Seyahat

Christmas Marketiyle Ünlü Ülkeler


Aralık 05, 2022 / 1090 Görüntüleme / 0 Yorum

Yeni yıl heyecanı ve sıcaklığı içimizi yavaş yavaş sarmaya başlamışken bugün sizlere ülkelerin Christmas Marketlerinden bahsetmek istiyoruz. Diğer bir adıyla Noel Pazarı olan Christmas Market tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır ve bununla ünlü olan ülkeler hangileridir gelin hep birlikte bakalım. 

Christmas Market Tarihçesi

Christmas Market Tarihi

Christmas Market Almanya, Avusturya, İsviçre ve birçok Avrupa ülkelerine Noel’in en önemli olaylarından biridir. Tarihe baktığımız zaman ilk Christmas market 14. yüzyılda Almanya’da ortaya çıktığını görüyoruz. İlk kez 1434'te düzenlenen ve yaygın olarak ilk gerçek Christmas Market olarak kabul edilen Dresden'deki Striezelmarkt'tı. Bu pazarın kurulmasındaki asıl amaç Noel’den önceki Advent sırasında bir süre oruç tuttuktan sonra insanlara Noel yemeği için gerekli et ve diğer ürünleri sağlamaktı. 1434'te Noel Arifesinde bir günlüğüne açılan bu pazar, her yıl 2,5 milyondan fazla ziyaretçi çekmektedir.

19. yüzyılın başlarında yaşam standartlarının yükselmesi ile Christmas Marketlerde büyümeye başladı. Londra'dan Moskova'ya, New York'tan Tokyo'ya her biri kendine özgü yerel pazarlarla yılbaşı sezonunu kutlamak için neşeli bir buluşma yeri olmaktadır.  Her şehir ve ülkenin Christmas Market bazında ulusal farklılıklar olsa da, gelenek orada başladığından beri çoğu pazar Alman tarzıdır. 

Avrupa'nın Masalsı Christmas Marketlerini Keşfetmek İster Misiniz?

Parıldayan ışıkları görmek, geleneksel yemeklerin yayılan kokularını içinize çekmek, kırmızı şarap içmek ve kendinizi bir masalın içinde hissetmek için mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız. İşte bu deneyimi yaşamak için Christmas Marketiyle ünlü ülkeler! Bu masalı nerede yaşamak istediğiniz ise size kalmış :)

Christmas Marketiyle Ünlü Ülkeler

#1 Almanya

Christmas Market konusunda Avrupa'nın en ünlü ülkelerinden biri olan Almanya'nın hemen hemen her şehrinde bir Christmas Market bulunmaktadır. İşte Almanya’nın en iyilerinden bazıları;

Köln

Köln Christmas Market

Bu yıl 21 Kasım - 23 Aralık 2022 tarihleri arasında kurulan bu pazar, Avrupa'nın her yerinden sanat ve el sanatları, kaliteli ürünler, lezzetli yemekler, gençler ve aileler için büyüleyici eğlence programları ile Noel'i daha da büyük bir heyecanla beklemenizi sağlıyor. Köln'de, en büyüğü şehir merkezinde olmak üzere birçok Noel pazarı vardır. Pazarlar tepede yıldızlar gibi asılı duran yüzlerce parıldayan ışık ve özenle dekore edilmiştir. Köln'de kurulan Markt der Engel, Nikolausdorf gibi pazarlar sizi büyülü bir masalın içine çekecek! Heumarkt'taki açık hava buz pateni pistine gitmeyi de ihmal etmeyin :) 

Berlin

Berlin Christmas Market

Tarihler değişiyor olsa da bu yıl 21 Kasım 2022'den 1 Ocak 2023'e kadar bu pazarı ziyaret edebilirsiniz. Burada daha modern bir yaklaşım olduğu için gösterişli pazarlara sahiptir. Örneğin can dostlarımız köpekler için bile bir pazar bulunmakta. 

