İş için Gidenler Anlatıyor

Hiç Anlatılmayanlardan Başlayalım :)


Secil / Mayıs 17, 2021 / 4727 Görüntüleme / 23 Yorum

2 yıl önce eşimle birlikte gözümüzü bile kırpmadan Danimarka'ya, yeryüzündeki en sevdiğimiz şehre, Kopenhag'a taşındık. 

İlk cümlemde kararlılığımız konusunda iddialı bir giriş yapmak istedim. Çünkü taşınmadan önce bunun ne kadar çok hayalini kurduğumuzu, ne kadar çok istediğimizi vurgulamam gerekirdi. 

İkimiz de kısa ya da uzun vadelerde yurt dışında yaşamış/çalışmış ve her bir tecrübemizin tadı damağımızda kalarak kendi ülkemize geri dönmüştük. Gönlümüzü de en çok Kopenhag'a kaptırmıştık. Bu yüzden ölmeden önce yapılacaklar listemizin başında yurt dışına- mümkünse de Kopenhag'a yerleşmek geliyordu. Bakın 'yerleşmek' diyorum. Okumaya/Erasmus'a/bir süre çalışmaya ya da turistik bir gezi amaçlı gitmek değil, YER-LEŞ-MEK. Okurken ve dilerken o 3 heceyi bir çırpıda söylemek çok kolay oluyor. Ama yaşarken, özellikle başlarda 3 tanecik hece arasına o kadar çok boğaz düğümlenmesi giriyor ki, hiç tamamlanamayacak bir kelime gibi hissettiriyor. Ama iyi haber, tamamlanıyor :)

Ne kadar sürede tamamlanacağı ise, benim de bu son tecrübemle öğrendiğim kadarıyla arkanızda neyi bırakıp geldiğinize göre değişiyor. Örneğin öğrenciyken bana her yer cennetti. Zaten kendi ülkemde de kurulu bir düzenim yoktu ve yaş/hormon ve enerji seviyem yaşam standardlarımı çok da sorgulamadan, sadece tecrübe için bile yola çıkmaya müsaitti. Ama 30 yaş ve üzerinde, kendi ülkenizde iyi bir iş, iyi bir maaş/ev/araba, çok büyük ihtimalle iyi bir evlilik ve kemikleşmiş arkadaş kadronuzla birlikte gelen kurulu bir düzene sahip oluyorsunuz. Yani kendi ülkenizde yaptığınız 30 yıllık bir yatırımdan söz ediyorum. Hiç az değil. Onu bırakıp, dünyanın başka bir yerinde her şeye sıfırdan başlamak kolay olmuyor. Kolay diyen varsa da inanmayın. Ama ‘buna değer’ diyene inanın. Kendiniz ‘evet değdi, iyi ki yaptım bunu’ aşamasına gelene kadar da, bu sürecin kolay olmamasının normal olduğunu kendinize hatırlatmayı unutmayın. Bir şeyi daha hatırlayın, insanoğlu cidden bi garip, her şeye tahmininizden çabuk adapte oluyor :)

Danimarka özelinde yol-yöntem tavsiyeleri icin ayrı bir yazı daha yazacağım. Ama bence yurt dışında bir hayat kurmak ile ilgili bilinmesi gereken daha önemli şeyler baştaki bu duygusal zorluklar. Neden? Çünkü en az anlatılanları bunlar. Neden? Çünkü kimse kendine bunları yaşıyor olmayı yediremiyor. Çünkü daha dün etrafındaki onlarca ‘gitme’ sesine aldırmadan, topukları poposuna vura vura ülkesinden ayrılan kendisiydi. O ‘gitme’ diyen seslerin sahiplerine dönüp de bunları anlatmayı yediremiyor kimse. Ben yediriyorum :) Çok da normal karşılıyorum. Bu yola gireceklere de ilk tavsiyem, başlardaki duygusal zorluklarınızı normal karşılayın. Kendinize zaman verin ve biraz sabredin. Çünkü sonrası hep ‘iyi ki’ ler, ‘demek böyle bir hayat da mümkünmüş’ler ve daha neler neler…

 

Yorumlar

  • iklim kosullarini merak ediyorum. Canada'dan daha soguk ve cetin mi? Yazlari nasil? birde dil sorununu nasil halletiniz?

