Yurtdışında Eğitim

Bize Ücretsiz Yurtdışının Kapılarını Açan Erasmus Plus Programı Nedir? Nasıl Başvurulur?


Haziran 07, 2022 / 1117 Görüntüleme / 0 Yorum

MERHABA YABANCI! 

Ülkemizde artan döviz kurları, hayat koşullarının beklemediğimiz kadar pahalanması gibi birden fazla sebeple hayatının bir dönemini yurt dışında geçirmek isteyen ya da uluslararası projelerle yurtdışını görme hayalleri sekteye uğrayan senin gibi birçok strangera güzel bir haber ile geldik.

Bu bölümde sizlere Erasmus(+) plus’ı tanıtacağız.

Desiderus Erasmus (Erasmus Programı ismini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Hollandalı bilim adamı Desiderius Erasmus'tan (1469 - 1536) almıştır.)* 

BÜKME BOYNUNU DESIDERUS BİZ GELİYORUZ. 

Erasmus Plus, eğitim, öğretim, gençlik ve sporu kapsayan her şey dahil bir program. Dört milyondan fazla insana düşünmek, eğitmek, iş deneyimi kazanmak ve yurtdışında gönüllü olmak için bir şans veriyor.

Programın amacı yaş ve eğitim düzeyine bakmadan bireylere yeni beceriler kazanması, bireylerin kişisel gelişimlerinin güçlenmesi, istihdam olanaklarının artması ve kurumlar arası işbirliklerini teşvik etmektir. Türkiye’de Ulusal Ajans tarafından yürütülen program kendini geliştirmek isteyen herkese kapılarını açmaktadır. Erasmus Plus programlarının sonunda Youth Pass sertifikası alınmaktadır. Özellikle bu sertifikanın sende olması kariyerin için büyük bir fark yaratacaktır.

HAYDİ KOŞ STRANGER E BU ERASMUS+  ÜCRETSİZMİŞ!

Geldik asıl bizi içten içe kemiren konuya Erasmus plus projelerine katılırken bir ödeme yapmamız gerekiyor mu?

Bükme boynunu stranger! Proje yada program dahilinde gerçekleştirilen seyahatler, ilgili konaklamalar, yeme içme masraflarınızın hepsi proje bütçesinden karşılanıyor. Size kalan pasaport için ödenen cüzdan bedelleri ve harç bedelleri gibi en başta sahip olmanız gereken belgelerin ücretlerini ödemek oluyor.

 

Erasmus Plus Gençlik Programında Katılabileceğin Faaliyetler Neler?

Erasmus plus gençlik programı kapsamında 4 ana başlık altında katagorize edilmiş olan yararlanabileceğin faaliyetleri aşağıya not ettim. 

Gönüllülük faaliyetleri

Gençlik değişimleri

Gençlik çalışanlarının hareketliliği(Eğitim ve ağ kurma)

Yapılandırılmış diyalog

 

Avrupa Dayanışma Programı (2022)

Gönüllülük Faaliyetleri

Avrupa Dayanışma Programı(ESC) adı verilen bu programda faaliyetler ulusal ve uluslararası olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Sen de yurt içinde mi yurt dışında mı gönüllülük yapacağına karar verdikten sonra açık projelere başvurunu yapıp bu deneyimi elde edebilirsin. 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 haftayla da sınırlı kalabilen bu projeler tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Çevre, kültür ve diğer birçok konuyu kapsayan projelerde gönüllülük yapabilirsin. Bu projeler için yaş aralığı 18-30 yaştır. Eğitim düzeyine ve dil düzeyine bakılmadığı için bu projelere kabul edilme şansın çok yüksek. Önemli olan tek şart bu yaş aralığında olman! Aslında bu program AGH olarak bildiğimiz Avrupa Gönüllü Hizmeti programının daha geniş kapsamlı halidir.

Gençlik Değişimleri

Erasmus plus kapsamında yapılan gençlik değişimleri projelerinde, farklı ülkelerden gençlerin önceden belirlenmiş bir konu hakkında fikir alışverişi yaparak birbirlerinin kültürleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Programı grup üyeleriyle birlikte planlaman gerekmektedir. Bir ülke ev sahibi konumunda olur ve ev sahibi ülke haricinde en az üç farklı ülkeden gençler katılmak zorundadır. Aynı zamanda grubun içindeki kişilerden biri grubun lideri seçilir. Bu programda senin için ayrılan süre, genelde yolculuk günlerin hariç 5-10 gün arasındadır. Bu projeler için yaş sınırı 13-30 yaştır. Grup lideri için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği (Eğitim ve Ağ Kurma)

Kurum ve kuruluşlara bu faaliyetlerle yurt dışındaki kurumlarla ortaklık kurma fırsatı  sunmaktadır. Bu proje, aslında çalışmakta olduğun kurumda aktif olarak çalışan kişilere yönelik bir projedir. Sen de kariyerinde büyük bir adım atmak istersen bu projelere başvurabilirsin. Bununla beraber projede yaş sınırı bulunmamaktadır. Proje süresi 3-24 ay arasında değişmektedir. Faaliyet süresi ise seyahat günlerin hariç en az 2 gün, en fazla 2 aydır.

