Yurtdışında Eğitim

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN AVUSTURYADA YAŞAM


Eylül 09, 2021 / 2236 Görüntüleme / 0 Yorum

Bu bölümde sizlere uluslararası öğrenci olarak Avusturyada yaşam nasıl, onu paylaşacağız. 

Önceki bölümlerde Avusturya'da yaşam kalitesinin çok yüksek olduğunu bildirmiştik. Viyana şehri, on yıl boyunca dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri listesinin başında yer almıştır. Aynı zamanda Avusturya, basın özgürlüğü, kadın hakları ve insan hakları söz konusu olduğunda da üst sıralarda yer almaktadır.

Peki bu ülkede yemek kültürü nasıl, yaşam tarzı size uygun mu, konaklama ve yaşam maliyetleri pahalı mı? Bu tarz soruların cevaplarını belirleyebilmeniz için genel bilgi vereceğiz. 

Hazırsanız en lezzetli bölümden başlayalım :) 

YEMEK KÜLTÜRÜ

Avusturya'ya taşınıyorsanız, oradayken karşılaşacağınız yiyecek türü hakkında bir fikriniz olması önemlidir. Mükemmel bir ulusal yemek, ikonik mezeler ve yemeklerle birlikte düzenli olarak içilen kahve ile seveceğiniz en az bir yemek bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Aşağıda sizler için Avusturya'nın 5 popüler yiyeceğini sıraladık. 

1. Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel (Viyana Şnitzeli)

Türkçesi Viyana Şnitzelidir ve ülkemizde de bolca tüketilen bir yiyecektir. Bu yemek, genellikle dana etinden yapılan ince, panelenmiş ve derin yağda kızartılmış bir et yemeğidir. Dana eti hafif hale getirmek için yağlanır ve yumurta ve ekmek kırıntıları ile birlikte çırpılır. Daha sonra gevrek bir dokuya kızartılır. 

Avusturya'da geleneksel Wiener Schnitzel genellikle kopfsalad veya salatalık veya patates salatası gibi başka bir salata türü ile servis edilir.  Domuz etinden ya da tavuktan yapılan türleri de bulunmaktadır. Domuz etiyle yapılan Wiener Schnitzel “vom Schwein” olarak adlandırılır.

2. Tafelspitz

Tafelspitz

Tafelspitz, Avusturya'da bulunabilecek en popüler yemeklerden biridir. Kendisini tarif edecek olursak, bizdeki dana rostoya benzeyen üç etin yan yana dizilerek yaban turpu, kök sebzeler, baharatlar ve kıyılmış elma ile servis edilmiş halidir. Tafelspitz genellikle Avusturya'nın ulusal yemeği olarak kabul edilir. Bu klasik yemeği Avusturya'da hemen hemen her restoranın menüsünde bulabilirsiniz. 

3. Wiener Würstchen

Wiener Würstchen (Viyana Sosisi)

Avusturya'da bir Wiener Würstchen yani Viyana sosisi mutlaka denemeniz gereken bir yiyecektir. Fast food kategorisinde sayılan bir atıştırmalıktır ve geleneksel bir yiyecek olarak sayılmaktadır. Her yerde kolayca bulunabilen lezzetli Viyana sosisi, aslında Viyana'da bir kasap tarafından icat edilmiştir ve Amerika'da bulabileceğiniz sosisli sandviçlere benzemektedir. 

4. Apfelstrudl

Apfelstrudl

Apfelstrudl, özellikle Viyana ile ilişkilendirilen popüler bir tatlıdır. Geleneksel bir elmalı turta olan bu tatlı, tarçın, şeker ve kuru üzüm içeren elma dolgulu ince bir hamur işidir. Kahvaltılarda da tercih edilen Apfelstrudl, genellikle bir fincan kahve ile birlikte servis edilir. Bu tatlı sadece Viyana ve Avusturya'da bir bütün olarak popüler olmakla kalmayıp, aynı zamanda bir zamanlar Avusturya-Macaristan imparatorluğunun bir parçası olan çeşitli ülkelerde de görebilecek bir tatlıdır.

5. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Avusturya'da bir imparatora yakışan bir tatlı arıyorsanız, Kaiserschmarrn'ı denediğinizden emin olun! Kaiserschmarrn, bir tür hafif şekerli gözlemedir ve yanında elma püresi (Apfelmuss) ve eriklerden yapılan bir meyve kompostosu olan Zwetschgenröster ile servis edilir. Genellikle tatlı ya da hafif bir öğle yemeği tercih edenlerin seçimidir. Aynı zamanda, Avusturya İmparatoru Francis Josef I'in en sevdiği tatlıdır. 

YAŞAM TARZI

1. Kültürel yaşam

Avusturya'da bir öğrenci olarak, en sık ziyaret edeceğiniz şehirler arasında Viyana ve Graz gibi dünyanın en ünlü kültür başkentlerinden bazıları yer alıyor. Daha rafine ve klasik öğrenciler, Mozart'ın doğduğu yer olan Viyana'da, Aziz Stephen Katedrali veya Schönbrunn Sarayı gibi önemli ilham verici yerler gibi mimari anıtların tadını çıkarabilir. 

Daha dışa dönük öğrenciler için, Graz şehri mükemmel bir kültürel mimariye, müzelere ve sanat galerilerine, özellikle de “Dost Uzaylı” Sanat merkezine sahiptir. Gece hayatı da her zevke uygun popüler kulüp, restoran ve bar karışımıyla dolup taşmaktadır.

2. Eğlence

Avusturya'da çoğu iş yerinin uyguladığı çalışma saatleri haftalık 40 saattir. Çoğu Avusturyalı için iş çıkış saatlerinde birer içki içmeye yeteri kadar vakit vardır. Haftasonları alışveriş yapmak isteyenler için çoğu mağaza Pazar günleri kapalıdır, bu yüzden Cumartesi günleri alışveriş için değerdirilebilir. 

Avusturya'da çalışanlar, yaz ve Noel dönemlerinde çifte ödeme sistemleri gibi yüksek kaliteli avantajlarla mükemmel çalışma koşullarına sahiptir. Birçok yerli için boş zaman, aynı zamanda aktif olma zamanı demektir. Yaz aylarında gölde yüzmek ve bisiklete binmek popüler aktivitelerdir, kış aylarında ise pek çoğu kayakla uğraşır. Basketbol, ​​buz hokeyi ve futbol da son derece popülerdir.

KONAKLAMA

Yurt dışından kalacak bir yer bulmak bazen zor olabilir. Muhtemelen konaklama yerini göremeyeceksiniz. Aynı zamanda konaklama standartlarından emin olamazsınız ve kira sözleşmesini şahsen imzalayamazsınız (ki bu bazı kiralama acentelerinde bir zorunluluktur). Bunu aşmanın bir yolu, Avusturya'ya gelişinizden sonraki ilk birkaç hafta için geçici konaklama düzenlemeleri yapmaktır. Çoğu kişi ilk geldikleri zaman Airbnb'de kalıp, ardından ev araştırması yapmaktadır. 

Alternatif olarak, üniversitenizin uluslararası ofisi ile önceden iletişime geçerek yardım isteyebilirsiniz. Çoğu durumda, Avusturya'da uzun vadeli konaklama seçenekleriniz özel öğrenci konutlarından veya özel kiralamalardan oluşacaktır.

Sizin için en iyi seçenek, başvurduğunuz üniversiteye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bir Fachhochschule'de bir yıllık Yüksek Lisans eğitimi alıyorsanız, öğrenci konaklamasının ideal olduğunu görebilirsiniz (üniversitenizin sunduğu varsayılarak). Programınız daha uzunsa, ilk yılınız boyunca okulun önerdiği yurtta kalıp sonraki seneler ev arkadaşı bulabilirsiniz.