  • Merhaba Cigdem Hanim, Kisin Kasim-Subat donemindeki 4 ay zorlayici. Karanlik, soguk ve kasvetten ibaret. Ama Mart ayiyla birlikte artan sicakliklar, uzayan gunler ve ozellikle de yazin beyaz geceleri ile kendini fazlasiyla affettiriyor bence. Kanada`da hic bulunmadim, belki siz de orayi anlatirsiniz boylece karsilastirmis oluruz iklimlerini. Danimarka`da devlet her gelene, geldikten sonraki ilk 5 yil icinde kullanabilecegi ucretsiz ve tam tesekkullu bir dil kursu imkani veriyor. Eger ara vermeden devam ederseniz 2 yilda tamamlaniyor ve sonrasinda Danca`ya bir hayli hakim oluyorsunuz. Ben de o kursa gittim. Ama inanin ogrendigim Danca`yi ne kadar kullandigim tartisilir. Cunku buradaki herkes (eve gelen tamirciden karsi komsumuzun 6 yasindaki ogluna kadar) Ingilizce`ye ana dili gibi hakim. Milliyetci tipler de degiller, yani madem geldin bizimi dilimizi konusacaksin gibi bir beklentileri de yok. O yuzden aksanli konustugunuzu ya da zorlandiginizi fark ettikleri anda Ingilizce`ye donuyorlar. Uzun lafin kisasi, Ingilizce bilen biri icin Danca bilmemek hic bir sorun teskil etmiyor. Hoscakalin, Secil.

    • @Sadberg Hamud Yanıt: Pandemi bittikten sonra gelen cevap :) Ilk ve ikinci doz asilar yapilirken Danimarka baya yavas gitti aslinda. Cunku AB`ye ayrilan asilar ulkelerin nufusuna gore dagitildigindan Danimarka`nin payi cok az oluyordu. Yani biz burada 1.doz asimizi oldugumuzda, bizim yas grubumuz Turkiye`de coktan 2.dozu olmus defteri kapatmisti. Farklilik surdaydi, asi yoktu ama asi olmak isteyen coktu. Yani asilama cok yavas gitti, ama sonunda %90 uzerinde asilanmis bir toplum oldu. Tabi sonra omicron ile bunun bir avantaji kalmadi ve 3.dozlar yapilana kadar cogunluk hastaliga yakalandi. Ama pandeminin basindan ber hic tam kapanma ya da sokaga cikma yasagi yasamadik. Maskeyi toplamda 2-3 ay sadece toplu tasimalarda ve marketlerde taktik. Onun disinda maske de olmadi hayatimizda. Onun yerine test vardi. Aylarca 72 saatte bir test olduk evden cikip hayatimiza devam edebilmek icin. Salgin kontrolu icin bu da yeterli olmadi tabii ki. Yani dunyanin her yerinde oldugu gibi burada da sikintiliydi. Umarim biter gider bir an once hepimizin basindan.

  • Secil hn tesekkurler cevabiniz icin. Kanada'da hav eylulden sonra bozuyor malesef. Ekim, Kasim'da karin basladigi olabiliyor bazen. Hatta Mayis'ta kar gormdugumuz olmustur. Ancak iki ay cok guzel yaz yapiyor (yuzebilecek kadar). Elbette ki buraya gelirken bu hava kosullarina hazirdik ama pratikte yasamak bir baskaymis. Kisin donmus otobus duraklari gormek (camdan) oldukca olasi mesela :) Bu yuzden Danimarka'yi merak ettim. Dil kismindaki esneklik cok guzel ve isleri kolaylastiriyor sizin icin sevindim sevgiler...

  • Merhaba Seçil Hanım yazınızı severen okudum. Biz de eşim ve 4 yaşındaki kızımız ile birlikte Kopenhag'a yerleşmeyi düşünüyoruz. Benim soru işaretlerim sadece kızımla ilgili. Danimarka'da eğitimin 6 yaştan başladığını 6 yaş öncesi kreşlerin yuvaların ücretli olduğunu biliyorum. Kızım tam bir kültürel şok yaşayacak. Hem okulundan farklı eğitim veren hemde farklı bir dil konuşulan bir ülkeye gidecek. Kreş fiyatları ve yabancı uyruklu çocuklara bakış açıları hakkında bilginiz varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim

    • @Seda Baştaş Yanıt: Merhaba Seda Hanim, biz bu tecrubeyi cocuksuz yasiyoruz o yuzden bildiklerim cok az ama yine de paylasayim :) Danimarka`da 2ay-2yas arasi bebeklerin gittigi `vuggestue` denen kurumlar disinda hic bir egitim kurumu ucretli degil. Sizin cocugunuz zaten o evreyi gecmis, yani bundan sonraki egitimi ucretsiz olacak. Aslinda kizinizin 4 yasinda olmasi cok buyuk bir sans. Ayni sizin gibi 4 yasinda kizi ile buraya gelen bir arkadasimiz var. Hemen okula baslattilar, ve cocugun alismasi, Danca dilini tamamen sokmesi 4 ayi bile bulmadi. O kadar cabuk adapte oluyor ki cocuklar... O dediginiz kulturel sok biz yetiskinleri vuruyor bence, cocuklar sapasaglam devam ediyor hayatlarina. Tabii ki bu benim bir kac arkadasim uzerinden gozlemim. Her cocuk farklidir, siz kendi cocugunuzun hassasiyetlerini daha iyi bilirsiniz. Beni Danimarka`ya en cok baglayan sey herkese sadece insan gozu ile bakilmasi. Inanin nereli oldugunuz kimsenin umrunda degil. O yuzden cocugunuzun da yabanci uyruklu oldugu icin okulda farkli bir muamele gorecegini hic dusunmuyorum. Umarim hersey cok guzel olur :)

  • Seçil hanım merhaba , Duygularımıza tercüman olmuşsunuz teşekkürler. Ancak yukarıda Seda hanımında değindiği gibi eğitimi Türkiye'de başlamış bir çocuk (7 yaşında) için eğitim düzenlemesi nasıldır ? Bir bilginiz varmı ? Öte yandan verilen eğitimler bir Türk vatandaşı için ingilizce bilmiyorsa dil eğitimi nasıl pekiştiriliyor ? Örneğin Türk Kültür Vakfı vb . kurumlar elini taşın altına koyuyormu? Son olarak Kopenhag dışında hangi şehirler yaşanabilir ve/veya çalışılabilir ? Örneğin yabancı İstanbul'u çok iyi bilir ancak ülkemizde İzmir , Bursa vb pek çok çalışılabilir bir şehir mevcut. Teşekkürler

    • @Aşkın TÜRK Yanıt: Merhabalar, maalesef egitimine Turkiye`de baslayip sonra burada devam eden biriyle tanismadim hic. O yuzden net bilmiyorum , yaniltmak istemem. Dil konusuna gelince, egitim dili Danca. O yuzden Ingilizce`den once Danca ogrenmesi gerekecektir cocugunuzun. Turkiye`den bir vakif destegi almak mumkun mu bilmiyorum ama Danimarka buraya geldikten sonra Danca ogrenmek isteyene ucretsiz kurs sagliyor. Kopenhag disinda Aarhus, Odense, Kolding. Vejle ve Roskilde de buyuk sehirler. Oralarda da is imkanlari var. Ayrica oralarda yasayan Turkler de daha fazla, bu da bir arti olabilir kisiye gore :)

  • Nasıl gittiniz, Danimarka'da iş bularak mı , göçmen olarak mı? Belirli kriterleri vardır heralde, kolay oluyor mu?

  • Merhaba Aysel Hanim, Biz is icin geldik. Eger diplomasi Avrupa`da kabul goren bir mesleginiz varsa, is bulup gelmek daha kestirme bir yol. Cunku gocmen olarak kabul almanin hic kolay olmadigini, hatta yeni kurallarla giderek imkansiza yaklastirildigini duyuyorum.

  • Merhaba 3 yıllık mühendisim. Ve internetten araştırdığım kadarıyla saati 123 kron olan bulaşıkçılık gibi birçok meslek var. EU vatandaşı değilseniz fotoğraflı CV gönderin diyor. Bu tarz işler için gerçekten ilgilenip Danimarka’ya gelmem için istek yapıyorlar mı? Bana biraz dolandırıcılık gibi geldi çünkü. Housekeeper lazım diye global ilan açıp bu evrak işleriyle uğraşıyorlar mı gerçekten ? Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

  • Merhaba, Hizmet sektorunde (bulasikcilik, temizlikcilik, tamircilik vb) saatlik ucretler 123 DKK`dan cok daha fazla, yani o kismi dolandiricilik degil. Ama bu tip isler icin oturma/calisma izni olmayan birinin butun islemleri ile sifirdan ilgilenecek bir isveren bana da inancirici gelmedi. Gunah almayalim, ama bir bit yenigi var gibi :)

  • Merhaba Seçil Hanım, yazınızı bulunca çölde vaha bulmuş gibi oldum :) iyi ki yazmışsınız :) Ben postdoc yapmak için gel ek istiyorum Kopenhag üniversitesi'ne, 4.5 yaşında ikiz oğullarım var, geldiğimizde 5 yaşında olacaklar. Benim de en çok merak ettiğim konu kreş konusu, ücretleri ne kadar ve acaba bir yaş kısıtı var mı? Eğer çok yüksek bir ücretse, hem barınma hem de 2 çocuğun kreş ücretlerini karşılamak bizim için çok zor olacak, plan değiştirmek zorunda kalabiliriz. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim :) Sevgiler

