Yurtdışında Eğitim

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN İTALYA’DA YAŞAM


Nisan 18, 2021 / 1421 Görüntüleme / 0 Yorum

İtalya'da yaşamak ve eğitim görmek, ufkunuzu genişletebilir ve özgeçmişinizin günümüzün rekabetçi iş piyasasında öne çıkmasına yardımcı olabilir. Biliyorsunuz artık günümüzde sadece İngilizce değil, yan dil olarak iş görüşmelerinde başka dil bilip bilmediğinizi de sorabiliyorlar. İtalya’da öğrenim görmek size yeni bir dil öğrenme şansı verir ya da bir veya iki yıl boyunca kendinizi farklı bir kültüre kaptırma fırsatı verir. Yemeğiyle ve mimarisiyle ünlü İtalya, dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlerle iyi bağlantılara sahiptir, mükemmel bir ulaşım ağına sahiptir ve kültürle iç içe olduğundan, eğitiminizi tamamlamak için harika bir yer olarak gösterilebilir. 

İTALYA’DA EĞİTİM

İtalya, şu anda orada ikamet eden 90.000'den fazla uluslararası öğrenciyle kanıtlanmış popüler bir eğitim merkezidir. Roma (başkent), 2,8 milyon kişiye ev sahipliği yapan İtalya'nın en yoğun nüfuslu şehridir. Milano, birçok öğrenci için tercih edilen şehir olarak oldukça kalabalık bir şehirdir.

Ayrıca İtalya, dünyanın en eski üniversitesi olan 1088'de kurulan Bologna Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Etkili kültürü ile dünya çapında tanınan İtalya'nın, ortaçağ ilahiyatçısı Thomas Aquinas ve Romalı filozof Cicero'dan Leonardo da Vinci ve fizikçi Galileo Galilei'ye dünyanın en büyük düşünürlerinden bazılarını yetiştirmiş olması da şaşırtıcı değil.

KÜLTÜR, YEMEK VE YAŞAM TARZI

Modanın başkenti olarak bilinen İtalya, Armani, Gucci, Benetton, Versace ve Prada gibi dünyaca ünlü moda evlerinin de çıkış yeridir, yani anlayacağınız lüksün ve göz alıcı bir yaşam tarzının tadını çıkarmak istiyorsanız, İtalya kesinlikle sizin için bir yerdir.

Tabi bunun yanında makarna ve pizza dahil olmak üzere günden güne tükettiğimiz yiyeceklerle de ününe ün katmıştır bir ülkedir İtalya. İtalyanlar için yemek bir yaşam biçimidir ve bu nedenle sosyal toplantılar genellikle yemeklerin etrafında toplanır. Karbonhidrat gibi doyurucu yiyecekler, ekmek ve patates pirinci dahil olmak üzere İtalyan diyetinin temel öğeleridir. Yemeklere düzenli olarak Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmezi taze domates, biber, zeytin ve zeytinyağı eşlik eder ve çoğu bölgede balık ve peynir çeşitleri yaygındır. Domuz eti, özellikle sosis şeklinde, yaygın olarak tüketilmektedir.

İtalyanlar daha çok açık hava alanlarını tercih ederler ve akşamları da dahil olmak üzere günün her saatinde kafelerde ve parklarda toplanan insanlarla dolu sokakları görmek yaygındır. Özellikle belirli saatlerde uygulanan aperitivo saatleri de iş ya da okul çıkışı sosyal aktivite olarak mutlaka yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Aperitivo uygulayan cafeler, restaurantlar ve barlar genellikle mekanın ortasında bulunan bir açık büfe standı oluştururlar ve bu alanda çeşitli atıştırmalıklar, yemekler ve tatlılar bulunur. Seçeceğiniz herhangi bir içecekle bu açık büfeden sınırsız şekilde yararlanabilirsiniz. Aperitivo akşam saatlerinde (genellikle 6 ile 9 arası) uygulanmaktadır ve yaklaşık 10-15 euro civarında tutmaktadır. 

SANAT VE MİMARİ

İtalya, klasik Roma, Rönesans, Barok ve Neoklasik gibi çeşitli mimari tarzlara yol açtı. İtalya, Kolezyum ve Pisa Kulesi de dahil olmak üzere dünyanın en ünlü yapılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Roma Katolik Kilisesi'nin merkezi olan Vatikan, dünyanın en küçük ülkesidir. Michelangelo tarafından 1508 ile 1512 yılları arasında boyanmış olan Sistine Şapeli'nin tavanı mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

İtalya, 16. yüzyılın sonlarından beri var olan bir sanat formu olan operanın kökenlerinden de sorumludur. Andrea Bocelli ve merhum Luciano Pavarotti gibi opera sanatçıları da İtalyan’dır. 

