Yurtdışında Eğitim

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN FRANSA’DA YAŞAM


Mayıs 09, 2021 / 1035 Görüntüleme / 0 Yorum

Fransa'da bir üniversiteye devam eden öğrenciler, günlük öğrenci yaşamlarında nefes kesici Fransız kültürü ile tanıştırılır. Fransa'da öğrenim görürken öğrenciler, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri bir araya getiren harika bir interaktif ortamı dört gözle bekleyebilirler.

Yurtdışında bir çalışma hedefi olarak Fransa, son birkaç yılda Fransa'daki uluslararası öğrenciler arasında muazzam bir popülerlik kazandı. En üst düzey okulların katılımı ve çalışma izni elbette iki büyük itici güçtür. Yine de bir dizi başka neden var. Öğrenciler gerçekten de Fransa'da bir öğrenci olarak hayatlarını yaşamaktan keyif alabilirler. Fransa'da kolejlere giden öğrencilerin hayatında asla sıkıcı bir gün yoktur. İster okulda okuyup öğreniyor olun, ister evden dışarı çıkıp ülkenin harikalarını deneyimlemeye hazır olun, her zaman harika şeylerle dolu bir dizi seçenek bulabilirsiniz.

Uluslararası Öğrenciler olarak, Fransa'da okurken öğrenilecek ve keşfedilecek birçok yeni şey var. Bunlar neler, gelin göz atalım. 

YEMEK KÜLTÜRÜ

Fransız mutfağı, birçok kişi tarafından dünyanın en iyi mutfağı olduğu öne sürülmektedir. Muhteşem pastacılıktan tutun dünyaca ünlü Michelin yıldızlı restoranlara kadar ülkenin mutfak kültürü derinlere uzanmaktadır. Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri olan Fransa, çeşitli bölgelere sahiptir. Hal böyle olunca da ülkenin mutfağı, seyahat ettiği yere göre farklılık göstermektedir. Peynir, Fransız yemeğinin önemli unsurlarından biridir ve ülkenin her bölgesinin kendine özgü bir yemek kültürü vardır.

Peki, Fransa’nın en ünlü yemekleri nelerdir?  

Bisque: Dünya literatüründe çok önemli bir yere sahip olan Bisk/Bisque, istakoz, yengeç, karides gibi deniz kabuklularından yapılan kremsi ve çok terbiyeli bir Fransız çorbasıdır.  

Bisque

Pot-au-feu: Bu yemek geleneksel bir aile yemeğidir. Sığır kuyruğu ve kemik iliği etinin yanı sıra çeşitli sebzelerle pişirilmiş dana yahnisidir.

Pot-au-feu

Coq au vin: Fransa’nın Burgundy bölgesinden geldiği için genellikle Burgundy şarabının da kullanıldığı bu lezziz tavuk yemeğin içinde aynı zamanda domuz pastırması, mantar ve isteğe bağlı olarak sarımsak kullanılmaktadır.

Coq au vin

Bouillabaisse: Marsilya'dan gelen bu geleneksel Provençal balık yahnisi en az üç farklı balık veya kabuklu deniz ürünü içerir.

Bouillabaisse

Baget ekmek: Ekmek, Fransız mutfağının önemli bir parçasıdır ve özellikle bu uzun, ince somun gevrek ekmek, Fransız yemeklerinin temelini oluşturur. Aynı zamanda sandviç yapmak için de kullanılır.

Fransız Baget Ekmekleri

Macarons: En sevilen tatlı olan macarons, yumurta akı, pudra şekeri, badem tozu ve gıda boyası ile yapılan küçük kurabiyelik ikramlardır. Fransa’ya gelen herkesin mutlaka Ladurée’a uğrayıp bu şirin kurabiyeleri tatmasını tavsiye ediyoruz!

