İlginç Bilgiler

KRALİÇE ELİZABETH'İN NEDEN İKİ DOĞUM GÜNÜ VAR?


Ipek Cihangir / Mayıs 10, 2021 / 631 Görüntüleme / 0 Yorum

Bildiğiniz üzere (ya da bilmiyordunuz ben şimdi bilgilendirdim :) ) Kraliçe Elizabeth’in gerçek doğum günü geçtiğimiz haftalardaydı. Bu sene 95. Yaş gününü kutlayan KraliçeElizabeth II'nin gerçek doğum tarihi 21 Nisan 1926’dır. 

Bazı bloggerların ‘Nenem’ diye bahsettiği Kraliçe Elizabeth (bu hitap çok hoşuma gidiyor açıkçası :)) her sene 2 doğum günü kutluyor. ‘Oh ne güzel! Keşke bizim de 2 doğum günümüz olsa’ dediğinizi duyar gibiyim. Peki, bunun nedeni ne? Hazırsanız açıklıyorum! 

Çift doğum günü meselesi 250 sene önce Kral George II. tarafından başlatılıyor. Kasım ayında doğan nenemin çok çok büyük dedesi Kral George II., doğum günü için halka açık büyük kutlamalar yapılsın istemiş, fakat herkesin bildiği üzere İngiltere’de havanın en kötü zamanları sonbahar ayına denk geliyor. E o zamanlar da öyleymiş tabi. Kral George II.’de böylece yaz aylarında başka bir gün belirleyip kendi doğum gününü askeri bir geçit töreni olan ‘Trooping the Colour’ ile birleştirmeye karar vermiş. O zamandan beridir, Kral ya da Kraliçe, tahta kim geçerse, geçen asil için kanunlar tarafından ‘resmi’ bir doğum günü belirleniyor ve o her sene o gün kutlamalar yapılıyormuş. Doğdukları gün ‘gerçek’ doğum günleri olmakla beraber belirlenilen gün ‘resmi’ doğum günü olarak anılmakta. 

Nenemin tahta ilk geçtiği zamanlar resmi doğum günü, babası Kral George VI. ile aynı günde, yani Haziran ayının ikinci Perşembe günü kutlanıyormuş. Fakat daha sonra babasının taht süresi olan 7 yılı geçtikten sonra resmi doğum günü Haziran ayının ikinci Cumartesi gününe aktarılıyor. 

Kutlamalar nasıl mı? Nenem genellikle gerçek doğum günlerini özel olarak ailesiyle geçirse de her sene Londra'da o gün kutlama olarak özel bir atış seremonisi düzenlenmekte. Gün ortasında hazırlanılan bu kutlamalarda büyük bir tören eşliğinde 41 tur Hyde Park'ta, 21 tur Windsor Büyük Parkı'nda, 62 tur ise Londra Kulesi’nde atış yapılıyor. Saygı ve hoş geldin selamı anlamına gelen bu atışlardaki tur sayılarının bir anlamı var mı diye sizler için inceledik. Evet, varmış. Temel Kraliyet selamı 21 tur olarak belirlenmiş. Hyde Park'ta Kraliyet Parkı olduğu için ekstra 20 tur ekleniyormuş normal 21 tura. Londra Kulesi'nde atılan en son atışlar da şu şekil sayılıyor: ilk 21 atış klasik, artı bir 20 daha çünkü Kule bir Kraliyet Sarayı olarak geçiyor ve kule Londra’da olduğu için (eskiden şehre giriş yapan gemiler tehdit olmadıklarını belirtmek için genelde yapıyorlarmış bu atışı) artı 21 atış daha ekliyorlar. Etti mi 62? Devlet Bahçeli gibi saydığınızı görür gibiyim. Toplam 1400 asker, 200 atlı ve 400 müzisyenin katıldığı bu etkinlik büyük bir gösteri olarak her sene binlerce kişi tarafından izleniyor. Bu sene kocasının ölümünden dolayı yas tutma sürecinde oldukları için çok şaşalı kutlama yapılamamış. 

Trooping the Colour

Her sene ‘resmi’ doğum gününde ise Londra'da büyük bir askeri yürüyüş düzenlenmekte. Haziranın ikinci Cumartesi düzenlenen bu gösteride halk bayrakları ile Buckingham Sarayı önüne gelerek buradaki düzenlenen geçit törenine katılım sağlayabiliyor. Pandemiden dolayı bu sene bu gösteri de iptal ediliyor. 

Kraliçe Elizabeth - doğum günü kutlamaları

Son olarak bitirmeden önce Kraliçe’nin doğum günü pastasından bahsetmeden olmaz. Kraliçe Victoria’dan kalma bu tarif Kraliyetteki her doğum günü için yapılıyormuş. Nenem tabi şanslı, 2 kere kutluyo. Her iki doğum gününde de yapılırmış bu pasta. Pastanın adı ‘The Chocolate Genoise Birthday Cake’. 

The Chocolate Genoise Birthday Cake

Kraliyet şefi Nenemin bu pastayı çok sevdiğinden dolayı mı yoksa geleneklerden dolayı mı her doğum gününde istediğini hala bilmediğini söylemiş. Çikolatalı nefis gözüken bu pastanın tarifini ‘Minimal Tarifler’ bölümünde bir gün hep birlikte deneyelim :) Şimdilik esen kalın efendim!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et