kahve molası, genellikle öğleden sonra 3 civarında, kek ve hamur işlerinin de tadını çıkarırken gerçekleşir.

21. Dünyaca ünlü Salzburg Festivali 1920'de başladı ve Avusturya'da yaz aylarının en önemli olaylarından biri. Konserler, opera, tiyatro prodüksiyonları, resitaller ve konferanslar ile her yıl 170.000'den fazla insanı kendine çekiyor. Tabii ki Salzburg'da yer verilen bu aktivitede Mozart'ın müziğine geniş yer veriliyor.

Salzburg Festivali

22. Dikiş makinesi Avusturyalı Josef Madersperger'in icadıydı.

23. Enerji içeceği “Red Bull” Avusturya'da yaratıldı. Şu anda gezegendeki en çok satan tek enerji içeceği.

24. Mağaralarla ilgileniyorsanız Avusturya'da bulunan Werfen, dünyanın en büyük buz mağarasına ev sahipliği yapmaktadır. 26 milden fazla uzanır.

Werfen - Buz Mağarası

25. Avusturyalı fizikçi Ernst Mach 1888'de ses hızının üzerinde havanın çok farklı davrandığını keşfetti. 1929'da, ses hızının üzerindeki hızları belirtmek için hala kullanılan bir dizi Mach sayısının kabul edilmesiyle onurlandırıldı.

26. Kartpostallar ilk olarak Avusturya'da yayınlandı.

27. Dünyanın en çok kazanan ikinci şefi olan ünlü şef Wolfgang Puck, Avusturyalıdır.

Wolfgang Puck

28. Avusturyalılar Mozart'ın evi olmaktan gurur duyuyorlar. Bu gerçeğin kutlanmasının bir yolu, çok kaliteli bir çikolata türü olan “Mozartkugeln”in piyasaya sürülmesidir.

Mozartkugeln

29. Nobel Barış Ödülü'nü kazanan ilk kadın Avusturya-Macaristan vatandaşı Barones Bertha von Suttner oldu. 1905'te ödülü kazandı.

30. Bir Avusturyalıyla kadeh kaldırırsanız, göz teması kurduğunuzdan ve koruduğunuzdan emin olun. Bunu yapmamak kötü şans olarak kabul edilir ve bedeli yedi yıllık kötü sekstir.

‘Avusturya Hakkında İlginç Bilgiler’ yazımızın sonuna geldik :) Umarım keyif almışsınızdır. 

 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et