İlginç Bilgiler

İTALYA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


Nisan 03, 2021 / 5665 Görüntüleme / 0 Yorum

İtalya hakkında ilginç bilgileri paylaştığımız sayfamıza hoşgeldiniz! Dünyanın en etkileyici sanat, mimari, yemek ve manzaralarından bazılarına sahip olan İtalya'nın her sene inanılmaz sayıda turist çekmesi hiç de şaşırtıcı değil. Antik şehirlerden ve yükselen dağlardan kaliteli şaraplara ve geleneksel pizzalara kadar, bu büyüleyici ülkeyi yıllarca keşfedebilir ve yine de her şeyi keşfedemezsiniz.İşte bu muhteşem ülkenin kendine özgü özelliklerini daha da fazla takdir etmenizi sağlayacak İtalya hakkında garip ve harika gerçekler: 

1. İTALYA, BATI AVRUPA’NIN EN GENÇ ÜLKELERİNDEN BİRİDİR. 

İtalya, ayrı ulus devletlerinin İtalya Krallığı adı altında birleşip 1861'den beri egemenliğini tek bir ülke olarak devam ettirdiği bir Avrupa ülkesidir. Aynı zamanda, Avrupa'daki ve hatta dünyadaki en uzun ve en renkli geçmişlerinden birine sahiptir. İtalya, 1861 yılına kadar, küçük egemen devletlerin topluluğu olmasından dolayı günümüzde ülke çapında kültürel farklılıklar yaşanmaktadır. 

Batı Avrupa'nın en genç ülkelerinden biri İtalya'dır.

2. ROMA, 2000 YILDAN DAHA ESKİDİR. 

Tarihi Roma şehri, MÖ 753'te kuruldu. MÖ 27'de başladığı şehrin adını taşıyan Roma İmparatorluğu, MS 395 yılına kadar Avrupa'nın çoğunu ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerini yönetti. Bundan sonra İtalya, 1861'de birleşene kadar birçok ayrı devlete bölündü. İtalya'nın ulusal gününe ‘Festa della Repubblica’ denir. Cumhuriyetin kuruluşu her yıl 2 Haziran'da kutlanmaktadır.

Roma İmparatorluğu çok eskiye dayanmaktadır. 

3. ÜLKE 20 YILDIR DİKTATÖRLÜK ALTINDAYDI.

Faşist diktatör Benito Mussolini, 1925'ten 1945'e kadar İtalya'yı yönetti. Ülkenin kontrolünü üstlenmeden önce, 1922'den itibaren üç yıl boyunca başbakan olarak görev yaptı. Il Duce (lider anlamına geliyor) olarak bilinen Mussolini, radikal bir sosyalist olarak başladı, ancak 2. Dünya Savaşı öncesinde Adolf Hitler ile aynı çizgide hareket etti. 1945'te partizan birlikler tarafından öldürüldü.

İtalya, faşist lider Benito Mussolini tarafından 20 sene yönetilmiştir.

4. İTALYA’NIN SON KRALI SADECE 36 GÜN HÜKÜM SÜRDÜ.

İtalya, vatandaşların İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bir cumhuriyet lehine egemen bir monarşi fikrini ortadan kaldırmak için, oy verdikleri 1946 yılına kadar kraliyet ailesine sahipti. Kral Umberto II, 9 Mayıs 1946'dan 12 Haziran 1946'ya kadar hüküm sürdü. "Mayıs Kralı" olarak da anılan Kral Umberto, son günlerini Portekiz Rivierası'nda sürgünde yaşayarak geçirdi.

Mayıs Kralı Umberto II, sadece 36 gün tahtta kalabilmiştir.