1. Öğrenci Yurtları (Konut ve Yurtlar)

Avusturya'daki üniversitelerde genellikle öğrenciler için konaklama imkanı yoktur. Bunun yerine, Avusturyalı olmayan öğrenciler, OeAD Konut Ofisi (Avusturya uluslararası hareketlilik ve eğitim, bilim ve araştırma alanında işbirliği ajansının bir yan kuruluşu) tarafından yönetilen öğrenci yurtlarında öğrenci konaklaması için başvurabilirler.

Bu tür konaklamalar yetersiz olduğundan, mümkün olan en kısa sürede başvurmanız tavsiye edilir. Bunu OeAD veritabanı aracılığıyla online olarak yapabilirsiniz. Konut başvurunuz değerlendirilmeden önce 750-950 € arasında bir depozito ödemeniz gerekecek, bu nedenle bunu karşılayacak kadar para gönderdiğinizden emin olmanız gerekmektedir. 

Bankalar, Avusturya dışında gerçekleşen işlemler için de ücret alabilir. OeAD, her ay 250-750 € arasında değişen farklı konaklama türlerine sahip bir dizi mülkü yönetmektedir. Bazı üniversiteler kendi öğrencileri için bir oda kontenjanı belirlemiştir, bu nedenle başvuru yaparken hangi üniversitede okuyacağınızı belirttiğinizden emin olun. Özel olarak yönetilen öğrenci yurtları da mevcuttur.

2. Özel Konaklama

Paylaşımlı evlerde kalmak, kısmen kendi başınıza kiralamaktan daha düşük maliyetli bir seçenek olduğu için Avusturya'daki öğrenciler arasında popüler bir seçenektir.

Ulusal Öğrenci Birliği veri tabanı, paylaşımlı konaklama yerlerinde bulunan odalar hakkında iyi bir genel bakış sağlamaktadır. Easy WG gibi diğer bilgi kaynakları da online olarak mevcuttur.

3. Kendi Başınıza Kiralama

Avusturya'da öğrenci olarak tek başına ev kiralamak genellikle pahalı bir seçenektir. Birkaç özel mülk, doğrudan sahibi tarafından kiralanır, bu da bir emlakçı ücreti ödemeyi beklemeniz gerektiği anlamına gelir. Buna ek olarak ev sahibi sizden güvenlik depozitosu isteyecektir, bu da genel olarak, üç ila altı aylık brüt kira tutarına eşittir.

Dairelerin çoğu mobilyasız olarak kiralanır, ancak mobilyalı bir daire bulursanız, muhtemelen bir 'Ablöse' (bir kerelik prim ödemesi) ödemeniz gerekecektir. Bir kiralamanın süresi genellikle bir ila beş yıl arasındadır. Avusturya gazetelerinde, web sitelerinde ve özel portallarda daire ilanları bulabilirsiniz.

YAŞAM MALİYETİ

Avusturya hükümeti, uluslararası öğrencilerin aylık toplam 950€'luk bir bütçeye ihtiyacı olduğunu öne sürüyor.

Yemek masraflarının resmi tahmini aylık yaklaşık 250 €, konaklama tahmini ise 400 €'dur. Ayrıca ulaşım, eğitim materyalleri ve katıldığınız eğlence aktiviteleri (örn: müzeler, konserler, tiyatrolar, operalar, sinemalar) için de bütçe ayırmanız gerekecek. Bunlara da tahmini aylık olarak 300€ maliyet biçiyor, ancak bu muhtemelen yaşam tarzınıza göre önemli ölçüde değişiklik gösterecektir.

OKURKEN ÇALIŞMAK

Tüm uluslararası öğrenciler Avusturya'da okurken çalışabilirler. Ancak, çalışabileceğiniz saat sayısı ve gerekli izinler, uyruğunuza ve vize durumunuza bağlı olacaktır.

AB (Hırvatistan hariç), AEA ve İsviçre'den gelen öğrenciler: 

Avusturya'da izinsiz olarak özgürce çalışabilirler. 

