Yurtdışında Eğitim

İNGİLTERE'DE ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN GEREKLİ BAŞVURU PROSESLERİ NELERDİR?


Haziran 22, 2021 / 583 Görüntüleme / 0 Yorum

Her yıl yüz binlerce uluslararası öğrenci İngiltere'de eğitim görmekte ve bu da İngiltere'ye sürekli olarak yüksek bir popülerlik sıralaması sağlamaktadır. Farklı bir nüfusa ve prestijli eğitim için bir üne sahip olan İngiltere, uluslararası öğrencilerin akın edebileceği doğal bir yerdir. 

Peki İngiltere'de üniversite okumak için yapılması gereken prosedürler nelerdir? 

BAŞVURULARA HAZIRLIK

Öncelikle başvurudan önce ne yapmak gerekir, onunla başlayalım: 

  1. Kendinize uygun bölümü seçtiğinizden emin olun. İngiltere Lisans ve Yüksek Lisans programları çok özeldir ve çeşitli öğrencilerin ilgi alanlarına cevap verir.
  2. Kurs öğrenim ücretlerini dikkatlice inceleyin ve bir listesini yapın: AB üyesi olmayan uluslararası öğrenciler, İngiliz üniversitelerinde tam öğrenim ücreti öderler. Aynı zamanda, kredi ve hibe almaya uygun değillerdir. Bu yüzden genelde çoğu üniversite, normal ücretinden 2 katı fazla ücret talep ederler. Tabi Brexit sonrası ücretler değişti. Lütfen her üniversitenin öğrenim ücretlerini sitelerinden takip edin.
  3. Burs uygunluğunuzu kontrol edin. Bu bölüme İngiltere'deki Burs İmkanları linkimizden bilgi erişimi sağlayabilirsiniz.
  4. Üniversiteye giriş koşullarını kontrol edin. Her üniversitenin kabul ettiği farklı IELTS ya da TOEFL puanı vardır, ya da bazı üniversiteler hazırlık okumadan 1. Sınıfa başlamanıza izin vermezler. Üniversitelerin web sitelerinde genelde bu bilgileri bulabilirsiniz.
  5. Başvuru sürecinde size rehberlik etmesi için deneyimli bir danışman tutabilirsiniz. Çoğu danışman merkezi, TC hükümetinden ve sizin kaydolmanızı sağladığı okuldan ücret aldığı için size ücretsiz hizmet verebilmekte. Bu yüzden size uygun danışmanı bulmaya çalışın.

ÜNİVERSİTELERE NERDEN BAŞVURABİLİRİZ?

Önemli bir not olarak söylemek gerekir ki; lisans başvuruları için UCAS (Üniversiteler ve Kolejler Kabul Servisi), İngiltere merkezli bir kuruma girmek için biletinizdir.

UCAS aracılığıyla başvurmak için şu kolay adımları izleyin:

  • UCAS web sitesinde kayıt olun ve başvurunuzu oluşturun.
  • Başvuru makalesi (yani personal statement) yazın. ABD sisteminden farklı olarak, İngiltere'de bir başvuru makalesi yazmanız, en fazla beş üniversiteye başvurmanız ve hepsini UCAS üzerinden yapmanız gerekir. Üniversitelerin çoğu başvurunuzu yalnızca UCAS sistemi üzerinden kabul edecektir.
  • Kişisel bilgilerinizi tamamlayın.
  • Önceki eğitim niteliklerinizi dahil edin.
  • Finansal bilgilerinizi ekleyin.
  • Bazı üniversiteler, Tıp için UCAT veya BMAT veya Hukuk için LNAT dereceleri gibi ek testler gerektirebilir.

Son halini göndermeden önce başvurunuzu kaydedebilir ve istediğiniz kadar geri dönebilirsiniz.

Yüksek Lisans ve Doktora yapmak isteyenler için dikkat!

  1. Geleceğin Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri doğrudan seçtikleri üniversiteye başvurabilirler. Çoğu üniversite, başvurunuzu yıl boyunca göndermenize izin verir, ancak bazı üniversiteler, bazı programlara son başvuru tarihi belirler. Lisansüstü başvuru süreçleriyle ilgili belirli ayrıntıları öğrenmek için seçtiğiniz üniversiteyle iletişime geçmeniz en iyisidir.
  2. Lisansüstü başvuruları için UKPASS sistemi üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir. Tüm bilgilerinizi online portalda doldurabilir ve pasaportunuzun bir kopyası ve önceki Lisans derece sertifikaları gibi gerekli belgeleri tarayabilir ve yükleyebilirsiniz.
  3. Doktora programları için, başvuru sahiplerinin genellikle üniversiteden uygun bir danışman seçmeleri beklenir.