5. ULUSAL BAYRAKLARI FRANSIZ BAYRAĞINDAN ESİNLENİLMİŞTİR. 

Benzer tasarıma sahip Fransız bayrağından esinlenilen İtalyan bayrağının renkleri umut (yeşil), inanç (beyaz) ve sadaka (kırmızı) temsil eder. İtalyancada sık sık "il Tricolore" olarak anılır ve hatta 7 Ocak'ta Üç Renkli Gün (veya Bayrak Günü) vardır. Kutlamaların merkezi, bayrağın ilk olarak 1797'de Cispadane Cumhuriyeti tarafından kabul edildiği Reggio Emilia'ya kabul ediliyor.

İtalyan bayrağı için Fransız bayrağından esinilmiştir.

6. AŞK ÇEŞMESİ’NE HER YIL YAKLAŞIK 1 MİLYON EURO ATILIYOR. 

Efsaneneye göre, Aşk Çeşmesi'ne bir adet bozuk para atarsanız Ebedi Şehir'e (Roma) geri döneceğiniz anlamına gelir, iki adet bozuk para atmak geri dönüp aşık olacağınız anlamına gelir ve üç adet bozuk para atmak geri döneceğiniz, aşkı bulacağınız ve evleneceğiniz anlamına gelir. Görünüşe göre herkes istiyor, çünkü Aşk Çeşmesi'ne her gün yaklaşık 3,000 € 'luk bozuk para atılıyor. Bu para daha sonra toplanıp fakirlere ve evsizlere yardım için hayır kurumlarına bağışlanır.

Her gün Roma - Aşk Çeşmesi'ne yaklaşık 3000 Euro'luk  bozuk para atılmaktadır.

7. SHAKESPEARE’İN 38 OYUNUNDAN 13’Ü İTALYA’DA GEÇİYOR. 

Romeo ve Juliet, Verona şehrinde yer alır ("Juliet'in balkonunu" kendiniz bile ziyaret edebilirsiniz), Julius Caesar ise Roma'da gerçekleşir. Othello/Venedik Taciri, Venedik'te (adından da anlaşılıyor), Kuru Gürültü ise Sicilya'nın Messina kentinde bulunuyor. Ozan'ın İtalya'da zaman geçirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmasa da, ülke tasviri şaşırtıcı derecede doğru.

Skakespeare'in birçok oyunu İtalya'da geçmektedir.

8. PİNOKYO İLK OLARAK İTALYAN GAZETESİNDE YAYINLANDI.

Hayat bulan ve yalan söylemekten hoşlanan tahta bir oyuncağın klasik hikayesi, 1880'de Carlo Collodi tarafından yazılmıştır. İtalya'nın ilk çocuk gazetesi olan ‘Giornale per i Bambini’'de tefrika edildi. Pinokyo kültürel bir simge olmaya devam ediyor ve tüm dünyada biliniyor. 

Pinokyo, ilk zamanlar çocuk gazetesinde yayınlanmaktaydı. 

9. İTALYA, DÜNYA’NIN EN FAZLA UNESCO DÜNYA MİRAS ALANINA SAHİPTİR.

Etna Dağı'ndan Alberobello'nun trulli'sine, Roma'daki Kolezyum'a, İtalya, 55 dünya mirası alanı da dahil olmak üzere önemli turistik yerlerle doludur. Mutlaka görülmesi gereken bu yerlerin dünya mirasi olması, turistlerin de her yıl İtalya’yı seçme nedenleri arasında yer almasına etkendir. 

İtalya'da UNESCO dünya mirası alanı çok fazladır.

10. SİSTİNE ŞAPELİ GÜNDE 20 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİYİ AĞIRLIYOR. 

1512 yılında Michelangelo tarafından boyanmış olan Vatikan Şehri'ndeki Apostolik Sarayı'ndaki Sistine Şapeli'nin tavanı, dünyanın en ünlü anıtlarından biridir. Kesinlikle en etkileyici olsa da, aslında içindeki şapeli süsleyen birkaç muhteşem freskten sadece biri. Bugün Sistine Şapeli, papanın ve bir sonraki Papa'yı seçmekten sorumlu olan Papalık Meclisi'nin kaldığı yerdir. 

Sistine Şapeli, ünlü turist destinasyonlarından biridir. 

