Yurtdışında Eğitim

FRANSIZCA DİL YETERLİLİK SINAVI


Mayıs 08, 2021 / 3046 Görüntüleme / 0 Yorum

Fransız Üniversiteleri'nde okumak için hangi fransızca dil yeterlilik sınavına girmeliyiz? Bu yazımızda bu konuya değineceğiz. 

Dünya çapında 300 milyon kişi Fransızca konuşmaktadır ve yaklaşık 30 ülkede Fransızca, yasalarla veya uygulamada resmi bir dildir. Fransızca aynı zamanda diplomasi dilidir: Birleşmiş Milletler'in ve Avrupa Birliği ve Kızıl Haç gibi birçok uluslararası kuruluşun çalışma ve resmi dillerinden biridir.

Fransızca seviyenizi kanıtlayabilmeniz için alabileceğiniz birkaç Fransızca testi ve sertifikası vardır. Fransa'da bir yükseköğrenim enstitüsüne kaydolduğunuzda bu yeterlilik testleri size gereklidir.

En yaygın olarak kullanılan Fransızca yeterlilik testleri, Fransa'daki Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan DILF, DELF ve DALF’tır. 

  • DILF (Diplôme Initial de Langue Française)
  • DELF (Diplôme d'Etudes en Langue Française)
  • DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française)

Fransız eğitim bakanlığının anadili Fransızca olmayan kişiler için uyguladığı bu 3 test farklı yeterlilik seviyelerine karşılık gelirler. DILF, DELF ve DALF, Centre International d'Etude Pédagogiques tarafından yürütülmektedir.

Bu 3 test haricinde TEF (Test d’Evaluation de Français) ve TCF (Test de Connaissance du Français) testleri de Fransızca dil yeterlilik kanıtı olarak kurumlara sağlayabileceğiniz testlerdir.  

Şimdi bu testleri tek tek inceleme vakti!

1. DILF 

Eğer Fransızcanız başlangıç seviyesindeyse , DILF (Diplôme Initial de Langue Française) testini alabilirsiniz.

Fransız Milli Eğitim ve Yükseköğrenim Bakanlıkları tarafından düzenlenen bu diploma DELF ve DALF'tan önce gelir.

DILF, adayın Avrupa Dil Referans Çerçevesi (CEFRL)’nin A1 seviyesine karşılık gelen temel Fransızca seviyesine sahip olduğunuzu kanıtlamak için uygulanan bir testtir.

Bu test 4 temel alandaki bilgiyi ölçer: dinleme, konuşma, yazma ve okuma. Sınav tarihindeki asgari yaş en az 16'dır.

Dikkat etmeniz gereken tek husus, bu sınava yalnızca Fransız topraklarında girebilirsiniz. 

2. DELF ve DALF

Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından Centre International d'études pédagogiques (CIEP) ile birlikte verilen DELF ve DALF, ana dili Fransızca olmayanlar için en prestijli iki Fransızca yeterlilik sınavıdır.

Her yıl, 300.000'den fazla öğrenci, dünya çapında çeşitli DELF / DALF sınavlarına girmek için kaydolmaktadır.

DELF (Diplôme d'Études en Langue Française) ve DALF (Diplôme Approfondi de Langue Française), CEFRL seviyelerine karşılık gelen 6 bağımsız seviyeden oluşur.

a) DELF A1: Başlangıç

b) DELF A2: Temel

c) DELF B1: Orta seviye

d) DELF B2: Üst-orta

e) DALF C1: İleri Düzey

f) DALF C2: Yeterlilik 

Böylece, yeterlilik seviyenize göre seçtiğiniz sınava kaydolabilirsiniz.

Sınav her seviyede dört beceriyi değerlendirir: dinleme, konuşma, yazma ve okuma.

Her bölüm 25 puandır. Diploma kazanmak için modül başına minimum 5/25 puana ve toplamda 50/100 puana ihtiyacınız vardır.