Macarons

ŞARAP KÜLTÜRÜ

Şarap, Fransız kültürünün ve mutfağının önemli bir parçasıdır. Dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biri olan Fransa’da çoğu şarap ülke çapında üretilmektedir. Şu anda diğer ülkelerde ekilen birçok farklı üzüm çeşidinin (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot noir ve daha fazlası) kaynağıdır. Fransa'nın en ünlü şarapları arasında Bordeaux, Burgundy, Rhone ve Beaujolais şarapları bulunur. Bira olarak da Kronenberg 1664 gibi yerel biraları mutlaka denemelisiniz!

Fransız Şarapları

YAŞAM TARZI

Öğrenciler kesinlikle bir öğrenci olarak Fransa'da yaşamaktan keyif alabilirler. Fransa'da kolejlere giden öğrencilerin hayatında asla sıkıcı bir gün yoktur. İster okulda okurken ve öğrenirken ister evden dışarı çıktığınızda ülkenin harikalarını deneyimlemeye hazır olun. Her zaman aralarında seçim yapabileceğiniz bir dizi aktivite bulabilirsiniz.

Fransa'da üniversiteye nerede giderseniz gidin görebileceğiniz tarihten, modern sanattan bilime kadar her şeyi sunan birçok müze bulabilirsiniz. Bunların çoğu ücretsiz olarak mevcuttur ve bu kesinlikle bir üniversite öğrencisi için bir bonustur. Ülkenin etrafına dağılmış 2.000'den fazla sinema vardır ve ayrıca konserleri ve diğer özel şovları içeren sahne şovları da bulunmaktadır. Kulüplerin yanı sıra öğrencilerin en sevdiği şey ev partileri olabiliyor.

Aynı zamanda Fransa'daki üniversiteler, öğrencilerin erişebileceği birçok modern spor tesisine sahiptir. Çoğu durumda bu tesislere erişim sağlayabilmeniz için küçük bir ücret ödemenizi gerekmektedir. Spor etkinliklerine kolejler ve üniversiteler tarafından katılım teşvik edilmektedir. Fransa'daki kolejlerde atletizm, kriket, rugby, beyzbol, futbol, ​​basketbol ve diğerleri dahil olmak üzere çok çeşitli spor etkinlikleri bulabilirsiniz.

ALIŞVERİŞ 

Moda mağazaları, butikler ve kuyumcular da dahil olmak üzere lüks perakendecilik söz konusu olduğunda Fransa’nın büyük şehirleri rakipsizdir.

Daha sade bir yaklaşımı tercih ederseniz, pazarların çoğu küçük kasaba ve toplulukta yaygın olduğunu, giyim ve tüketim mallarının yanı sıra yerel olarak üretilen yiyecek ve içecek satan tezgahların olduğunu göreceksiniz.

Fransız yasalarına göre, tüm dükkanlar, restoranlar ve kültür kurumları haftada bir gün kapanmak zorundadır. Bu genellikle Pazar günleri olur (Pazartesi günü kapanma eğiliminde olan fırınlar hariç).

Fransa'da çok sayıda resmi tatil vardır ve bunlar bir Perşembe veya Salı gününe denk gelirse, birçok kuruluşun 'köprü yapmak' anlamına gelen ‘faire le pont ' uygulayıp sırasıyla Perşembe'den Pazar'a veya Cumartesi'den Salı'ya kapanması oldukça yaygındır. Fransa'da alışveriş yaparken veya bankacılık ve ulaşım hizmetlerini kullanmayı planlarken bunu aklınızda bulundurmalısınız.

KONAKLAMA

Fransa'da yükseköğrenim öğrencisi olarak kullanabileceğiniz üç ana konaklama türü vardır: devlet öğrenci yurtları (Cités-U), bağımsız diğer üniversite yurtları ve özel olarak kiralanan konaklama yerleri. 

Devlet Öğrenci Yurtları Cités-U

Fransız devlet üniversitelerinde konaklama, Centre Régional des Oeuvres Universitaires et Scolaires (CROUS) tarafından merkezi olarak yönetilmektedir. Bu yurtlar aynı zamanda Cités-U olarak anılır. Üniversite kampüslerinde veya yakın kasaba ve şehirlerdeki uygun tesislerde bulunabilirler.

