Yurtdışında Eğitim

Uluslararası Öğrenciler İçin Portekiz’de Yaşam


Ekim 18, 2022 / 348 Görüntüleme / 0 Yorum

Daha önceki yazılarımızda size Portekiz Üniversitelerini, burs imkanlarını ve orada okumak için gerekenleri anlatmıştık. Bu yazımızda ise uluslararası öğrenci olarak gittiğiniz Portekiz’de yaşam nasıl onu anlatacağız.

Hem konumu hem de ülkede konuşulan dil ile yabancıların gözdesi olan Portekiz, yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler için de uygun fiyatlı bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Üniversiteler tarafından alınan yıllık öğrenim ücretleri genellikle birçok Avrupa ülkesine göre daha düşüktür.

Portekiz’de yaşam dedik peki ama bu ülkenin yemek kültürü nasıl? İlk olarak bununla başlayalım, çünkü yemek her şeydir! :)

Portekiz’de Yaşam: Yemek Kültürü

Anne/baba evi yemekleri orada olmayacağı için Portekiz'de karşılaşacağınız yemek türleri hakkında biraz fikir edinmeniz gerekmektedir. Deniz ürünlerinin özellikle morina balığının çok popüler olduğu Portekiz'de süt domuzu ve keçi eti de oldukça tüketilmektedir. Popüler olan bir diğer yiyeceklerden örnek olarak aşağıdakileri verebiliriz: 

1. Sardalya

Belki de en çok yenen yemeklerden biri olan sardalya, ızgarada kavrularak genelde közlenmiş yeşilbiber ve haşlanmış patates ile servis edilmektedir. Yerken balığın üzerine bol miktarda zeytinyağı dökmeyi unutmayın.

Sardalya

2. Pastéis de Nata

Portekiz diyince akla ilk Türkiye'de Belem tatlısı olarak adlandırılan Pastéis de Nata (Pastel de Nata) gelir. Lizbon yakınlarından çıkma bu tatlı Portekiz'de denemeniz gereken en popüler tatlıdır. 

Pastel de nata, puf böreği ile yapılan ve pudra şekeri ve bir tutam tarçın ile servis edilen yumurtalı muhallebi ile doldurulmuş bir Portekizli muhallebi tartıdır. Portekiz'de neredeyse her köşe başında bulup deneyebilirsiniz. 

Pastéis de Nata (Belem Tatlısı)

3. Caldo Verde

Biraz da midemiz yumuşasın çorba falan yok mu diyenler için geleneksel Portekiz çorbası Caldo Verde! Çorba genel olarak soğan, sarımsak, patates, lahana ya da chorizo dilimlerinden yapılmaktadır.

Caldo Verde

Portekiz Yemekleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz ‘Birbirinden Lezzetli Portekiz Yemekleri’ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Portekiz'in Hava Durumu

Portekiz'in iklimi bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de, genellikle ılık yazlar ve ılıman kışlar ile ılıman sonbahar ve ilkbaharlar yaşatmaktadır. Ortalama sıcaklık Ocak-Mart aylarında 17°C'ye düşer ve yaz aylarında 27°C'ye kadar yükselir. Tabii ki, yıllar boyunca birkaç istisna olmuştur. Örnek olarak, Serra da Estrela'nın -16°C kadar soğuk rekor sıcaklıklar kaydettiği 1954'teki dondurucu kışı verebiliriz. Termometrenin diğer ucunda, 2003 yılında Amareleja'nın Güney bölgesinde 47°C gibi yüksek bir sıcaklık kaydedildi. Sıcaklık, Avrupa'da kaydedilen en yüksek sıcaklıklardan biri olmaya devam ediyor.

Portekiz Kültürü ve Yaşam Tarzı

Portekiz Kültürü

Portekiz'deki öğrenci hayatı, rahat ortamı nedeniyle oldukça çekicidir. Gezebileceğiniz birçok plaj, kafe, müze ve antik kentler vardır. Özellikle sıcak yaz aylarında arkadaşlarınızla beraber ülkedeki en iyi plajları keşfetmeniz için bolca vaktiniz olmaktadır. Oldukça zengin bir kültürü olan Portekiz, sanat, spor, mimari, tarih gibi ortak değerler barındırmaktadır.