En büyük olana gitmek istiyorum diyorsanız Spandau iyi bir tercih olabilir. Eğer dolu dolu sanat görmek istiyorum diyorsanız da Gendarmenmarkt meydanındaki Weihnachtszauber bunun için en uygun yerdir. Hareketlilik ve heyecan dolu deneyimler yaşamak isteyenler ise Platz'daki Winter World'de kayabilir. Burada alışverişten çok kış sporlarına ağırlık vererek eğlenceli vakitler geçirmeniz amaçlanmıştır.

Esslingen

Esslingen Christmas Market

Bu yıl 22 Kasım - 22 Aralık 2022 tarihleri arasında kurulacak olan pazar, mükemmel bir şenlikli pazar ortamı sunmaktadır. Orta Çağ kasabası olan Esslingen, muhteşem kostümlerin yanı sıra uzun bacaklı akrobatlar, ateş yiyiciler, hokkabazlar ve klasik ve caz Noel ezgileri çalan koroları ile muhteşem bir deneyime hazır olun. Harika lezzetleri bulunan restoranları ve canlı gece hayatı ile eğlenceli anılar biriktirebilirsiniz.

Nuremberg

Nuremberg Christmas Market

Bu pazarı diğerlerinden ayıran en belirgin özellik sürdürebilirlik! Örneğin içeceğiniz bir sıcak şarabı tek kullanımlık bardaklardan vermek yerine tekrar kullanabileceğiniz bardaklarda veriyorlar. Buraya adım attığınız an Christkind tarafından duyacağınız ilk cümle muhtemelen "Bir zamanlar çocuk olan siz erkekler ve kadınlar, yeniden genç olun" olacaktır. Bu cümlenin ne demek olduğunu pazarın atmosferinden zaten anlayacaksınız. Parlak Noel ağaçları, süslenmiş melekler, parlak yıldız süslemeleri ile çocuksu bir heyecan yaşamanız oldukça muhtemel! Pazarı saran ızgara sosis kokusu ve sıcak şaraplar ile eşsiz bir lezzet deneyimi yaşayacağınıza eminiz. Bu yıl pazar 25 Kasım - 24 Aralık 2022 tarihleri arasında kurulacaktır.

#2 Avusturya

Kar genellikle şehri harikalar diyarına dönüştürürken Avusturya'da Noel pazarları canlanmaktadır. Bakalım burada en ünlü pazarlar hangileri?

Salzburg

Salzburg Christmas Market

Noel şarkıları ve eski gelenekler için en ideal yer! 17 Kasım 2022 - 1 Ocak 2023 tarihleri arasında ziyaret edebileceğiniz pazarda nicelikten çok kalite ön planda tutulmaktadır. El örgüsü çoraplar, ilk kuruldukları zamanı andıran pazar tezgahları sizi eski zamanlara geri götürecek. Noel eğlencesini yaşamak için her akşam saat 17.00'de katedralin önünde verilen konserlere katılabilirsiniz. 

Viyana

Viyana Christmas Market

Buz pateni pistlerine kendimi bırakmak istiyorum ve geleneksel oyuncaklar ile geçmişe gitmek istiyorum diyorsanız 19 Kasım - 26 Aralık 2022 tarihleri arasında olmanız gereken yer burası! Parıldayan ışıklar, karlı sokaklar sizi büyük bir kar küresinin içinde gibi hissettirecek. Şehrin dar sokakları boyunca uzanan Noel Pazarları, el işçiliği ile yapılan bir sürü eşya ile donatılmaktadır. Ahşap oyuncakları, el yapımı sabunlar... Kavrulmuş kestane ve taze pişmiş simit kokuları ile dumanı tüten sıcak şaraplar sizi kendine hayran bırakacak.

#3 Macaristan

Macaristan’ın Avrupa’nın en iyi 2. Noel pazarı seçildiğini biliyor muydunuz? 

