Seyahat

Münih Gezi Rehberi - 2 Günde Gezilebilecek Yerler


Eylül 12, 2022 / 553 Görüntüleme / 0 Yorum

Merhabalar,

 Almanya'nın en güzel şehirlerinden biri, futboluyla da ünlü Münih şehrinin gezi rehberi yazısına hoşgeldiniz! Her zamanki gibi iş için gittiğimden dolayı 2 günlük Münih ziyaretim hem iş hem de turistik ziyaretlerden dolayı çok dolu geçti ve inanılmaz da keyif aldım :) 

Bu yazımızda Münih'te nereler gezilebilir, neler yapılabilir, ben ne yaptım, siz daha neler yapabilirsiniz? Bunların hepsini paylaşacağım. 

O zaman hazırsak anlatmaya başlıyorum!

Münih Gezi Rehberi

  • Neues Rathaus
  • Marienplatz
  • St Peter's Church
  • Viktualienmarkt
  • Asam Church (Asam Kilisesi)
  • Munich Residenz
  • Fraukirschen

Öncelikle şunu belirtelim, Münih'e gitme amacınız iş değilse ve çok sanat galerisi fanı değilseniz Münih'e 1 gün ayırabilirsiniz. 1 günde de yeteri kadar yer gezmiş olursunuz :) 

2 Günde Münih'te Gezilebilecek Yerler Rehberi

Geziye başlamadan önce tabii ki ilk önce otele gidip eşyalarımızı bırakıyoruz. 

Ben Hotel Torbrau'da kaldım. Eski bir otel olmasına rağmen gayet güzel ve temiz bir oteldi. Yeri de tam merkezde, Marienplatz'e 3 dk yürüme mesafesinde ve benim en sevdiğim saçma şey ise yastığın üzerine her gün haribo bırakmaları (bunla beni tavlayabilmeleri peki :)) Dolaptaki her şeyi istediğiniz gibi yiyebiliyorsunuz, bunlar otel oda fiyatının içinde. Fiyatı ise gecelik 96 euro. Tek başıma kaldığım için fiyat pahalı, fakat 2 kişi kalacaksanız fiyat oldukça uygun. Oteli görsel olarak da görmek istiyorsanız instagram sayfamızda (@supstrangercom) Öne Çıkanlar'da Münih hikayelerine tıklayarak otel odasının video çekimini bulabilirsiniz :) 

Hotel Torbrau - Münih

Otele eşyaları koyduktan sonra hemen merkeze doğru yürümeye başlıyoruz. İlk durağımız: Neues Rathaus

#1 Neues Rathaus

Münih'te merkeze iner inmez kocaman bir belediye binası göreceksiniz. İşte burası Neues Rathaus yani Münih'in yeni belediye binası olarak adlandırılıyor. Bitki süslemeleriyle, muhteşem görseliyle ve Gotik tarzıyla daha siz uzaktan görürken bile tüm dikkatinizi üzerine çekmeyi başarıyor. 

Neues Rathaus

Neues Rathaus'un en popüler özelliklerinden biri, en üst katındaki Glockenspiel bölümünde her sene farklı gösteriler düzenlenmekte. Yaz aylarında Münih ziyareti yaparsanız saat 12:00 ve 17:00 arası, kış aylarında ise 11:00 ve 17:00 arası bu gösterileri kaçırmayın! 

Bu kocaman binanın önünde güzel bir fotoğraf çekildikten sonra isterseniz içerisine girebiliyorsunuz. Ana girişi bir avluya açılıyor. Avlunun sağında ve solunda binaya girişler var. Giriş ücretsiz.

Neues Rathaus

Bina, içerisinde Belediye meclisi, belediye başkanlarının ofisleri ve idarenin bir bölümü ile birlikte şehir yönetimine ev sahipliği yapıyor. Tamı tamına 400 odası bulunan Neues Rathaus'ta Büyük Konferans Salonuna girerseniz, orada Karl von Piloty'nin ünlü duvar resmi Monachia'yı göreceksiniz. August Spieß tarafından tasarlanan Küçük Konferans Salonunda ise neo-Gotik tarzda birkaç tabure bulunuyor. 

Karl von Piloty'nin ünlü duvar resmi Monachia

Güzel vitraylar ve eskiden kalma duvar çizimleriyle binanın içerisi oldukça güzel. Turu bitirdikten sonra, avlunun ortasında konumlanan Ratskeller restoranında birşeyler atıştırabilirsiniz.

#2 Marienplatz

Marienplatz

Marienplatz, Münih'in en özel meydanı olarak biliniyor. Şehrin tam merkezinde bulunduğu için gitmek istediğiniz çoğu yere burdan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda havalar güzelken kahvenizi, pretzelinizi alıp meydanın ordaki çeşme kenarına oturup manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz (Ben öyle yaptım ve inanılmaz keyif aldım:)) 

#3 St Peter's Church

 Aziz Petrus Kilisesi, konumu itibariyle Neues Raus ve Marienplatz'ın hemen dibinde ve bu yüzden de çok kolaylıkla bulabiliyor. Bu kilise Münih'teki en eski çanlara sahip bölgenin en eski kilisesi ve tarihsel olarak şehirdeki ilk kule saatlerindendir. 