Diğer öğrenciler: 

Geçerli bir oturma iznine sahip olmaları koşuluyla çalışma izni başvurusunda bulunabilirler.

Avusturya'da öğrenciler için çalışma izinleri

Çoğu durumda Avusturya'daki uluslararası öğrenciler çalışma izni için kendileri başvuruda bulunmazlar. Bunun yerine muhtemel işvereniniz sizin adınıza başvuruda bulunur. Tanınmış bir üniversiteye kayıtlı olmanız (ve gerekli vize ve ikamet belgelerine sahip olmanız) şartıyla, bu süreç basittir. Öğrenci çalışma izni ile çalışma saatleri için sınırlamalar geçerlidir. Lisans, Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri haftalık 20 saate kadar çalışma iznine sahiptir.

Stajlar, yerleştirmeler ve diğer ücretsiz işler

Uyruğunuz ne olursa olsun, eğitim veya öğretim amacıyla yaptığınız ücretsiz işler için izin almanıza gerek yoktur. Bu çalışmanın kursunuzun bir parçası olduğunu ve eğitiminize katkıda bulunduğunu göstermeniz gerekebilir, ancak bu basit bir süreçtir – özellikle Avusturya Fachhochschulen'deki profesyonel ve mesleki programlar için.

SEYAHAT VE ULAŞIM

Avusturya'nın Avrupa'daki merkezi konumu ve diğer başkentlere yakınlığı, ülkeye uluslararası ulaşım bağlantılarının iyi bir şekilde hizmet verdiği (ve Avrupa'da daha geniş bir alana seyahat etmek için büyük bir üs olduğu) anlamına gelir. Ulaşım ağı iyi kurulmuştur ve şehirlerin toplu taşıma seçenekleri arasında tramvaylar, metrolar, trenler ve otobüsler bulunmaktadır. Bu nedenle Avusturya'da dolaşmak düşündüğünüzden daha kolaydır. Dahası, bir öğrenci olarak, çoğu büyükşehir toplu taşıma hizmetinde indirim hakkına sahipsiniz. 

Otobüsler ve Tramvaylar

Otobüs hizmetleri çoğu şehirde çalışır ve birkaç gece otobüsü hattı ile tamamlanır. Çoğu yerde tramvay ve otobüs seferleri sabah 5'ten akşam 11'e veya gece yarısına kadar çalışır. 

Metro 

Viyana'da metro cuma ve cumartesi geceleri bütün gece çalışır. Pazar gecesinden Perşembe gecesine gece yarısı veya 12.30 civarında durur. Başka hiçbir şehirde metro sistemi yoktur.

BANKACILIK

Uluslararası bir öğrenci olarak bir Avusturya banka hesabına sahip olmanıza gerek yoktur, ancak bir hesap açarsanız muhtemelen hayatın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Bu, özellikle Avusturya'da çalışıyorsanız veya burs alıyorsanız düzenli olarak maaşınızın yatması için geçerlidir.

Avusturya'da Banka Hesabı Açmak

Avusturya'da bir hesap açmak için yerel bir şubeyi ziyaret etmeniz gerekmektedir. Yanınızda götürmeniz gerekenler:

  • Pasaportunuz - tanımlama amaçlı.
  • Adres kanıtı - hesabı kaydetmek için.
  • Üniversite kayıt belgesi – öğrenci hesapları için.

Yerel bir hesap açmak size bir Avusturya banka kartı sağlayacaktır. Bunlar, daha küçük alışverişler için (üniversite kafeteryasında öğle yemeği, otopark ücretleri vb.) hızlı ve kolay nakitsiz ödeme sistemi sunar. 

Avusturya'da Şubesi olan Türk Bankalar

  • DenizBank
  • VakıfBank

Avusturya'ya gitmeden önce bu bankaları da ziyaret edip gerekli bilgileri almanız sizin faydanıza olacaktır.

‘Uluslararası Öğrenciler için Avusturyada Yaşam’ yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz :) Sorularınız varsa aşağıya bırakmayı unutmayın!

 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et