Geleneksel Portekiz gelenekleri ile farklı deneyimler yaşayıp hem eğlenip hem de öğrenebilirsiniz. Festivaller, karnavallar, şenlikler, noel, spor şampiyonaları gibi birçok gelenekler öğrenciler için vakit geçirebilecekleri ortamlar sunmaktadır.

1. Portekiz Müzikleri

Fado ve halk müziği, Portekiz'in en önemli müzikal ifade biçimleridir. Fado aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndedir. “Kader” anlamına gelen “fate” olarak tercüme edilen fado, genellikle denizle ilgili kederli melodiler ve şarkı sözleri ile karakterize edilir, özlem ve nostaljiyi çağrıştıran bir kelime olan saudade kavramıyla bağlantılıdır.

Fado

İki ana çeşidi mevcuttur. Lizbon'un tarzı daha popüler ve alkışlarla alkışlanırken, Coimbra'nınki daha rafinedir. 

Portekiz'deki en küçük kasabanın bile, bölgesel folklorik sunumlar için genellikle kilisenin yanında bir meydanı vardır. Rengarenk elbiseler giyen katılımcılar, gitar, mandolin, gayda, akordeon, keman, davul gibi enstrümanlar eşliğinde geleneksel şarkılar söyleyip, geleneksel danslar sergiler. 

2. Portekiz Festivalleri ve Tatil Günleri

Kasabalarda ve köylerde yıl boyunca kültürel faaliyetler genellikle yemek etrafında döner. Geleneksel dans ve şarkı söyleyen gruplar eşliğinde ekmek, zeytinyağı, sarımsak, peynir ve şarap festivalleri yapılır. Karnaval, Paskalya'dan önceki Roma Katolik Lent dönemi başlamadan önce sadece Fat Salı günü değil, birkaç gün boyunca yaygın olarak kutlanır. Geçit törenleri sokakları doldurur ve ünlüler konfeti fırlatır, şarkı söyler ve dans eder.

Haziran ayında, Aziz Anthony, John ve Peter'a adanan şenlikler gerçekleşir. Esnaflar kostüm giyer. Sokaklarda ızgara sardalya yapılır ve geleneksel bir patates ve kara lahana çorbası olan caldo verde içilir. 

Saint Martin Günü, genellikle güzel havaların olduğu bir dönem olan Saint Martin's Summer adlı üç günlük bir dönemin parçası olan 11 Kasım'da kutlanır. Geleneksel olarak bu gün, yeni şarabın tadına bakıldığı ilk gündür, bir şenlik ateşi etrafında magusto yenerek, şenlik ateşinin közlerinde kavrulmuş kestanelerin tadını çıkararak ve şarap yapımında kalan üzüm posasının üzerine su eklenerek yapılan água-pé içeceğini içerek kutlarlar. Yerliler ayrıca, güçlü bir alkol olan 'aguardente'ye tatlı bir likör olan jeropiga ekleyip anın keyfine varırlar. 

Noel zamanı aileler bir araya toplanır ve Midnight Mass büyük bir yemek şöleni eşliğinde kutlanır. Noel zamanı yapılan yemekler arasında Portekizin en önemli yiyecekleri: haşlanmış patates ve lahananın yanında morina balığı, kızarmış balkabağı hamuru, ve nohut, şeker ve portakal rendesi üçlüsünden oluşan geleneksel kek servis edilir. 

6 Ocak'ta ise Epifani Bayramı vardır ve aileler Bolo Rei'yi yemek için bir araya gelirler. Bu kekin içerisine yüzük ya da madalya tarzı küçük eşyalar yerleştirilir. Fakat dikkat edin, yediğiniz parçadan çiğ fasulye çıkarsa bir sonraki senenin pastasını siz alırsınız. 