KONAKLAMA

İtalyan üniversiteleri, öğrencilere doğrudan veya kamu veya özel kuruluşlarla yapılan düzenlemeler yoluyla uzun vadeli ve kısa vadeli konaklama çözümleri sağlayacaktır. Genellikle aşağıda listelenenler gibi konaklama alternatifleri konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunacak bir konut ofisleri vardır. Özel mülkiyete ait dairelerde yaşamayı seçerseniz ve kira sözleşmelerinin müzakere edilmesi, anlaşılması ve yerine getirilmesi konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, size hukuki danışmanlık hizmeti sunacaklardır.

Üniversite Yurtları

Tüm üniversiteler bunları sunmaz, ancak üniversitelerin kendi yurtları olduğunda, kampüse yakın olma ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu sosyal ve akademik tüm olanakları sağlama eğilimindedirler. Genel olarak, bu tür bir konaklamaya hak kazanabilmek için, belirli akademik başarı kriterlerini karşılamanız ve mali gereksinimi göstermeniz gerekecektir.

Üniversitenin sahip olduğu konaklama fiyatları, öğrenci yurdunda tek kişilik oda için akademik yıl başına 5.000 Euro veya ortak öğrenci dairesinde bir stüdyo daire için akademik yıl başına 7.000 Euro arasında değişmektedir.

Öğrenci Yurtları (Üniversiteler Tarafından Yönetilmeyen)

Bu kuruluşlar kamu kuruluşu ve özel olabilir, ancak öğrencileri için oda ayıran üniversitelerle özel düzenlemelere sahip olma eğilimindedir.

  • ESU, eğitim hakkı için bölgesel bir kurumdur. “Yerel üniversitelere” kayıt yaptırmış ve bölgesel bir hibe (uluslararası öğrencilerin başvurabileceği ancak gelirleri test edilmiş) verilen öğrenciler için “işe gidip gelmek” için üniversite yurtlarını yönetir. İki tarife vardır, biri tam fiyatlı ve biri indirimli (bölgesel konut bursları dikkate alınarak). Tam fiyatla, maliyet, ortak tesislerle paylaşılan bir üç kişilik oda için akademik yıl başına 4.000 € ve kendi imkanlarınızla tek bir oda için akademik yıl başına 10.000 € 'ya kadar değişmektedir.
  • "Collegio Universitario" olarak adlandırılan diğer kuruluşlar, kütüphaneler ve spor tesisleri dahil olmak üzere beklediğiniz tüm olanaklara (kalite değişiklik gösterse de) sahip küçük öğrenci yurtları sunmaktadır. Bu kuruluşlar kendi bölgelerindeki bir veya birkaç üniversiteye bağlıdır ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar olma eğilimindedir. Fiyatlar, konuma ve binanın türüne bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterecektir (ortak tesislere sahip ortak bir çift kişilik oda için aylık 250 € 'dan özel olanaklara sahip özel odalar için ayda 500 € veya daha fazlasına kadar tutabilmektedir).

Özel daireler / Apartmanlar

Özel konaklama için kira, konuma ve büyüklüğe bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Bir gösterge olarak, 1 yataklı bir daire için ayda ortalama 600 € ödemeniz beklenir. Bir kiralama acentesinden geçiyorsanız, bir yönetici ücreti alınacaktır. Kiraya ek olarak, kiracıların zorunlu sigortası olması ve hizmet bedellerini (spese) ödemesi gerekir. Servis ücretleri genellikle ısıtma, sıcak su, çöplerin atılması, alanların ve bahçelerin bakımı, asansör kullanımı, ortak aydınlatma ve bakım ve muhtemelen bir bakıcı hizmetini içerir. Servis ücretleri aylık 20 € ile 200 € arasında değişecektir (ve bir önceki yıla ait faturaların bir kopyasını görmek akıllıca olacaktır).

Kiraya tam olarak neyin dahil olduğunu kontrol etmeniz şiddetle tavsiye edilir. Genel bir kural olarak, gaz, elektrik ve su gibi hizmetlerden siz sorumlu olacaksınız. Bir kira sözleşmesi imzalarken, yükümlü olmaktan kaçınmak için elektrik faturalarının önceki kiracılar tarafından ödendiğine dair kanıt istemelisiniz.

Her şeyin kiralama acenteleri veya özel ev sahipleri aracılığıyla yapılması gerekmez. Paylaşılan dairelerde bulunan odalar için üniversitenizdeki ilan tahtalarına bakmaya ne dersiniz? Ayrıca Torino'daki "Sportello Casa" derneği gibi kuruluşlar, uluslararası öğrencilere şehirde apartman ve oda bulma konusunda ücretsiz yardım sunmaktadır. Yaşayacağınız şehirde benzer bir şey olup olmadığını internette mutlaka araştırın veya üniversitenizin konut ofisine danışın.

