Yurtdışında Eğitim

Dünya’nın En İyi 10 Üniversitesi


Nisan 04, 2023 / 551 Görüntüleme / 0 Yorum

Herkese merhaba! Eminiz ki üniversite araştırması yaparken acaba Dünya'nın en iyi üniversiteleri arasında en iyi 10 üniversite hangisidir diye düşünmüşsünüzdür. Sizler için bugün bu konuya değindik. 

Henüz 2023 listesini açıklamak için çok erken fakat 2022 QS Dünya Üniversite Sıralamasına göre dünyanın en iyi 10 üniversitesini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  2. University of Oxford
  3. Stanford University
  4. University of Cambridge
  5. Harvard University
  6. California Institute of Technology (Caltech)
  7. Imperial College London
  8. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology
  9. University College London (UCL)
  10. University of Chicago

Dünya’daki En Başarılı 10 Üniversite

Kısaca bu üniversitelere şöyle bir göz atalım!

#1 Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. 1861'de kurulan üniversite genel olarak dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak gösteriliyor. 2022 yılında da bu geleneğini bozmayan MIT, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına verdiği önemle tanınmaktadır. Üstelik bu alanlarda birçok önemli mezun ve araştırmacı yetiştirmiştir. Bunun yanı sıra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ekonomi, yönetim ve beşeri bilimler gibi diğer alanlarda da çok çeşitli programlar sunmaktadır. MIT, uluslararası öğrenci yapısına, yenilik ve girişimciliğe sahiptir. Okulun sloganı Latince'de "Akıl ve El" anlamına gelen "Mens et Manus" tur. Bu slogan ile teorik ve pratik eğitimin dengesini vurgulamaktadır.

#2 University of Oxford

Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi, İngiltere'de bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1096'da kurulmuş olan üniversite, dünyanın en eski üniversitelerinden biridir. Aramızda bu üniversitenin adını ilk defa duyan var mı? Hiç sanmıyoruz :) Oxford, sürekli olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan, oldukça prestijli ve ünlü bir üniversitedir.  Her biri kendine özgü karakteri, gelenekleri ve akademik odağı olan eşsiz ve tarihi bir kurumdur.

Üniversite dört akademik bölüme ayrılmıştır: Beşerî bilimler, matematik, fizik ve yaşam bilimleri, tıp bilimleri, sosyal bilimler. Her bölüm de kendi arasında fakülteye bölünmüştür. Oxford, lisans eğitimine, derslere, alanında önde gelen akademisyenler ve uzmanlarla küçük grup öğretim oturumlarını içeren eğitim sistemiyle bilinmektedir. Üniversite, 27 Birleşik Krallık başbakanı ve çok sayıda Nobel ödülü sahibi de dahil olmak üzere tarihte birçok önemli insan yetiştirmiştir. Tüm bunların yanı sıra akademik alanlarda yaptığı araştırmalarla da oldukça güçlü bir üne sahiptir. 

#3 Stanford University

Stanford Üniversitesi

"Die Luft der Freiheit weht" yani “Özgürlük (bağımsızlığın) rüzgarı esiyor” anlamına gelen slogan ile bilinen Stanford Üniversitesi, California'da bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. 1885 yılında kurulmuştur ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversite yedi okul halinde düzenlenmiştir. Bunları sıralayacak olursak, Beşerî Bilimler Okulu, Dünya, Enerji ve Çevre Bilimleri Okulu, Eğitim Okulu, Mühendislik Okulu, Hukuk Okulu, İşletme Enstitüsü Ve Tıp Fakültesi. 

Stanford, teknoloji ve girişimciliğin yanı sıra işletme, mühendislik ve bilim dallarındaki programlarına da oldukça ağırlık vermektedir. Google'ın kurucuları da dahil olmak üzere teknolojideki birçok önemli isim, Stanford'a ders vermiştir. 

#4 University of Cambridge

Cambridge Üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, İngiltere'de bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir. Dünyanın en eski üniversitelerinden bir diğeridir. Üniversite 1209 yılında kurulmuştur yani uzun ve prestijli bir tarihe sahiptir. Sürekli olarak dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak listelerde yer almaktadır. Cambridge'de 31 kolej ve 150'den fazla bölüm, fakülte, okul ve diğer kurumlar bulunmaktadır. Üniversite üç ana fakülteye ayrılmıştır: Sanat ve Beşeri Bilimler, Biyolojik Bilimler, ve Fiziksel Bilimler. Üniversite, bilimsel araştırmaya verdiği önem ve akademik programlarının yüksek kalitesi ile tanınmaktadır.

#5 Harvard University

Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. 1636'da kurulan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yüksek öğrenim kurumudur. Harvard sürekli olarak dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak listelerde yer almaktadır ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Üniversite on fakülteye ayrılmıştır; Fen-Edebiyat Fakültesi, İş okulu, Tasarım Okulu, Eğitim Okulu, Devlet Okulu, Hukuk Okulu, Tıp Okulu, İlahiyat Okulu, Kennedy Hükümet Okulu ve Halk Sağlığı Okulu. 

