Nerede Ne Yenir?

Birbirinden Lezzetli Portekiz Yemekleri


Eylül 06, 2022 / 1459 Görüntüleme / 0 Yorum

 Hadi gelin bugün hep birlikte minik bir Portekiz yemekleri turuna çıkalım.

 Portekiz mutfağı, iyi malzemelerle dolu çok çeşitli bir mutfağa sahiptir. Hem Atlas Okyanusu hem de Akdeniz boyunca uzanan uzun bir kıyı şeridine sahip olan Portekiz, gastronomi konusunda coğrafi konumu ve çeşitliliğinden nasıl yararlanabileceğini en iyi şekilde temsil etmektedir.

Hazırsanız başlayalım. Ağız sulanmasına karşı dikkat!

Popüler Portekiz Yemekleri

1. Sardalya

Portekiz’de çok yaygın olan yemeklerden biri olan sardalya, ızgarada kavrulur ve genellikle közlenmiş yeşilbiber ve haşlanmış patates ile servis edilmektedir. Lizbon'un en çok tüketilen yemeğidir. Santo António şenliklerinde sokak tezgahlarında bile bulunmaktadır. Portekiz’in ünlü yemeklerinden biri olan sardalyanın tam tadını almak için üzerine bol miktarda zeytinyağı dökmeyi unutmayın.

Izgara Sardalya

2. Morina

Morina, dünya çapında bir diğer meşhur Portekiz yemeği olarak tanınmaktadır. Bu balığı pişirmenin çok fazla yolu bulunmaktadır. Bu yüzden bu lezzeti birden fazla yerde tatmanızı öneririz.

Kıyılmış Morina Balığı, soğan ve patatesle sotelenip üzerine zeytin ya da maydanoz eklenirse bu Cod à Brás olarak adlandırlmaktadır. Lezzetli ve çok çeşitli pişirme yöntemi olmasından dolayı başlangıç yemeği olarak ya da ana yemek olarak da sunulmaktadır.

Cod à Brás

3. Alheira

Bir diğer popüler Portekiz yemeği olan Alheira, ilginç bir tarihe sahiptir. Yahudi dininin yasakladığı bir yiyecek olan domuz sosisine benzeyen bu yemek sayesinde Portekiz'deki Yahudiler, İspanyol Engizisyonu sırasında kendilerini Hristiyan olarak göstererek ölümden kaçmayı başarmışlardır.

Şu anda domuz eti içermeyen Alheira, genellikle sahanda yumurta ve patates kızartması ile servis edilen geleneksel bir yemektir.

Alheira

4. Francesinha

Francesinha! Yerel mutfağın simgesi haline gelen bu lezzeti tadan herkesin büyülendiğini söylesek abartmış olmayız. Ekmek dilimleri, jambon, sosis, bonfile ve bol peynirle fırınlanmaktadır. Fırından çıkarıldıktan sonra hafif baharatlı bir sosla süslenen yemek yiyenlerin damağında tat bırakan bir lezzetir.

Francesinha

5. Caldeirada de Peixe

Balık güveci olarak adlandırılan bu tat, yapıldığı bölgeye göre kullanılan malzemelerde değişiklik göstermektedir. Morina, sardalya, kalamar veya kabuklu deniz ürünleri gibi malzemeler kullanarak yapılmaktadır. Ürünler katmanlar halinde hazırlanarak patates, sarımsak, soğan, domates, biber ve otlar ile birlikte pişirilmekte ve servis edilmektedir. En çok bilinen portekiz yemekleri arasındadır.

Caldeirada de Peixe

6. Açorda à Alentejana

Bir diğer Portekiz yemeği olan Açorda à Alentejana, geleneksel Portekiz çorbasıdır. Alentejo ekmeği, sarımsak, kişniş, tuz, aromatik bitkiler ve haşlanmış ya da az pişmiş yumurta ile yapılmaktadır.

Açorda à Alentejana

7. Arroz de Pato

Karşınızda meşhur ördek pilavı! Ülkenin sembolik yemeklerinden biri olan Arroz de Pato, yaban ördeğinden alınan az yağlı bir et ile hazırlanır. Fırına girmeden önce ördek mümkün olduğunca yumuşayana kadar pişirilmektedir. Parçalanan ördek eti, pişmiş pirinçle karıştırılarak fırına verilmektedir.

Arroz de Pato

8. Amêijoas à Bulhão Pato

Arkadaşlarla iyi geçirilen bir günde kendinize bir iyilik yapın ve bu tadı hep birlikte deneyin. Popüler bir Portekiz yemeği olan Amêijoas à Bulhão Pato, zeytinyağı, sarımsak, kişniş, beyaz şarapta sotelenmiş ve limon suyuyla tamamlanan istiridye içeren bir yemektir. Dolayısıyla da atıştırmalık için mükemmel bir seçim!

Amêijoas à Bulhão Pato

9. Caldo Verde

Çorba kategorisinde bulunan bu lezzet, geleneksel Portekiz festivallerinde sıkça yer almaktadır. Soğan, sarımsak, patates, lahana ya da chorizo dilimlerinden yapılmaktadır. Ana veya ana yemekten önce servis edilebilir.

Caldo Verde

10. Chanfana de Cabrito

Chanfana, dişi keçilerden elde edilen etlerin kullanılmasıyla ünlü olan diğer bir Portekiz yemeğidir. Eti yumuşatmak için, geleneksel olarak siyah kil tepsi kullanılmaktadır. Et fırında uzun saatler boyunca pişirilmektedir.

Chanfana de Cabrito

11. Polvo à Lagareiro

Polvo à Lagareiro, şüphesiz Portekiz mutfağının en geleneksel yemeklerinden biridir. Fırında pişmiş, zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış ahtapotun yanında sarımsak, soğan ya da patatesten oluşmaktadır.

Polvo à Lagareiro

12. Tripas à Moda do Porto

Porto'ya özgü bu yemeğin, yerel halkın savaş döneminde askeri seferler için gemilere et sağladığı ve sadece işkembeyi kendilerine bıraktığı zaman ortaya çıktığı söylenmektedir.

İşkembe, dana eti ve tarak, jambon, domuz kulağı, dana eti, chorizo, tavuk, soğan, beyaz fasulye, havuç, defne yaprağı, tadına göre maydanoz, limon, tuz ya da kimyondan oluşur.

Tripas à Moda do Porto

Umarım ‘Birbirinden Lezzetli Portekiz Yemekleri’ yazımızdan keyif almışsınızdır. Portekiz'i ziyaret ederken tarihi gezilerin yanında bir de gastronomi turuna çıkmanızı ve bulunduğunuz bölgelerdeki en popüler yemekleri denemenizi öneririz. Kesinlikle buna değecek, şimdiden desfrute de sua refeição!

Daha önce bu lezzetleri tadan varsa yorumlarını bekliyoruz :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et