Nerede Ne Yenir?

AZERBAYCAN | QALA DİVARI'NDA AKŞAM YEMEĞİ


Ipek Cihangir / Kasım 19, 2021 / 691 Görüntüleme / 0 Yorum

Herkese merhabalar,

Bugün sizlere kardeş ülke Azerbaycan'ın başarılı restoranlarından biri olan Qala Divarı'ndan bahsetmek istiyorum. Buraya gidebilmek için İçeri Şehir'e gitmeniz gerekiyor. Paleolitik döneme kadar tarihi uzanan İçeri Şehir, aslında Eski Bakü olarak bilinen bir yer ve etrafı tarihi surlarla çevrili. İçerde koleksiyonculardan, hediyelik eşya satan yerlere kadar birçok turistlerin ilgisini çekecek yerler var. 

İçeri Şehir - Bakü

Kafkas şapkalarını da görmeden etmeyelim :) 

Biz ilk günün verdiği yorgunlukla hemen kendimizi ‘Qala Divarı’na attık. 

Qala Divarı

İçerisinde belli bir saat sonra canlı müzik de başlıyor (Canlı müzik için yorum yapmak istemiyorum, şayet şarkı söyleyen amca Azerbaycan şarkısıyla başlayıp rus şarkısıyla devam edip finali ‘Bésame mucho’ ile bitirdi ve bi ara bayılmak istedik). 

Neyse, biz yediğimiz lezzetli yemeklere dönelim. Siparişinizi verdikten hemen sonra masaya turşu, sos, sumak ve yoğurt getiriyorlar. Azerbaycan anladığım kadarıyla her şeyin turşusunu yapıyor ve her yerde size ilk turşu ikram ediliyor. Ortaya gelen hepsinin tatları çok taze ve başarılıydı. 

Turşu-sos-yoğurt 

Başlangıç olarak balkabaklı, etli ve otlu ‘Qutab’ söyledik. 

Qutab

 

Azerbaycan'da etli qutabı genellikle sumak ve sosla, otlu qutabı da yoğurtla yemeniz tavsiye ediliyor. Ben biraz tam tersi yapmış olabilirim. Kitabına göre yemek isteyenler için dediğim şekilde yenmesi tavsiye edilir :)

Otlu Qutab

Yanında da Azerbaycanlıların çok sevdiği ve benim de çok beğendiğim Dovga içtim. Kısacası aslında bir otlu ayran kendisi. 

Dovga

Başlangıç olarak tercih ettiğimiz qutablardan sonra ana yemek olarak kendimize ‘Xenel’ söyledik veeeee buna yorumumu açıklıyorum hazırsanız. Ben çok çok çok beğendim. Hatta bayıldım. Bi kere üzerindeki nar çok yakışmış ve ağzınızda etle karışınca çok güzel bir tat bırakıyor. Başlangıç söyleyince Xeneli tek başına bitirmek biraz zor oluyor, bu yüzden 2 kişi gittiyseniz yiyeceklerin hepsini ortaya söylemek daha mantıklı. Biz Xeneli tek tek söyledik. Sonra bitiremeyince biraz üzülmüş olabilirim. 

Xenel

Finali tabii ki çayla yapmayı unutmayın! (Biz öyle yaptık en azından :)) Sizlere de mutlaka tavsiye ettiğim bir restoran. Giderseniz bizleri hatırlayın efenim. 

Bir yazının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz :) 

 

 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et