Yurtdışında Eğitim

Uluslararası Öğrenciler İçin Hollanda’da Yaşam


Kasım 30, 2022 / 503 Görüntüleme / 0 Yorum

Almanya ve Belçika'nın sınır komşusu olan Hollanda’da okuma hayalinizi gerçekleştirmek mi istiyorsunuz? Peki, öncelikle uluslararası öğrenciler için Hollanda’da yaşamak nasıldır bunu inceleyelim.

Hollanda denildiği zaman aklınıza ne geliyor? Van Gogh, yel değirmenleri, kanallar ve daha birçok mükemmel yerler…  Küçük bir ülke için, dünya çapında ilk 200'de etkileyici sayıda üniversiteye sahip olan Hollanda, lisans ve yüksek lisans programlarının büyük bir kısmına sahiptir. Diğer detaylar için şöyle buyurun;

Hollanda’da Yaşam: Yemek Kültürü

Her ülke kendine özgü spesiyallere sahiptir. Hollanda’nın geleneksel yemekleri nelerdir biraz bunlara göz atalım. 

#1 Snert

Hollanda'da havalar soğumaya başladığı an marketlerde lahana, hindiba ve büyük kış havuçları ortaya çıkmaktadır. Kışın yenilecek en iyi yemek sımsıcak bir kış çorbasıdır. 

Snert (Bezelye Çorbası)

Snert olarak bilinen bezelye çorbası Hollanda'da oldukça sık tüketilen bir çorbadır. Çorba olduğunu söylüyoruz ama püf noktasının kaşığın çorbanın içinde dik durması olduğunu da söyleyelim :) Buradan bu çorbanın ne kadar doyurucu olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu çorbada bezelyenin yanı sıra patates, havuç, kereviz, pastırma gibi malzemeler de kullanılmaktadır. 

#2 Hachee

Hachee, tarihinin Orta Çağ'a kadar uzandığı söylenen geleneksel bir güveç olarak bilinmektedir. Et, balık ve sebzeler küp küp doğranarak hazırlanmaktadır. Genel olarak sığır eti, soğan, un, et suyu ve şarap veya sirke ile güveç içinde yavaş yavaş pişirilmektedir. Yanında kırmızı lahana ve patates ile servis edilmektedir.

Hachee

#3 Bitterballen

Öğrencilerin en sevdiği yemeklerden biri olan bitterballen, her köşe başında bulabileceğiniz türden bir nevi atıştırmalıktır. Geleneksel olarak sığır eti ile yapılan bu yemek vejetaryen seçeneği tercih edenler için mantar ile de yapılabilmektedir. Gevrek ve kremalı et dolgulu bu yuvarlak toplar, et suyu, un, tereyağı ve baharatlardan yapılmaktadır. Genel olarak yanında hardal ve acı sosla tüketilmektedir.

Bitterballen

 

En revaçta olan ilk üç yemeği sizlere tanıttık. Bir sonraki önemli olan konu hava durumu! Bakalım orada havalar nasılmış? 

Hollanda’da Hava Durumu

Hollanda'nın sahip olduğu deniz iklimi nedeniyle yazları ılık, kışları ise serin olmaktadır. Yılın en kurak mevsimi, Mart ortasından Mayıs ayına kadar olan kısımdır. Bu dönemlerde hafif yağmur geçişleri görülmektedir. Mart ayında genellikle ortalama sıcaklık 10 derecenin altında kalmaktadır. Nisan ayında ise sıcaklıklar 10 derecenin üzerine çıkarak, Mayıs'ta 13 derecelik sıcaklıklar olmaktadır. Yazın ilk aylarında ise sıcaklıklar ortalama 22 derece olarak ölçülmektedir. Haziran genellikle yağışlı bir ayıdır ve bu aydan sonra yağmur gittikçe azalmaktadır. 

Hollanda'da kışlar çok ılımandır, neredeyse hiç kar yoktur ve kısa süreli don vardır. Kışın sıcaklık ortalama 5 derece civarındadır. Ocak ve Şubat aylarında sıcaklık yaklaşık donma noktasına düşer. Ne yazık ki güneş bu mevsimde kendini çok sık göstermemektedir.

Hollanda’da Yaşam: Kültür ve Yaşam Tarzı

Öğrenciler için Hollanda ortamı oldukça hareketli ve eğlencelidir. Sosyal ortamlar ve gece hayatı ile öğrenciler için eğlenceli bir şehir haline gelmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna oldukça önem veren ülke herkes için yaşanılacak bir yerdir. Bunun yanı sıra Hollanda'da yaşınızın, statünüzün ve cinsiyetinizin bir önemi yoktur. Dikkat ettikleri tek şey iyi bir insan olmanız!

Öğrenciler için en eğlenceli şeylerden biri de kültürel gezilerdir.  Hollanda'da anıtlar, tapınaklar, saraylar, kaleler oldukça fazladır. Bilgilendirici ve öğretici bir aktivite arıyorsanız mutlaka kültürel geziler yapabilirsiniz. Belki de sergileri ve müzeleri gezerek görsel bir şölen yaşayabilirsiniz. Mesela Van Gogh Müzesi herkes için muhteşem bir yerdir. 

