Yurtdışında Eğitim

POLONYADA EĞİTİM: POLONYADAKİ EN İYİ 10 ÜNİVERSİTE


Ocak 18, 2022 / 2025 Görüntüleme / 0 Yorum

Kuzey Avrupa ovasının merkezinde yer alan Polonya, Doğu ve Batı Avrupa'nın coğrafi ve kültürel kavşak noktası olarak hizmet vermektedir. Polonya, 1000 yıldan daha uzun bir süre önce ilk Polonya devletinin kuruluşundan bu yana hayatta kalan bir millet olmuştur. Bugün Polonya, eski Doğu Avrupa devletlerinin en büyüğü ve Avrupa Birliği'nin en kalabalık yeni üyesidir. 

Neden Polonya'da Eğitim Almalısınız?

Uluslararasılaşma konusundaki son çabalar sayesinde, her yıl daha fazla öğrenci Polonya'da yurtdışında eğitim almayı seçiyor. Polonya'da eğitim görmek için birçok neden bulabilirsiniz. Sizler için birkaç tanesini sıraladık: 

  1. Yüksek eğitim kalitesi: Polonya'nın Avrupa gelenekleri ve standartlarının yanı sıra yüksek nitelikli akademik kadrosu sizlerin kaliteli eğitim almanızı sağlar.
  2. Misafirperfer: Uluslararası öğrenciler, anket yanıtlarında, bazı kaçınılmaz kültürel farklılıklara rağmen yerel sakinlerden sempati ve nezaket gördükleri gerçeğine dikkat çekmişlerdir.
  3. Yabancı öğrencilere sağladıkları destek ve yardım: Polonya üniversitelerindeki mentorluk programları ve kıdemli öğrenci ağları, yeni gelen öğrencilerin Polonya'da yaşamaya ve okumaya hızla uyum sağlamasına yardımcı olur.
  4. Öğrenci dostu altyapı: Polonya'nın uluslararası öğrencilerine göre, Polonya'yı eğitim için çekici bir yer yapan sadece ülkenin üniversitelerinin altyapıları (öğrenci konaklama yerleri, sınıflar ve iyi donanımlı laboratuvarlar gibi) değil, aynı zamanda şehirlerinin altyapılarıdır. Düşük bir maliyetle, öğrenciler şehir bisiklet ağlarına, araba paylaşım sistemlerine ve toplu taşımaya erişebilir.
  5. Makul yaşam ve eğitim maliyetleri: Avrupa'daki diğer ülkelere nazaran yaşam maliyetleri ve konaklama ücretleri daha ucuzdur.
  6. Doğa güzellikleri: Mazury Göller Bölgesi ve Tatra Dağları gibi birçok ziyaret edilebilecek turistik doğa harikası yerleri vardır.

Polonya'da Eğitim Sistemi

Polonya'nın eğitim sistemi Orta Çağ'a kadar uzanıyor. En eski üniversitelerinden biri olan Jagiellon Üniversitesi 14. yüzyılda kuruldu ve aynı zamanda bugün Avrupa'nın da en eski üniversitelerinden biri olarak sayılmaktadır. 

Polonya'da, çoğu lisans düzeyinde olmak üzere 400'den fazla İngilizce kurs bulunmaktadır. Jagiellonian Üniversitesi ve Varşova Üniversitesi dahil olmak üzere birçok saygın üniversite bulunmaktadır. Varşova Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) gibi saygın Amerikan üniversitelerinden daha iyi performans göstererek, Top Coder uluslararası BT sıralamasında birinci sırada yer almaktadır.

 Polonya'daki yüksek öğretim kurumlarının sayısı son on yılda dört katına çıkarken, öğrenci sayısı beş kat arttı. Polonya'da eğitim almayı seçen uluslararası öğrenciler, hızla gelişen bir akademik ortamda kaliteli bir eğitim alma fırsatına sahiptirler.

Polonya'nın tıp fakülteleri, son yıllarda artan oranda uluslararası öğrenci çekiyor. Kendi ülkelerinde bir tıp programına giremeyen birçok uluslararası öğrenci bunun yerine Polonya'da tıp okumayı tercih ediyor. Bu kurslar İngilizce olarak öğretilse de, öğrenciler hastalarla konsültasyona başladıklarında, programın sonunda Lehçe konuşma becerilerinin gerekli hale gelmesi muhtemeldir.

Polonya'daki tüm önde gelen üniversiteler, tıp, mühendislik, beşeri bilimler, işletme ve finans dahil olmak üzere İngilizce olarak öğretilen yüksek kaliteli programlar sunmaktadır.

