Yurtdışında Eğitim

AVUSTURYADA EĞİTİM İLE ALMANYADA EĞİTİM ARASINDAKİ 9 FARK


Eylül 06, 2021 / 1665 Görüntüleme / 0 Yorum

Bu yazımızda Avusturyada eğitim ile Almanyada eğitim arasındaki farkları inceleyeceğiz. 

Yurtdışında ücretsiz eğitim almak her öğrencinin hayalidir. Ücretsiz eğitim görebileceğiniz bu güçlü ülkelerin başında Almanya ve Avusturya gelmektedir. Ekonomisi güçlü, yüksek yaşam kalitesine ve altyapıya sahip bu ülkede de eğitim görmek hayatınıza hem prestij katacak hem de vizyonunuzu genişletecektir.

Lisans veya Yüksek Lisans derecesi ne olursa olsun Almanya ve Avusturya akıllı seçimlerdir. İki ülkede de çoğu bölümde Almanca eğitim verilmektedir. Fakat, iki ülkenin de kendi belirlediği bir eğitim sistemi vardır ve üniversiteleri farklıdır.  

ALMANYA

Almanya, uluslararası öğrenciler için en popüler yerlerden biridir. 2020 verilerine göre yabancı uyruklu öğrenci sayısı yaklaşık 400,000'e kadar dayanmıştır. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olması daha çok tercih edilme nedenlerinden biridir. Almanya'da birçok çok uluslu şirket bulunmaktadır ve bu da öğrencilere çoğu ücretli olan staj programları aracılığıyla iş deneyimi kazanma fırsatı vermektedir.

Şu anda Almanya'da devlet tarafından akredite edilmiş 426 üniversite bulunmaktadır:

  • 106 devlet üniversitesi
  • 216 Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri
  • 52 sanat koleji
  • 16 ilahiyat fakültesi
  • 30 idari kolej
  • 6 Eğitim Kolejleri

Tüm bu yüksek öğretim kurumlarının 120'si özel üniversitelerdir.

AVUSTURYA

Avusturya'da üniversite okumak sadece merkezi konumu ve insanların yabancı öğrencilere karşı misafirperverliği nedeniyle çekici değildir. Üniversite eğitimine kabulün önündeki düşük engeller ve karmaşık olmayan kayıtlar, yabancı öğrencilere giderek daha fazla ilham vermektedir.

Ayrıca, dünya çapında tanınan birçok çalışmalar vardır, bu da bölümlerin ve derecelerin yüksek kalitesinden kaynaklanmaktadır. Bütün bunlar Avusturya'da okumayı cazip kılmaktadır. 2020 verilerine göre Avusturyadaki yabancı uyruklu öğrenci sayısı 100,000'i geçmiştir.

Şu anda Avusturya'da devlet tarafından akredite edilmiş 74 üniversite bulunmaktadır:

  • 22 devlet üniversitesi
  • 16 özel Üniversite
  • 21 Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri
  • 15 Eğitim Koleji

Hazırsanız farkları incelemeye başlayabiliriz. 

AVUSTURYA-ALMANYA EĞİTİM KARŞILAŞTIRMASI

1. NUMERUS CLAUSUS

Almanya

İlk olarak, Numerus clausus (NC) nedir, onunla başlayalım. NC yani Latince “kapalı sayı” anlamına gelen bu kelime,  kabul edilen başvuru sayısının (ilgili üniversite tarafından hesaplanan) mevcut yer sayısından (çok) fazla olmaması gerektiği anlamına gelir. Kısacası bir kısıtlamadır. Alman Üniversiteleri NC'yi kullanmaktadır. 

Numerus Clausus'un kullanılma amacı üniversitelerdeki fazla kalabalığı engellemektir. Üniversitelere bağlı olarak belirli bir derece programı (Studiengang) için belirlenmiş yerel kabul kısıtlamaları ve tıp, diş hekimliği, veterinerlik ve eczacılık alanlarında ülke çapında kabul kısıtlamaları bulunmaktadır. Tabii ki bu demek değildir ki tüm lisans programlarında kabul kısıtlaması vardır. 

NC her dönem yeniden tanımlanır. Bu ana dalda ne kadar çok başvuru olursa, NC o kadar katı olur. 