Budapeşte

Bazilika Christmas Market

Macaristan'ın Budapeşte kentinde birçok pazar kuruluyor fakat en kalabalık olan yer, şehrin tam ortasında yer alan Vorosmarty Meydanı'dır. Burası Budapeşte'nin en eski Noel pazarıdır. 19 Kasım 2022 - 1 Ocak 2023 tarihleri arasında kurulacak olan pazarda birçok yemek tezgahları ve sevdiklerinize el işi hediyeler alabileceğiniz tezgahlar görebilirsiniz. Üstelik ücretsiz konserlerle de çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz!

Budapeşte'de kurulan bir diğer pazar ise; Bazilika. Ücretsiz konserler, lezzetli yemek tezgahları, büyüleyici lazer projeksiyonları ve büyük bir Noel ağacı etrafında dönen buz pisti ile unutulmaz anlar yaşayacağınız bir yer. 

#4 Çek Cumhuriyeti

Astronomik Saat Kulesi ve Bohemya kristalleri ilginizi çekiyor mu? Gelin buradaki Noel Pazarları nasılmış birlikte bakalım.

Prag

Prag Christmas Market

26 Kasım 2022 - 6 Ocak 2023 arasında kurulacak olan pazar kartpostalları süslemeye hazır. Bir yanda Our Lady Before Tyn'ın 14. yüzyıldan kalma İkiz Kuleleri diğer yanda şehrin ünlü 15. yüzyıldan kalma Astronomik Saati. Tarçın kokulu pazar sokaklarında gezerken kendinizi büyülü bir dünyanın içinde hissedebilirsiniz. Sıcak sosislerle, taze kreplerle, peynirli gözlemelerle veya sadece sıcak şarap ile açık hava konserlerine ortak olacağınız bir yer. 

Bohemya

Bohemya Christmas Market

Noel süsleri ve ışıltılı sokaklar... Avrupanın en atmosferik pazarlarına ev sahipliği yapan Bohemya'da Noel Pazarları, 25 Kasım 2022 - 6 Ocak 2023 arasında kurulmaktadır. Klasik mimarinin hakim olduğu sokaklarda pazarları gezerken, tezgahlardaki ahşap oyuncaklar, noel süsleri, sıcak şarap kadehleri size romantik bir görünüm sunmaktadır. Peri ışıklarının ve Noel süslerinin parıldadığı, taze pişmiş kurabiyelerin ve ızgara sosislerin kokuları arasında muhteşem anılar biriktireceğinize eminiz.

#5 Fransa

Noel’in başkenti!

Strazburg

Strazburg Christmas Market

El boyaması ahşap Noel süsleri ve şehrin meydanlarını dolduran 300 geleneksel pazar tezgahı ile kendine hayran bırakan yer Strazburg! Yükselen Noel ağacı, milyonlarca parıldayan ışık ve şenlikli buz pateni pistini mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Metz

Metz Christmas Market

Aydınlatmalar sizi festival havasına sokmaya yeter mi? Bunu öğrenmenin en iyi yolu Metz Noel Pazarına gitmek! İnanılmaz aydınlatmaları, açık hava buz pateni pisti ve atlıkarınca gibi geleneksel özelliklerle eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz. Panayırlar, elfler, oyuncak bebekler ve daha fazlası... Pazarın vazgeçilmezlerinden olan zencefilli çörekleri mutlaka tatmalısınız.

#6 İsveç

Şık atmosferler ve Glogg dolu kupalar!

Gothenburg

Gothenburg Christmas Market

Az önce de dediğimiz gibi muhteşem atmosferler için mutlaka Gothenburg Noel Pazarını ziyaret etmelisiniz. Dönme dolaplar, noel ağaçları ve elfler size eğlenceli dakikalar yaşatmak için hazır! Bu Noel pazarında, Noel Babayı ahşap atölyesinde ziyaret edip, sıcak bir şarap içebilirsiniz. Işıltılı buz pistinde yapılan yarım saatlik ışıltılı gösteriyi de mutlaka izlemelisiniz.