BAŞVURU PROSESLERİ VE GEREKENLER

Polonya'da okumak istiyorsanız, belirli gereksinimleri karşılamanız gerekecektir. Bunlardan en önce geleni, Polonya'da okumak isteyen herhangi bir potansiyel öğrenci için ilk ve temel adım, en az liseden mezun olmanızdır, bu da akademik düzeyde daha ileri eğitim almanıza olanak tanır.

İkinci olarak, eğitiminiz süresince Polonya'da yasal olarak ikamet etmek için izin almanız gerekir. Son olarak, seçtiğiniz eğitim diline bağlı olarak, ister İngilizce ister Lehçe olsun, dil hakkındaki doğru bilginizi gösteren bir dil yeterlilik belgesi sunmanız gerekir.

İngilizce verilen programlar için, Polonya'daki çoğu üniversite, bir başvuru sahibinin İngilizce yeterliliğini belgeleyebilecek diğer belgelerde TOEFL iBT'de en az 72, IELTS'de 5.5 veya B2 seviyesi gerektirir.

Eğitim dili olarak Lehçe kullanan programlar için, uluslararası öğrencilerin Lehçe yeterlilik sınavında minimum B2 seviyesine ulaşmaları gerekir. Lehçe programlara kaydolmak için, başvuru sahipleri ya üniversitede bir yıllık hazırlık kursunu tamamlayabilir ya da Devlet Komisyonu tarafından Yabancı Dil Olarak Lehçe Yeterlilik Sertifikası için verilen B2 düzeyinde bir sertifika alabilirler.

Geri kalan belgeler için ‘Polonya’da Üniversite Okumak için Gerekenler' linkine tıklamayı unutmayın!

YAŞAM MASRAFLARI

Polonya'da öğrenci olarak yaşamak, diğer Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla nispeten ekonomiktir. Öğrenciler için yaşam maliyeti ayda 1500 PLN'den (330 EUR) başlayabilir. Ancak fiyatlar yaşayacağınız şehre göre ve seçeceğiniz konaklama ile değişkenlik gösterecektir. Başkentte ve turizm şehrinde yaşamak diğer Polonya büyük şehirlerine göre biraz pahalı olabilir.

Yukarda belirttiğimiz kriterleri sağlıyorsanız aşağıda belirttiğimiz üniversitelere artık hazırsınız demektir. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN POLONYA'DAKİ EN İYİ 10 ÜNİVERSİTENİN LİSTESİ

  • Jagiellonian University
  • University of Warsaw
  • Medical University of Warsaw
  • Adam Mickiewicz University in Poznań
  • AGH University of Science and Technology
  • Cracow University of Technology
  • University of Gdańsk
  • Gdańsk University of Technology
  • University of Łódź
  • Nicolaus Copernicus University in Toruń

Bu üniversiteleri hadi gelin bir de tek tek inceleyelim!

POLONYA'DAKİ EN İYİ ÜNİVERSİTELER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1. JAGIELLONIAN UNIVERSITY

JAGIELLONIAN UNIVERSITY

1364 yılında kurulan Jagiellonian Üniversitesi, Polonya'nın en eski üniversitesi olarak gurur duymaktadır. Büyük Casimir tarafından kurulan, ünlü astronom Nicolaus Copernicus, Kral III. Jagiellonian Üniversitesi, çok sayıda uluslararası öğrenciye ve sunduğu mükemmel eğitime dayalı olarak, uluslararası öğrenciler için Polonya'daki en iyi üniversitedir.

Krakow merkezli üniversite, Hukuk, Tıp, Sağlık, Eczacılık, Felsefe, İlahiyat, Tarih, Polonya Çalışmaları, Fizik, Kimya, Matematik, Biyoloji, Yönetim, Uluslararası Çalışmalar, Biyokimya, Veterinerlik ve  ve Synchrotron Radyasyonu çalışmalarına yönelik 15 fakülteye ev sahipliği yapmaktadır. Küreselleşen üniversitenin Amerika Katolik Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi ve Guelph Üniversitesi ile değişim programları vardır.

Lisans Programları

Doktora Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

2. UNIVERSITY OF WARSAW

UNIVERSITY OF WARSAW

1816 yılında kurulan Varşova Üniversitesi, ülkenin en büyük eğitim kurumu olarak tanınmaktadır. Kraliyet üniversitesi olarak kurulan kamu kurumu şu anda 37 akademik disiplinde uzmanlaşmış 18 fakülteye ev sahipliği yapıyor.

