İlginç Bilgiler

İNGİLTERE HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


Nisan 03, 2021 / 810 Görüntüleme / 0 Yorum

İngiltere hakkındaki bilgilerinizi bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız aşağıda paylaştığımız İngiltere hakkında ilginç bilgiler tam sana göre! Bazı bilgiler gerçekten de hayret verici :) Peki bu bilgiler neler? Haydi, hep birlikte öğrenelim. 

1. LONDRA’NIN TAŞIMA SİSTEMİ EN ESKİ TAŞIMA SİSTEMLERİNDEN BİRİDİR.

Londra’nın taşıma sistemi dünyanın en eski ve en büyük taşıma sistemlerindendir. 270 adet hala işlevine devam eden istasyonuyla birlikte bu istasyonlarda toplam 400 adet yürüyen merdiven bulunmaktadır. En uzun yürüyen merdiven North London line’daki Angel’dadır. Bunun dışında fonksiyonunu yitirmiş ve daha fazla kullanılmayan 40 adet istasyon bulunmaktadır. 

Londra'nın taşıma sistemi, dünyanın en eski ve en büyük taşıma sistemlerinden biridir.

2. STONHENGE, PİRAMİTLERDEN DAHA ESKİDİR.

Stonhenge İngiltere’nin güneyinde bulunan ve İngiltere’nin en ünlü turist çeken yerlerinden biridir. M.Ö 3000 yıllarında kurulan Stonhenge, MÖ 2551 yıllarında inşa edilen Mısır piramitlerinden daha eski bir yapıdır. Stonehenge, Neolitik Dönemden (Yeni Taş Devri) Tunç Çağı'na geçiş sırasında altı aşamada inşa edilmiştir. Tarih öncesi bir taş daire biçiminde, yapay olarak post ve lento oluşumunda düzenlenmiş olan şekillendirilmiş sarsen taşlarından dolayı, ve Güney Galler'deki 100–150 mil (160–240 km) uzaklıkta,  küçük mavi taşlarının (magmatik ve diğer kayalar) uzak kökeni nedeniyle benzersizdir. Anıtın adı muhtemelen "taş asma" veya "darağacı" anlamına gelen Sakson stan-hengen'den gelmektedir. Avebury'deki benzer tapınak kompleksi de dahil olmak üzere yakındaki 350'den fazla anıt ve heng (dairesel bir banka ve hendekten oluşan eski toprak işleri) ile birlikte Stonehenge, 1986'da UNESCO Dünya Mirası alanı olarak seçilmiştir. 

Turistlerin vazgeçilmez destinasyonlarından biri olan Stonehenge, Mısır Piramitleri'nden daha eskidir. 

3. KRALİÇE ELIZABETH DOĞUM GÜNÜNÜZÜ YA DA EVLİLİK YILDÖNÜMÜNÜZÜ KUTLAYABİLİR.

Kraliçe 100., 105. Ve 105’i takip eden her yıl için doğum gününüzde size tebrikler mesajı gönderiyor. Bu aynı zamanda evliliklerinde 60., 65., 70., ve 70’ i takip eden her yılı deviren çiftler için de geçerlidir. 

Gönderilen kutlama kartı kişilere özel olmakla birlikte üzerinde faksimile imzası bulunuyor. Kart size özel bir zarfta, normal bir posta sisteminde geliyor. Bunun için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. 

Bu kutlamaya sahip olabilmek için bu özel günlerden 3 hafta önce mesaj başvurusu yapmanız gerekiyor. Gerekli formları doldurup evlilik ya da doğum sertifikanızın birer kopyasını da beraberinde gönderdiğinizde bu kutlamaya siz de özel günlerinizde sahip olabilirsiniz. 

Eğer 100 yaşın üzerindeyseniz, Kraliçe Elizabeth'in ıslak imzasını taşıyan kutlama kartına sahip olabilirsiniz.

4. KRALİÇE ELIZABETH II.’NIN PASAPORTU YOKTUR. 

Yurtdışına seyahat ederken Kraliçe Elizabeth II.'nin İngiliz pasaportuna ihtiyacı yoktur. Çünkü İngiliz pasaportu majesteleri adına çıkarılmıştır. Bu yüzden kraliçeye pasaport çıkarılması gereksiz görülmektedir. Geriye kalan bütün royal ailesi fertlerinin pasaportu vardır.

Kraliçe Elizabeth'in seyahat etmek için pasaporta ihtiyacı yoktur.

5. İNGİLTERE, BİRLEŞİK KRALLIK VE BÜYÜK BRİTANYA AYNI YERLER DEĞİLDİR. 