Harvard, lisans ve yüksek lisans eğitimine verdiği güçlü vurgu ve liberal sanatlar, işletme, hukuk, tıp ve bilimlerdeki programlarıyla da bilinmektedir. Sekiz ABD başkanı da dahil olmak üzere tarihteki birçok önemli şahsiyet Harvard'da eğitim görmüş veya öğretmenlik yapmıştır. Harvard, 150'den fazla Nobel ödüllü, 14'ten fazla Turing ödülü sahibi ve 14'ten fazla Fields madalyası sahibi dahil olmak üzere birçok başarılı mezun ve öğretim üyesi yetiştirmiştir. Okulun sloganı Latince'de "Gerçek" anlamına gelen "Veritas" dır.

#6 California Institute of Technology (Caltech)

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech)

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech), Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Bilim ve mühendislik eğitimi araştırmasında dünyanın önde gelen kurumlarından biridir. Caltech, fizik, biyoloji, kimya, mühendislik ve bilgisayar bilimi dahil olmak üzere çeşitli alanlarda lisans ve yüksek lisans programları sunmaktadır. Üniversite, özellikle mühendislik ve fizik bilimleri programlarıyla oldukça ünlüdür. 

Caltech ayrıca NASA için Caltech tarafından yönetilen Jet Itki Laboratuvarı (JPL) dahil olmak üzere bir dizi araştırma merkezine ve enstitüye ev sahipliği yapmaktadır. JPL, Mars gezicileri, Voyager uzay aracı ve Satürn'ü keşfeden Cassini uzay aracı dahil olmak üzere bir dizi çığır açan uzay görevinden sorumludur.

Genel olarak, Caltech, uzun bir bilimsel ve teknolojik atılım geçmişiyle, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Mezunları arasında 39 Nobel ödüllü, 6 Turing Ödülü sahibi ve bilim, mühendislik ve işletme alanlarındaki çok sayıda lider bulunmaktadır.

#7 Imperial College London

Imperial College London

Imperial College London, Birleşik Krallık'ta bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. 1907'de Kraliyet Bilim, Sanat ve Teknoloji Koleji'nin bir yan kuruluşu olarak kurulmuştur. Imperial, dünyanın en prestijli üniversitelerinden biridir ve sürekli olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Üniversite bilim, mühendislik, tıp ve ticaret alanında oldukça kaliteli eğitimler vermesiyle bilinmektedir. Ana kampüs, Chelsea, Fulham ve West London'da ek kampüslerle birlikte South Kensington'da yer almaktadır. 

#8 ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

ETH - İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü

ETH, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü, İsviçre'nin Zürih şehrinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. Avrupa'nın en prestijli ve seçkin üniversitelerinden biridir.  ETH Zürih 1855'te kurulmuştur. Çoğunlukla bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında oldukça güçlü bir eğitim vermektedir. Üniversite 21 Nobel ödülü sahibi yetiştirmiştir ve bilgisayar bilimi, robotik, enerji ve malzeme bilimi gibi alanlardaki araştırmalarıyla ün yapmıştır.

ETH Zürih, teknoloji ve mühendisliğe odaklanan bir politeknik üniversitesidir. Ancak bunların yanı sıra doğa bilimleri, yaşam bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında da güçlü programlara sahiptir. Ana kampüs, İsviçre'nin diğer bölgelerinde ek tesislerle birlikte Zürih şehrinde yer almaktadır. 

#9 University College London (UCL)

University College London

University College London (UCL), Londra, Birleşik Krallık'ta bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İngiltere'deki üçüncü en eski üniversitedir. UCL, Oxford ve Cambridge'deki dini üniversitelere laik bir alternatif olarak 1826'da kurulmuştur ve İngiltere'de dinleri ne olursa olsun öğrenci kabul eden ilk üniversite olmuştur.

UCL, özellikle sanat ve beşerî bilimler, sosyal bilimler arasında güçlü olan çok çeşitli akademik bölümlere sahiptir. Üniversite, disiplinler arası araştırmaya güçlü bir vurgu yapmaktadır ve 29 Nobel ödüllü, 3 Fields Madalyası sahibi, 1 Turing Ödülü sahibidir. Ana kampüs, Londra'da ek kampüsler ve Adelaide, Melbourne ve Paris'te uydu kampüslerle birlikte Bloomsbury'de yer almaktadır. Öğrenci nüfusu yaklaşık 42.000 lisans ve yüksek lisans öğrencisidir.

#10 University of Chicago

Chicago Üniversitesi

Chicago Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. 1890 yılında John D. Rockefeller tarafından kurulmuştur. Üniversite, mükemmeliyetçi akademik programları, seçkin öğretim üyeleri ve etkili mezunları ile bilinmektedir. Özellikle beşeri bilimler, sosyal bilimler alanında kaliteli eğitimler sunmaktadır.  Ayrıca işletme, hukuk ve tıp alanlarındaki güçlü yüksek lisans programları da bulunmaktadır. Üniversite, kendine özgü bir bilimsel sorgulama ve eleştirel düşünme geleneğine sahiptir. Üniversite ayrıca prestijli Araştırma Üniversitelerinin bir üyesidir ve sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki en iyi üniversiteler arasında yer almaktadır.

Umarız Dünya'nın en iyi üniversitelerini sıraladığımız bu yazımız sizler için yararlı bir içerik olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et