Üniversitenin tarihi saray binaları ile tanınan şehir merkezinde bir ana kampüsü bulunmaktadır. Bu, Liberal Sanatlar, Dilbilim, Ekonomi, Eğitim, Coğrafya, Tarih, Hukuk, Gazetecilik, Yönetim, Modern Diller, Doğu Çalışmaları, Felsefe, Siyaset Bilimi, Psikoloji ve Polonya Çalışmaları dahil olmak üzere üniversitenin fakültelerinin çoğunun bulunduğu yerdir.

Doğa Bilimleri kampüsü ise Biyoloji, Fizik, Kimya, Bilgisayar Bilimleri, Matematik ve Jeoloji Bölümlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Lisans ve Master Programları

PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

3. MEDICAL UNIVERSITY OF WARSAW

MEDICAL UNIVERSITY OF WARSAW

Varşova Üniversitesi'nin eski Tıp Fakültesi olan Varşova Tıp Üniversitesi kapılarını ilk kez 1950'de açmıştır. Mazovia'da bulunan Polonya'nın en büyük tıp fakültesi aynı zamanda en prestijli okullardan biri olarak kabul edilmektedir.

İki Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Anabilim Dalı, Fizik Tedavi Anabilim Dalı, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne sahiptir.

Uluslararası bir kurum olarak üniversite, Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık alanlarında İngilizce eğitim veren kurslar sunmaktadır.

Lisans Programları

Uzmanlık Programları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

Adam Mickiewicz University in Poznań

4. ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY IN POZNAN

ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY IN POZNAN

1919'da Piast Üniversitesi olarak kurulan Poznan'daki Adam Mickiewicz Üniversitesi, uluslararası öğrenciler için Polonya'nın en iyi üniversitelerinden biridir ve aynı zamanda tarihini 1611'e kadar uzanan bir araştırma kurumudur. Daha önce bir Cizvit Koleji olan bu devlet üniversitesinin şu anda Old Town'da ve Morasko'da olmak üzere 2 kampüsü vardır. 

Adını Polonyalı şair Adam Mickiewicz'den alan üniversite, Doğa Bilimleri, Kesin Bilim, Sosyal Bilimler, Beşeri Bilimler ve Diller ve Edebiyat alanlarında lisans ve yüksek lisans çalışmaları sunmaktadır. Üniversite, Dilbilim, İngiliz Çalışmaları, Sanat ve Beşeri Bilimler, Fizik, Kimya ve Biyoloji programlarıyla uluslararası üne sahiptir.

Lisans Programları

Master Programları

PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

5. AGH UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

AGH UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerel dilde Akademia Górniczo-Hutnicza im Stanisława Staszica olarak bilinir. 1919'da kurulan devlet üniversitesi, daha önce Madencilik ve Metalurji Üniversitesi olarak biliniyordu.

Krakow merkezli kurum, Madencilik, Metal Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Jeoloji, Maden Ölçme, Malzeme Bilimi, Döküm Mühendisliği, Demir Dışı Metaller, Sondaj, Yönetim, Yakıtlar, Fizik, Uygulamalı Matematik, Beşeri Bilimler ve Bilgisayar Bilimleri  alanlarında uzmanlaşmış 15 fakültesi ile kuruluş köklerine sadık kalmaktadır. 

Lisans, Master, ve PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

6. CRACOW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

CRACOW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

Tadeusz Kościuszko Teknoloji Üniversitesi, birçok kişi tarafından Krakov Teknoloji Üniversitesi olarak bilinir. Merkezi Krakow'da bulunan kurum, 1946'da kuruldu ve 8 yıl sonra tam özerklik verildi.

Polonya'daki uluslararası öğrenciler için en iyi üniversitelerden biri olan politeknik kurum, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Fizik, Makine Mühendisliği ve Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında lisans ve yüksek lisans dereceleri sunmaktadır.

Mimarlık programı, Kraliyet İngiliz Mimarlar Enstitüsü tarafından akredite edilmiştir. Peyzaj Mimarlığı dersi ise Uluslararası Peyzaj Mimarları Federasyonu – Avrupa tarafından tanınmaktadır.

Lisans ve Master Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

University of Gdańsk

7. UNIVERSITY OF GDANSK

UNIVERSITY OF GDANSK

Gdańsk Üniversitesi, Polonya'nın Gdańsk şehrinde bulunan bir araştırma kurumudur. Ekonomi Yüksek Okulu ve Gdańsk Eğitim Koleji'nin birleşmesinin ardından 1950 yılında kurulmuştur. 27.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor ve bu da onu Pomeranya bölgesindeki en büyük yüksek öğretim kurumu yapıyor.