#7 Slovakya

Ahşap oyuncaklar ve gurme ikramlar…

Bratislava

Bratislava Christmas Market

Çocuksu bir Noel Pazarı arıyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. Pazar tezgahlarında bol bol geleneksel ahşap oyuncaklar ve Noel süslemeleri bulunmaktadır. Yemek ikramları arasında krepler, sosisler ve lezzetli kekler yer almaktadır.

#8 Danimarka

Akşam karanlığında bir dönme dolap, peri ışıkları ağaçların üzerinde serilmiş, buz piste ise aksiyon arayanları cezbediyor. İlginizi çekti öyle değil mi?

Kopenhag

Kopenhag Christmas Market

Dönme dolap gezintileri ve Noel eğlencesi için en iyisi Kopenhag Noel Pazarlarıdır. Şehir, süslemeler ve ışıklar, ahşap oyuncaklar, seramikler, süslemeler ve büyük trikolar satan pazar tezgahlarına ev sahipliği yapmaktadır. Noel Pazarını gezerken, karamelize bademlerin kızarmış aromalarını ve tarçın eklenmiş sıcak şarabın kokusunu da ekleyerek unutulmaz bir gezi yaşayacağınıza eminiz. 

#9 Estonya

Müzik ve dans gruplarını sever misiniz?

Tallinn

Tallinn Christmas Market

Avrupa'nın en iyi Noel pazarlarından biri olarak kabul edilen Tallinn, çatıların ve parke taşlarının karla kaplı olduğu, kendinizi bir masalın içinde hissedeceğiniz nadir yerlerden. Noel Pazarı, el yapımı çelenkler, el sanatları, tatlılar ve koyun postu kilimler satan 60'tan fazla ahşap tezgahın yanı sıra bandolar, ziller ve sonsuz dans topluluklarıyla doludur. Otantik bir ren geyiği kızağıyla mağarasına gelen Noel Baba, çocukları atlıkarıncaya binmeden önce şenliklere davet eder. Ayrıca Estonya'nın en büyük Noel ağacı, 1441'den beri her yıl Belediye Binasının önüne kurulmaktadır. Bu büyülü ağacı görmeden gezinizi bitirmemenizi tavsiye ederiz.

#10 Polonya

Yılbaşı romantizmi ve dünya lezzetleri denildiğinde akla ilk gelen yer!

Gdansk

Gdansk Christmas Market

Tarihi Gdansk Noel pazarı, her köşesinden romantizmin sızdığı büyülü bir diyar... Size bir sır verelim; aşıkların birlikte uzun yılar yaşama umuduyla ökseotunun altında öpüşebileceği bir yer bile bulunmaktadır! Her köşesinden romantizmin sızdığı büyülü yer derken şaka yapmıyorduk :) Peri masalının içinde gibi hissedeceğiniz bu Noel Pazarında, elf geçit törenleri ve kar kraliçesini görebilirsiniz. Geleneksel Polonya mutfağı lezzetlerine sahip tezgahlar, sıcak çikolatalar, biralar ve aromatik şaraplar ile midenize de şenlik yaşatacağınıza eminiz!

Krakow

Krakow Christmas Market

Paten yapabileceğiniz karla kaplı bir meydanda sıcak şarap ve zencefilli kurabiye ile karnınızı doyurabilirsiniz. Süslerle ve ışıklarla aydınlatılmış stantlarda, mükemmel hediyeler için ahşap Noel süsleri alabilirsiniz.

Umuyoruz ki Bir Noel Pazarını ziyaret etmek için size gerekli enerjiyi verebilmişizdir. Bir Noel Pazarı gezmek yapılacaklar listenizde mutlaka olmalı, bu deneyimi ve heyecanı mutlaka yaşamalısınız. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et