Yurtdışında Eğitim

İTALYA'DA ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN GEREKENLER


Nisan 18, 2021 / 750 Görüntüleme / 0 Yorum

İtalya, Avrupa ülkeleri arasında başarılı üniversiteleriyle önemli pozisyona sahip olan bir ülkedir ve bu başarılı üniversitelerde okumak için gerekenler listesini mutlaka gözden geçirmelisiniz. Özellikle mimarlık, tasarım gibi alanlardaki başarısı her yetenekli öğrenciyi oldukça etkilemektedir. İtalya’da eğitim görmek size hem kültürel deneyim katar, hem de şehrin eski yapısıyla ve yetenekli sanatçıların mimari yapılara kattıkları müthiş sanatlarıyla bakış açınıza başka bir boyut kazandıracaktır. Lezzetli yemeklerinden bahsetmiyoruz bile! 

Peki İtalya’da okumak için neler yapmalıyız? Bu bölümde biraz bundan bahsedelim..

BAŞVURULARA HAZIRLIK

İlk önce başvuru yapmadan önce neler yapmalıyız?

  1. Öğrenim ücretlerini ve yaşam masraflarını kontrol edin. İtalya'daki yaşanılası güzel bir şehir olabilir, ancak bütçenizin sınırlarına bağlı olarak oldukça pahalı olabilir.
  2. İlgilendiğiniz üniversiteyle iletişime geçin ve ön değerlendirme isteyin.
  3. Üniversite, uygunluğunuz konusunda size geri bildirimde bulunacaktır. Kabul koşullarını karşılıyorsanız, bölgenizdeki İtalyan elçiliğine veya konsolosluğuna ön başvuru talebinde bulunmanız gerekecektir.
  4. İtalyan büyükelçiliği veya konsolosluğu başvurunuzu ve belgelerinizi başvurmak istediğiniz İtalyan yükseköğretim kurumuna sunacaktır.
  5. İtalyan büyükelçiliği veya konsolosluğu, kabul edilen adayların bir listesini genellikle Ağustos sonunda yayınlar.

Ayrıca şunu da söylemeliyiz ki her okulun kendi burs imkânları da oluyor. İtalya'daki Burs İmkanları için linke tıklamayı unutmayın!

ÜNİVERSİTELER NELERE GÖRE BAŞVURUNUZU DEĞERLENDİRİR?

Üniversitelerin istedikleri dökümanlar bölümden bölüme ve öğrencinin AB vatandaşı olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak aşağıdaki belgeler istenmektedir:

  1. Üniversiteler öncelikle bir önceki eğitiminizdeki not ortalamanızı yani GPA’nızı değerlendirirler. Her bölüm için minimum belirlenen bir not ortalaması vardır. Bu sınırı mutlaka geçmiş olmalısınız.
  2. Çoğu üniversite gönderilen belgeleri İtalyancaya çevrilmiş şekliyle istemektedir.
  3. Bazı özel bölümler, örneğin; mimarlık, veterinerlik, mühendislik, tıp gibi bölümler için üniversitelerin belirlediği spesifik sınavlara girilmesi gerekmektedir.
  4. Ana dili İtalyanca olmayan öğrencilerin İtalyanca olan bölümler için İtalyanca dil sınavlarına, İngilizce bölüm seçenler için ise İngilizce dil sınavlarına girmesi ve minimum test skorunu geçmeleri istenir. İtalyanca dil sınavlarından en popülerleri CELI ve CILS sınavlarıdır. İngilizce dil yeterlilik sınavları için de IELTS, TOEFL ya da TOEIC sınavlarından gerekli puanı almanız gerekmektedir.
  5. Kendi ülkenizdeki İtalyan konsolosluğu ya da elçiliği tarafından Nisan ortasından Mayıs ortasına kadar diploma denkliği yani Dichiarazione di Valore (DV) veya akademik uygunluk mektubu almış olmanız gerekmektedir. Her üniversitenin başvuru son tarihi farklı olduğunu unutmayın!

GEREKLI BELGELER

Her okulun istediği belgeler farklı olsa da genel olarak aşağıda belirtilen belgeler istenmektedir:

  • Kimlik belgesi
  • Pasaport tipi fotoğraf
  • Akademik geçmiş
  • Üniversite başvuru formu
  • Ayrıntılı çalışma programları / kurs açıklaması (akademik müfredatınıza göre tamamladığınız kursların veya eğitim faaliyetlerinin saat sayısını içermelidir)
  • Özgeçmiş
  • Tavsiye mektubu
  • Motivasyon mektubu
  • Dil yeterliliği (İngilizce veya İtalyanca)
  • Portföy (yalnızca mimarlık, şehir planlama veya herhangi bir tasarım programına başvuranlar için)
  • SAT veya ACT skoru (istenilen bölümler için)

KABULÜNÜZ GELDİKTEN SONRA NE YAPILMALI?

Evet, bu kadarlık olan prosesi tamamladınız. Kabulünüzü aldınız. Ve artık gitmeye hazırsınız. Kabulünüz geldikten sonra yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir:

  • Eğer AB vatandaşı değilseniz öğrenci vizesine başvurmalısınız.
  • İtalya'ya gelişinizden sonraki sekiz iş günü içinde yerel polise (Questura) kaydolarak oturma izni başvurusunda bulunmalısınız.
  • En az 30.000 EUR'yu kapsayan bir sağlık sigortası planı hazırlayın. Hem AB (EHIC'siz) hem de AB üyesi olmayan vatandaşlar, İtalya'ya gitmeden önce kendi ülkelerinden bir sağlık sigortası poliçesi için ödeme yapabilirler veya varışlarından sonra mümkün olan en kısa sürede bir tane satın alabilirler. Ayrıca İtalyan Ulusal Sağlık Hizmetine (Servizio Sanitario Nazionale - S.S.N.) abone olabilirler.
  • Okulun ilk günü derslere girebilmeniz için İtalya'ya geldikten sonra resmi olarak üniversiteye kayıt yaptırmalısınız.

Umarım verdiğimiz bilgiler yararlı olmuştur:) Haydi ne duruyorsunuz, vakit kaybetmeden araştırmanıza başlayın!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et