CROUS tarafından yönetilen konaklama fiyatları çok caziptir, çoğu oda sadece 200-400 € civarındadır (ancak bir stüdyo daire arıyorsanız, bu meblağ daha fazladır).

Bununla birlikte, bu konutun mevcudiyeti sınırlıdır ve normalde Fransız hükümetinden destek alan öğrenciler ilk tercihleridir. Bazı odalar denizaşırı öğrenciler için de ayarlanabilmektedir, hatta özellikle uluslararası lisansüstü öğrenciler için!

CROUS / Cités-U konaklama başvuruları genellikle Ocak ayının ikinci haftasından Nisan ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Online olarak resmi Fransızca eğitim portalından veya üniversitenizin yardımıyla başvurabilirsiniz.

Bağımsız Diğer Üniversite Yurtları

CROUS, Fransa'daki tek öğrenci konaklama sağlayıcısı değildir. Bazı kurumlar kendi ayrı konaklama yerlerini yönetir ve bunu kendi kriterlerine göre öğrencilerin kullanımına sunar.

Özellikle, Grandes Ecoles ve özel üniversitelerde genellikle uluslararası öğrenciler için özel odalar bulunur. Bunların maliyeti kurumdan kuruma değişkenlik göstermektedir, ancak bölgede yaklaşık ayda 250-350 € civarında ödeme yapmayı beklemelisiniz.

Özel olarak Kiralanan Konaklama Yerleri

Üniversitede konaklama sizin için uygun değilse (CROUS aracılığıyla veya özel olarak) özel bir kiralık daire arayabilirsiniz. Çoğu üniversite kasabası ve şehri, öğrencilere uygun bir dizi konuta sahip olacaktır. Bazı konaklama yerleri bu amaç için özel olarak tasarlanmıştır.

Fransa dışından konaklama için değerlendirme yapmak ve başvurmak zor olabilir, ancak gideceğiniz üniversitenizin onaylı yerel ev sahiplerinin bir listesini tutup tutmadığını önden sorgulayabilirsiniz.

Konaklama seçmenin zorluğunu aştığınızda, muhtemelen özel kiralamaların en fazla esnekliği ve en geniş özellik yelpazesini sunduğunu göreceksiniz. Konutlar, tek kişilik odalar, yatak odaları ve paylaşımlı daireler dahil olmak üzere çok çeşitli konfigürasyonlarda mevcut olacaktır.

Öğrenciler için tasarlanmış konaklama yerleri kantinler, alışveriş ve hatta temizlik gibi ek hizmetleri içerebilir.

Fiyatlar değişebilir, ancak CROUS veya bir üniversite tarafından işletilen konutlar için ödeyeceğinizden daha fazlasını ödemeyi bekleyebilirsiniz.

Özel bir öğrenci kirası muhtemelen 400-800 € arasında olacaktır (Paris gibi büyük şehirlerde ücretler diğer şehirlere göre daha yüksektir).

LoKaViZ adlı bir kuruluş, Fransa'daki kayıtlı öğrenciler için uygun bir konaklama veritabanı tutmaktadır.

Aynı zamanda, Paris'teki "Oliasi" Öğrenci Konaklamasına da bir göz atın deriz!

YAŞAM MALİYETLERİ

Fransa, düşük öğrenim ücretleri ve uygun fiyatlarla mükemmel kalitede yiyecek ve içeceklerle yurtdışında iyi bir eğitim destinasyonudur.

Fransız hükümeti, uluslararası öğrencilerin bakım ve yaşam masraflarını karşılamak için ayda yaklaşık 650 €  ödeyebilecek düzeyde olabilmenizi öngörüyor.

Bu, vize başvuruları için mali kaynakların kanıtı olarak önerilen miktardır ve Fransız devlet bursları aracılığıyla sağlanan desteğe dayanmaktadır. Fransa'daki gerçek öğrenci yaşam maliyetleri, konaklama düzenlemelerinize ve yaşam tarzınıza bağlı olarak daha yüksek olabilir.

