Yurtdışında Eğitim

ALMANYA'DA ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN GEREKENLER


Nisan 04, 2021 / 3965 Görüntüleme / 0 Yorum

Almanya'da üniversite okumak için gerekenler yazımıza hoşgeldiniz! 

Almanya, çeşitlilik, kültür ve tarih açısından zengin bir ülkedir. Üniversitelerinde birçok kariyer içim kurs bulmak mümkün. Eğitim geçmişlerine çok fazla ağırlık katmak isteyen uluslararası öğrenciler için, Almanya'da eğitim görmek büyük bir artı olarak gözükecektir.

Sadece mükemmel bir eğitim almakla kalmayacak, aynı zamanda önemli bağlantılar ve kimlik bilgileri de edinebilirsiniz. Bunlar, günümüzün rekabetçi iş piyasasında öne çıkmaya çalışmanın hayati bir yönü olabilir. Peki Almanya'da eğitim görmek için nereden başlamalıyız? Kolay olmasa da keyif verici bir mecaraya hazır olun!

İlk önce derin bir nefes almak gerekiyor. Sonuçta ülkenizin dışında başka bir yerde yaşamaya karar vermek çok önemlidir. Size tavsiyem her şeyi bir sene önceden planlamaya başlarsanız eksik olan ne varsa yavaş yavaş tamamlayabilirsiniz. 

NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALIYIZ?

Bundan sonraki birkaç nokta, Alman üniversiteleri’ne başvurmadan önce aklınızda bulundurmanız gereken şeyler. 

DİL YETERLİLİĞİ 

Dil yeterliliği çok önemli bir konu. Çünkü Almanca ya da İngilizce bilmeden eğitim görmeniz mümkün değil. Çoğu üniversite Almanca eğitim vermektedir. İngilizce programlar da var, fakat sayısı çok az. Ve ne yazık ki çok fazla başvuru olduğu için rekabet fazla. 

Almanya’da herhangi bir lisans veya master programında eğitim görebilmek için öncelikle Almanca dil bilginizi sertifikayla kanıtlamanız gerekiyor. Tabi istenilen dil yeterlilik seviyesi üniversiteden üniversiteye ve programdan programa değişiklik gösteriyor. Genel olarak minimum C1 seviyesi kabul görmektedir. Sertika olarak da TestDaf, Goethe, Ösd ve TELC gibi uluslararası geçerliliği olan sertifikalar, kabul edilen sertifikaların bazılarıdır. Eğer Almanca seviyeniz üniversitenin istediği seviyede değilse şansınızı kaybettiğinizi düşünmeyin, üniversiteden şartlı kabul aldığınız sürece o üniversitede Almanca hazırlık eğitimi almaya hak kazanabilirsiniz. 

İngilizce bölümler için de IELTS’den minimum 4,5-5 almanız gerekmekte. Eğer girdiğiniz sınav TOEFL ise PbT –yani kâğıt tabanlı testte 450 (B1) / 500 (B2) puan, CbT yani bilgisayar tabanlı testte 130 (B1) / 170 (B2) ve IbT yani internet tabanlı sınavdan ise 60 (B1) / 80 (B2) puan aldığınıza dair kanıt sunulmalıdır. 

FİNANSAL YETERLİLİK 

Almanya'daki üniversitelere başvururken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da masraflardır. Almanya yaşamak için çok pahalı bir ülke olabilir. Her üniversiteye başvururken başvurduğunuz üniversitenin bulunduğu şehrin yaşam masraflarını mutlaka inceleyin. 

Okul ücreti olmamasına rağmen kira, günlük işe gidip gelme ve yemekle uğraşmak zorundasınız. Bunlar birikebilir ve bütçeniz bunu kaldıramazsa, önünüzde zorlu bir yol olacaktır.

Bir üniversitenin başlangıç ​​koşullarını yerine getirmek için bile, uluslararası öğrencilerin Almanya'da yaşamanın mali yönünü idare edebileceklerine dair kanıt olarak aylık 850 Euro civarı bir parayı karşılayabileceğini göstermelidir. Ve bu sadece minimum miktardır.

