İlginç Bilgiler

VERSAY SARAYI - TARİHİ VE ÖZELLİKLERİ


Mart 05, 2022 / 2415 Görüntüleme / 0 Yorum

Fransa'nın görkeminin simgesi olan Versay, bir kaleler ve saraylar kompleksidir. Fransa'nın eski bir kraliyet ikametgahıdır. Fransa'nın en ünlü anıtlarından ve dünyanın en güzel yapılarından biridir. 

Günümüzde ise Versay Sarayı, mimarisi, muhteşem bahçeleri ve aynı zamanda tarihi için Fransa'nın en çok ziyaret edilen anıtlarından biridir. Saray 360 yaşındadır, yani tahmin edebileceğiniz gibi her bir bölmesi birçok miras barındırmakta. 

İşte sizlere sizler için derlediğimiz Versay’ın muhteşem tarihi ve gezilecek yerleri! 

Versay Sarayı Kuruluşu 

Kral LOUIS XIII. - AV KÖŞKÜ

VERSAY - AV KÖŞKÜ

Versay Sarayı oldukça mütevazi bir başlangıça sahiptir. 1607'de, 6 yaşındaki, yakında kral olacak olan XIII. Louis (1601-1643), babası Kral IV. Henry ile bir av gezisinde bölgeyi ziyaret ediyor. Yıllar sonra alanı tekrar ziyaret eden XIII. Louis, alanın yaban domuzları ve geyiklerle dolu ormanlık alanla çevrili olmasını bir avantaj hissedip 1623'te araziye iki katlı bir av köşkü inşa edilmesi emrini verdi. Böylelikle av zamanı dönüş yolunda gece karanlık çökmeden Paris'e ya da Saint-Germain-en-Laye'ye varmaları mümkün değilse bu köşkte kalacaklardı. 

1634 yılına gelindiğinde, basit köşkün yerini daha muhteşem, taş ve tuğladan yapılma bir şato aldı, ancak hala bir av köşkü olarak amacını Kral Louis XIV tahta geçene kadar korudu.

KRAL LOUIS XIV – AV KÖŞKÜNÜN SARAYA DÖNÜŞMESİ

KRAL LOUIS XIV

Louis XIII, 1643'te öldü ve monarşiyi dört yaşındaki Louis XIV'ün eline bıraktı. Louis, reşit olduğunda, aile av köşkü üzerinde çalışmaya başladı, mutfak, ahır, bahçe ve apartman dairelerinin eklenmesini emretti. 1677'de Louis XIV daha kalıcı bir hareketin temellerini atmaya başladı ve 1682'de hem kraliyet ikametgahını hem de Fransız hükümetini Versay'a devretti.

Louis XIV, hükümeti Paris'ten uzaklaştırarak, bir hükümdar olarak her şeye kadir gücünü sağlamlaştırdı. Bu andan itibaren, soyluların, saraylıların ve hükümet yetkililerinin tüm toplantıları, Versay Sarayı'ndaki Louis XIV’ün gözetimi altında gerçekleşti.

Kral Louis XIV'ün saltanatı 72 yıl sürdü. Saltanatı süresince Versay’da birçok ekleme ve yenileme yapıldı. 

LOUIS XIV'ÜN ÖLÜMÜNDEN SONRA NE OLDU?

Kral Louis XIV'ün 1715'teki ölümünden sonra, Versay'daki hükümet koltuğu Paris lehine terk edildi, ancak Kral Louis XV onu 1720'lerde yeniden kurdu. Versay, Fransız Devrimi'ne kadar hükümetin merkezi olarak kaldı.

Louis XV (1715-1774)

KRAL LOUIS XV

Louis XIV'ün büyük torunu olan Kral Louis XV, beş yaşında Fransız tahtını devraldı. Yaygın olarak Sevgili Louis olarak bilinen kral, bilim ve sanat da dahil olmak üzere Aydınlanma fikirlerinin güçlü bir savunucusuydu. Versay Sarayı'na yaptığı eklemeler de bu ilgilerin bir parçasıdır. 