YAŞAM MALİYETLERİ

İtalya'da yaşamanın pahalı olduğunu düşünebilirsiniz. İtalya'da yaşama fikriniz sabah kahvenizi Venedik'teki San Marco Meydanı'nda içmekse, muhtemelen haklısınızdır. İkincisi, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında ve kesinlikle Singapur veya Japonya gibi destinasyonlarla karşılaştırıldığında İtalya nispeten ucuzdur. Açıkçası, İtalya'da yaşamanın maliyeti büyük ölçüde yaşam tarzınıza ve nerede eğitim almayı seçtiğinize bağlıdır. Yerel ürünleri yemek ve toplu taşıma araçlarını kullanmak, İtalya'da yaşamı çok uygun hale getiriyor. Turistik cazibe noktalarının dışında (ve dolayısıyla çok daha gerçek bir İtalyan kültürünü deneyimleyeceğiniz yer), bir servet harcamanıza gerek yok. İtalyan mutfağıyla tanınan İtalyanlar, pazarlarda ve küçük işletmelerde bile iyi yemek konusunda tutkulu. Dışarıda yemek yemeyi seviyorsanız, restoranlar çoğu bütçeye kolayca erişebilir. 

İTALYA’DA ÇALIŞMAK

İtalya'da iş bulmak, özellikle akıcı bir şekilde İtalyanca konuşmuyorsanız kolay değildir. Genel bir yasal asgari ücret olmadığından dolayı ödemeniz iyi bir şekilde yapılmayabilir.

AB / AEA öğrencileri

AB veya AEA vatandaşıysanız, İtalya'da çalışmak için çalışma izni başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur.

Dönem içinde haftada 20 saate kadar çalışma izniniz vardır ve bazı durumlarda tatil dönemlerinde daha fazla saat çalışmanıza izin verilebilir. Ancak bu, üniversitenizdeki akademik sicilinize bağlıdır.

İngilizce öğretmek veya au pair olarak bir pozisyon, İtalya'daki uluslararası öğrenciler için oldukça yaygın rollerdir. Kafe ve bar çalışmaları da popülerdir.

AB vatandaşı olmayanlar

AB / AEA dışından gelen uluslararası öğrencilerin, kolay bir süreç olmayan iş piyasasına erişmek için bir çalışma izni almaları gerekecektir. Pozisyonların yalnızca bir AB veya İtalyan vatandaşı tarafından yerine getirilemeyeceğini ispatlayabilirseniz size teklif edildiği katı kurallar belirlenir.

Ayrıca çalışabileceğiniz saatler konusunda daha fazla sınırlama vardır. Haftalık çalışma izniniz 20 saat olsa da, çoğu durumda tatil dönemlerinde fazla mesai yapamazsınız.

Bir iş bulmayı başarırsanız, işvereninizin İtalyan Polis Karakoluna (Questura) bir çalışma belgesi sunması gerekir.

İTALYA’DA GEZMEK VE KEŞFETMEK

İtalya, dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlerle iyi bağlantılara sahiptir ve mükemmel bir ulaşım ağından yararlanmaktadır. Avrupa'daki konumu ile, bölgeyi keşfetmek için zamanınızın bir kısmını kullanmayı planlıyorsanız, diğer Avrupa ülkelerine tren, otobüs, tekne veya uçakla ulaşmak çok kolaydır. İtalya içinde demiryolu ağı mükemmeldir ve çoğu rotada bulunan yüksek hızlı trenlerle çok kolay bir şekilde hareket edebilirsiniz. Örneğin, Floransa'dan Roma'ya gitmek artık sadece üç buçuk saat sürüyor.

İtalya’nın yapılacak çok şey var ve görülecek yerlerin tanıtılmasına gerek yok. Kuzeyden Alpler ve göller ile kıyıya ve Güney manzaralarına, Toskana ve Liguria'nın zengin bölgeleri aracılığıyla İtalya, keşfedilecek muhteşem manzaralara sahiptir. Bölgesel yemek çeşitliliği, manzaranın doğrudan bir sonucudur, bu nedenle İtalyan yemeklerine ilgi duyuyorsanız, her bölgede farklı bir şeyler bulacaksınız. Makarna şekillerinin bile bölgesel etkileri vardır!

İtalya'da çok sayıda tarihi mekan ve doğal güzellik noktası vardır. Kayak merkezleri, kapalı ve açık hava sporları, plajlar, volkanlar, tepe köyleri, dinamik ve modaya uygun şehirler, orta çağ siteleri ve Roma mimarisi, İtalya'da okurken kendinizi şımartabileceğiniz şeylerden sadece birkaçıdır.

