İlginç Bilgiler

Kübizmin Temsilcisi: Pablo Picasso'nun Hayatı ve Eserleri


Aralık 06, 2022 / 1344 Görüntüleme / 0 Yorum

Kübizmin temsilcisi, resim ve heykel sanatı denildiğinde akla ilk gelen isim Picasso! Biz kısaca Picasso diyoruz fakat tam adı 23 kelime, 123 harften oluşuyor. Hazırsanız tam adını yazıyoruz: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso!

Bugün sizlere 20.yüzyılın yenilikçi sanatçısından bahsedeceğiz. Ondan önce de sanat vardı fakat ondan sonra sanat eskisi gibi olmadı. Ne demek istediğimizi yazımızın sonunda tekrar konuşmuş olacağız. Kahveleriniz hazırsa bir sanatçının hayatına yolculuğa çıkalım…

Pablo Picasso Kimdir?

Picasso 25 Ekim 1881 yılında İspanya'nın Malaga şehrinde dünyaya gelmiştir. Bir resim öğretmeninin oğlu olarak dünyaya bir adım önde başladığını söyleyebiliriz. Çünkü babası küçük Pablo’nun resme olan yetkinliğinin farkındaydı. Bu sayede onu bu alana başarılı bir şekilde yönlendirdi.

7 yaşında babasının da yardımıyla ilk tablosu olan 'Le Picador’'u yaptı. 1895'te aile maddi zorluklar nedeniyle Barselona'ya taşındı. Pablo o dönem babasının da görev yaptığı La Llotja sanat akademisine başladı. Henüz 14 yaşında Barselona'daki Güzel Sanatlar Akademisi'ne kabul edilen ve iki yıl sonra Madrid Akademisi'ne geçen Picasso’nun sanata dair büyük adımları böylelikle başlamış oldu.

Picasso’nun ilk tablosu olan 'Le Picador’

Ünlü bir ressam olmanın adımlarını atan Picasso, 1900 yılında Els Quatre Gats’da sergisini açtı. Daha sonra 1900'de Paris'teki dünya sergisini ziyaret etti ve Paul Cézanne, Edgar Degas ve Pierre Bonnard'ın yapıtlarıyla tanıştı. 1901 yılından itibaren Picasso için bir dönüm noktası başlamış oldu.

Mavi Dönem

1901'den 1904'e kadar Pablo Picasso'nun mavi dönemidir. Dönemin adı Picasso'nun tek renkli bir şekilde resim yapmasından yani mavinin mümkün olan tüm tonlarını kullanmasından gelmektedir. Peki, mavi dönem nasıl başladı gelin ona bakalım.

Her şey 1901'de, Picasso henüz 19 yaşındayken başladı. Barselona ile Paris gezileri arasında tanıştığı bir arkadaş grubu vardı. Bu grup içinde en yakın arkadaşı İspanyol şair Carles Casagemas'tı. Casagemas, sevdiği kız tarafından reddedilince, Paris'te bir akşam yemeğinin ortasında kendisini vurarak hayatını sonlandırdı. En yakın arkadaşının ölümü Picasso'yu oldukça derinden etkiledi. Bunu arkadaşı ve biyografi yazarı Pierre Daix'e şöyle açıklamaktadır; "Mavi boyamaya başlamamı sağlayan Casagemas'ı düşünmekti"

Bu olaydan sonra şiddetli bir umutsuzluğa kapılan Picasso için mavi dönemi başlamıştı. Melankolinin, hüznün ve umutsuzluğun rengi olan mavi... Mavi dönemde sık sık fahişeler, dilenciler ve sarhoşlar tablolarının ana konularını oluşturuyordu.

Bu dönemde kaybettiği arkadaşının arkasından da Muerto de Casagemas ve Enttierro de Casagemas adlı eserleri yapmıştır. Bu tabloları ve diğer mavi dönem eserlerini merak ediyor musunuz? 

