İlginç Bilgiler

Siesta Saatleri : İspanyollar Neden Öğle Uykusuna Yatarlar?


Eylül 20, 2022 / 1481 Görüntüleme / 0 Yorum

 Siesta saatlerinin tarihi Antik Roma Dönemine dayanıyor olsa da, Batı manastır geleneğinin manevi babası sayılan Benedikt tarafından 6. yüzyılda bulunduğu kabul edilmektedir. Manastır çalışanlarının görevlerini daha verimli yerine getirebilmeleri için her iş belirli zaman periyodlarına ayrılmıştır. Ayrılan zaman periyodlarında altıncı saat dinlenmeye denk gelmiştir. Bugün ‘Siesta Saatleri’ olarak bildiğimiz kavram buradan gelmektedir.

Bu düşünceyle Roma, Çin, Vietnam, Bangladeş, Hindistan, Akdeniz'in bazı bölgeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerde de yaygınlaşan siesta saatleri günümüzde de hala bazı bölgelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Hangimiz Öğle Yemeğinden Sonra veya Öğle Tatilinde İşe Dönmeden Önce Kestirmek İstemez ki?

Günümüzde siesta, öğle arasında veya öğle yemeğinden sonra, 20-30 dakikalık bir dinlenmeden oluşan zaman dilimidir. İspanya’nın bilinen geleneklerinden biri olan siesta saatleri, İspanyolcada şekerleme anlamına gelmektedir. Genelde öğle yemeğinde sonra, yapılan kısa bir şekerlemelere verilen isimdir. Latincede ise, günün altıncı saati anlamına gelen ve saat 12.00 ile 15.00 arasında işe ara verilen zaman anlamına gelen sexta'dan gelmektedir.

Dinlenme süresine göre değişen siesta saatleri genelde 3 türe ayrılmaktadır.

  • Eğer dinlenme süresi 5 dakikadan az ise Siesta Relámpago,
  • 5 ve 15 dakika arasında ise Siesta Relax,
  • 30 dakika veya daha fazla ise Siesta Regia olarak adlandırılmaktadır.
Siesta Saatleri

Meksika'da yaz aylarında sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı günlerde dükkanlar ve işletmeler genelde kapalı olabilir. Bu zamanlarda öğlen kapalı olan dükkanlar akşam 23.00’a kadar açık olmaktadır. Meksika’da özellikle yaz aylarında siesta gelenek haline gelmiştir.

İtalyanlar siesta saatlerine son derece önem vermektedirler. İtalya'da da çalışma saatleri sıcaklar nedeniyle bu saatlere göre düzenlenmektedir. 12.00-15.00 arasında dükkanlar kapatılmakta ve insanlar dinlenmeye çekilmektedir.

Küçük bir İspanyol kasabası olan Ador, hala günlük siesta yaparak, tüm işyerlerini her gün 14:00 ile 17:00 saatleri arasında kapatmaktadır. Eğer bu saatler arasında orada bulunacaksanız, sokakları boş görme ihtimaliniz çok yüksektir.

Siesta'nın Faydaları Nelerdir?

Siestanın faydalarının farkında olan ve konsantrasyonu iyileştirdiğinin ve işgücü verimliliğini artırdığının farkında olan büyük şirketler, bu amaçla çalışanlarına siesta saati uygulamaktadır. Sağlıklı bir alışkanlık olan bu saat, uyku uzmanlarının da dediği gibi kısa bir şekerleme stresi atmamıza yardımcı olur, hafıza için faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve öğleden sonra performansı geliştirir. Biyolojik saatimize göre, sekiz saat uyanık kaldıktan sonra beden dinlenmeye ihtiyaç duymaktadır.

NASA 1980 yılında şekerlemenin gerçekten insanlar üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığını araştırmıştır. İki gruba ayrılan pilotlar üzerinden yapılan araştırmada, bir grup altı gün boyunca 40 dakikalık şekerlemeler yapmıştır. Diğer grup ise çalışma saatleri içerisinde hiç uyumamıştır. Araştırmanın sonucunda, uyuyan pilot grubunun, uyumayan pilot grubuna oranla beyin aktivitesinin arttığı ve daha dinç hissettikleri gözlemlenmiştir.

Siesta dünya genelinde yaygın bir uygulama değildir. Fakat Akdeniz bölgesi dışındaki ülkelerde artık çalışanlarını öğle uykusuna teşvik edip, verimliliklerini arttırmak için şirketlerde şekerleme üniteleri yapmaya başlamışlardır.

İspanyol işçiler, Fransa, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi büyük ülkelerdeki meslektaşlarından her gün daha az uyumaktadır. Buna rağmen AB ülkeleri arasındaki yıllık ortalamadan daha fazla saat harcadıkları görülmektedir.

En Verimli Siesta Saatleri İçin Öneriler

Bir siesta için en iyi süre, dinlenmenizi sağlayacak kadar uzun olmalıdır. Fakat baş dönmesini önleyecek kadar da kısa olmalıdır. 

- Ne çok sıcak ne de çok soğuk olan sakin bir yer bulunmalıdır.

- Beynin dışardan uyarıcı ses almaması gerekmektedir, o yüzden sessiz bir yer bulunmalıdır.

- Kaslarınızın gevşemesi için yatarak şekerleme yapmak en iyisidir.

-  Daha enerjik hissetmek için en fazla 30 dakika şekerleme yapmaya özen gösterin.

Madrid’te Siesta Saatleri için Ayrı Bir Otel Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Siesta yapmak için uygun bir yer bulamadıysanız ve evden uzaktaysanız Madrid'deki Siesta & Go'ya gidebilirsiniz. Kendilerini  “Şehrin yoğun temposunun ortasında bir dinlenme vahası” olarak tanımlayan otel, İspanya'daki ilk sieasta otel olma özelliğini taşımaktadır. Otelden dakika veya saat olarak bir yatak kiralayıp, siesta saatinizi verimli geçirebilirsiniz.

Siesta & Go

Sizin için hazırladığımız Siesta Saatleri yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Siesta Saatleri hakkında düşüncelerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et