Avusturya

Avusturya üniversitelerinde Numerus Clausus yoktur. Ancak bazı ana dallarda, sınavlar gibi kabul prosedürlerine kaydolmak gerekir.

2. EĞİTİM MERKEZİ

Almanya

Almanya'da eğitim öncelikle eyaletlerin sorumluluğundadır ve eğitim sistemi eyaletten eyalete değişiklik gösterebilir.

Avusturya

Avusturya'da eğitim sistemi daha merkezidir ve Viyana'daki federal hükümet, müfredat ve eğitim kurumlarının finansmanı için büyük sorumluluk taşır.

3. ÖĞRENİM ÜCRETLERİ

Almanya

Alman devlet üniversitelerinde ve uygulamalı bilim üniversitelerinde AB/AEA ve AB üyesi olmayan/EAA vatandaşları için öğrenim ücreti yoktur.

Ancak, Almanya'da Baden-Württemberg adı verilen bir eyalet, uluslararası öğrencilerden dönem başına 1.500 EUR ücret almaktadır. Genel olarak, her öğrenci sömestr başına 200 EUR ile 500 EUR arasında bir sömestr ücreti ödemek zorundadır.

Özel üniversiteler hangi ücretlerin alınacağına karar vermekte özgürdür. Almanya'daki birçok özel üniversitenin eğitim ücreti her yıl 20.000 Euro'nun üzerindedir.

Avusturya

Avusturya'da devlet üniversitelerinde eğitim AB/AEA'dan gelen öğrenciler için ücretsizdir, her dönem sadece 20,70 EUR'luk ÖH katkısını ödemeniz yeterlidir. AB/AEA üyesi olmayanlar, Sömestr başına 726,72 EUR öğrenim ücretini ödemek zorundadır.

Avusturya'daki Uygulamalı Bilimler Üniversitelerinde ve özel üniversitelerde okumak, devlet üniversitelerinden çok daha pahalı olabilir. İstisnasız tüm özel kurumlar, her dönem için ücret alır. 

Öğrenim ücreti alıp almamak Uygulamalı Bilimler üniversitelerinin inisiyatifindedir. Avusturya'da, hemen hemen tüm Uygulamalı Bilimler üniversiteleri (Fachhochschulen) yerli öğrenciler, AB/AEA bölgesinden gelen öğrenciler ve ayrıca 5 yıldır Avusturya'da yaşayan tanınmış mülteciler ve kişiler için dönem başına 363,36 EUR'luk öğrenim ücreti almaktadır.

AB/EAA üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrencilerin iki katı öğrenim ücreti ödemeleri gerekir – dönem başına 726,72 EUR veya bazen daha fazla, bu üniversiteye bağlıdır.

Ancak, bazı istisnalar vardır: FH Joanneum, FH Burgenland, BMLV ve FH Vorarlberg herhangi bir öğrenim ücreti talep etmez.

4. FİNANSAL DESTEK

Almanya ve Avusturya'daki üniversitelerde öğrenim ücretsiz veya çok düşük ücretli olmasına rağmen, birçok öğrencinin öğrenim malzemeleri ve yaşam giderleri için finansal desteğe ihtiyacı vardır.

Almanya

Almanya Türk öğrencilere DAAD bursu adı verilen açılımı Alman Akademik Değişim Servisi olan bir burs imkanı sumaktadır. Bu burs yaklaşık aylık 850 EUR olmakla beraber içeriğinde farklı sigorta ve destekler bulundurmaktadır. Türkiye'de TEV yani Türk Eğitim Vakfı'yla ortaklaşa TEV-DAAD bursu diye özel bir burs imkanı ortaya çıkarılmıştır. Bu bursun en büyük avantajı geri ödemesiz olmasıdır ve öğrencilerin akademik niteliklerini geliştirmeleri amacıyla işbirliğine girilmiştir. 

DAAD bursunun bir çok çeşidi vardır. Bilgi almak isteyenler Alman Üniversiteleri için Sağlanan DAAD Bursu Nedir? yazımızdan daha kapsamlı bilgi edinebilirler. 

Bunun yanında uluslararası öğrencilere sağlanan özel burslar da vardır. Bu burslar için de Almanya'daki Diğer Burs Olanakları yazımızı okuyabilirsiniz.  