GEREKLİ BELGELER

Almanya'daki üniversitelere başvurmak için, sizin tarafınızdan uygun belgeler de önceden sıralanmış olmalıdır. Çoğu ülkeye giriş yapmak için genellikle aşağıda belirtilenleri yanınızdan ayırmayınız:

  • Pasaport
  • Vize
  • Geçerli kimlikler

Üniversitelere giriş için ise genellikle ilgilenen uluslararası öğrencilerden aşağıda belirtilen belgeler isteniyor: 

  • Eğitim geçmişiniz
  • Diplomaların ve önceki derecelerin onaylı kopyası
  • Almanca dil yeterliliğinin kanıtı
  • IELTS veya TOEFL sertifikası (İngilizce kursları arıyorsanız)
  • Tavsiye mektupları (genellikle 2 adet isteniyor)
  • Yüksek Öğrenim Giriş Sınavı Kanıtı (veya ülkenizdeki eşdeğeri)

Not: Almanya üniversitelerine başvuru yapabilmeniz için, eğer Türkiye’de lise eğitiminizi bitirdiyseniz üniversitede okumak istediğiniz bölüm için Türkiye’de üniversite giriş sınavına girip, herhangi bir üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünü kazanmış olmanız gerekiyor. 

 Her üniversitenin kendine göre istediği belgeler olabilir, bu nedenle mutlaka okul web sitesini incelemeniz gerekmektedir. 

DOĞRU ÜNİVERSİTE SEÇİMİ

Nerede eğitim alacağınıza karar vermek tercih ettiğiniz okula, tercih ettiğiniz bölgeye ve okulların uluslararası öğrenciler için ayırdığı kapasiteye bağlıdır. İngilizce kursları veriyorlarsa veya bursları varsa yararlanabilirsiniz. Bu faktörleri dengelemek çok zor olabilir ve diğerini elde etmek için birini feda etmeniz gerekebilir. Her zaman olduğu gibi, araştırma yapmak çok önemlidir. Başvuracağınız son okulu (veya okulları) seçmeden önce olası tüm faktörleri göz önünde bulundurun.

Bununla birlikte, bir okul seçmek yolculuğun sonu değildir. Aslında, hala bulanık sulardasınız. Orada okuyabilmeniz için üniversitenin başvurunuzu kabul etmesi gerekiyor. Bu, yanıtları beklemeyi, sınıf açılışlarını kontrol etmeyi ve özel testlere girmeyi gerektirebilir.

HER ÜNİVERSİTENİN BAŞVURU PROSESİ FARKLI

Yukarıdaki bölümde verdiğimiz bilgiler sadece genel bilgilerdir. Eğer istediğiniz üniversitelere karar verdiyseniz, sonraki proses olarak her üniversitenin sitesine girip başvuru proseslerini incelemelisiniz. Her ne karar benzer prosesler olsa da istedikleri dil yeterlilik puanından tutun farklı belgelendirmeler de isteyebiliyorlar. Lütfen web sitelerini dikkatli inceleyin ve başvuru tarihlerini kaçırmayın!

PEKI SONRA?

Almanya'da eğitim görebilmek eğlenceli ve değerli bir deneyim olabilir. Her ne kadar bütün evrak işleri tam olsa da yaşam giderleriniz sizi finansal olarak zorlayabilir. 

Mali açıdan sıkıntılı bir noktadaysanız, burslar ülkede daha kolay yaşamanızı sağlayabilir. Bu burslar genellikle ücretlerin dışına çıkıp konaklama ve yiyecek gibi ikramiyeleri içerebilir. Hem seçtiğiniz üniversitede hem de ötesinde burslar için birçok fırsat bulunmaktadır. Şehirler ve kuruluşlar, ülkeye daha kolay uyum sağlayabilmeleri için genellikle bunları uluslararası öğrencilere sunar.

Hatta size Alman yaşamı ve kültürü hakkında fikir vermenin yanı sıra konaklama, yemek gibi konularda yardımcı olacak bir ‘host’ aile bulmayı bile düşünebilirsiniz.

Sadece kararlık, araştırma, çalışma ve zaman gerektiren bu yurtdışında okuma hikâyesini başlatmak senin elinde! Doğru seç, doğru zamanda doğru belgeleri gönder, gerisi okuldan dönüş beklemek olsun. 

Yukarda paylaştığımız Almanya'da üniversite okumak için gerekenler yazımızdaki bilgiler umarım yardımcı olur :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et