Arap saçına dönmüş bu durumu haydi hep birlikte analiz edelim. İngiltere ve Birleşik Krallık’ın aynı yerleri kapsadığı genel bir yanılgıdır. Birleşik Krallık Kuzey İrlanda’yı kapsarken İngiltere Kuzey İrlanda’yı kapsamaz. Britanya, İngiltere ve Galler ülkesinden oluşan bir bölgedir. Büyük Britanya; İngiltere, Galler ve İskoçya ülkelerine ev sahipliği yapan adanın adıdır. Birleşik Krallık, Büyük Britanya adasındaki ülkeler ile Kuzey İrlanda ülkesinin (İrlanda adasını İrlanda Cumhuriyeti ile paylaşan) birliği olan bir ülkedir. İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'ın parçası olmayan ayrı bir ülkedir. Londra hem İngiltere'nin hem de Birleşik Krallık'ın başkentidir. 

Şemada da belirtildiği gibi, Birleşik Krallık'ın içinde Kuzey İrlanda da bulunmaktadır. 

6. DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ KÜTÜPHANESİ LONDRA’DADIR. 

King’s Cross istasyonuna yakın Britanya Kütüphanesi (British Library) 150 milyondan fazla eser barındırmaktadır. 

1753'te kurulan İngiliz Müzesi'nin bir parçası olan, 1972'de çıkarılan yasayla müzeden ayrılan kütüphanenin koleksiyonunda 400’den fazla farklı lisanda kitaplar, magazinler, el yazmaları, haritalar, gazeteler, patent belgeleri, veritabanları, baskılar ve ses kayıtları bulunuyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphanede aynı zamanda 8 milyon parçalık pul koleksiyonu da bulunmaktadır. Bu kütüphanedeki eserler arasında dünyanın basılı ilk yayını olan Diamond Sutra ve ressam Leonardo Da Vinci'nin not defteri yer alıyor. Aynı zamanda MÖ 2000 yıllara kadar uzanan el yazmalarını da bu kütüphanede bulabilirsiniz.

1973 yılından itibaren halka açık hizmet veren Britanya Kütüphanesi, dünyanın en büyük 2. kütüphanesidir.

7. GOLF İSKOÇYA’NIN MİLLLİ SPORUDUR. 

Golf 15. Yüzyılda St. Andrews’de icat edilmiştir. 1457’de Kral James II tarafından askeri eğitimi engellemesi nedeniyle yasaklanmıştır. Yasak 1502’de Kral James IV tarafından kaldırılmıştır ve aynı yıl içinde Kral James IV ilk dökümanlı golf kulübü satın almasını gerçekleştirmiştir. 

Golf, İskoçya'da icat edilmiştir.

8. İSKOÇYA’NIN ÜNLÜ CANAVARI VARDIR. 

Bizdeki Van Gölü canavarı gibi onların da ‘Nessie’ adında Loch Ness Gölü’nde (Birleşik Krallık’ın en büyük gölü) yaşadığı ve yılana veya pleziyozora benzediği iddia edilen büyük bir su canlısına inanılmaktadır. Mitolojik bir canlı olmasına rağmen çoğu insan geçtiğimiz yıllarda gördüğünü dile getirmektedir. 

Nessie - Loch Ness canavarının İskoçya'da yaşadığı inanılmaktadır. 

9. KRALİYET EVLİLİKLERİ RESMİ TATİLDİR. 

Birleşik Krallık kraliyet düğünlerini büyük seremoniler eşliğinde kutlamaktadır. 2011’de evlenen Prens William ve eşi Catherine Middleton’ın evlendiği gün resmi tatil (bank holiday) ilan edilmiştir. Fakat 2018 yılında evlenen Prens Harry ve Meghan Markle için herhangi bir resmi tatil planlanmamıştır. Bunun yerine Prens Harry-Meghan evliliğinin yıldönümünde publar çalışma saatlerini kutlama adına uzatmışlardır.

Kraliyet evlilikleri resmi tatil sayılmaktadır. 

10. ANTİK ÇAĞ DİLİ HALA YAYGIN OLMASA DA HALA KULLANILMAKTADIR. 

Toplam 4 adet Kelt Dili hala günümüzde Birleşik Krallık tarafından tanınmaktadır. Bunlar: İskoç Gaelce, Irlandaca Gaelce, Galce ve Bretonca’dır. 

Birleşik Krallık'ta Kelt dili az da olsa kullanılmaktadır.

İngiltere hakkında ilginç bilgiler yazımızın sonuna geldik. Bol şaşırtmalı bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et