İlginç Bilgiler

Duyduklarınıza İnanamayacağınız 10 Hint Geleneği


Kasım 03, 2022 / 5010 Görüntüleme / 0 Yorum

Hint kültürü ve gelenekleri, son zamanlarda tüm dünyada tanınmaya başlanmıştır. Bu gelenekler, Hindistan dışında yaşayanlar için oldukça ilginç ve dikkat çekicidir. İlginç Hint gelenekleri, binlerce yıldır Hindistan'daki yaşam biçimini belirleyen Eski Hint kutsal yazılarından ve yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır. 

İlginç Hint Gelenekleri

  1. Ganj Nehri’nde günahlardan arınmak
  2. İneklerin kutsal sayılması
  3. İntiharın takdir edilen bir konu olması
  4. Kadınların çok eşli olması
  5. Kızların köpekler ile evlendirilmesi
  6. Kız tarafının başlık parası vermesi
  7. Yılan oynatma
  8. Sati
  9. Kurbağaların evlendirilmesi
  10. Bebeklerin yüksekten atılması

En ilginç 10 geleneği yukardaki şekilde sıralayabiliriz. Gelin bunlara hep birlikte yakından bakalım!

Birbirinden Değişik 10 Hint Geleneği

#1 Ganj Nehri’nde Günahlardan Arınmak

Hintlilere göre kutsal ve saf olan Ganj Nehri, hayatın başladığı ve biteceklerine inandıkları yerdir. İnanışa göre, Tanrıça Ganga'nın vücut bulmuş halidir. Hintlilere göre Tanrıça Ganga, nilüfer ile beyaz bir taç giyen, ellinde bir su çömleği tutan ve evcil hayvanı olan timsahının sırtında oturan güzel bir kadın olarak betimlenmektedir.

Hintliler her yaz, Ganga Dusshera veya Ganga Dashami olarak bilinen festivalle kutsal nehrin tanrı katından dünyaya inişinin gününü kutlar. Bu kutlamalarda herkes Ganj Nehri’nde yıkanmaktadır. Bu sayede günahlarından arındıklarına inanmaktadırlar.

Yaşayan insanların yanı sıra bu nehir, inanışlara göre ölen insanlar için de kutsaldır. Nehrin kıyısında yakılıp küllerini bu nehre atmak, ölen kişinin ruhunu özgürleştirmek anlamına da gelmektedir.

Ganj Nehri’nde Günahlardan Arınmak

#2 İneklerin Kutsal Sayılması

Hintlilerde Tanrı sayısı oldukça fazladır. Genel olarak da Tanrı Brahma'nın dünyayı yarattığına inanırlar. Bu sebepten dolayı Brahma’ya tapmaktadırlar. Genel olarak Hintlilerin ineklere tapma durumu yanlıştır. Hint geleneklerinde inekler kutsal sayılmaktadır, tapma durumu söz konusu değildir.

Hintlilere göre inek sütüyle tüm canlıları beslediği için toprak anayı temsil etmektedir. Bunun yanı sıra gübresiyle toprağı beslemesi, sütünden yoğurt, peynir vb. ürünlerin yapılması, kışın tezeğinin yakılması, idrarının bazı hastalıklara iyi geldiği gibi inanışlar ile inekler kutsal sayılmaktadır. Yani bir ineği öldürüp sadece etinden yararlanmak yerine, yaşatıp diğer özelliklerinden de yararlanmaktadırlar. Hintlilerin inekleri kutsal görmesi sebebiyle bugün nüfusun %80'i nadiren et yemektedir. Hatta bazı Hint eyaletleri, ineklerin kesilmesini ve tüketilmesini yasaklanmıştır.

İneklerin Kutsal Sayılması

#3 İntiharın Takdir Edilmesi

Karma ve reenkarnasyona olan inançlarından dolayı intihar oranları Hintlilerde oldukça yaygındır. Hinduizm'de kişinin nasıl yaşayacağı ve nasıl öleceği bireyin kendi kararıdır.

Bundan dolayı intihar etmek toplum açısından oldukça takdir edilen bir eylem olmaktadır. Diğer birçok dine göre günah olan bu eylem burada tamamen alkışlanmaktadır. İntihar etmeye karar veren bir kişi 3 gün boyunca oruç tutmaktadır. Sonrasında hangi yöntem ile intihar edeceğini belirleyip, yaşamına son vermektedir.

#4 Kadınların Çok Eşli Olması

İngiliz işgaline kadar kadınların birçoğu eşinin kardeşi veya kuzeniyle evlendirilmekteydi. Günümüzde çok fazla görülmese de hala ücra semtlerinde görülen bir diğer gelenek de kadınların birden fazla eşlerinin olmasıdır.

#5 Kızların Köpekler ile Evlendirilmesi

İlginç Hint gelenekleri saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de gerçek bir evlilik yapana kadar evlendikleri köpeklerin kızları koruyacaklarına inanan Hintliler, yedi yaşına gelen her kızı bir köpekle evlendirmektedirler.

Kızların Köpekler ile Evlendirilmesi

#6 Kız Tarafının Başlık Parası Vermesi

Drahoma geleneği olarak bilinen bu gelenek başlık parası anlamına gelmektedir. Genel olarak erkek tarafının başlık parası verdiğini duymaya alışığız fakat burada durum biraz farklı. Burada başlık parası isteyen taraf erkek tarafı! Üstelik bundan dolayı genel olarak Hintliler kız çocuğu olsun istemiyorlar.

#7 Yılan Oynatma

Hint animasyonlarında, dizilerinde ve filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bir sahne, sokak köşelerinde yılan oynatma! Turistler tarafından oldukça ilgi çeken ve yerli halkın para kazanmak için yaptığı bu gelenek Hindistan’ın her köşesinde görebileceğiniz bir manzaradır.

Dans ettirilen yılanlar

#8 Sati Geleneği

Biraz tüyler ürperten bu gelenek kocası ölen kadınların kocalarıyla birlikte kendilerini ya da başkaları tarafından benzin dökülerek yakıldığı bir gelenektir. Bu gelenek ile yapılan yakma işleminde kadının günahlarından arınıp, kocasıyla birlikte ebediyete yolculuk yaptığına inanılmaktadır.

#9 Kurbağaların Evlendirilmesi

Yağmur tanrılarını sakinleştirmek için yapılan bu gelenek veya ritüel, kurbağaların evlendirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Yağmur tanrılarının yatıştırılması ve yağmurların başlaması için kurbağalar geleneksel bir Hint düğünü ile evlendirilir. Düğünden önce, bir erkek kurbağaya Varun yani su tanrısı, dişi kurbağaya da Varsha yani yağmur mevsimi ismi verilmektedir.

Kurbağaların Evlendirilmesi

#10 Bebeklerin Yüksekten Atılması

Bu gelenek, 700 yıldan fazla bir süredir Hindistan'da hem Hindular hem de Müslümanlar tarafından uygulanmaktadır. Bebekleri yüksekten atma durumunda daha zeki, daha başarılı, daha şanslı ve daha zengin olacağının inancı yatmaktadır. Aşağıda duran bir grup adam tarafından gerilen çarşafla sıkıca tutulan bebekler atılma olayından sonra aileye geri verilmektedir. Bu gelenek ile aileler, tanrıya olan güvenlerini gösterdiklerine inanmaktadırlar.

Farklı birçok geleneği olan Hintlilerin en ilginç geleneklerini sizin için yazımızda derledik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere! :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et