Yurtdışında Eğitim

İNGİLTERE’DE OKUMAK İÇİN HANGİ DİL YETERLİLİK SINAVINI ALMAK GEREKİR?


Temmuz 09, 2021 / 867 Görüntüleme / 0 Yorum

İngiltere’de üniversite okumak isteyen ve anadili İngilizce olmayan her öğrenci, başvuru prosesinde İngilizce bildiğini gösteren bir dil yeterlilik sınavına girmelidir. Her üniversite, giriş için çeşitli İngilizce dil yeterlilik sınavını kabul etmektedir. Her üniversitenin istediği yeterlilik puanları farklı olabilmektedir. Bu yüzden başvuru esnasında mutlaka istenilen puanlara dikkat edip, dil yeterlilik sınavında o puanı ya da yukarısını aldığınıza emin olun. Aşağıda en çok istenilen 4 farklı İngilizce dil yeterlilik sınavının listesini bulabilirsiniz.

İNGİLİZCE DİL YETERLİLİK SINAVLARI 

  1. IELTS
  2. TOEFL
  3. C1 ADVANCED
  4. PEARSON

İngiltere’deki üniversitelerin en çok tercih ettiği İngilizce yeterlilik sınavı IELTS olmakla beraber, diğer testlerle de İngilizce yeterlilik kanıtı sunabilirsiniz. Şimdi testleri tek tek inceleyelim. 

IELTS Sınavı

Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi (IELTS), İngilizcenin iletişim dili olarak kullanıldığı yerlerde okumak veya çalışmak isteyen kişilerin dil yeterliliğini ölçen bir dil sınavıdır. Çok çok az bilenden (bant puanı 1) uzmanlığa (bant puanı 9) kadar yeterlilik düzeylerini net bir şekilde belirlemek için 9 bantlı bir ölçek kullanır.

Üniversite programlarına giriş için Akademik IELTS sınavına girmeniz gerekecektir.

Bir ön dönem İngilizce kursuna veya bir Hazırlık kursuna katılmak istiyorsanız, IELTS sınavınıza onaylanmış bir Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik (UKVI) sınav merkezinde girmelisiniz.

Genel olarak, farklı kurs seviyeleri için aşağıdaki puanlara sahip olmanız gerekir:

Hazırlık Kursları 

Birleşik Krallık veya ABD’deki bazı üniversiteler sizden hazırlık okuma şartı koşabilirler ya da İngilizcenizi yeterli bulmadılarsa ilk hazırlık okumanızı, ardından sınavları geçtikten sonra 1. Sınıfa başlamanıza izin verebilirler. Ön lisans ya da hazırlık kursu olarak da bilinen bir lisans hazırlık kursu, derecenize giriş için hazırlanmanıza ve hak kazanmanıza yardımcı olabilir.

Bu kurslar, aksi takdirde kabul koşullarını karşılayamayacağınız mükemmel üniversitelere ve lisans derecelerine giden yollar sağlar.

Bir Foundation (Hazırlık) veya Pathway kursuyla ilgileniyorsanız, 5.5'in altında hiçbir bileşen olmaksızın minimum IELTS bandı 5.5'e ihtiyacınız vardır.

Lisans Kursları

Lisans derecelerinin çoğu için, 5.5'in altında hiçbir bileşen olmaksızın en az IELTS bandı 6.0'a ihtiyacınız vardır. Bazı dersler, özellikle tartışma ve yazma seviyesi yüksek olanlar, daha yüksek puanlar gerektirebilir. 

Yüksek Lisans Kursları

Yüksek Lisans derecelerinin çoğu için, 6.0'ın altında hiçbir bileşen olmaksızın en az 6.5–7.0 IELTS bandına ihtiyacınız vardır. Bazı dersler ve doktoralar daha yüksek puanlar gerektirir. 

IELTS 5.0–6.5 puanları Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi (CEFR) B2 düzeyine ve 7.0 puan CEFR C1 düzeyine eşittir.

Türkiye’de IELTS sınavına Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir'de bulunan IELTS test merkezlerinde girebilirsiniz. Eskiden sadece kâğıt üzerine yazılı girilebilen bu sınavda artık bilgisayarla da girilebiliyor. Yazılı girdiğiniz sınavın sonucu 13 gün içerisinde açıklanırken bilgisayar ortamında girdiğiniz sınavın sonucu 3-5 gün içerisinde çıkmaktadır. 2021 fiyatlarına göre Akademik IELTS test ücreti 1400 tl olarak belirlenmiştir. 

TOEFL Sınavı

İnternet üzerinden verilen TOEFL(İnternet tabanlı test), İngilizce'yi üniversite düzeyinde kullanma ve anlama yeteneğinizi ölçer. Ayrıca akademik görevleri yerine getirmek için okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizi ne kadar iyi birleştirdiğinizi de değerlendirir. 

Genel olarak, farklı kurs seviyeleri için aşağıdaki puanlara sahip olmanız gerekir. Bazı dersler, özellikle tartışma ve yazma seviyesi yüksek olanlar, daha yüksek puanlar gerektirebilir. 

Hazırlık Kursları

Bir Foundation veya Pathway kursuyla ilgileniyorsanız, en az 72 puana ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda her bölümün kendi minimum puanı vardır. 

  • Okumada min. 18
  • Dinlemede min. 17
  • Konuşmada min. 20
  • Yazılıda min. 12 alınması gerekmektedir.

Lisans Kursları

Lisans derecelerinin çoğu için en az 79 puana ihtiyacınız vardır.

