Yurtdışında Eğitim

Hollanda'da Eğitim: Hollanda’daki En İyi Üniversiteler


Ekim 26, 2022 / 568 Görüntüleme / 0 Yorum

Batı Avrupa’da bulunan, son zamanlarda öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olan Hollanda'da eğitim nasıldır? Hollanda'da üniversite okumak zor mudur? En iyi Hollanda üniversiteleri hangileridir? Hepsini sizin için bu yazımızda derledik.

Neden Hollanda’da Eğitim Almalısınız?

Yurtdışında eğitim görmek size her anlamda birçok şey katar. Özelikle Hollanda'da eğitim gerek ülkenin standartlarının yüksek oluşu gerekse üniversitelerinin başarı oranlarıyla her uluslararası öğrencinin hayalı olabilmektedir. 

  • Resmi dili Felemenkçe olan ülkede, eğitimler kendi ana dilinin yanı sıra genel olarak İngilizce dilinde eğitim verilmektedir.
  • Köklü bir eğitim sistemi vardır.
  • Yaşam standartları oldukça yüksektir.
  • Mimari ve sanat alanında oldukça gelişmiştir.
  • Ülkedeki insanlar oldukça açık görüşlüdür.
  • Hollanda eğitim sistemi ve eğitim seviyesi yüksek kalitededir. Farklı öğretim stilleri ve arkadaş canlısı öğretim üyeleriyle keyifli bir üniversite eğitimi alabilirsiniz.
  • Hollanda'da yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde dünyaca tanınan üniversitelerinde alınan herhangi bir diploma, çoğu ülkede geçerli sayılmaktadır.
  • Hollanda'da eğitim görmek için birçok farklı ülkeden birçok farklı öğrenci gelmektedir. Bundan dolayı çok kültürlü bir ortam oluşmaktadır.

Hollanda’da Eğitim Sistemi

Hollanda köklü bir eğitim sistemine sahiptir. Hollanda'da üniversiteler iki türe ayrılmaktadır.

  • Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri (University of Applied Science)
  • Research (Araştırma) Üniversiteleri

a. University of Applied Science

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak bilinen bu üniversiteler, bilimlerin ve sanatın pratik uygulamalarına odaklanan eğitimler sunmaktadır. Bu üniversitelerde mesleki eğitim programları sayesinde pratik iş deneyimi kazandırmak oldukça önemlidir. Şu anda Hollanda'da devlet tarafından finanse edilen 36 Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bulunmaktadır.  Bu üniversitelerde ekonomi, mühendislik, tarım, gıda, sağlık, sanat, sosyal bilgiler ve öğretmenlik gibi bölümler yer almaktadır.

Probleme dayalı eğitim sistemini benimseyen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, öğrencileri gerçek sorunları belirlemeye iterek, kendi uygulama pratiklerini oluşturmalarına destek olur. Bu sayede, yaparak öğrenme kavramını benimseyen öğrenciler olaylara daha perspektif açıdan bakmayı öğrenmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu okullardan mezun olan öğrencilerin %95'i ilk yıl iş bulabilmektedir.

Eğitim Programlarının Süresi

  • Lisans: 3- 4 yıl
  • Master: 1-4 yıl

Uygulamalı Bilimler Üniversitelerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Amsterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Aeres Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Leiden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Hanze Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Rotterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

b. Research (Araştırma) Üniversiteleri

Araştırma üniversiteleri genel olarak akademik bir ortamda araştırma odaklı programlar sunmaktadır. Çoğu mezun araştırma topluluklarında iş bulabilmektedir.

Eğitim Programlarının Süresi

  • Lisans: 3 yıl
  • Yüksek Lisans: 1-3 yıl
  • Doktora: 4 yıl

Araştırma Üniversitelerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Amsterdam Üniversitesi
  • Delft Teknoloji Üniversitesi
  • Leiden Üniversitesi
  • Eindhoven Teknoloji Üniversitesi
  • Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi

Hollanda’daki En İyi 5 Üniversite

#1 Amsterdam Üniversitesi

Amsterdam Üniversitesi

Amsterdam Üniversitesi, dünya üniversite sıralamasında dünyada 55. Avrupa'da 14. ve Hollanda’da 1. sırada yer almaktadır. Devlet araştırma üniversitesi olan bu üniversite şehirdeki en büyük kamu üniversitesidir. Ortalama 43.000 öğrenciye sahip olan üniversitede eğitimler çoğunlukla İngilizce olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra 7 fakülte, 88 lisans bölümü, yüksek lisans ve sertifika programları bulunmaktadır.

Oryantasyon programları sayesinde 4 gün boyunca şehri gezip diğer öğrencilerle tanışabilirsiniz. Ayrıca dönem içerisinde açılan dil kursları ile Felemenkçe öğrenebilirsiniz.

Yurt olanaklarına gelirsek şehir içinde konaklama sağlayabileceğiniz kurumlara yönlendirmeler yapılmaktadır. Ortalama 450-500 € kira bedeli olmaktadır.

#2 Leiden Üniversitesi

Leiden Üniversitesi

Hollanda'da bulunan bir diğer kamu üniversitesi Leiden Üniversitesi'dir. 1575 yılıında Prens William tarafından kurulmuştur. Hollanda'nın en eski üniversitelerindendir. Ortalama 30.000 öğrencisi bulunmaktadır. Uluslararası sıralamaya göre ise en iyi 100 üniversite arasındadır. 7 fakültesi bulunan üniversitede 50'den fazla da bölüm bulunmaktadır.

#3 Delft Teknoloji Üniversitesi

Delft Teknoloji Üniversitesi

Delft Teknoloji Üniversitesi, Hollanda'daki en büyük devlet teknik üniversitelerinden biridir. 2020 yılında mühendislik ve teknoloji alanında dünyanın en iyi 15 üniversitesi arasında yer almaya hak kazanmıştır. 8 fakültesi bulunan üniversitenin ortalama 28.000 öğrencisi vardır.

#4 Rotterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Rotterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

1988 tarihinde Rotterdam, Delft ve Dordrecht'teki on dokuz eğitim enstitüsünün birleşmesiyle oluşan Rotterdam Üniversitesi'nin, 11 fakültesi ve 80 lisans ve lisansüstü bölümü bulunmaktadır. 36.000’den fazla öğrenciye de ev sahipliği yapmaktadır.

#5 Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi

“Yaşam kalitesini iyileştirmek için doğanın potansiyelini keşfetmek” ilkesini benimseyen Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi, sağlıklı yaşam ve sağlıklı gıda üzerine odaklanmaktadır. Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer kurumun 13.200 öğrencisi ve 20 lisans programı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra üniversite hükümet, iş dünyası ve STK'lar gibi diğer taraflarla da işbirliği yapmaktadır.

Gördüğünüz gibi üniversitelerin her birinin kendine özgü eğitimleri bulunmaktadır. Çoğu devlet araştırma üniversiteleridir. Yukarıdaki üniversitelerden herhangi birine başvurmak için gerekli bilgi ve belgeler için kurumların duyurularını takip edebilirsiniz. Umarız 'Hollanda’daki En İyi Üniversiteler' yazımız sizin için faydalı bir yazı olmuştur :) Merak ettiklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et