Avusturya

Avusturya'da ise devletin sağladığı Avusturya Devlet Bursu vardır ve buna Avusturya vatandaşları dışında herkes başvurabilir. Almanya'ya nazaran Avusturya'da verilen burs hibeleri daha yüksek ücretlidir. Avusturya'daki burs imkanları için Avusturya Üniversiteleri | Burs İmkanları yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

5. GİRİŞ KOŞULLARI

Ana dili İngilizce olmayan biri olarak Almanca yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekir: gereklidir ve başvuru belgelerine dahil edilmelidir. Bunun yanı sıra lise diplomanız Alman veya Avusturya okul mezuniyet belgesine eşit olmalıdır. 

Almanya

DİL YETERLİLİK  

Almanca dil yeterliliğinizi TestDaF veya DSH gibi bir dil sınavına girerek kanıtlayabilirsiniz.

GİRİŞ SINAVLARI

Almanya'da giriş sınavı yoktur.

OKUL MEZUNİYET BELGESİ

Üniversiteye girmek için Almanya'daki Abitur'a eşit bir diplomaya sahip olmanız gerekir. Abitur (eyalete bağlı olarak) 12 veya 13 yıllık okul anlamına gelir. Aynı zamanda eğer Türkiye'de lise eğitiminizi bitirdiyseniz, üniversitede okumak istediğiniz bölüm için Türkiye'de üniversite sınavına girmiş olmanız ve 4 yıllık lisans bölümü kazanmanız gerekmektedir. 

Avusturya

DİL YETERLİLİK  

Bazı üniversitelerde, B2 seviyesine karşılık gelen Almanca yeterliliğine, diğerlerinde ise buna karşılık gelen bir C1 seviyesine ihtiyacınız vardır. Tüm bu testlerin C1 seviyesi sertifikaları Avusturya gereksinimlerine uyacaktır:

  • Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD) (Almanca için Avusturya Dili Sertifikası)
  • Goethe Sertifikası
  • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH)
  • Deutsche Sprachprüfung der Kulturministerkonferenz (DSD)
  • Avusturya Üniversitesinde Üniversite Hazırlık Programı Sertifikası (Vorstudienlehrgang)

GİRİŞ SINAVLARI

Avusturya üniversitelerinde, örneğin Tıp Üniversiteleri, Sanat Üniversiteleri ve UAS (Üniversite Uygulamalı Bilimler) lisans programları gibi bazı programları için öğrencilerin bir giriş sınavını tamamlamaları gerekir. Giriş sınavları için son başvuru tarihleri, özel gereksinimler ve tarihler hakkında erken bilgi edinmeniz gerekir.

Giriş sınavı başvuruları için son tarih, yarıyıl başlangıcından 6 ay öncesine kadar olabilir.

OKUL MEZUNİYET BELGESİ

Üniversiteye girmek için Avusturya'daki Matura'ya eşit bir diplomaya sahip olmanız gerekir. Matura, genel orta okullarda (AHS) 12. sınıfta veya profesyonel orta okullarda (BHS) 13. sınıfta alınır.

6. PUANLAMA SİSTEMİ

Almanya

Derecelendirme ölçeği birden (en iyi not) altıya kadardır. Birkaç dersten beş veya altı puan alan öğrenciler bir yılı tekrar etmek zorunda kalabilirler, ancak bu nadirdir. 

Aşağıda verilenler Alman not sistemindeki notlardır.

1.0 – Mükemmel

2.0 – Genel olarak çok iyi

3.0 – İyi

4.0 – Yeterli

5.0 – Yeterli

6.0 – Yetersiz

Bazı üniversitelerin, öğrencilerinin akademik başarısını işaretlemek için 5 puanlık bir derecelendirme ölçeği kullandığını unutmayın. Almanya'da seçtiğiniz üniversitede durum buysa, her notun anlamı şudur:

1 ila 1.5 – Çok iyi.

Sınavınızın büyük bir bölümünü tamamladınız, ancak geliştirmeniz gereken bazı küçük alanlar var.

1,6 ila 2,5 – İyi.

Sınavınızın önemli bir bölümünü doğru bir şekilde tamamlayarak iyi bir akademik performans gösterdiniz.

2,6 ila 3,5 – Tatmin Edici.

Performansınız fazlasıyla yeterliydi ve birkaç alanda çalışmanız gerekiyor.