  • Okumada min. 18
  • Dinlemede min. 17
  • Konuşmada min. 20
  • Yazılıda min. 17 alınması gerekmektedir.

Yüksek Lisans Kursları

Yüksek Lisans derecelerinin çoğu için en az 91 puan almanız gerekir:

  • Okumada min. 20
  • Dinlemede min. 19
  • Konuşmada min. 21
  • Yazılıda min. 20 alınması gerekmektedir.

TOEFL sınavına sınav merkezlerinde girmek isterseniz her sene 60’tan fazla sınav yapılmaktadır. Ayrıca TOEFL iBT Home Edition (Evde Sınav) şeklinde de TOEFL sınavına girebilirsiniz. Evde Sınav seçeneğini tercih ederseniz haftada 4 gün istediğiniz yerde sınava girebilme imkânına sahipsiniz. Bu seçenekte online gözetmen bulunmaktadır. 

Kendinize tekrardan teste girebilme şansı verebilmek için üniversite son başvuru tarihinden en az 2-3 ay önceden TOEFL sınavına girmeniz tavsiye edilir. 2021 fiyatlarına göre TOEFL sınavı giriş ücreti 185$’dır. 

C1 ADVANCED

Eskiden Cambridge English: Advanced (CAE) olarak bilinen C1 Advanced, bir Cambridge English Kalifikasyonudur. Üniversitelerin aradığı dil becerilerine sahip olduğunuzu gösteren, derinlemesine, üst düzey bir yeterlilik sınavıdır.

2015 yılında, bu testin puanlama sistemi güncellendi, bu nedenle teste 2015'ten önce veya sonra girip girmediğinize bağlı olarak puanlar için farklı gereksinimler bulunmaktadır.

Genel olarak, farklı kurs seviyeleri için aşağıdaki puanlara sahip olmanız gerekir. Bazı dersler, özellikle tartışma ve yazma seviyesi yüksek olanlar, daha yüksek puanlar gerektirebilir. Her üniversitenin web sitesini mutlaka sınava girmeden önce kontrol ediniz.  

Hazırlık Kursları

Bir Foundation veya Pathway kursuyla ilgileniyorsanız, 2015 öncesi testte her beceride minimum sınır olmak üzere 47 veya üzeri bir puana ihtiyacınız vardır. 2015'ten sonra sınava girdiyseniz, 162'den az bileşen puanı olmayan toplam 162 puana ihtiyacınız vardır.

Lisans Kursları

Lisans derecelerinin çoğu için, 2015 öncesi testte her beceride en az sınır olmak üzere 52 veya üzeri bir puana ihtiyacınız vardır. 2015'ten sonra sınava girdiyseniz, 162'den az bileşen puanı olmayan toplam 169 puana ihtiyacınız vardır.

Yüksek Lisans Kursları

Yüksek Lisans derecelerimizin çoğu için, 2015 öncesi testte her beceride minimum sınır olmak üzere 58 veya üzeri bir puana ihtiyacınız vardır. 2015'ten sonra sınava girdiyseniz, 169'dan az bileşen puanı olmayan toplam 176 puana ihtiyacınız vardır.

Bazı dersler ve doktoralar daha yüksek puanlar gerektirebilir. 

C1 Advanced sınavını sunan Türkiye’de 9 kurum bulunmaktadır. Size en yakın kurumu tespit edip sınav hakkında bilgi edinebilirsiniz.  

PTE - Pearson Test of English

Pearson İngilizce Testi, başka bir bilgisayar tabanlı testtir. Diğer dil yeterlilik sınavları gibi Pearson da okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinizi test etmek amacıyla uygulanmaktadır. Diğer testlerden farkı ise esnek sınav tarihleri bulunmaktadır. 

Genel olarak, farklı kurs seviyeleri için aşağıdaki puanlara sahip olmanız gerekir:

Hazırlık Kursları

Bir Foundation veya Pathway kursuyla ilgileniyorsanız, her bileşende en az 51puan olmak üzere en az 51 puana ihtiyacınız vardır. PTE, UKVI tarafından tanınmaktadır ve bu nedenle, bir Vakıf veya okul öncesi İngilizce kursuna katılıyorsanız kullanılabilir.

Lisans kursları

Lisans derecelerinin çoğu için, her bileşende en az 51 olmak üzere en az 54 puana ihtiyacınız vardır. 

Yüksek Lisans Kursları

Yüksek Lisans derecelerimizin çoğu için, her bileşende en az 54 puan olmak üzere en az 61 puana ihtiyacınız vardır. 

 Bazı dersler, özellikle tartışma ve yazma seviyesi yüksek olanlar, daha yüksek puanlar gerektirir. Kursa özel ayrıntıları kurs sayfalarında görebilirsiniz.

Pearson Akademik sınavı haftanın 7 günü de girilebilen bir sınavdır. Sınav sonuçları 2-5 gün arası açıklanmaktadır. Aynı zamanda diğer İngilizce dil yeterlilik sınavlarına göre fiyatı daha uygundur. 2021 fiyatlandırmalarına göre giriş ücreti 1200 tl olarak belirlenmiştir. Sınavdan 1 gün önceye kadar da kayıt yapılabilmektedir. 

İngiltere'de eğitim görebilmek için zorunlu olan, İngilizce dil yeterliliğinizi kanıtlamak amacıyla girebileceğiniz sınavların sonuna geldik. Sorularınız varsa aşağıda yorum bölümüne bırakabilirsiniz. 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et