OKURKEN ÇALIŞMAK

Uluslararası öğrencilerin, bir Fransız üniversitesine (veya başka bir yükseköğrenim kurumuna) kayıtlı olmaları koşuluyla, Fransa'da çalışmalarına izin verilir.

Bununla birlikte, çalışabileceğiniz saat sayısı sınırlıdır. 2015 itibariyle, öğrenciler Fransa'da eğitim görürlerken yılda 964 saate kadar çalışabilirler. Bu, tam zamanlı bir işin % 60'ına eşdeğerdir.

SEYAHAT VE ULAŞIM

Fransa, ülkenin ana havaalanı olan Paris Charles-de-Gaulle ile uluslararası düzeyde iyi bağlantılara sahiptir. Uzun mesafe planı yapıyorsanız, örneğin Nice-Paris veya Toulouse-Paris gibi, uçakla seyahat etmek Fransa içindeki seyahatler için iyi bir seçenek olabilir.

Fransız demiryolu ağı iyi gelişmiştir ve süper hızlı trenleri (Trains à Grande Vitesse - TGV) sayesinde Fransa'da seyahat etmek kolaydır. Diğer şehirlere yaklaşık 30 Euro karşılığında seyahat edebilirsiniz. 

Araba kullanmak isterseniz, yol ve otoyol sistemi mükemmel bir kaliteye sahiptir. Ancak, Fransız otoyollarının kullanımı ücretsiz değildir ve geçiş ücretlerini ödemeniz gerekecektir (bu, karayoluyla seyahat maliyetinizi ikiye katlayabilir). İkincil yollar ücretsizdir ve Fransa'nın daha kırsal ve doğal kısımlarını görmenin iyi bir yoludur.

Şehirler ve kasabalar içinde seyahat etmek için birçok farklı seçenek vardır: otobüsler, tramvaylar, metro (Marsilya, Lyon, Lille, Toulouse ve Paris) veya bisiklet (özellikle Paris'teki Vélib adı verilen halka açık bisikletler). Vélib bisiklet kiralama programı aracılığıyla bisiklet kiralayabilirsiniz; Fransa'da, özellikle Bordeaux bölgesi en bisiklet dostu şehirdir. 

Taksi fiyatları bölgesel düzeyde düzenlenir, ancak oldukça yüksek kalırlar ve en iyi şekilde istisnai durumlar için ayrılmıştır. Tüm taksilerde bir sayaç bulunur.  Eğer bulunduğunuz takside yoksa kullanmaktan kaçınmalısınız.

BANKACILIK

Fransa'daki para birimi, Avrupa Birliği'nin birçok üye devletinin ortak para birimi olan Euro'dur (€).

Uluslararası öğrenci olarak Fransa'da 3 aydan fazla kalıyorsanız, kiranızı, faturalarınızı ödemek için bir finans kurumunda compte courente adı verilen cari hesap açmanızda fayda vardır. Kolayca açtırabileceğiniz bu hesap için bankaya; pasaport, oturma izni ve ikametgâh belgesi götürmeniz yeterli görülmektedir. 

Bununla birlikte, bankanıza Fransa'da şubeleri olan bir bankacılık şirketleri ağının parçası olup olmadıklarını sormanız yararlı olabilir. Bu, yeni bir banka hesabı açarken veya daha Fransa'ya taşınmadan önce para transferinde yardımcı olabilir. Örneğin; İş Bankası’nın Fransa’da AG Paris şubesi bulunmaktadır. İncelemekte fayda var!

Bir başka bilgi ise, Visa ve Mastercard gibi ödeme kartları yaygın olarak kabul edilmektedir. Kart ödemeleri genellikle 15 € üzerindeki tutarlar içindir.

Okuduğunuz üzere Fransa yaşanılası güzel bir ülkedir. Hadi ne duruyorsunuz! Okul başvurularına bir an önce başlayın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et