Yapılandırılmış Diyalog

Özellikle demokratik hayata katılımı teşvik etmek ve program kapsamında belirlenen konular üzerinde yeni politikalar çerçevesi üzerine odaklanan konular üzerinde tartışmaları kapsamaktadır. Projede senin gibi gençlerle birlikte politika yapıcılar da yer almaktadır. Ulusal toplantılar ve ulus-ötesi toplantılar olmak üzere iki alt başlık halinde gerçekleşmektedir. Bu projeye dahil olmak için yaş aralığı ise 13-30 yaştır.

PEKİ ERASMUS PLUS’A NASIL BAŞVURU YAPABİLİRİM?

Erasmus Plus kapsamında bahsettiğimiz bu projelere başvuru şartları ve başvuru zamanı değişkenlik göstermektedir. Genellikle yaş aralığında olman yeterli olmaktadır. Başvurular çoğu zaman yılın ilk çeyreğinde başlamaktadır. Bunun için sürekli olarak Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı olarak kabul edilmekte olan Ulusal Ajans resmi sitesini takip etmen faydalı olacaktır. Bu süreçte öncellikle projeyi detaylı olarak incelemeni tavsiye ederiz. Projenin kriterlerini ve tam olarak ne yapacağını detaylı olarak bilmelisin. Aynı zamanda senden motivasyon mektubu ve CV isteyen projeler olabilir. Her proje için farklı bir proje süreci izlenir. Bu yüzden başvuru sürecini takip etmen önemli.

Motivasyon mektubu  hangi projeler için yazılmaktadır? Bunun için genel bir cevap var mıdır? Mektubu yazarken nelere dikkat edilmelidir?

Motivasyon Mektubu ağırlıklı olarak gönüllülük projelerinde istenmektedir. Herhangi bir işe veya projeye başvurduğumuzda bize sorulan sorulara verdiğimiz cevapların bütünleşmiş bir mektup halidir motivasyon mektubu.  Bu projeye neden katılmak istiyorsun? Projenin sana katkıları ne olacak, elde ettiğin deneyimleri hayatına nasıl entegre edeceksin? Gelecek ile ilgili planlarına nasıl bir etkisi olacak? Projeye senin katkıların neler olabilir? Özellikle bu sorulara cevap verebilen bir motivasyon mektubunun geçer not alacağına inanıyoruz.

ERASMUS PLUS PROGRAMINDA HANGİ ÜLKELER YER ALIYOR?

· 28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

· AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Makedonya ve Türkiye)

· Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus) Kimi merkezi projeler için diğer dünya ülkeleri ile ortaklıklar kurulabilir.

Detaylı bilgi için Erasmus+ Program Rehberi’ni inceleyebilirsin.

Erasmus Plus'ın Yapısı (2021-2027)

Erasmus Plus Hangi Alanları Destekliyor?

Eğitim, gençlik ve spor başlıklarında destekleri kapsayan Erasmus Plus; yükseköğretim, mesleki eğitim, okul eğitimi, yetişkin eğitimi gençlik, spor, Jean Monnet alt başlıklarında çalışmaları kapsamaktadır.

Erasmus ile erasmus plus arasındaki fark var mı?

Erasmus 2014 yılı öncesinde Eğitim ve Gençlik Programları arasında yer alan bir alt başlıktı ve üniversite öğrencilerinin öğrenim hareketliliği programı anlamına geliyordu. 2014 yılında Avrupa Birliğinin Eğitim ve Gençlik alanındaki fırsatları Erasmus+ çatısı altında olarak birleşti. Diğer tüm alt programlar bu isim altında alt başlıklarla ifade edilmeye başlandı. Erasmus plus ve Erasmus arasındaki en büyük fark ise lisans ögrencisi olup okuduğunuz üniversiteye bağıntılı olarak başvuru yapmadan bu projelere istediğiniz kadar başvurabilirsiniz. Dil yeterliliği çoğu projede aranmamakta olup yaş sınırlaması ise 18 - 35 yaş gibi geniş bir aralıktadır.

SON OLARAK…

EY STRANGER!

Erasmus Plus programı Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan tüm 18-35 yaş grubu bireylere ayrım gözetmeksizin katılım fırsatı vermekte. Ülkemiz her bir katılımcımız adına Avrupa Birliğinin ilgili bütçelerine yıllık katkılar ödemektedir. Bu katkı payları, ancak biz bu programlardan faydalandığımızda kullanılabilmekte ve aksi takdirde boşa ödenmektedir. Lisans eğitimi ile elde edemedeğimiz birçok kişisel, sosyal ve mesleki gelişim olanaklarını bizlere bu projeler sağlamaktadır. Aynı zamanda yabancı dil gelişimine de katkısı çok yüksek düzeydedir. Hedeflerinizi oluşturup ona göre ilerlediğiniz sürece hayatta her kapı açılır. Her şey gönlünüzce olsun :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et