Üniversite Biyoloji, Ekonomi, Tarih, Kimya, Dil, Hukuk, Matematik, İşletme, Oşinografi, Sosyal Bilimler ve Biyoteknoloji alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır. Üniversitenin Plymouth Üniversitesi (Birleşik Krallık), Hiroşima Üniversitesi (Japonya), Bremen Üniversitesi (Almanya) ve Antwerp Üniversitesi (Belçika) ile bağlantılı uluslararası işbirliği programları vardır.

Lisans, Master ve PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

Gdańsk University of Technology

8. GDANSK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

GDANSK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

1904 yılında kurulan Gdańsk Teknoloji Üniversitesi (GUT), Polonya'daki en eski yüksek öğretim kurumlarından biridir. 

Wrzeszcz ilçesinde bulunan üniversite, 41 disiplinde lisans ve yüksek lisans programları sunmaktadır. Bu dereceler, üniversitenin Mimarlık, Elektrik ve Kontrol Mühendisliği, Elektronik ve Bilişim, Uygulamalı Fizik, İnşaat ve Çevre Mühendisliği, Okyanus Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Yönetim olmak üzere 8 fakültesi tarafından yönetilir.

GUT, öğrencilerin uluslararasılaşmasını ve değişim programlarını desteklediğinden, uluslararası öğrenciler için Polonya'daki en iyi üniversiteler listemizde Gdańsk Teknoloji Üniversitesi de bulunmaktadır. 

Lisans Programları

Master Programları

PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

University of Łódź

9. UNIVERSITY OF LODZ

UNIVERSITY OF LODZ

Łódź Üniversitesi 1905 yılında 3 kurumun devamı olarak kurulmuştur: Öğretmen Eğitim Enstitüsü, Sosyal ve Ekonomik Bilimler Yüksek Okulu ve Özgür Polonya Üniversitesi. Devlete ait üniversite, Polonya'nın sanayi şehirlerinden biri olan Łódź'da bulunmaktadır.

Burada yabancı öğrenciler aşağıdaki alanlardan herhangi birinde uzmanlaşabilirler: Kimya, Biyoloji, Filoloji, Felsefe, Ekonomi, Fizik, Matematik, Coğrafya, Eğitim, Hukuk, Yönetim ve Uluslararası Çalışmalar.

Güçlü uluslararası bağları sayesinde, University of Łódź öğrencileri çift diploma ile mezun olabilirler. Bu proje, Austin'deki Texas Üniversitesi (ABD), Université Jean Moulin Lyon 3 (Fransa) ve Centria Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Finlandiya) dahil olmak üzere birçok yabancı üniversite ile koordinasyon içindedir.

Lisans, Master ve PhD Programları

Burs Olanakları

Uluslararası Öğrenciler için Ekstra Bilgiler

Nicolaus Copernicus University in Toruń

10. NICOLAUS COPERNICUS UNIVERSITY IN TORUN

NICOLAUS COPERNICUS UNIVERSITY IN TORUN

Polonya'nın en genç üniversitelerinden biri olan Toruń'daki Nicolaus Copernicus Üniversitesi ile uluslararası öğrenciler için en iyi Polonya üniversiteleri listemizi sonlandırıyoruz. 1945 yılında Poznan'daki Adam Mickiewicz Üniversitesi'nin bir yan kuruluşu olarak kuruldu. Adını Torun doğumlu bir matematikçi-astronom olan Nicolaus Copernicus'tan almıştır.

Devlet üniversitesi, çeşitli alanlarda lisans, mühendis, hakim ve doktora dereceleri sunar. Bu disiplinler Biyoloji, Yer Bilimleri, Kimya, Ekonomi, Güzel Sanatlar, Eğitim, Tarih, Sağlık Bilimleri, Beşeri Bilimler, Dil, Hukuk, Tıp, Matematik, Eczacılık, Fizik, Siyaset Bilimi ve İlahiyat'ı içerir.

Birçok Polonya kurumunda olduğu gibi, üniversitenin İtalya, Almanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çeşitli üniversitelerle uluslararası işbirliği anlaşmaları vardır.

‘Polonyada Eğitim: Polonyadaki en iyi 10 üniversite’ yazımızın sonuna geldik. Umarım bu başlık size yardımcı olmuştur :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et