Eklettiği yapılar:

  • The King’s and Queen’s Private Apartments (1738) - (Kral ve Kraliçenin Özel Daireleri)
  • The Royal Opera (1770) - (Kraliyet Operası)
  • Petite Trianon (1768)

Louis XVI (1774-1789)

KRAL LOUIS XVI

Louis XVI, büyükbabasının 1774'te ölümünden sonra tahta çıktı, ancak yeni kralın yönetimle çok az ilgisi vardı. Saraylılar tarafından Versay'a yapılan patronaj hızla düştü ve tomurcuklanan devrimin alevlerini körükledi. 1789'da Marie-Antoinette, Versay'a saldıran mafyayı öğrendiğinde Petite Trianon'daydı. Hem Marie-Antoinette hem de Kral Louis XVI, Versay'dan çıkarıldı ve sonraki yıllarda giyotinle idam edildi.

Marie-Antoinette, hükümdarlığı sırasında kraliçenin dairelerinin görünümünü birkaç kez değiştirdi. En önemlisi, işlevsel bir çiftlik ve Norman tarzı kır evleri ile tamamlanmış rustik bir köy olan Versay Hamleti'nin inşasını emretti.

FRANSIZ DEVRİMİ

FRANSIZ DEVRİMİ - VERSAY SARAYI

Kral Louis XVI giyotin edildikten sonra, Versay Sarayı neredeyse on yıl boyunca unutuldu. Tabloların çoğu korunmuş ve Louvre'a getirilmiş olsa da, mobilyaların çoğu ya çalındı ​​ya da müzayedede satıldı.

1804'te Napolyon Bonapart, Fransa'nın ilk imparatoru olarak taç giydi ve hemen hükümeti Versay'a geri taşıma sürecine başladı. Ancak Versay'daki zamanı kısaydı. 1815'te Waterloo Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra Napolyon iktidardan uzaklaştırıldı.

Napolyon'dan sonra Versay nispeten gene unutuldu. 1830 Devrimi ve Temmuz Monarşisi'ne kadar önemli bir ilgi görmedi. Louis-Philippe, Fransa halkını birleştirmek için Versay'da bir müzenin kurulmasını görevlendirdi. Onun emriyle, prensin daireleri yıkıldı, yerini portre galerileri aldı. Louis-Philippe tarafından Versay Sarayı'na yapılan eklemeler aşağıdadır.

  • The Gallery of Great Battles (1837) - (Büyük Savaşlar Galerisi)
  • The Crusades Rooms (1837) - (Haçlı Seferleri Odaları)
  • The Coronation Room (1833) - (Taç giyme odası)
  • The Congress Chamber (1876) - (Kongre Odası)

20. YY’DA VERSAY

20. yüzyılda Pierre de Nolhac ve Gerald Van der Kemp tarafından yapılan tadilatlar, mülkü canlandırmaya çalıştı. Louis-Philippe tarafından kurulan galerilerin çoğunu söküp kraliyet dairelerini yerlerine yeniden inşa ettiler ve mülkü bir zamanlar orada ikamet etmiş olan hükümdarların tarzlarında tasarlamak ve süslemek için tarihi kayıtları kullandılar.

Dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Versay Sarayı'na her yıl milyonlarca turist 120 galeri, 120 konut odası ve yaklaşık 2.000 dönümlük bahçeyi görmek için geliyor. Yüzyıllar boyunca, çalınan veya müzayedede satılan sanat eserlerinin ve mobilyaların çoğu saraya iade edildi.

Bugün Versay, Kongre'nin sembolik toplantılarına, devlet yemeklerine, konserlere ve diğer siyasi ve sosyal toplantılara ev sahipliği yapmak için kullanılıyor.

VERSAY SARAYI NEREDE?

Versay Sarayı, Versay şehrinde, Yvelines département, Île-de-France bölgesinde, kuzey Fransa'da, Paris'in 16 km batı-güneybatısında yer alıyor.

VERSAY SARAYINDA GÖRÜLMESİ GEREKENLER

#1 King's State Apartment (Kralın Devlet Daireleri)

King's State Apartment (Kral Devlet Dairesi)

Kralın Devlet Daireleri, kraliyet yatak odasını ve günlük törenler ve resmi toplantılar için halka açık olan diğer özel odaları içerir. Yedi salondan (resepsiyon salonları) oluşan diziye "L'appartement de geçit töreni" ("Geçit töreni dairesi") adı verilirdi, çünkü saray mensupları her gün kilise ayinlerine giderken odalardan geçerlerdi.

Salonlara mitolojik tanrıların isimleri verilmiş ve bu da XIV. Louis'nin saltanatı ile Batı dünyası tarihi arasında bir bağlantı kurmaktadır.