St Peter's Church

Kilisenin dış duvarlarında yıpranmış mezar levhaları bulunuyor. İçerisinde ise Aziz Petrus figürü bulunan 18. yüzyılın başlarından kalma yüksek bir sunak ve herkesin görmesi için cam bir tabutta müchevherlerle kaplı Aziz Munditia'nın iskeleti var. Aziz Munditia kim diye sorarsanız kendisi Hristiyan bir şehitmiş ve iskeleti, 16. yüzyılda Roma yeraltı mezarlığından çıkarılmış (Bu iskeleti görünce bi tık korkmuş ve içimden rahmetlinin iskeleti müchevherlerle ne alaka abiiii demiş olabilirim :))

#4 Viktualienmarkt

Viktualienmarkt'da bir şarap ve meyve standı

Viktalienmarkt'e 2 günlük Münih turunda 2. gün sabah gittim. Burası Münih'in merkezinde, oldukça popüler ve kocaman bir pazar alanı. Pazara girdiğinizde sadece taze meyve sebzeler değil aynı zamanda mükemmel tatta mezeler, peynirler bulabilirsiniz. Henüz kahvaltı yapmadıysanız buradan istediğiniz taze yiyecekleri alıp otele dönüp odanızda mükemmel bir kahvaltı yapabilirsiniz. 

Viktualienmarkt - Sos ve zeytinyağı standı

 Durun! Bununla da bitmedi :) Hediyelik eşya almak isteyenler, Viktalienmarkt'a mutlaka göz atın! 

Viktalienmarkt - Hediyelik eşya standı

#5 Asam Church (Asam Kilisesi)

Açıkça söylemek gerekirse beni Münih'te en çok etkileyen yer Asam Kilisesi oldu. İçeri girer girmez kilisenin şaşasından büyüleneceksiniz ve ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Kilise adını biri ressam diğeri heykeltıraş olan Asam kardeşlerden alıyor. Kilise diyoruz ama bu kilisenin en ilginç olayı kilisenin herhangi bir dini düzene bağlı olmayan bir şapel olmasıdır. 

Asam Church

Şapelin yapımında kardeşlere harikalar yaratabilmeleri için birkaç Barok kuralı çiğneme özgürlüğü verilmiş. Bunlardan biri kilisenin batıya bakmasıdır. Bir diğeri ise kilisedeki kürsüde bulunan haçın normaldekinden alçakta asılı durmasıdır. Gerek işçiliğiyle gerek zevkiyle Asam Kilisesi, Alman Barok üslubunun en önemli yapılarından biri ve bu yüzden de mutlaka ziyaret edilmeli! 

#6 Munich Residenz

Münih'te mutlaka gidilmesi gereken bir başka hayran bırakan yer ise Munich Residenz. Burası Almanya'nın en büyük kraliyet sarayı ve içerisinde halı dokumasından tablolara, porselen tabaklardan heykellere kadar bir sürü sanatsal büyüleyici güzellik barındırmakta. 

Munich Residenz - Tablolar

1385 yılında kale olarak inşa edilen Munich Residenz, daha sonra 1508'de saray haline dönüştürülüyor. Saray halini koruyan bu en az 130 odalı yapı, 1918 yılına kadar Bavyera Krallığı'na hizmet ediyor. 2. Dünya Savaşı'nda her ne kadar zarar görse de restorasyonla eski haline geri getiriliyor. 

Munich Residenz - Porselen Tabaklar

Munich Residenz, Royal Court'tan National Theatre'a kadar birçok bölümden oluşuyor. Bu yüzden bilet alırken ister uzun tur, isterseniz de kısa tur seçebiliyorsunuz. Ben kısa turdan oyumu kullandım ve 9 euro ödedim. Kesinlikle değer! 

Munich Residenz - Sarayın iç bölümü

Not: Hatta Instagram için güzel fotoğraf çekilmelik alan arıyorsanız sarayın içi tam size göre :) 

#7 Fraukirschen

Çok uzaktan bile görülebilen Fraukirschen, Münih merkeze gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken bir başka kilisedir. Gotik katedral, Münih Başpiskoposluğunun koltuğu olarak biliniyor ve resmi olarak adı "Zu Unserer Lieben Frau" (Sevgili Hanımımızın Katedrali) olarak söyleniyor. 

15. yüzyılda Münihli mimar ve usta Jörg von Halsbach tarafından inşa edilen bina, bölgede taş ocaklarının olmaması nedeniyle paradan tasarruf etmek için tuğla kullanılarak inşa edilmiş. İki kulenin tepeleri dışında, bina sadece 20 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 1488'de tamamlanıyor.