11. İTALYA, AVRUPA’NIN ÜÇ AKTİF YANARDAĞINA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTADIR. 

Sicilya’nın doğu kıyısında bulunan Etna Dağı en son 2018'de patladı, ancak genellikle tepeden yükselen beyaz bir buhar bulutunu görebilirsiniz. Catania'nın ana alışveriş caddesi olan Etnea boyunca dolaşırken gerçeküstü bir manzara! Daha yakından görmek için mutlaka Etna Dağı'nın zirvesine yürüyüş yapmalısınız.

Stromboli Dağı şu anda aktiftir ve Sicilya kıyılarında kendi küçük adasına sahiptir. Adayı ziyaret etmeyi planlayabilirsiniz, ancak mevcut aktivite seviyesine bağlı olarak planları değiştirmeniz gerekebileceğini unutmayın. Eğer başarırsanız, 'Sciara del Fuoco'yu ziyaret etmek için rehberli bir yürüyüş yaptığınızdan emin olun.

Vesuvius, güneydeki Napoli şehrine bakmaktadır ve 1944'ten beri patlamamıştır, bu da onu Pompeii kazı alanıyla birlikte Napoli'den yarım günlük çok popüler bir gezi haline getirmiştir.

Avrupa'nın aktif üç yanardağı İtalya'da bulunmaktadır. Fotoğraftaki Etna Dağı'dır.

12. VATİKAN ŞEHRİ, DÜNYA’NIN EN KÜÇÜK ÜLKESİDİR. 

Sadece 100 dönümlük bir alanda konumlanan Roma'daki Vatikan Şehri, New York Central Park'ın yaklaşık 1/8'i büyüklüğündedir. Papa'nın devlet başkanı olduğu 1929'da İtalya'dan ayrı egemen bir ulus oldu. Küçük ölçekli olmasına rağmen, St Peter Katedrali, Sistine Şapeli, Raphael freskleri ve daha fazlası gibi tarihi anıtlarla doludur ve ekonomisi dini bağışlar, müze gelirleri,posta pulları ve hediyelik eşyaların satışı ile sağlanır. 

Vatikan, dünyanın en küçük ülkesi sayılmaktadır. 

13. İTALYA, DÜNYA’NIN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN BEŞİNCİ ÜLKESİDİR.

Pandemiden dolayı 2020 verileri her ne kadar çok düşük olsa da, 2019 yılında 64,8 milyon kişi İtalya'yı ziyaret etti - çoğu Roma, Floransa ve Pisa gibi turistik noktalara yöneldi. Milyonlarca ziyaretçiye rağmen, Basilicata'daki Castelmezzano veya Liguria'daki Camogli gibi insanlarla dolu olmayan yerler hala bulabilirsiniz. 

İtalya, turist açısından zengin bir ülkedir. 

14. İTALYA’DA 1500’DEN FAZLA GÖL VARDIR. 

Garda Gölü ve Como Gölü gibi ünlü isimlerden Lombardiya'daki daha az bilinen Iseo Gölü'ne kadar, ülke büyüleyici su kütleleriyle doludur. Ve bu da bol miktarda su kenarı aktivitesi anlamına gelir. Muazzam yürüyüş parkurlarında güzel gölleri izlemekten doğal tekne turlarına ve muhteşem vahşi yüzmeye kadar, İtalya'da aktif ziyaretçiler için çok sayıda tur teklifi vardır.

İtalya'da haftasonları özellikle motor turu yapabileceğiniz birçok göl bulunmaktadır. Fotoğraftaki Como Gölü'dür. 

15. İTALYA’NIN EN YÜKSEK DAĞI MONT BLANC’TIR. 

Deniz seviyesinden 4.808 metre (15.774 ft) yükselen Mont Blanc Dağı, Fransa ve İtalya arasındaki sınırda duruyor. Aynı zamanda Alpler'in en yüksek dağıdır ve yürüyüşçülerden kayakçılara, dağcılardan patika koşucularına kadar her türden açık hava meraklıları arasında ebediyen popülerdir. Milano'dan hem Mont Blanc hem de Courmayeur'u ziyaret etmenizi sağlayan günlük turlar mevcuttur.