  • Salon d'Hercule, dünyanın en büyük tavan resimlerinden biri olan François Lemoyne'nin The Apotheosis of Hercules’ ü ve Veronese'nin Venedik Cumhuriyeti tarafından Louis XIV’e ithaf ettiği The Meal in the House of Simon’ ı bulundurmaktadır.
  • Salon de l'Abondance, birçok değerli nesneyle dekore edilmiştir ve akşam suarelerinde içeceklerin sunulduğu yerdi.
  • Salon de Vénus, XIV.Louis'in gücünü ve ihtişamını yansıtmak için tercih ettiği orijinal mermer ve suni mermer dekoru (mermer duvarlar, klasik sütunlar ve heykeller) gösterir.
  • Salon de Diane, Gabriel Blanchard'ın Versay'daki Diana tablosunu ve Bernini'nin Louis XIV büstünü sergiliyor.
  • Salon de Mars, Charles Le Brun'ın 1665 civarında yarattığı İskender'den önceki Darius Ailesi (The Family of Darius before Alexander) tablosunu bulundurur.
  • Salon de Mercure, Jean-Baptiste de Champaigne'nin ünlü tavan tablosu İki Horoz Tarafından Çizilen İki Tekerlekli At Arabasında Merkür (Mercury on His Chariot Drawn by Two Roosters) ‘e sahiptir.
  • Salon d'Apollon, Charles de la Fosse tarafından yapılmış Güneşin Arabasındaki Apollo (Apollo in the Chariot of the Sun) 'nun muhteşem bir tavan resmine sahiptir. Şöminenin üzerinde Hyacinthe Rigaud'un yaptığı XIV. Louis'in taç giyme töreni kıyafetiyle (fleur-de-lys motifli ve erminle süslenmiş bir kaftan) tanınmış portresi vardır.

#2 Queen's Apartment (Kraliçenin Daireleri)

Queen's Apartment (Kraliçe'nin Daireleri)

Kralın Devlet Daireleri ile aynı düzende düzenlenen Kraliçenin Daireleri, daha feminen bir duyarlılığa sahip. Odalar çiçekli ve zarif bir tarza döşenmiştir. Dekor, Marie-Antoinette zamanından beri korunmuştur.

  • Chambre de la Reine (Kraliçenin Yatak Odası): Kraliçenin Yatak Odası, Kraliçe Maria Theresa için yaratıldı ve Marie-Antoinette için güncellendi. Rokoko tarzı tavan resimleri, bir kraliçenin dört erdemini tasvir eder: şefkat, cömertlik, bilgelik ve sadakat. Yatağın solundaki mücevher dolabı, devrimden iki yıl önce Paris şehrinden Marie-Antoinette'e bir hediyeydi.
  • Salon des Nobles: Bu salon, Kraliçe Marie-Thérèse'in bekleme odasıydı. Marie-Antoinette, odayı damask duvar kağıdı, maun mobilyalar ve Bleu Turquin mermer şömineyle tamamen yeniden dekore etti.
  • Antichambre du Grand Couvert: Bu görkemli odada, krala katı protokollere göre yemekler servis ediliyordu. Ritüel, Kraliyet Ailesinin masadaki yerlerini aldığı ve oturduktan sonra Düşeslerin, Prenseslerin ve yüksek rütbeli kişilerin oturmasına izin verildiği bir tür halka açık performanstı.
  • Salle des Gardes (Muhafızlar Odası): Bu oda, XIV. Louis döneminden kalma tavan resimleri de dahil olmak üzere 17. yüzyıl dekorunu korumuştur. Kraliçe'nin 12 korumasından oluşan kolordu, Kraliçe'yi koruma görevlerini yerine getirmek için bütün gün ve gece bu odada kaldı. 6 Ekim 1789'da, Kraliçe'nin muhafızlarından biri, isyancılar dairesine girmeye çalışırken Marie-Antoinette'i kaçması için uyardı.

#3 King's Private Apartment (Kral'ın Özel Daireleri)

King's Private Apartment (Kral'ın Özel Dairesi)

Bu oda süiti, Fransız Kraliyet Ailesi'nin özel hayatına (sosyal etkinlikler dahil) bir bakış sağlar. Château'nun bu alanına yalnızca rehberli bir turla erişilebilir (standart Saray biletine dahil değildir).