Testlerin süreleri seviyeye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Örneğin; DELF sınavları 80 ile 150 dakika arasında, DALF 6 ise beş saatin üzerindedir. 

DELF / DALF sınavına 154 ülkedeki 900 onaylı sınav merkezinden birinde girebilirsiniz.

DELF ve DALF Diplomaları ömür boyu geçerliliğe sahiptir. Bu, akıcılığınızı kanıtlamak için bir süre sonra sınava tekrar girmeniz gerekmediği anlamına gelir.

DELF ve DALF arasındaki tek fark seviyelerdir. DELF, A1'den B2'ye doğru yönlendirilirken, DALF, Fransızca'da en yüksek iki yeterlilik testi seviyesi olan C1'den C2'ye yöneliktir.

3. TEF (Test d’Evaluation de Français)

DELF ve DALF'ın aksine, TEF, sadece tek test içeren bir Fransızca dil yeterliliği sınavıdır ve verilen puanlar direkt sonucunuzu belirler.

1998'de Paris Ile-de-France CCI tarafından başlatılan TEF, Kanada ve Fransa'daki çalışma izinleri de dâhil olmak üzere birçok şey için kullanışlıdır.

TEF (Test d’Evaluation de Français) sınavı diğer yeterlilik sınavları gibi dört Fransız becerisini ölçer: okuma, dinleme, konuşma ve yazma.

TEF testinin tüm çeşitleri sadece iki yıl geçerlidir.

Beş farklı Fransız TEF sınavı türü vardır. Bunlardan sadece TEF Études herhangi bir Fransız Üniversitesi’nde yükseköğrenim görmek isteyen uluslararası öğrenciler içindir. Sınav dört gerekli testten oluşur: Yazılı anlama, Sözlü anlama, Yazılı anlatım, kelime bilgisi ve sözdizimi.

Diğer TEF sınavları şu şekildedir:

TEF Naturalisation (Vatandaşlığa Geçiş)

Fransız vatandaşı olmak istiyorsanız, TEF Vatandaşlığa Geçiş'i seçebilirsiniz. Fransa İçişleri Bakanlığı, Fransa'ya göçmenlik başvurusunda bulunmayı uman tüm yabancılar için bu testi kabul ediyor. Testin dört bölümü vardır - yazılı anlama, sözlü anlama, sözlü anlatım ve yazılı anlatım. Seviyesi, B1'e eşdeğerdir.

TEF Carte de résident (Yerleşik Kart)

TEF Yerleşik Kart, A2 düzeyinde sözlü ve yazılı yeterliliği doğrulamak için bir Fransız yeterlilik testidir. Fransız hükümetinden bir ikamet kartı almak istiyorsanız faydalıdır. Test yapısı TEF Vatandaşlığa Geçiş'e benzer. DELF A2'yi zaten geçtiyseniz, buna ihtiyacınız yoktur.

TEF Kanada

Kanada'ya yerleşmek isteyenler burda mı? TEF Kanada, geçmeniz ve ek puan almanız gereken sınavdır. Bu bonus puanı için CLB 7 veya daha yüksek puan almanız gerekir, bu da DELF B2 ile aşağı yukarı karşılaştırılabilir. TEF Kanada testi, ekonomik göçmenlik programına dahil olan kişilerin, özellikle Kanada vatandaşlığı isteyen kişiler için Fransızca becerilerini tespit eder. Sınava birçok ülkede girebilirsiniz ancak koltuk ve merkez sayısı sınırlıdır. Bu nedenle, ilgilenen adaylar önceden kayıt yaptırmalıdır.

TEF Québec - TEFAQ

TEFAQ veya Test d'Evaluation du Français adapté pour le Québec, özellikle Quebec göçmenliği için Fransızca bilgisine ihtiyaç duyan kişiler için başka bir testtir. Kanada'nın Quebec bölgesi, Fransız göçmenlik becerilerini incelemek için TEF Canada kullanmamaktadır. Bu nedenle, TEF Québec testini düşünmelisiniz. Yalnızca iki modül zorunludur: Expression Orale ve Compréhension Orale. 