Mont Blanc Dağı, İtalya'nın en yüksek dağıdır.

16. İTALYA, AVRUPA’NIN EN ESKİ NÜFUSUNA SAHİP ÜLKESİDİR. 

2020'de bir İtalyan'ın ortalama yaşı 45,7 idi. 2050'ye gelindiğinde, tahminler İtalyan nüfusunun ortalama yaşını 53 veya 54 olarak gösteriyor. Yaşlanan nüfus açısından İtalya Japonya'dan sonra ikinci sırada, Almanya ise neredeyse üçüncü sırada. İtalya'da bu istatistikler büyük ölçüde düşük doğum oranına ve uzun bir yaşam süresine iniyor. İzole edilmiş Sardunya Adası, dünyanın beş Mavi Bölgesinden biridir, bu demek oluyor ki dünyanın dört bir yanında yaşayanların en uzun yaşadığı bölgelerden biri olarak görülmektedir. 

İtalya'nın ortalama yaşam süresi diğer ülkelere göre uzundur. 

17. İLK TERMOMETRE İTALYAN MUCİT SANTORIO SANTORIO TARAFINDAN TASARLANDI. 

1612'de icat edilen Santorio'nun cihazı, bir teraziye karşı kesin bir sıcaklık gösterebilen ilk cihazdı. Ondan önce Galileo, bir şeyin daha sıcak mı yoksa daha soğuk mu olduğunu gösterebilecek bir termoskop üzerinde çalışıyordu.

Termometre, İtalyan mucit Santorio Santorio tarafından icat edilmiştir.

18. PİLİN MUCİDİ BİR İTALYANDIR. 

İtalyan bilim adamı Alessandro Volta, 1800 yılında ilk pili yarattı. Volt - elektrik gücü birimi - onun adını almıştır.

Pil, İtalyan icadıdır.

19. AMERİKA’YI KEŞFEDEN CHRISTOPHER COLOMBUS DA BİR İTALYANDIR.

İspanyol bayrağı altında Amerika'ya yaptığı keşif yolculukları ile dünya çapında bilinmesine rağmen, Kristof Kolomb aslında İtalyan'dı. Kaşif 1451'de Cenova'da doğdu. Rehberli bir turda Kolomb'un ayak izlerini takip etmek için Avrupa'nın en büyük ortaçağ kenti olan Cenova'da en az bir gün geçirdiğinizden emin olun.

Kristof Kolomb, aslen İtalyan vatandaşıdır. 

20. DÜNYANIN EN ESKİ BANKALARINDAN BİRİ İTALYA’DA KURULAN ‘BANCO DI SAN GIORGIO’DUR. 

1407 yılında Ceneviz’de kapılarını açan ‘Banco di San Giorgio’yu aile bankalarından ayıran en büyük fark kamusala benzer bir banka düzeninde kurulmuş olmasıdır. Napolyon tarafından daha sonra kapanan bu banka, tarihi kitaplarda dünyanın en eski bankalarından biri olarak anılmaktadır.

Banco di San Giorgio, dünyanın en eski bankalarından biridir ve bir İtalyan bankasıdır. 

21. GÖZLÜĞÜ İTALYANLAR İCAT ETMİŞLERDİR. 

Kesin bir tarihi olmamakla birlikte düzeltici camlı ilk gözlüklerin 13. yüzyılın sonlarında İtalya'da yapıldığı düşünülüyor. Romalılar metni büyütmek için uzun zamandır cam kullanıyorlardı, ancak bunlar burun üzerine oturan ilk gözlüklerdi. Başlangıçta çoğunlukla keşişler tarafından kullanılıyorlardı. İtalya günümüzde modern modasıyla tanınan bir ülkedir ve dünyanın en şık gözlüklerinden bazıları hala sınırları içinde tasarlanmaktadır.