  • Chambre de Louis XV (Louis XV'in Yatak Odası): Bu Rokoko tarzı sakin odada, Louis XV rahatlayabilir ve Saray'ın törensel görgü kurallarından uzaklaşabilirdi.
  • Salle à Manger des Retours de Chasses (Av Sonrası Yemek Odası): Louis XV, bu yaldızlı odada haftada bir veya iki kez akşam yemekleri düzenleyerek, kendisine avlarda eşlik eden lordları ve leydileri davet etti. Birçok soylu için bu prestijli davete katılmak çok önemliydi.
  • Salle à Manger des Porcelaines (Porselen Yemek Odası): Louis XVI ve Marie-Antoinette, özel akşam yemekleri ve resmi ziyafetler de dahil olmak üzere yemeklerini burada yediler. Noel zamanı Louis XVI burada Sevr porseleni hediyeleri sundu.

#4 The Hall of Mirrors (Aynalar Salonu)

The Hall of Mirrors (Aynalar Salonu)

Saraydaki en ünlü oda, 236 fit uzunluğundaki Aynalı Salon'dur. Bu göz kamaştırıcı oda, yağmurlu günlerde egzersiz (saray gezintisi) ve büyük çapta halk eğlencesi için kullanılıyordu. 1918'de, Birinci Dünya Savaşı'nı sona erdirmek için burada Versay Antlaşması imzalandı.

#5 The Royal Chapel (Kraliyet Şapeli)

The Royal Chapel (Kraliyet Şapeli)

Kraliyet Şapeli'nin inşaatı 1710'da Louis XIV saltanatının sonunda tamamlandı. Louis'nin saltanatından bu yana Saray'da inşa edilen beşinci ve son şapeldi. 

Tasarım, 1699'da Jules Hardouin-Mansart tarafından krala sunuldu. Ne yazık ki, Kralın İlk Mimarı, kayınbiraderi Robert de Cotte tarafından tamamlanan eserler bitmeden 1708'de öldü.

Binanın genel tasarımı, büyük cam pencereleri ve payandaları Gotik mimariden esinlenmiştir. Şapel, kralın koruyucu azizi ve kraliyet hanedanının atası olan Saint Louis'e adanmıştı ve onun kurduğu Sainte-Chapelle of Paris'e göndermeler içeriyordu. İki katlı yerleşim düzeniyle iç cephe, Palatine şapellerinin olağan biçimini takip etse de, birinci kattaki heybetli sütunlu mimarisiyle mimarisi, açıkça Antik Çağ'dan ilham almıştır.

#6 The Royal Opera (Kraliyet Operası)

The Royal Opera (Kraliyet Operası)

Opera binası, 1770 civarında Louis XV için inşa edildi. İlk operalar, ayaklarının altında hayvan derisi kilimler ve aydınlatma için yüzlerce mumla 700 kişiye kadar ışıltılı bir seyirci için yapıldı.

1989'da, devrim sırasında kaldırılan tabloların ve eski eserlerin iadesini de içeren 70 milyon dolarlık bir restorasyondan sonra yeniden açıldı. 

#7 The Fountains (Çeşmeler)

The Fountains (Çeşmeler)

Çeşmeler Paris'ten günübirlik bir gezi yapmak için en iyi sebeplerden biridir. Bugün Versay bahçelerinde elli çeşme vardır. 

Louis XIV zamanında iki katı kadar olan bu çeşmelerin su basıncı hiçbir zaman tüm çeşmeleri aynı anda çalıştıracak kadar güçlü olmadı. Bunun yerine, görüş alanındaki tüm fıskiyelerin aktif olması için Kral ne zaman yürürse bahçıvanlar tarafından açılıp kapatılırdı.

Arazideki en ünlü çeşmelerden biri, mermer ve altından yapılmış Latona Çeşmesi'dir. Ovidius'un, tanrıça Latona ve çocuklarının çeşmeden su içmesini engellemeye çalışan bazı talihsiz köylülerin efsanesi olan ve amfibiyenlere dönüştürülen Ovid'in "Metamorfozları"ndan esinlenerek 1670 yılında yaratıldı.