4. TCF (Test de Connaissance du Français)

TCF, anadili Fransızca olmayanlar için başka bir Fransızca yerleştirme sınavıdır. Bir Fransızca dil yeterlilik testi olarak TCF, Kanada veya Fransa'da göçmenlik yapmak isteyenler için TEF ile aynı şekilde çalışır. Fransız Eğitim Bakanlığı adına Centre international d'études pédagogiques (CIEP) tarafından yönetilmektedir.

TEF gibi, beş çeşit testi vardır.

TCF

A1 seviyesinden C2 seviyesine kadar artan dil zorluğuna göre sorulardan oluşan tek bir testtir. TCF, tüm amaçlar için (kişisel, akademik veya profesyonel) yararlıdır. Üç zorunlu (Dinleme, Dil yapılarında yeterlilik ve Okuma) ve iki isteğe bağlı sınav (konuşma ve yazma) vardır.

TCF DAP

Fransa'da bir lisans programına devam etmek için TCF pour la Demande D'Admission Préalable (DAP) alabilirsiniz.

DELF B2 veya DALF diplomasına sahip olmamanız koşuluyla, birinci sınıf lisans (L1) veya mimarlık okulu öğrencisine kabul için gereklidir.

Fransız vatandaşlığı için TCF

Fransız vatandaşlığına başvuruyorsanız, TCF pour l’accès à la nationalité Française tam size göre!

Sadece evlilik yoluyla Fransız vatandaşı olmak isteyenler ya da direkt vatandaşlığa başvurmak isteyenler için geçerlidir.

Fransız vatandaşlığı için TCF iki zorunlu sınavdan oluşur - Dinlediğini anlama ve Konuşma ifadesi.

TCF Kanada

Kanada (Quebec dışında) için kalıcı ekonomik göç sürecini başlatmak istiyorsanız, TCF Kanada ekstra puan kazanmanıza yardımcı olabilir.

TCF Kanada dört zorunlu bölümden oluşur - konuşma, yazma, dinlediğini anlama ve okuduğunu anlama. Seviyeler, Kanada Dil Ölçütlerine (CLB) karşılık gelir. Yalnızca CLB 7 veya daha fazla kazanırsanız bonus puanları kazanabilirsiniz.

Quebec için TCF

Milliyeti ve anadili ne olursa olsun, herkes Kanada'nın Quebec eyaletlerinde kalıcı göçmenlik başvurusunda bulunmak ve Quebec için TCF almak ister.

Göçmenlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Bakanlığı (MIDI) bu testi kabul etmektedir.

Onaylı merkezler sınavı yıl boyunca düzenler. Tüm TEF ve TCF testleri gibi, iki yıllık sınırlı bir geçerliliği vardır. Maksimum 16 puan kazanabilirsiniz.

Fransızca Dil Yeterlilik Sınavı Gerekli midir?

Fransa'da, İngilizce dili olarak eğitim verilen 1.400'den fazla yükseköğretim programı vardır. Yani Fransa'daki eğitiminizi tamamlamak ve bir diplomaya sahip olmak için Fransızca öğrenmek zorunda değilsiniz. Ama şunu unutmayın ki, her ne kadar kayıt olduğunuz program İngilizce olsa da eğitim süresi zarfında Fransa’da yaşayacaksınız. Fransızca bilgisi, konaklamanızdan tam anlamıyla yararlanmanızı ve Fransa'daki yaşamdan daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır. Dili öğrenmek ayrıca yiyecek satın almak, talimatları anlamak, faturaları ödemek vb. gibi pratik konularda da size yardımcı olacaktır. Kısacası oradaki yaşam kalitenizi arttıracaktır. Bu yüzden az da olsa mutlaka öğrenin diye tavsiye verebiliriz :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et