Bolo Rei

Portekiz'de Yaşam: Konaklama

Konaklama olarak genelde öğrenci yurtları, özel daireler veya öğrenci salonları tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra çoğu üniversite, öğrencileri için yurt imkanı sağlamaktadır. Bununla ilgili detaylı bilgilendirmeler genellikle üniversitelerin web sayfalarında bulunur veya üniversiteye gidip yüz yüze görüşmeniz gerekebilir. Fakat üniversitelerin verdiği yurt odaları sınırlı sayıdadır. Bundan dolayı öğrenciler özel odalara veya stüdyo dairelere bakmaktadır. Uygun fiyata bir daire bulmak için erken davranmanızı öneririz. Özel daireler veya özel yurtlar, üniversite yurtlarına göre biraz daha pahalıdır fakat sunduğu imkanlar daha fazladır. Bunlara örnek olarak; oda genişliği, eşyalarınızı koymanız için ek depo alanları, spor salonlar vb. şeyler sayılabilir.

Portekiz'de konaklama

Yaklaşık fiyatları aşağıda bulabilirsiniz: 

  • Öğrenci yurtları: aylık 150 – 250 EUR arası
  • Stüdyo/tek odalı daire kiralamak: aylık 200 – 800 EUR arası
  • Ortak bir dairede oda kiralamak: aylık 100 – 550 EUR arası

Fiyatlar bulunduğunuz şehre ve konuma göre değişiklik göstermektedir. 

Portekiz’de Ulaşım

Toplu taşıma sistemleri kapsamlıdır. Lizbon'da özellikle demiryolu kullanımı oldukça yaygındır. Tüm şehri neredeyse toplu taşıma ile gezebilirsiniz. 

Yerel ulaşım için tek yön bilet yaklaşık 1,5 EUR iken, öğrenci transit geçiş ücreti ayda 20 – 55 EUR arasındadır. Çoğu şehirde, metro seyahat kartının ücreti ayda yaklaşık 25 EUR'dur.

Portekiz'deki ünlü tramvaylar

Portekiz'deki bazı küçük şehirlerde veya kaldığınız yere bağlı olarak, bazı nadir durumlar dışında ulaşım için para ödemenize gerek yoktur, çünkü şehri yürüyerek kolayca dolaşıp keşfedebilirsiniz. Trenle kolayca Portekiz'i dolaşabilir ve muhteşem yerleri ziyaret edebilirsiniz. 

Lizbon ve Porta arasındaki tren bağlantıları ile ülke içinde de seyahat edebilirsiniz. Fakat güney taraflara gitmek için otobüs kullanmanız gerekmekte. Tek eksi yanı otobüsler çok seyrek, gezeceğiniz zaman bunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Portekiz’de Yaşam Maliyeti

Portekiz'de yaşam maliyeti

Yaşam tarzınıza göre önemli ölçüde değişiklik gösterecek olan maliyetleri genel olarak değişmektedir. Aylık yiyecek ve market alışverişleriniz için yaklaşık 150 – 200 EUR civarı tutmaktadır. Market ürünlerinin fiyatlarını Numbeo'nun sitesinden inceleyebilirsiniz. Portekiz'deki en ucuz süpermarketlerden bazıları Jumbo, Continente/Modelo, Lidl ve Pingo Doce'dir.

Ayrıca üniversite kantinlerinde uygun fiyatlı yiyecekler bulabilir, burada 2 – 5 EUR civarında yemek yiyebilirsiniz. Küçük bir restoranda, hatta Lizbon'da bile 7 Euro'ya yemek yiyebilirsiniz. Bir akşam yemeği daha pahalı olacak, ancak içecekler dahil 15 EUR'dan fazla olmayacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz konaklama ve ulaşımı da sayarsak Portekiz'de aylık yaklaşık 500 - 800 Euro civarı paraya ihtiyacınız olacaktır. Belirttiğimiz gibi bunlar tahmini sayılardır. Hayat tarzınıza göre fiyatta değişiklikler yaşanabilmektedir. Ama her şeye rağmen Portekiz, Avrupa ülkeleri arasında yaşam maliyeti en uygun ülkelerden biridir. 

'Uluslarası Öğrenciler için Portekiz'de Yaşam' yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et