#8 The Queen’s Hamlet (Kraliçe'nin Hamleti)

The Queen’s Hamlet (Kraliçe'nin Hamleti)

Marie-Antoinette için saray hayatının baskılarından kaçmak için bir mezra kuruldu. Burada, taşralı bir kız olarak basit bir hayatın fantazisine kapılabilir ya da küçük sazdan yapılmış çiftlik evlerinin ve su değirmeninin, ailesinin Avusturya'daki kırsal inzivasının bir parçası olduğuna inandırabilirdi.

#9 The Orangery

The Orangery

Orangery, huzurlu ve sakin bir alandır. Resmidir ancak hiçbir zaman kısıtlayıcı hissettirmez ve görkemli iç mekanların aşırı görsel yükünden kurtulmak için mükemmel bir yerdir.

#10 The Grand Canal (Büyük Kanal)

The Grand Canal (Büyük Kanal)

Bir mil uzunluğundaki ve kare budanmış ağaçların sert hatlarıyla çevrili bu yer, kışın kasvetli bir yer olabilir. Yaz aylarında kayıklarla dolduğunda canlanır ve yürümek veya tekne turu yapmak için harika bir yerdir.

1669'dan itibaren Louis XIV burada kürekli tekneler de dahil olmak üzere farklı türde teknelerle yelken açtı ve 1674'te Venedik Cumhuriyeti krala iki gondol ve dört gondolcu gönderdi. Gondolcular, Kanalın sonunda, daha sonra Küçük Venedik olarak anılacak olan bir dizi binaya yerleştirildi. Yaz aylarında kanal, Kral'ın gemi filosuna ev sahipliği yaparken, kışın donmuş yüzey paten ve kızak için kullanılıyordu. Kanalın enine kolları, Menagerie'ye (güneyde) veya Trianon'a (kuzeyde) tekneyle erişim sağlıyordu.

 #11 Grand Trianon and the Petit Trianon

Grand Trianon
The Petit Trianon

Trianon, Louis'in saray ritüellerinin zorluklarından uzakta hafif yemekler yiyebileceği Le Grand Trianon adında bir konak inşa etmek için satın aldığı ve daha sonra yerle bir ettiği kasabanın adıydı. 1687 yılında tasarlanan Grand Trianon, geleneksel olarak Amerikan Başkanlarından Çin Başbakanlarına kadar ülkenin önemli konukları için bir konut olarak hizmet vermiştir. 

Napolyon burada sık sık kaldı ve oda süslemeleri çoğunlukla onun zamanından kalmadır. Charles de Gaulle, bu sarayın bir kanadını Fransız Devlet Başkanı'nın kullanımına ayırdı.

Marie Antoinette, hayatındaki daha özel anlar için sık sık yakındaki Petit Trianon'u kullandı.

#12 Galeries Historiques (Tarihi Galeriler)

Galeries Historiques (Tarihi Galeriler)

1830 Devrimi'nden sonra Kral Louis-Philippe, Versay Şatosu'nun bir bölümünü Fransa tarihine odaklanan bir müzeye dönüştürdü. Louis-Philippe, Fransız tarihini Haçlı Seferlerine kadar gösteren bir resim, heykel ve çizim koleksiyonu oluşturmuştu. Napoléon III daha sonra 19. yüzyıl tarihiyle ilgili koleksiyona yeni kazanımlar ekledi.

Galeries Historiques, belirli zaman dilimlerinden tarihi eserleri sergiliyor. Özellikle ilginç olan Salles des Croisades, 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Haçlı Seferleri tarihine adanmıştır.

VERSAY SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ

Versay Sarayı’na giriş biletlerini almak için tıklayın

Gitmeden önce online olarak mutlaka biletlerinizi almayı unutmayın. 

Standart bilet ücreti: 18€

Bu ücretin içine dahil olanlar:

  • Zamanlı giriş + sesli rehber ile Saray;
  • Geçici sergiler;
  • Saray Bahçeleri (Müzikli Fıskiye Gösterileri veya Müzikli Bahçeler günleri hariç);
  • ve Parkı.

Passport ücreti: 20€

Bu ücretin içine dahil olanlar:

  • zamanlı giriş + sesli rehber ile Saray;
  • Trianon'un mülkü;
  • geçici sergiler;
  • Saray Bahçeleri;
  • Park.

Not: En çok Passport satın alınmaktadır. 

VERSAY SARAYI’NA NASIL GİDİLİR?