DİL YETERLİLİK KANITI

İngilizce konuşulan bir ülkeden gelmediğiniz sürece, ileri düzeyde İngilizce dil yeterliliğine sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir. Kabul edilen dil testleri şunlardır:

  • IELTS Akademik
  • TOEFL iBT
  • C1 Gelişmiş
  • PTE Akademik

Şunu da belirtmek gerekir ki, eğer lisans derecenizi bir İngiliz üniversitesinden almışsanız, master ya da doktora başvurusu yaptığınızda sizden çoğu zaman dil yeterlilik kanıtı istenmemektedir.

GEREKLİ BELGELER

Kişisel bilgilerinizle birlikte, kimliğinizi ve akademik geçmişinizi doğrulayan fotokopili kanıtlar sunmanız gerekecektir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Doğum belgesi
  • Pasaport, ulusal kimlik kartı
  • Gerekirse referans mektupları (master ve doktora başvurularında en az 2 referans mektubu zorunludur)
  • İngilizce yeterliliğinin kanıtı
  • Derece/diploma sertifikalarının kopyaları
  • Akademik transkript
  • Lisansüstü başvuru sahiplerinden ayrıca bir araştırma önerisi sunmaları istenebilir.

Belge kopyalarının çoğunun veya tamamının, orijinalliklerini onaylayacak profesyonel bir makam (yani noter) tarafından onaylanması gerekecektir. Bir belge/beyan İngilizce değilse, resmi noter tasdikli tercümesi gerekebilir.

Bazı durumlarda üniversiteler, başvurunuzu yaptıktan sonra ek belgeler isteyebilir. Gecikmeleri veya kaçırılan teslim tarihlerini önlemek için belgelerinizi bir an önce gönderin. 

BAŞVURU TARİHLERİ

Birleşik Krallık'ta bir üniversiteye başvururken göz önünde bulundurulması gereken en önemli son tarihlerden bazıları şunlardır:

Ekim ortası: tüm Tıp, Diş Hekimliği ve Veterinerlik kursları için son tarih

Ocak ortası: AB/AEA öğrencileri için UCAS son tarihi. Yüksek dereceli üniversiteler, UCAS son başvuru tarihlerinden sonra Lisans başvurularını kabul etmeyeceklerdir.

Haziran sonu: AB/AEA üyesi olmayan bir ülkeden gelen uluslararası öğrenciler için son tarih

Birçok üniversitenin uluslararası öğrenciler için farklı son tarihleri ​​vardır (özellikle lisansüstü başvuru sahipleri için). Üniversite web sitelerinde girip, ayrı ayrı kontrol etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Ağustos: UCAS Takas süreci. Üniversiteler, mevcut akademik yılda lisans eğitimine başlamak isteyen geç üniversite başvuruları için kalan tüm yerlerini açar.

KABULÜNÜZ GELDİKTEN SONRA NE YAPILMALI?

Başvuru sürecinden sonra birkaç ekstra adım daha gerekiyor. Bunlar önemlidir ve mutlaka yapılması gerekmektedir: 

  • Sağlık sigortanızı yapın. Bir AB/AEA ülkesinden geliyorsanız, Avrupa Sağlık Sigortası Kartını (EHIC) kullanabilirsiniz. Sağlık sigortası geçerli değilse, bunu karşılamak için ayda 80-160 EUR ödemeniz gerekecektir.
  • AB/AEA dışından geliyorsanız, Birleşik Krallık öğrenci vizesine başvurun.
  • Birleşik Krallık'a varışınızdan sonraki yedi gün içinde bir polis karakolunda kayıt yaptırmanız gerekebilir (bu sadece pasaportunuzdaki vize etiketinizde "Polis kaydı" yazıyorsa gereklidir).
  • Bazı Birleşik Krallık üniversiteleri, Birleşik Krallık'a gelmeden önce üniversitenin web sitesinde online olarak ön kayıt yaptırmanızı ister. Bu yüzden istediğiniz okulların mutlaka tüm proseslerine hakim olun.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Birleşik Krallık pahalı olabilir, ama inanılmaz tecrübeler yaşayabileceğiniz bir ülke J Mutlaka bu deneyimi yaşayın ve başvurulara bir an önce başlayın! 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et