3.6 ila 4.0 – Yeterli.

Sınavı geçmek için minimum puana ulaştınız, ancak performansınız iyi değil.

4.1 ila 5 – Başarısız. Performansınız minimum puanın gerisinde kalıyor.

Avusturya

Avusturya'daki üniversiteler 1'den 5'e kadar kolay bir derecelendirme sistemi uygular:

1 – Mükemmel

2 – İyi

3 – Tatmin Edici

4 – Yeterli 

ve 5 – Yeterli değil, başarısız oldunuz demektir.

7. SIRALAMA

QS Dünya Üniversite Sıralaması, 2004'ten beri her yıl yayınlanan Quacquarelli Symonds tarafından üretilen dünyanın en iyi üniversitelerinin bir sıralamasıdır. Dünyanın en çok görüntülenen küresel üniversite sıralamasıdır. 

Bu testin metodolojisi aşağıdakilere dayanmaktadır:

  • Akademik itibar mezuniyet oranları
  • Yayınlanan araştırmalar ve makaleler
  • Çalışanların ve öğrencilerin uluslararasılığı işveren itibarı
  • Öğrenci / öğretim üyesi oranı
  • Endüstriyel kazanç
  • Ödül kazananlar
  • Öğrencilere sağlanan ödenek

Almanya

Dünya sıralamasında 50. sırada görebildiğimiz ilk Alman üniversitesi Münih Teknik Üniversitesi'dir ve onu 63. sıra ile Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi takip eder. Genel olarak bakıldığında 17 Alman üniversitesi dünyanın en iyi 250 üniversitesi arasında yer almaktadır. 

Avusturya

Viyana Üniversitesi, QS Dünya Üniversite Sıralaması 2021 sonuçlarına göre dünyada 150. sırada yer alan en yüksek sıradaki Avusturya üniversitesidir. Onu takip eden bir sonraki üniversite ise 191. sırada olan Viyana Teknik Üniversitesi'dir. Sonrakiler ise ilk 250 üniversite içerisine maalesef girememiştir. Almanya'yla karşılaştırıldığında Avusturya üniversitelerinin başarı sıralaması daha düşük kalmaktadır. 

8. AKADEMİK YIL

Almanya

Akademik yıl: Ekim – Temmuz

Kış dönemi: Ekim – 31 Mart; 

Yaz dönemi: Nisan – Temmuz

Alman üniversitelerinde öğrenciler yarıyıl tatillerinde tez yazmak, sınavlara girmek, staj yapmak, laboratuvar dersleri vermek zorundadır.

Avusturya

Akademik yıl: Ekim – Haziran.

Kış dönemi: Ekim – 30 Ocak; 

Yaz dönemi: Mart – 30 Haziran

Şubat ayı tamamen boş geçmekle birlikte yaz dönemi 1 Mart'ta başlar ve Haziran sonunda biter. Bunun içerisinde üç haftalık Paskalya tatili vardır.

9. YAŞAM GİDERLERİ

Öğrenci olarak yurtdışında okumaya karar verdiğinizde yaşam giderleri, göz önünde bulundurmanız gereken en önemli unsurlardan biridir. Mylifeelswehere'in yaptığı karşılaştırmaya göre Avusturya, Almanya'ya göre %1.7 oranla daha pahalıdır. 

Bölüm bölüm sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Avusturyalılar restoranlarda Almanlara göre %7.7 oranla daha fazla ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar markette Almanlara göre %25.2 oranla daha fazla ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar ulaşımda Almanlara göre %14.6 daha az ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar ev masraflarında Almanlara göre %5.2 oranla daha fazla ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar çoçuk bakımına Almanlara göre %15.8 oranla daha az ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar eğlenceye ve spora Almanlara göre %5.4 oranla daha fazla ödeme yaparlar.
  • Avusturyalılar giyime Almanlara göre %1.1 oranla daha az ödeme yaparlar.

Avusturyada eğitim ile Almanyada eğitim arasındaki 9 fark yazımızın sonuna geldik. Bize sorarsanız iki ülkede de eğitim görmek eşsiz bir şeydir ve fırsatınız varsa ve Almanca okumak istiyorsanız iki ülkeye de şansınızı deneyebilirsiniz. Sorularınız varsa aşağıda yorum bölümüne bırakabilirsiniz. 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et