Tren Yoluyla

Saraya en yakın istasyon ve Paris'e en iyi bağlantıya sahip istasyon Versailles Château - Rive Gauche Tren İstasyonu'dur. Paris'ten RER'in C Hattını kullanarak Versailles Château Rive Gauche Tren İstasyonu'na gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Trenler 15 dakikalık aralıklarla düzenli olarak çalışır.

Paris'in merkezinde sizi Versailles'e götürecek C hattı istasyonları arasında St-Michel, Musée d'Orsay, Invalides, Pont de l'Alma ve Champs de Mars - Tour Eiffel bulunur. Dönüşte zaman kazanmak istiyorsanız gidiş-dönüş bilet almayı unutmayın. 

Maliyet: Gidiş – dönüş toplam 7,3 €

Sıklık: 15-20 dakika

Süre: 40-60 dakika

Zaman Çizelgesi: 05:10 - 23:34

Güzergah: Gare d'Austerlitz – St.Michel-Notre Dame – Orsay Müzesi – Invalides – Pont de l'Alma – Champ de Mars Eyfel Turu – Versailles-Rive Gauche

Diğer Trenler

Fransız ulusal demiryolu SNCF, Paris ve Versailles arasında iki tren seferi düzenliyor: Versay'da iki tren istasyonu daha var:

- Gare Montparnasse İstasyonu'ndan Versailles Chantiers Tren İstasyonu'na hareket eden SNCF Line N treni

- Gare Saint-Lazare İstasyonu'ndan Versailles Rive Droite Tren İstasyonu'na hareket eden SNCF Line L treni

Bu iki yolu da alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Otobüs Yoluyla

Otobüsler Paris ve Versailles arasında düzenli olarak hareket eder - yani Paris'teki Pont de Sèvres otobüs durağından Place d'Armes Versailles otobüs durağına direkt giden bir hat vardır. RATP otobüs hattı 171, Paris metrosunun 9. hattındaki son durak olan Pont de Sèvres otobüs durağından 15-20 dakikada bir hareket etmektedir.

Maliyet: Gidiş – dönüş toplam 4 €

Sıklık: 15-20 dakika

Süre: 40-60 dakika

Zaman Çizelgesi: 06:00 – 00:00

Güzergah: Pont de Sevres – Gabriel Peri Meydanı – Atrium – Puits Sans Vin – Pointe de Chaville – Grace de Dieu – President Doumer – Porchefontaine – Vergennes – Place d’Armes Versailles

VERSAY SARAYI'NA GİTMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

1. Tek Bir Yerde Ziyaret Edilecek Farklı Alanlar Var

Versay Sarayı aslında Bahçeler, Ana Saray, Trianon Malikanesi ve Kraliçe'nin Hamlet'inden oluşur. Tüm alanlarda görülecek ve deneyimlenecek muhteşem şeyler var. Muhtemelen zamanınızın çoğunu Ana Saray'da geçireceksiniz. 2.300'den fazla odaya ve Aynalar Salonu ve Kral Yatak Odası gibi kaçırmak istemeyeceğiniz şeylere sahiptir. Ancak, tam bir gününüz varsa, araziyi ve diğer alanları keşfetmek için zaman ayırdığınızdan emin olun.

2. Olabildiğince Erken Gidin

Sarayı günde yaklaşık 27.000 kişi ziyaret ediyor. Deneyimden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, seyahatinizi günün erken saatlerinde planlayın. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan saray, sabah 9'da açılıyor ve akşam 17:30'da kapanıyor. Bahçeler ve park haftanın her günü sabah 8'de açılıyor.

3. Sarayda Yemek Yiyebilirsiniz

Aslında sarayın içinde, günü keşfederek geçiriyorsanız, öğle yemeği yiyip durabileceğiniz bazı restoranlar var. Ancak bu restoranlardaki fiyatların, başka bir yerde yemek için ödeyeceğiniz fiyatlardan oldukça yüksek olabileceğini unutmayın. Turistlerin kendi öğle yemeğini ve pikniklerini parkta toplamaları oldukça yaygındır.

4. Saraya Bedava Girebilirsiniz

Tabii bunun için AB vatandaşlığınızın olması ve 26 yaşından küçük olmanız gerekiyor. 

Versay Sarayı - Tarihi ve Özellikleri yazımızın sonuna geldik. İçerde turlamış kadar olduğumuzu düşünüyoruz :)  Versay Sarayı'nı Paris'te gezilecek yerler bölümünüze not etmeyi unutmayın. 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et