Yurtdışında Eğitim

AVUSTURYADA ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN GEREKENLER


Ağustos 26, 2021 / 4482 Görüntüleme / 0 Yorum

Avusturya üniversiteleri için neler gerekiyor? Bu yazımızda bu konuyu işleyeceğiz. 

Her yıl 87.000 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Avusturya'da okumak aslında çok da zor değil. Önemli olan ne istediğimizi bilmek ve hedeflerimize doğru yürümek. Öyle değil mi? 

Peki Avusturyada üniversite okumak için belli başlı gerekenler nelerdir? 

1. OKUMAK İSTEDİĞİNİZ PROGRAMI SEÇİN

  • Bu ilk ve en önemli adımdır. Önümüzdeki yıllarda okumak istediğiniz meslekle ilgili bir plan yapın.
  • Hayallerinizin ve tutkularınızın peşinden gidin ama gelecekte sahip olmak istediğiniz mesleği seçerken geleceğin teknolojik ve toplumsal değişimlerini de göz önünde bulundurun.
  • Bundan sonra, çalışmaların düzeyine karar verin. Lisans mı, Yüksek Lisans mı yoksa doktora ile araştırmaya odaklanmak mı istiyorsunuz? Avusturya'da lisans eğitimi en özel olarak Almanca öğretilir, bu nedenle kabul için gerekli dil yeterlilik seviyesini edindiğinizden emin olun. Eğer İngilizce eğitim görmek istiyorsanız, İngilizce dil yeterlilik sınavlarını araştırın.

2. ÜNİVERSİTELERİN KABUL KOŞULLARINI İNCELEYİN

Avusturya'nın farklı üniversite türleri olduğu için, farklı kabul koşulları ve kriterleri de vardır. İşte aklınızda bulundurmanız gereken birkaç yön:

  • Çoğu Avusturya üniversitesi Almanca bilmenizi gerektirir, çünkü birçok çalışma programı (özellikle Lisanslar) - en azından kısmen - Almanca olarak öğretilir. İngilizce öğretilen dereceler için, iyi derecede İngilizce konuşan biri olmalısınız.
  • Seçtiğiniz lisans programına son diplomanızı (lise veya lisans diploması) aldığınız ülkede başvurma hakkınız olduğunu kanıtlamanız gerekir.
  • AB/AEA üyesi olmayan bir ülkeden diplomaya sahip AB/AEA üyesi olmayan öğrenciler yalnızca aynı disiplini veya onunla yakından ilgili bir alanda çalışabilirler. Örneğin, Lisansınızı Beşeri Bilimlerde yaptıysanız, İşletme Yüksek Lisansına gidemezsiniz.
  • Bir uygulamalı bilimler üniversitesinde yüksek lisans derecesi için başvuruyorsanız, ilgili mesleki deneyime ihtiyacınız vardır.

Bunlar, Avusturya'da bir üniversite diplomasına başvurmak için karşılaşacağınız bazı genel kabul koşullarıdır. Ancak, kesin kriterleri ve gerekli belgeleri keşfetmek için her üniversitenin resmi web sitesini kontrol etmek veya çalışma programını sunan kurumla iletişime geçmek her zaman akıllıca bir şeydir.

3. GEREKLİ BELGELERİ HAZIRLAYIN

Muhtemelen sürecin en stresli kısmı olabilir. Ama durun, panik yapmayın. Kendinize belgeler için bir süre verin ve yavaş yavaş her belgeyi kontrol ederek hazırlayın. Avusturya üniversiteleri için başvuru süreci aşağıdaki belgeleri gerektirir:

  • Kimlik kartı veya pasaport ile kimlik belgesi ve kopyaları.
  • Pasaport boyutunda fotoğraflar.
  • Menşe ülkenizden veya eşdeğerinden lise diploması.
  • Önceki eğitiminizin / çalışmalarınızın notlarını içeren kayıtların transkript.
  • Programı seçme nedeninizi belirten tarafınızca yazılmış motivasyon mektubu.
  • Önceki profesörlerinizden bir tavsiye mektubu da istenebilir.
  • İngilizce eğitim verilen programa başvurulacaksa TOEFL veya IELTS aracılığıyla İngilizce dil yeterliliğinin kanıtı.
  • Almanca eğitim verilen programa başvurulacaksa ÖSD, TestDaF, Goethe Institut veya Telc Deutsch aracılığıyla başvurduğunuz programa ve eğitim düzeyine bağlı olarak Almanca dil yeterliliğinin kanıtı.
  • Başvuru ücreti ödemesinin kanıtı.
  • Çalışmalarınız boyunca sizi desteklemek için yeterli olan banka hesap özetlerinizin kanıtı.

ÖNEMLİ NOT: Bazı Avusturya üniversiteleri giriş sınavı talep edebilir (özellikle Lisans düzeyinde). Sınav genellikle akademik program başlamadan 6 ay önce yapılır. Avusturya'daki Uygulamalı Bilimler Üniversitelerinin (UAS) çoğu, programla ilgili mesleki deneyimin yanı sıra yazılı veya sözlü bir sınav ve bir kabul görüşmesi gerektirir.