Mavi Dönem Eserleri

La Mort de Casagemas , 1901, Ulusal Picasso Müzesi-Paris
Enttierro de Casagemas
Old Blind Man with a Boy (Yaşlı Kör Adam ve Çocuk), 1903
Pablo Picasso, La Vie, 1903, Cleveland Sanat Müzesi
The Old Guitarist (Eski Gitarist), 1903−1904

Pembe Dönem (Gül Dönemi)

1904 yılına kadar süren mavi dönemi sona erdiren hepimizin de tahmin ettiği gibi bir aşk…  Picasso'nun pembe dönemi 1904'ten 1906'ya kadar sürmüştür. Bu dönem, Pablo Picasso'nun resim stilinde önceki dönemin soğuk, kasvetli tonlarına zıt olarak neşeli pembe ve turuncu renkleri kullanıldığı dönemdir.

Picasso, 1904'te tanıştığı Fernande Olivier ile olan ilişkisinde mutluydu ve bu aşk resim stilini değiştirmesinde büyük rol oynamıştı. Pembe dönemde soytarılar, sirk sanatçıları ve palyaçolar tablolarının konusunu oluşturuyordu. Pembe dönemi diğer dönemlerden ayıran bir özelliği vardı. Bu çalışmalarında Picasso tarzının bir parçası olacak üslupsal araçlar geliştirmişti.

Pembe Dönem (Gül Dönemi) Eserleri

The Actor (Aktör), 1904, New York Times
Acrobat and Young Harlequin (Akrobat ve Genç Harlequin), 1905
Family of Acrobats (Cambaz Ailesi), (Hokkabazlar), 1905
Boy with a pipe (Pipolu Çocuk), 1905

Kübizm

Pablo Picasso ile Georges Braque’ın öncülüğünde gelişen ve bir sanat akımı olan Kübizm nasıl ortaya çıkmış biraz da buna bakalım. 20. yüzyıl başındaki temsile dayalı sanat anlayışına yeni bir soluk getiren Pablo Picasso ve Georges Braque, nesneleri fırça darbeleriyle değil geometrik şekillerle anlatmaya başlamışlardır.

Picasso'nun Kübizm’de dönüm noktası 1906 ile 1907 yılları arasında olmuştur. Kübist sezonunun başlangıç ​​noktası olan 1907'de Les Demoiselles d'Avignon'u resmederek kübizm resminin en ünlü örneğini yapmıştır. Bu resmin tamamlanmasının tam 9 ay sürdüğü bilinmektedir. 

Kübizmin bir diğer özelliği üç boyutlu bir cismi iki boyutlu yüzeye aktarmaya çalışmaktadır. Picasso, şekilleri yanal yüzeylerine bölüştürüp her birini iki boyutlu yüzeyde göstermeye çalışmıştır. Bundan dolayı da portrelerindeki insanların hem yandan hem de önden görünüşü göze çarpmaktadır.

Picasso'nun Kübist aşaması yaklaşık 10 yıl bu şekilde eserler çıkartarak devam eder. 1917'de, yine İtalya'ya yaptığı gezinin ardından, stilinde bir kez değişime giderek geleneksel hale dönmüştür.

Kübizm Eserleri

Les Demoiselles d'Avignon, 1907
The Weeping Woman (Ağlayan Kadın)

Picasso ve Seramik Sanatı

Pablo Picasso sanatıyla başbaşayken

Pablo Picasso seramikçilik eğitimi almadan, malzemeleri deneyerek bu zanaatı öğrenmiştir. Seramiğe olan ilgisinin nedeni de yaptığı seramikleri satarak sanatını daha geniş bir kitleye ulaştırmaktı.  Bunun nedeni ise 1950'lerde ve 1960'larda insanlar Picasso'nun yaptığı seramikleri daha uygun bir fiyata satın alırken, resimlerini yalnızca varlıklı kişiler satın alabiliyordu.

Pablo Picasso seramiğin kendisine resim ve heykeli birleştirme olanağı sağlayacağını düşünüyordu. Sanatçı, yaptığı kübist resimlerinin özelliklerini kullanarak seramiğe aktarabildi.

Picasso’nun seramik çalışması

Eserleriyle bizi hem düşündüren hem de mest eden Picasso, 8 Nisan 1973 yılında hayata gözlerini yumdu. Yaşadığı süre boyunca sürekli üreten, kuşkusuz 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biridir.

Picasso'nun hayatı ve eserlerini anlattığımız bu yazımızı umarım beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et