Seyahat

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) En İyi Hangi Ülkelerde Görülür?


Kasım 22, 2022 / 979 Görüntüleme / 0 Yorum

Kuzey Işıkları... Eminiz ki birçok insanın yapılacaklar listesinin başlarında yer alan şey muhtemelen Kuzey Işıklarını görmektir. ‘Aurora Borealis’ olarak da bilinmektedir. Kuzey Yarımküre'de yılın belirli aralıklarında görülen muhteşem bir doğal ışık gösterisidir.

Bu göz kamaştıran ve görsel şölen sunan ışıklar, güneşten gelen elektrik yüklü parçacıkların dünya atmosferine girdiğinde, oksijen ve nitrojen gibi gaz halindeki parçacıklarla çarpıştığında meydana getirdiği bir olaydır. Geceleri daha net gözlemlenen Kuzey Işıkları yeşil, mor, kırmızı, sarı ve tonlarında olmaktadır.

Kuzey Işıklarını görmek için en iyi yerler ışık kirliliğinin olmadığı yerlerdir. Gökyüzünün açık olduğu ve havanın yağışsız olduğu yerlerde gözlemlenmektedir. Sizin için Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi yerleri listeledik. Yapılacaklar listenizin başlarında yer alan bu deneyim için seçebileceğiniz yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kuzey Işıklarının En iyi Gözlem Yerleri 

  1. Alaska
  2. Norveç
  3. Finlandiya
  4. İskoçya
  5. Kanada
  6. İsveç
  7. İzlanda
  8. Grönland
  9. Minnesota

Peki Aurora Borealis spesifik olarak bu ülkelerin en çok hangi şehirlerinde görülür? Gelin birlikte bakalım!

Kuzey Işıkları En İyi Hangi Ülkelerde Görülebilir?

#1 Fairbanks, Alaska

Fairbanks, Alaska

Kuzey Işıklarını görmek için açık ara en iyi yerlerden biri olan Fairbanks, gece uzunlukları ve açık hava koşulları ile dünyanın en iyi yerlerinden biridir. Fairbanks, ışık aktivitesinin yoğunlaştığı Dünya'nın jeomanyetik Kuzey Kutbu üzerinde yer almaktadır. 21 Ağustos - 21 Mayıs zaman dilimi içerisinde gittiğiniz takdirde bu ışıkları görme şansınız oldukça fazladır. Ayrıca buraya gitmek için Amerikan vizesine sahip olmanız gerektiğini de hatırlatalım.

#2 Tromso, Norveç

Tromso, Norveç

Norveç, kışın Kuzey Işıklarını görebileceğiniz bir İskandinav ülkesidir. Tromso, ülkenin kuzey kısmında yer almaktadır. Eylül ayı ve Mart ayının sonuna kadar güneş geç doğmaktadır. Bundan dolayı Kuzey Işıklarını izlemek için uzun bir vaktiniz olmaktadır. Ayrıca Kuzey Işıkları dışında ren geyiği ve kutup ayılarını da gözlemleyebileceğiniz efsanevi bir yerdir.

#3 Laponya, Finlandiya

Laponya, Finlandiya

Lapland yani Laponya, Finlandiya'nın en kuzeyindeki kuzey kutup dairesi içinde yer almaktadır. Kuzey Işıklarını izlemek için en iyi yerlerden biridir. Bunun yanı sıra Kakslauttanen, İnari, Nellim, Utsjoki ve Luosto şehirlerinden de Kuzey Işıklarını görebilirsiniz.

Laponya’da yılda ortalama 200 kere Kuzey Işıkları ortaya çıkmaktadır. Özellikle Ağustos sonu ile Nisan ayları arasında görülmektedir. Bu bölgede bulunan cam tavanlı oteller ile konforlu bir şekilde görsel şölene şahit olabilirsiniz. Karla kaplı ormanlarda atlı kızak yolculuğu sırasında da Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça muhtemel! Bu büyülü atmosfere şahit olmak istiyorsanız şimdiden plan yapmaya başlamanızı tavsiye ederiz.