4. BAŞVURUNUZU GÖNDERİN

Zor kısım gitti, gerekli tüm belgeleri topladınız. Şimdi başvurunuzu tamamlama zamanı. Avusturya üniversiteleri'nde başvuru süreci, merkezi bir başvuru sistemi olmadığı için üniversitelerin kendileri tarafından yönetilmektedir. Bu nedenle, başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerle iletişime geçmeniz gerekir, size daha spesifik bilgiler verecektir. Tüm başvurular online olarak yapılır ancak tüm resmi belgeleri posta yoluyla göndermenizi isteyen kurumlar olabilir. Pandemi dolayısıyla bazı üniversiteler artık sadece online başvuru kabul etmektedir. Menşe ülkenizin Avusturya Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla başvurursanız, başvurunuz seçtiğiniz eğitim kurumuna otomatik olarak iletilecektir.

5. ÜNİVERSİTELERE SON BAŞVURU TARİHLERİNİ KONTROL EDİN

Avusturya'da, geldiğiniz yere göre iki tipik son başvuru tarihi vardır. Uzatma kabul edilmediğinden tüm belgelerinizin bu tarihlerden önce ulaştığından emin olun (Avusturya'da her şeyin zamanında olması gerekir).

AB/AEA dışından iseniz, son başvuru tarihleri:

Kış dönemi için: Eylül başı

Yaz dönemi için: Şubat başı

Avusturya'da ikamet ediyorsanız veya AB/AEA/İsviçre vatandaşıysanız:

Kış dönemi için: Ekim ortası

Yaz dönemi için: Mart ortası

ÖNEMLİ NOT: Ek bir başvuru süresi, yalnızca bazı yerler boş/açık kalırsa mevcuttur:

Kış dönemi için: Kasım sonu

Yaz dönemi için: Nisan sonu

Son teslim tarihini kaçırmadığınızdan emin olmak için, her zaman resmi üniversite web sitesindeki kesin tarihleri ​​kontrol edin.

6. BAŞVURDUKTAN SONRA ATMANIZ GEREKEN ADIMLARI BİLİN

  • Kabul mektubunu bekleyin E-posta veya posta yoluyla alacaksınız ve ayrıca üniversitenize kaydolmak için atmanız gereken sonraki adımlar hakkında birkaç yönerge içerecek.
  • Kayıt prosedürünü takip edin. Tipik olarak, yerinizi onaylamak için başvuru belgelerinin orijinallerini göndermeyi, öğrenim ücretini ödemeyi ve öğrenci kimliğinizi almanız gerekecektir.

7. ÖĞRENİM ÜCRETİNİ ÖDEYİN

Öğrenim ücretlerini/öğrenci sendika ücretlerini ödeyin AB/AEA'dan iseniz, derecenizi planlanan sürede artı 1 veya 2 yarıyılda bitirmeniz koşuluyla, devlet üniversitelerinde herhangi bir öğrenim ücreti ödemeniz gerekmeyecektir. Çalışmalarınız planlanandan daha uzun sürerse, fazladan dönemler için ödeme yapmanız gerekecektir.

Özel bir üniversiteye gidiyorsanız veya AB/AEA dışından iseniz, eğitiminiz için ödeme yapmanız gerekecektir. Avusturya üniversitelerinde ortalama öğrenim ücretleri:

  • Devlet üniversitelerinde 727 EUR/dönem
  • Özel üniversitelerde 6.000 – 23.000 EUR/yıl
  • Öğrenci birliği ücretleri: 20-30 EUR/dönem

8. VİZE İÇİN BAŞVURUN

Avusturya'da okumak için vizeye ihtiyacınız varsa, tipik olarak aşağıdakileri içeren başvuru belgelerini toplamaya başlamalısınız:

  • Kayıt kanıtı
  • Kendinizi desteklemek için gerekli fonların kanıtı
  • Polis izni
  • Konaklama kanıtı
  • Sağlık sigortası kanıtı
  • Oturma izni ücretinin ödendiğine dair dekont (120 EUR)
  • Seçtiğiniz çalışma programı bir giriş sınavı veya giriş görüşmesi gerektiriyorsa, kabul sürecinde Avusturya'ya seyahat etmeniz gerekeceğini unutmayın. Avusturya'ya girmek için vizeye ihtiyacınız varsa, üniversiteden geçici kabul onayı ile ülkenizdeki Avusturya elçiliğine veya konsolosluğuna şahsen oturma izni başvurusunda bulunmanız gerekir.

9. AVUSTURYA'YA VARIŞ

Kabulünüzü aldıktan ve vizenizi hazırladıktan sonra, Avusturya'daki eğitiminiz için kalın giysiler hazırlamaya başlamanın zamanı geldi! Konaklama seçenekleri için online aramaya başlayın, Avusturya'da öğrenci olmanın nasıl bir şey olduğuna dair bir fikir edinmek için online öğrenci forumlarına katılın, bir mobil uygulama aracılığıyla bazı temel Almanca öğrenmeye başlayın ve sonunda bir uçak bileti satın alın ve Avrupa'nın Alp cennetine varın! :) 

Avusturyada üniversite okumak için gerekenler yazımızın sonuna geldik. Soru sormak isteyenler aşağıda yorum bölümüne yazabilirler. Şimdiden herkese kolay gelsin! :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et