Seyahat

Swarovski Kristallwelten Müzesi: Avusturya’daki Kristal Dünyası


Nisan 10, 2023 / 479 Görüntüleme / 0 Yorum

Swarovski Kristallwelten Müzesi, Swarovski Kristal Dünyaları olarak da bilinmektedir. Avusturya'nın Wattens şehrinde bulunan müze, 1995 yılında açılmıştır. Hassas kesimli bir kurşun cam markası olan Swarovski kristalinin tarihine ve sanatına adanmıştır.

Müzenin asıl cazibe merkezi, müzeye giriş kısmı olan 14 metrelik dev kafa heykelidir. Bu müzede girdiğiniz andan itibaren, Swarovski kristalinin sanatını ve tarihini keşfedebilirsiniz.

Swarovski Kristallwelten Müzesi, her biri kendine özgü teması, tasarımı ve atmosferi olan odalara sahiptir. Bunun yanı sıra Swarovski kristalinden yapılan heykellerin yer aldığı Kristal Devlerin Bahçesi ve şirket ürünlerinin öyküsünü anlatan bir multimedya gösterisi sunan Kristal Tiyatro yer almaktadır.

Genel bir bilgilendirme yaptığımıza göre şimdi de hem şirketin hem de müzenin tarihçesine bakmaya ne dersiniz?

Swarovski Şirketinin Tarihçesi

Daniel Swarovski

Şirketini 1895 yılında Avusturya'nın Wattens adlı küçük bir köyünde kuran Daniel Swarovski ile başlamaktadır. Kristal kesmek için daha verimli bir makine icat eden Daniel, sonrasında bir kristal kesme fabrikası kurarak hayallerini somut bir varlığa dönüştürmüştür.

Şirket kısa sürede öyle kaliteli ve hassas kesimli kristal üretmeye başlamıştı ki dünya genelinde ünü yayılmaya başladı. Kurulmasından on yıl sonra şirket, ürün yelpazesine mücevherler, figürinler ve ev dekorasyonu ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli kristal ürünleri eklemiş oldu.

Swarovski Kristallwelten Müzesi'nin Tarihçesi

1990'ların ortalarında şirket, Swarovski kristalinin tarihine ve sanatına adanmış bir müze açmaya karar verdi. Yapılan araştırma ve değerlendirmeler sonucu müzenin, şirketin 1895 yılında kurulan orijinal fabrikasında inşa edilmesine karar verildi.  Bu müze ile birlikte şirket, tarihini ve ürünlerini sergilemenin yanı sıra ziyaretçiler için kültürel bir destinasyon olarak hizmet etmesini amaçlamıştır.  Müze resmi olarak 1995 yılında açılmıştır ve Swarovski Kristallwelten Müzesi veya Swarovski Kristal Dünyaları olarak bilinmektedir.

Swarovski, sanat ve kültürü destekleme konusunda uzun bir geleneğe sahiptir. Şirket, yıllar boyunca birçok sanatçı ve tasarımcıya sponsor olmuştur. Bunun yanı sıra sponsor olduğu sanatçı ve tasarımcılarla iş birliği yaparak çok çeşitli kültürel girişimleri ve etkinlikleri desteklemiştir. Swarovski Kristallwelten Müzesi, bu desteklemelerin ve iş birliklerinin, şirketin tarihi ile kristal sanatının bir yapısıdır.

Avusturya’daki Kristal Dünyası: Swarovski Kristallwelten Müzesi

Swarovski Kristallwelten Müzesi

Bu müzeyi gezmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Şiddetle tavsiye etmemizin bazı sebeplerini de şimdi sizlere sıralayacağız sonrasında ise karar sizin :)

  • Müzenin cazibe merkezi olan dev, sanatçı Andre Heller tarafından tasarlanmıştır ve bir milyondan fazla Swarovski kristali kullanılarak yapılmıştır.
  • Devin Gözü, dev heykelin başının içine yerleştirilmiş büyük, etkileşimli bir yapıdır. Bu gözden geçerek ışık ve renk dünyasını keşfedeceğiniz çok duyusal bir sergiyi deneyimleyebilirsiniz!
  • Müzenin temalı odaları, Brian Eno, Tord Boontje ve Zaha Hadid'in de bulunduğu çeşitli sanatçılar tarafından tasarlanmıştır.
  • Müzenin Kristal Tiyatrosu, sizi Swarovski tarihi ve kristal sanatı arasında bir yolculuğa çıkarmayı bekliyor… Üstelik bu yolculuk, 3D projeksiyonlar ve üç boyutlu sesler dahil olmak üzere son teknoloji özel efektlere sahip!
  • Müzenin özel sergileri, Swarovski kristalinden ilham alan çağdaş sanatçıların ve tasarımcıların çalışmalarını sergilemektedir. Geçmiş sergilerde Jeff Koons, Yoko Ono ve Ron Arad gibi sanatçıların eserleri yer almıştır.
  • Müzenin atölyelerinde kristal kesme sanatını deneyimleme imkanına da sahipsiniz!  Bir uzmanın rehberliğinde kristal parçasını kesmeyi ve cilalamayı deneyimleyebilirsiniz.
  • Yıl boyunca özel sergilere, atölyelere ve etkinliklere de ev sahipliği yapan müzede, çok çeşitli Swarovski ürünlerinin satıldığı bir mağaza da bulunmaktadır.

Genel olarak, Swarovski Kristallwelten Müzesi, Swarovski kristalinin tarihini, sanatını ve kültürünü en son teknoloji ve çağdaş sanatla birleştiren benzersiz ve sürükleyici bir deneyim sunmaktadır. Sanat ve tarih meraklıları ile kristalin dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelisiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Eğer Swarovski Kristallwelten Müzesi’ni ziyaret ettiyseniz deneyimlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda buluşuncaya dek kendinize iyi bakın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et