Fraukirschen'in çevresinde aynı zamanda çok güzel restoranlar bulunmakta. Eğer buraya yakınsanız karnınızı lezzetli yiyeceklerle doyurabilirsiniz :) 

Fraukirschen
Fraukirschen - vitray camlar

Yukarda yazdıklarımın neredeyse hepsi çok zamanımı almadığı için rahatlıkla fuar ziyaretimi de gerçekleştirdim. Tabi siz bunla yetinmeyip daha bir yığın aktivite gerçekleştirebilirsiniz :) 

Münih'te 2 günü dolu dolu aktivitelerle geçirmek istiyorsanız daha neler yapabilirsiniz? 

  • Dünya'nın en eski sanat galerilerinden biri olan ‘Alte Pinakothek’i gezin. Albrecht Dürer'den van Dyck'e kadar birçok ressamın resimleri sergileniyor.
  • Englischer Garten'da yürüyüş ya da hava güzelse piknik yapın. Ben buraya gitme teşebbüsünde bulundum, fakat tek başıma olduğum ve yollar da ıssız olduğu için 15 dakika hafif bi yürüyüş sonrası geri döndüm :)
  • Bir başka sanat galerisi olan Neue Pinakothek'i ziyaret edin. Bu galeri 1800'lerden kalma ve Alman Romantik Caspar David Friedrich'ten Empresyonist Renoir'a kadar 400'den fazla eser barındırmakta.
  • Almanya'daki Bilim ve Teknoloji gelişiminin sergilendiği Deutsches Museum'a gidin. Özellikle çocuklarınızla Münih ziyareti gerçekleştiriyorsanız burada çocuklar için birçok aktivite bulunuyor.
  • Bir başka sanat müzesi olan Lenbachhaus'a uğrayın. Çok fazla sanat galerisi oldu derseniz, bunu es geçebilirsiniz :P
  • BMW Müzesi'ni ziyaret edin. Evet, yanlış duymadınız BMW Müzesi :) Eski model arabalar, uçaklar, motosikletler, türbinler, motorlar ve son yirmi yılın tuhaf konsept araçları, hepsi burada!
  • Olympiapark'ta spor yapın. Park 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'ndan kalma. İçerisinde ikonik stadyumun üzerinde halatla binebileceğiniz, gölde su sporlarına katılabileceğiniz ve kışın tepede kayak yapabileceğiniz birçok bölüm var. Buraya gitmek isterdim, ama zamanım yetmedi :(
  • Allianz Arena'da FC Bayern maçı izleyin. Maça gidemiyorsanız da mutlaka bir saatlik Allianz Arena turu yapın. Sizi soyunma odalarına, oyuncu tüneline, maç sonrası röportajların verildiği karma bölgeye ve basın toplantı odasına yönlendiren bu turla inanılmaz bir deneyim yaşamış olursunuz.
  • Müller’sches Volksbad'da yüzmeye ya da saunaya gidin.
  • Hellabrunn Zoo adlı hayvanat bahçesini gezin. Hayvanlara eziyet edildiğini düşünüyorsanız bunu da es geçebilirsiniz.
  • Ekimde'ki Oktoberfest aktivitelerine katılın. Oktoberfest'e yetişememek benim kalbimi biraz üzmüştü, bir sonraki Almanya ziyaretimde mutlaka yapılacaklar listesinde ama :)

Son olarak Münih Hakkında tecrübe ettiğim genel bilgileri de aşağıya bırakıyorum. Bunlar benim gözlemlediklerim. Sizin gözlemlediğiniz ya da düzeltmek istedikleriniz varsa mutlaka yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. 

Münih Hakkında Genel Bilgiler

  • Münih'te hala toplu taşımalarda herkes maske takıyor. Tabi ben bu süreci bilmediğim için (Pandemi benim  için bitti arkadaşlar :P) maske götürmemiştim hiç yanımda. Olayı da 2. gün çözdüm. Makse takmak zorunlu, ama ben takmadım ve kimse birşey söylemedi.
  • 9 euroya her yere gidebileceğiniz tren bileti uygulaması Ağustos sonunda bitti. Ben sadece 2 gün yararlanabildim. Bu yüzden gözyaşım pıt.
  • Toplu taşımalarda bilet kontrolü neredeyse hiç yok. Ben hiç karşılaşmadım. Ama yakalanırsanız 60 euro cezası varmış. Sırf bu risk yüzünden son gün 12,30 euroya havaalanına bilet aldım ve kimse bakmadı biletime :(
  • Her yerde çoğu kişi Bavyera birası tercih ediyor. İnsan ister istemez iki adımda bir bira içmek istiyor zaten.
  • Hofbräuhaus am Platzl'da mutlaka müzikli eğlenceye katılın ve katılırken şaka kaldırabileceğinize emin olun. Ben müzik yapanları çekeyim derken bi amca sağolsun omzuma dokunup dokunmamış şakası yapıp durdu. Tebessüm ettim ama içten içe amcauya tekvando yapma isteği oluştu.
  • Münih pahalı bir şehir, giderken bunu kafada bulundurmakta fayda var.

‘Münih Gezi Rehberi - 2 Günde Nereleri Gezebildik?’ yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımıza kadar herkese kocaman sevgiler <3

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et