    • @Gökçe Dicle Kalaycıoğlu Yanıt: Merhaba Gokce Hanim, Gelirseniz is arkadasi olacagiz demek :) https://www.kk.dk/priser-for-boernepasning Bu iste Kopenhag Belediyesi`nin sitesi ve aradiginiz butun bilgiler sanirim burada mevcut. Site Danca ama Google ceviri halledecektir :) 5 yas grubu icin aylik 2500DKK gibi bir fiyat gordum, siz yine bakarsiniz ayriniti. Tek maas, 2 cocuk kolay olmayabilir. Hatta durustce soyleyeyim cok zor olur. Ama eve girecek 2. bir maas olacaksa hic endiseye gerek yok. Ozelden mesajlasmak mumkun mu burada bilmiyorum ama, ben de universitede postdoc olarak calisiyorum o yuzden merak ettiginiz daha ozel sorulara cevaplarim olabilir. Dilerseniz yazisabiliriz. Umarim hersey gonlunuzce olur. Sevgiler.

    • @Gökçe Dicle Kalaycıoğlu Yanıt: Size linki yolladiktan sonra merak edip ben de biraz baktim. 2.cocuga da %50 indirim varmis. Gorursunuz zaten siz de sitede :)

    • @Gökçe Dicle Kalaycıoğlu Yanıt:merhabalar Gökçe hanim. Kopenhag'a taşındınız mı? Eğer taşındıysanız kısaca tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz sevinirim. Biz de 4 yaşındaki kızımızla taşınmayı düşünüyoruz. International School mu lokal okulları mı tavsiye edersiniz? Seçil hanım, mortgage hakkında tecrübeniz varsa bilgi verebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler...

  • Merhaba, Arkadaşım ile Danimarka'ya iş için gelmeyi düşünüyoruz. Ne kadar bütçe ile gelmemiz lazım? Türkiye'den iş başvuruları yapacağız. Kabul olursa konaklamayı nasıl halledebiliriz? Danca bilmiyoruz, biraz İngilizce var bize yeterli olur mu? İş için nerelere başvurular yapabiliriz?

    • @Burak Yanıt: Merhaba, Hangi islere basvuracaginizi yazmamissiniz ama, genel olarak Danca bilmemek sorun degil. Ama biraz Ingilizce de yeterli olmaz. Calisabilmek icin en az iki dilden birinde iyi bir iletisim saglayabilmek lazim. Nasil bir butce ile geleceginizi de sanirim soyleyemem. En basta hangi sehre geleceginiz cok degistirir bunu. Ornegin Kopenhag ile diger sehirler arasinda ozellikle kira konusunda ucurum var. Dilerseniz siz bir seyleri belirleyince yeniden yazisalim. Hoscakalin.

  • Yorumunuz için teşekkürler Seçil Hanım, İngilizce seviyemiz A1. Mesleğimiz var fakat dil seviyesi düşük olduğu için dil şartı gerektirmeyen iş başvuruları yaptık. %90'ı Depo çalışanı. Bu meslek grubuna alım yaparlar mı? Şehir olarak Kopenhag dışında başvurular yaptık.

  • Ve son olarak CV gönderebileceğimiz firmalar var mı? "Moment.dk" bu siteden başvurular yaptık. Türk firmaları var ise oralara da göndermek isteriz. Alışabilmek adına Türk firmaları bizim için daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Yaşam şartları araştırdığımız kadarı ile Danimarka'da da zor ama, kendimizi geliştirmek adına, hem de Türkiye şartlarına göre daha iyi standartlarda yaşam için özellikle Danimarka istiyoruz.

  • Merhaba , pazarlama okuyan biri için geçinmek yeterli oluyor mu ? Danimarkada yüksek lisans yapıp çalışmak için orada kalmak istiyorum. Bir öğrenci olarak geçinmek zor oluo mu ? Hem okuyup hem çalışmak istiyorum . Üniversiteye tam burslu programlara başvuru yapıcam zaten . İşi sadece yeme içme internet için istiyorum .

  • Merhaba danimarka yasaları çerçevesinde danimarkada çalışma ve oturum iznini aldıktan sonra aile birleşim vizesi ile türkiyedeki eşim ve oğlumu danimarkaya getirmek için minimum ne kadar aylık gelire sahip olmam gerekmektedir. Ve gerekli önemli şartlar varmıdır. Şimdiden teşekkürler :))

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et