Bunların yanı sıra kanallarda tekne gezileri yaparak düşük maliyetle eğlenebilirsiniz. Gece hayatıyla ünlü olan Amsterdam’da barlarda ve kafelerde canlı müzik gruplarıyla stres atarak eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Hollanda’da yaşam oldukça eğlencelidir. Birçok geleneği bulunan bu şehirde festivallere katılarak sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz. Örneğin her yıl 27 Nisan'da yapılan Kral Günü festivali ile birçok insanla birlikte Kral Willem-Alexander'ın doğum gününü kutlayabilirsiniz. Bu festivalde tek şart turuncu giyinmek! Müzik performansları ve eski yöresel oyunlar bu festivalin ayrılmaz parçalarıdır.

Kışın ise arkadaşlarınızla yapacağınız en eğlenceli aktivite bir buz pateni alarak, buz tutan yerlerde buz pateni yapmak olabilir. 

Hollanda Müzik Kültürü

Hollanda klasik müzikten dans müziğine, halk danslarından baleye kadar çok çeşitli bir müzik kültürüne sahiptir. Geleneksel müzik aletlerinden biri olan akordeon müziklerinin temelini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra müzik kültüründe de ABD ve İngiltere'den oldukça etkilenmiştir.

Sinema Kültürü

Sinema alanında birçok tanıdık sima Hollanda asıllıdır. Carice van Houten, Rutger Hauer, Jeroen Krabbe, Famke Janssen... Bunların yanı sıra Hollanda da belgesel türü oldukça revaçtadır. Her Kasım ayında yapılan Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali buna en iyi örnek olmaktadır. 

Hollanda’da Yaşam: Konaklama

Hollanda'da Konaklama

Hollanda'da diğer ülkeler gibi kampüs içinde konaklama yerleri bulunmamaktadır. Ancak bazı üniversiteler uluslararası öğrenciler için sınırlı sayıda oda ayırabilmektedir. Bunun için başvuruda bulunmanız ve okulun konaklama imkanı sunup sunmadığını araştırmanızı öneririz.

Bunların yanı sıra özel konut firmaları öğrenciler için konaklama hizmeti sunmaktadır. Amsterdam’da görülen konut kooperatiflerin sayısı fazla olmasına rağmen hemen dolmaktadır. Bunun için de önceden başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer doluluk varsa sıraya eklenirsiniz ve boşalan yerlere kaydınız yapılır. Ücretleri ise 370€ ile 400€ arasında olmaktadır.

Diğer ülkelerde olduğu gibi burada da özel daireler veya özel yurtlar mevcuttur. Bunların ücretleri ise 700€ ile 1.000€ arasında değişmektedir.

Hollanda’da Ulaşım

Hollanda’da Ulaşım

Hollanda’da ulaşım denildiğinde ilk akla gelen şey tabi ki bisiklet! 32.000 km bisiklet yoluna sahip olan bu şehir dünyanın en büyük bisiklet parkına da sahip. 17 milyon nüfusu olan ülkede 2022 rakamlarına göre 23 milyon bisiklet bulunmaktadır. Öğrenciler de diğer insanlar gibi kolay kullanımı ve düşük maliyeti nedeniyle ulaşımda bisikleti tercih etmektedir. 

Bunların yanı sıra şehir içi tramvay, belediye otobüsleri, metro ve şehirler arası için de tren kullanılmaktadır. Öğrencilere özel olan OV-chipkaart başvurusu yaparak bu karta sahip olabilirsiniz. Bu sayede ücretsiz veya indirimli olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Hollanda Yaşam Maliyeti

Hollanda’da bir öğrencinin aylık harcaması ortalama 800 - 1200€ arasıdır. Bunun yanı sıra diğer masraflardan şunları örnek verebiliriz: 

  • Yemek: Ortalama 10 - 20 €
  • Sinema Bileti 12 €
  • Konaklama (aylık) 650 -1250 €
  • Ulaşım (aylık) 35 - 70 €

Birçok durumda öğrenciler özel indirimlerden yararlanabilmektedir. Bu sayede yaşam maliyeti de düşmektedir. Özel indirimlerden yararlanmak için öğrenci kimlik kartı çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Aynı zamanda yaşam maliyetleri şehirden şehire, yaşamak istediğiniz bölgeye ve konaklama tercihinize göre değişiklik gösterebilmektedir. Hollanda'da en pahalı şehirler Amsterdam, Utrecht ve the Hague iken Rotterdam, Eindhoven ve Maastricht'te fiyatlar daha uygundur. 

Uluslararası Öğrenciler İçin Hollanda’da Yaşam’ yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarız sizin için faydalı bir yazı olmuştur ve aklınızda bulunan sorulara cevap verebilmişizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et