#4 Orkney, İskoçya

Orkney, İskoçya

İskoçya merkezden 10 mil uzakta bulunan Orkney Adası bu büyüleyici ışıkları görmeniz için sakin yerlerden biri olmaya ve adından söz ettirmeye devam etmektedir. Yerel halk tarafından "Mirrie Dansçıları" olarak anılan Kuzey Işıkları, sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkmaktadır. Açık gökyüzü ile ideal bir izleme ortamı sunan Orkney, nefes kesici kıyı manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır.

Kuzey Işıklarını izlemenin yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Neolitik Orkney'i de ziyaret edebilirsiniz. Orkney Adaları'nın başkenti olan tarihi Kirkwall kasabasını da gezmeyi ihmal etmeyin!

#5 Yellowknife, Kanada

Yellowknife, Kanada

Kanada'nın Kuzeybatısında bulunan Yellowknife, Kuzey Amerika'nın Kuzey Işıkları başkenti olarak da bilinmektedir. Tam olarak Kuzey Işıklarının ovalinin ortasındaki konumuyla bu şehir dünyanın hayranlık uyandıran ışık şölenine ev sahipliği yapmaktadır. Kasım ayının ortasından Nisan ayının başına kadar, Kuzey Işıkları yılda 240 güne kadar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra şehir, buz balıkçılığı ve kros kayağı gibi kış sporlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Hayatınızda belki de bir kez yaşayabileceğiniz bir deneyim için, ışıkları görmek adına şehirde bulunan benzersiz kamp konaklama yerlerinde bir gece kalmak için de olsa rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

#6 Jukkasjärvi, İsveç

Jukkasjärvi, İsveç

Soğuk bir gece macerasına hazırsanız Kuzey Işıklarını izlemek için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. İsveç'in kuzey kesiminde, aydınlanmış gökyüzünü görmek için en uygun yer kesinlikle Jukkasjärvi! Jukkasjärvi, Torne Nehri üzerindeki Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 125 mil üzerinde yer almaktadır. Eylül başı ile Mart sonu arasında ortaya çıkan Kuzey Işıklarının manzarasını izlemek için ideal bir yerdir.

#7 Reykjavik, İzlanda

Reykjavik, İzlanda

Winter is coming! Game of Thrones’un kış çekimlerinin yapıldığı yer olan İzlanda’da uzun ve karanlık kış ayları hüküm sürmektedir. Bu kış aylarında Kuzey Işıklarını izleyebileceğiniz birçok küçük köy bulunmaktadır. Eylül ve Nisan aylarında bu ışıkları görebilirsiniz. Başkent Reykjavik, ziyaretiniz için en uygun yerlerdendir. Konaklama, ulaşım, yemek gibi birçok temel ihtiyacınızı burada daha rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz. Gece şovunu görebileceğiniz yürüyüş yolları ve patikalara sahip olan bu yer, görsel şölene eşlik etmeniz için mükemmel bir tercih olmaktadır.

#8 Kangerlussuaq, Grönland

Kangerlussuaq, Grönland

Danimarka’nın Grönland bölgesinde bulunan Kangerlussuaq, Kuzey Işıklarını en iyi izleyebileceğiniz yerlerden biri olmaktadır. Erişim açısından zorlukları bulunsa da o manzarayı gördüğünüzde iyi ki buraya gelmişiz diyeceğiniz bir yer olacağına eminiz. Ekim'den Nisan'a kadar Kuzey Işıklarını görmeniz mümkün.

#9 Voyageurs Ulusal Parkı, Minnesota

Voyageurs Ulusal Parkı, Minnesota

Samanyolu ve takımyıldızlar da dahil olmak üzere gece ışıklarının görüntülendiği bu park, ormanlar, göller ve akarsulardan oluşan yaklaşık 218.000 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı olan Voyageurs, kış aylarında açık ve karanlık olan gökyüzü ile Kuzey Işıklarını izlemek için en güzel yerlerden biri olmaktadır.

Soğuğa dayanırım, geceler beni ürkütmez diyorsanız kamp alanlarında çadırınızı kurup kamp yapabilirsiniz. Bölgede bulunan kamp alanları, Kuzey Işıklarını ve yıldızları izlemek için en iyi noktaları sunmaktadır.

Bu yazımızda Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz ülkeleri sizin için derledik. Yapılacaklar listenizin başında yer alan bu deneyimi en yakın zamanda yaşamanız dileğiyle! Bir sonraki yazımızda görüşürüz :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et