BANKA HESABI AÇMAK

Bir banka hesabı (ve bir telefon veya cep telefonu hesabı ve hatta elektrik veya gaz hesapları) açmak için, bir İtalyan vergi koduna (Codice Fiscale) ihtiyacınız olacaktır.

Codice Fiscale, İtalya'daki her bir kişiyi kamu daireleri ve / veya idaresi ile uğraşırken tanımlayan kişisel bir koddur (sayı ve harflerin birleşimi). İtalyan Vergi Kodunuz, Gelirler Dairesi'nden (Agenzia delle Entrate) talep edilebilir.

Her bankanın bir başvuru prosedürü olacaktır, ancak muhtemelen pasaportunuzu (ve varsa vizenizi), yerel polis / belediye binasına kayıtlı olduğunuza dair kanıt, adres kanıtı ve kayıt belgelerinizi istemeniz gerekecektir. Kendi ülkenizdeki bankanızın İtalya'da şubeleri olabilir, bu nedenle ülkenizden ayrılmadan önce bankanızla İtalya'da bir hesap açmak için düzenlemeler yapıp yapamayacağınızı kontrol etmeye değer.

İtalya'da bir banka hesabı açarken (burs alacaksanız ihtiyacınız olacaktır), nakit çekmenize ve mal ve hizmetler için ödeme yapmanıza izin veren bir Bancomat kartı istemelisiniz. Banka kartına sahip olmak ücretsiz değildir ve yıllık veya üç aylık bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bankanıza ait olmayan bir bankamatikten nakit çekerseniz, muhtemelen küçük bir ücret ödeyeceğinizi unutmayın.

İtalya’da ortaklığı ya da anlaşması olan Türk Bankaları

YAPIKREDI

İtalya’nın en ünlü, aynı zamanda dünyaca tanınan bankalarından biri olan UniCredit S.P.A. ile Yapı Kredi Bankası’nın ortaklığı vardır. Yapı Kredi TLCard’ınız ile herhangi bir UniCredit ATM’sinden komisyonsuz olarak para çekebilirsiniz. UniCredit Group üyesi olmayan harici bir bankadan TLCard’ınız ile para çekmek istediğiniz takdirde her işlemden 3usd işlem ücreti alınmaktadır. İtalya’da Yapıkredi kartınızla işlem ücretsiz para çekebileceğiniz ATM’ler:

  • UniCredit ATM
  • Xelion ATM
  • Banca di Roma ATM
  • Banca di Sicilia ATM
  • Banca Popolare di Brescia (BIPOP) ATM

TEB

TEB bankası’nın anlaşmalı olduğu BNL-BNP Paribas Bankası’nı kullanarak ATM’lerden faizsiz Euro çekebilirsiniz. Fakat gitmeden önce mutlaka bankanızla görüşüp kullanmak istediğiniz döviz hesabını hesabınıza tanımlattırmanız ve günlük çekebileceğiniz para limitini oradaki giderlerinize göre ayarlatmalısınız. Aksi takdirde kira zamanı geldiğinde günlük limitiniz 250 Euro’ysa ve kiranız 750 Euro’ysa 3 gün önceden para çekmeye başlamak zorunda kalırsınız! Bunu da hiç birimiz istemeyiz tabi :)

SAĞLIK HİZMETİ

İtalya'da sağlık hizmetleri bir kamu hizmeti olarak verilmektedir. İtalya'daki halk sağlığı sistemi mükemmeldir. İtalya'da okuyan İtalyan vatandaşı olmayan biri olarak, bir aile doktoru / pratisyen hekime sahip olmak için yerel ASL'nizde (Ulusal Sağlık Hizmeti) bu hizmete erişim için başvurabilirsiniz. Ancak:

  • AB öğrencileri, İtalyan sistemine tam erişim sağlamak için kendi ülkelerindeki sağlık durumlarını gösteren belgeler sağlamalıdır. Bu belgeler, ülkenizdeki kamu sağlık kuruluşunuzdan talep edilebilir.
  • AB üyesi olmayan öğrencilerin (Oturma İzninin bir koşulu olarak) İtalya'da kaldıkları süre boyunca geçerli bir sağlık sigortası poliçesine sahip olmaları gerekir. Bu politika sizi her şeyi (örneğin ilaç masrafları) karşılamayabilir, bu nedenle oturma izninizi aldıktan sonra, bir aile doktoru / pratisyen hekim istemek ve İtalya'da sağlık yardımı almak için ASL'ye kaydolabilirsiniz.
Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et