Nerede Ne Yenir?

Japon Tatlıları : Minimal Ve Bol Renkli Lezzet Şöleni


Eylül 23, 2022 / 7713 Görüntüleme / 0 Yorum

Japonya’ya gittiğiniz zaman kültürel geziler dışında yapacağınız en iyi şey kesinlikle Japon tatlılarının tadına bakmak olmalıdır. Japon tatlıları, hem biçim hem de tat bakımından oldukça çeşitlidir. Kendinizi hazırlayın, tatlı bir yolculuğa çıkıyoruz!

Birbirinden Lezzetli Japon Tatlıları

  1. Daifuku Mochi
  2. Wagashi
  3. Dango
  4. Monaka
  5. Taiyaki
  6. Japon Cheesecake
  7. Namagashi
  8. Shio Daifuku
  9. Bocchan Dango
  10. Imagawayaki
  11. Sakuramochi
  12. Uirō
  13. Hakuto Jelly

Bol pembe göreceğimiz Japon tatlılarına gelin bir de tek tek bakalım :) 

Geleneksel Japon Tatlıları Hakkında Genel Bilgiler

1. Daifuku Mochi

Daifuku olarak da bilinen Daifuku Mochi, en popüler Japon tatlılarından biridir. Pirinç, azuki fasulyesi ve şekerden oluşmaktadır. Ezilen pirincin haşlanarak ya da buharda pişirilerek, kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulmasıyla yapılmaktadır. Kremsi dolgusu ile yerli halk ve turistler tarafından oldukça sevilmektedir.

Bahar aylarında ise çilekle doldurulan Daifuku Mochi, Japon tatlılarının favori temsilcisi haline gelmiştir.

Daifuku Mochi

2. Wagashi

Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan geleneksel bir Japon tatlısıdır. Tasarımı ile dikkatleri üzerine çek Wagashi, ilkbaharda kirazlar çiçek açtığı zaman, kiraz çiçeğini andıran bir şekilde yapılmaktadır. Japon halkının doğaya olan derin bağı, sanatsal tasarımlar ve renklerle tatlıya aktarılarak, yapıldığı mevsimin duygularını andıran tatları kişiye yansıtır.

Wagashi

3. Dango

Dango, bambu çubuk üzerine dizilen beş yuvarlak kek ile sunulan bir Japon tatlısıdır. Bölgelere göre pirinç unu, patates veya mısır unu kullanılır. Genellikle yeşil çayın yanında tüketilmektedir. Bugün birçok çeşidi bulunmaktadır.

Dango

 

4. Monaka

İki mochi gofret ve kremalı azuki fasulye reçeli dolgusundan oluşan Monaka tatlısı, gofretleri çıtır olmak koşuluyla çeşitli şekil, renk ve boyutlarda gelir. Japon tatlıları arasında geleneksel yerini koruyan Monaka, genel olarak azuki fasulyesi reçeli ile doldurulmaktadır. Fakat bölgelere ve isteklere göre dondurma, kestane ezmesi, krem peynir veya krem şanti ile de doldurulmaktadır.

Monaka

5. Taiyaki

Hiç Japon balığı şeklinde bir tatlı yediniz mi?  Japon tatlıları arasında belki de en ünlüsü olan Taiyaki, balık şeklindeki kalıplara dökülerek, kızarıncaya kadar pişirilmektedir. Tatlı fasulye ezmesi ile doldurularak sunulan Japon balığı şeklinde tatlı genelde sıcak olarak servis edilmektedir.

Taiyaki

6. Japon Cheesecake

Bildiğimiz cheesecakelere göre daha süngerimsi bir yapıya sahip olan Japon cheesecake, çırpılmış yumurta akının süt, şeker ve krem peynir ile karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Hafif ve kabarık olan bu tatlı genellikle sıcak olarak servis edilmektedir. Fakat bazı bölgelerde soğuk olarak da tercih edilmektedir.

Japon Cheesecake

7. Namagashi

Geleneksel japon çay seremonisinin vazgeçilmez tatlılarından biri olan Namagashi, fasulye ezmesi veya meyve jöleleri ile yapılan bir tatlıdır. Tasarımları genelde doğa şekillerinden esinlenerek yapılmaktadır. Narin bir tatlı türü olduğu için genelde yapıldığı zaman tüketilmektedir. Canlandırıcı Matcha çayının yanında yenecek bir sanat eseri!

Namagashi

 

8. Shio Daifuku

Shio Daifuku, dış kabuğu lokum kıvamında olan, kırmızı fasulye ezmesi ya da krema ile doldurulmuş geleneksel bir Japon tatlısıdır. Bölgelere göre kırmızı fasulye ezmesi hafif tuzlu olabilmektedir.

Shio Daifuku

9. Bocchan Dango

Kırmızı, sarı ve yeşil renkli toplardan oluşan bu tatlı popüler dango tatlılarının en renkli çeşididir. Bocchan Dangonun yapılışı oldukça basit. Bir şiş üzerinde fasulye ezmesi ile oluşturulmuş kırmızı veya pembemsi top, yumurta ile hazırlanan sarı top ve yeşil çay ile hazırlanan yeşil bir top bulunur.

Bocchan Dango

10. Imagawayaki

Japon festivallerinde oldukça sık tüketilen, tava hamuruyla yapılan bir diğer Japon tatlısıdır. Özel olarak yapılan kekin dolgusu, şekerli kırmızı fasulye, muhallebi veya reçel de olabilmektedir. Ayrıca özel tavalarda pişirilen kekin yuvarlak olmasına dikkat edilmektedir. Burda önemli olan noktalardan biri ise çıtır bir dış kabuk oluşana kadar pişirilmelidir.

Imagawayaki

11. Sakuramochi

Japonya’da neredeyse bütün yemeklerin içinde yer alan pirinç tabi ki tatlıda da kullanılmaktadır. Sakuramochi, sakura (kiraz çiçeği) için yapılan geleneksel Japon tatlıları arasında yerini almaktadır. Kırmızı fasulye ezmesi, yapışkan pirinç, şeker ve sudan yapılan bu tatlı tuzlu kiraz çiçeği yaprakları ile kaplanmaktadır. Yıl boyunca satılıyor olsa da en çok kiraz çiçeklerinin mevsimi olan ilkbaharda bulunmaktadır.

Sakuramochi

12. Uirō

Yumuşacık dokusu ve naif renkleriyle yemeye kıyamayacağınız bir tatlı olan Uirō, yapışkan pirinç unu ve şekerden oluşmaktadır. Buharda pişirilen ve düzleştirilen kekler, Japon çay saatlerinin vazgeçilmez tatlarındandır.

Uirō

13. Hakuto Jelly

Yaz tatilinizi Japonya’da mı geçireceksiniz? O zaman bu muhteşem serinletici tatlıyı kesinlikle denemelisiniz! Doğal kaynak suları ve doğal şeftali kullanılarak yapılan Hakuto Jelly oldukça yumuşak bir tada sahiptir. Genelde şeftaliye benzeyen bir tasarımla sunulmaktadır. Jöle kıvamında olduğu için bazı bölgelerde kesilerek servis edilirken, bazı bölgelerde ise kaşıkla yenilmektedir.

Hakuto Jelly

Tatlı komasına girmeden ‘Japon Tatlıları’ yazımıza burada son veriyoruz :) Umarız beğenmişsinizdir, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et