İlk gözlük İtalyanlar tarafından icat edilmiştir.

22. PİZZA, NAPOLİ’DEN ÇIKMA BİR YİYECEKTİR. 

Pizza kelimesinin tarihi MS 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır, ancak modern formunda pizza - domates bazlı - 18. yüzyılın sonlarında Napoli'de geliştirilmiştir. Pizza yapmayı öğrenmek için dünyada daha iyi bir yer var mı? Napoli'de bir pizza yapımı atölyesine katılın ve bir İtalyan şeften gizli malzemeler ve tarifler hakkında bilgi edinin.

Pizza ilk Napoli'de yapılmaya başlanmıştır. 

23. İTALYANLAR, MAKARNAYI MÖ 4. YÜZYILDAN BERİ YEMEKTEDİR.

Roma öncesi bir İtalyan mezarındaki duvar resimleri, birçok İtalyan'ın makarna yapma ekipmanı olduğuna inandığı şeyi tasvir ediyor.

Herkesin çok sevdiği makarna millattan önce bile yenen bir yiyecektir.

24. İTALYA’DA HER YIL 14 MİLYAR ESPRESSO TÜKETİLİYOR. 

Birçok İtalyan yerel kafelerde günlük kahvelerini içerken, barista olmak büyük bir iştir. Hane başına yıllık kahve tüketimi 37 kg iken, 20.000'den fazla İtalyan barista olarak çalışmaktadır. İtalya'da günün herhangi bir saatinde bir espresso içmek adil bir oyun olsa da, 11: 00'den sonra bir cappuccino siparişi vermek İtalyanları şaşırtabilir. Burası kahve konusunu ciddiye alan bir ülkedir.

İtalya'da espresso tüketimi oldukça fazladır.

25. İTALYA, DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞARAP ÜRETİCİSİDİR. 

İtalya, kaliteli yemekler ve iyi şarap hakkında bir iki şey biliyor. 2018 yılında ülke, 49.000 hektolitre şarap üretmiş Fransa'ya kıyasla 54.800 hektolitre şarap üretti. Ülke aynı zamanda, çoğunluğu Almanya, ABD ve İngiltere'ye giden dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Toskana'da bir şarap turuna çıkmak için bunu hissetmenin harika bir yolu. En ünlü İtalyan çeşitlerinden bazıları chianti, barolo ve pinot grigio'dur.

İtalya, Fransa'yı geride bırakarak dünyanın en büyük şarap üreticisi seçilmiştir.

26. İTALYA’DA EKMEĞİ BAŞ AŞAĞI KOYMAK UĞURSUZLUK GETİRİR.

Birçok İtalyan, bir somunu ters çevirmeyi kötü şans olarak görüyor, ancak bu batıl inancın kökenleri kayboldu. Bazı tarihçiler, Orta Çağ'da kasabanın infazcısına yönelik ekmeğin bu şekilde yerleştirildiğini ve batıl inancın orada başlamış olabileceğini söylüyor.

İtalyanlarında batıl inançları vardır, örneğin ekmeği baş aşağı koymanın uğursuzluk getireceğini inanmaları gibi…

27. İTALYANLAR SALATALARINI TATLI OLARAK YERLER.

Birçok ülkede bir tabak salata meze görevi görürken, İtalya'da genellikle ana yemekten sonra yenir. Bunun nedeni salatadaki yeşil sebzelerin sindirime yardımcı olduğu düşünülmektedir. Aslında gerçekten tatlı değil - geleneksel bir yemekte hala gidecek iki yemek (artı kahve) var - la fruta (taze meyve) ve sonra dolce (tatlı).

Bizde meze olarak yenilen salataları İtalyanlar tatlı niyetine yemekten sonra yemektedirler. 

İtalya hakkındaki şaşırtıcı ve ilginç bilgiler bölümümüzün sonuna geldik. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :) 

 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et