Yurtdışında Eğitim

İNGİLTERE'DEKİ BURS OLANAKLARI


Haziran 09, 2021 / 1085 Görüntüleme / 0 Yorum

Dünya’nın birçok prestijli üniversitesi Birleşik Krallık’ta yer almaktadır. Bu prestijli üniversitelerde okumak gelecekteki kariyeriniz için mükemmel fırsat sunmaktadır. Fakat, bu tür bir kalite genellikle ucuza gelmez ve birçok uluslararası öğrenci, Birleşik Krallık'taki eğitim ve yaşam masraflarını tamamen veya kısmen karşılamak için bir tür mali yardıma ihtiyaç duyar.

Burs kazanmak için belirli kriterlere sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü rekabet oldukça fazladır. En iyi burs sağlayıcılar kriterlerin birçoğunu dikkate almaktadır. Özellikle akademik geçmişiniz bunlardan en önemlisidir. Bu nedenle, etkileyici çalışma başarılarıyla en iyi öğrenci olduğunuzu kanıtlayabilirseniz, iki kez düşünmemeli ve mutlaka burs başvurusunda bulunmalısınız. 

İngiltere'de okumak isteyen uluslararası öğrencilere her yıl verilen en iyi bilinen burs fırsatlarından bazıları şunlardır:

1. Chevening Bursu (The Chevening Scholarships)

Bu burslar, Birleşik Krallık hükümeti tarafından, yüksek liderlik potansiyeli sergileyen, etkileyici akademik sonuçlara sahip bireylere sunulmaktadır.

Bursların alıcıları, dünyadaki İngiliz Büyükelçilikleri tarafından kişisel olarak seçilmektedir. Geleceğin karar vericileri, akademik olarak gelişme, profesyonel ağlar oluşturma, Birleşik Krallık kültürünü deneyimleme ve çok daha fazlasını yapma şansına sahip olacaktır. 

Burs programı, her akademik döngüde dünya çapında sunulan 1,500'den fazla Chevening Bursu ile Birleşik Krallık'ın önde gelen üniversitelerinden herhangi birinde bir yıllık Yüksek Lisans eğitimi almak için finansal destek sunar.

Bu burs için başvuru belgeleri ise oldukça kolaydır. Tüm Chevening başvuru sahipleri, geçmiş eğitim belgelerini, referanslarını ve bir koşulsuz Birleşik Krallık üniversite teklifini sunmalıdır.

Başvuru prosesi son başvuru tarihinden adayların şartlı olarak seçildikleri zamana kadar en az sekiz ay sürer.

Hırs, liderlik nitelikleri ve güçlü bir akademik geçmişe sahipseniz, Chevening Bursu’na başvurmayı unutmayın!

Daha fazla bilgi için Chevening Bursu linkini inceleyebilirsiniz. 

2. Euraxess UK

Britanya Heyeti tarafından yönetilen Euraxess UK, araştırmacıların kariyerlerini geliştirmelerine ve hareketlilik fırsatlarından yararlanmalarına yardımcı olan online bir portaldır. Euraxess UK, hem Birleşik Krallık'a taşınmak isteyen uluslararası araştırmacıları hem de Birleşik Krallık'tan ayrılıp yurt dışına çıkmak isteyen ulusal araştırmacıları desteklemektedir. Euraxess Birleşik Krallık programı, araştırmacıları her düzeyde destekler:

  • ilk aşama araştırmacısı (lisansüstü düzeyde)
  • erken kariyer araştırmacısı (doktora sonrası seviye)
  • deneyimli araştırmacı (doktora sonrası 6 yıldan fazla)

Euraxess Birleşik Krallık burslarına ve finansmanına ek olarak, araştırmacılar, Birleşik Krallık'ta yaşamak ve çalışmakla ilgili iş ve diğer faydalı bilgileri bulmak için Euraxess UK portalını da kullanabilirler.

3. Commonwealth Bursu (The Commonwealth Scholarships)

Birleşik Krallık'taki Commonwealth Burs Komisyonu (CSC), aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli burslar ve burslar vermektedir:

  • Commonwealth Doktora Bursları
  • Commonwealth Master Bursları
  • Commonwealth Uzaktan Eğitim Bursları

Commonwealth burslarının tamamı aşağıda belirtilen tema başlıkları altında yürütülmektedir: 

  • Kalkınma için bilim ve teknoloji
  • Sağlık sistemlerinin ve kapasitesinin güçlendirilmesi
  • Küresel refahı teşvik etmek
  • Küresel barış, güvenlik ve yönetişimin güçlendirilmesi
  • Krizlere karşı direncin ve tepkinin güçlendirilmesi
  • Erişim, dahil etme ve fırsat

Burslar, her yıl düşük ve orta gelirli Commonwealth ülkelerinden gelen ve bu finansal destek olmadan Birleşik Krallık'ta eğitim görmeye gücü yetmeyen öğrencilere sunulmaktadır. Adaylar, önceki akademik sonuçlarına ve kendi ülkelerindeki insanlar için daha iyi bir yaşam geliştirmeye yardımcı olma potansiyellerine göre seçilir. Türkiye’den gelen öğrenciler için bu burs geçerli olmasa da Kıbrıs yüksek gelirli ülkelere sunulan Commonwealth listesinde bulunmaktadır. Kıbrıs’tan başvurmak isteyen doktora öğrencileri için bu burs faydalı bir seçenektir. Daha fazla bilgi için Commonwealth sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

4. Kraliyet Derneği Bursları (The Royal Society Grants)

Kraliyet Derneği, 1660’da kurulan dünyanın en eski bilim akademisidir. Bünyesinde birçok bilim adamına atfen burs imkânı bulundurmaktadır. 

Uluslararası öğrenciler için çeşitli Kraliyet Derneği bursları ve stajları vardır. Üniversite temelli bursların yanı sıra vakıflar, şirketler vb. gibi birçok kuruluş da öğrencilere burs desteği sağlamaktadır. Her bursun kapsadığı destek farklıdır. 

Kraliyet Derneği’nin 3 ana hedefi vardır:

  • Bilimde mükemmelliği teşvik etmek
  • Uluslararası düzeyde işbirliğini desteklemek
  • Bilimin önemini herkese kanıtlamak

Kraliyet Derneği Bursları linkine tıklayarak sunulan birçok burs imkânına ve son başvuru tarihlerine erişebilirsiniz.

5. Birleşik Krallık Üniversite Bursları

Birleşik Krallık'taki en iyi üniversiteler, uluslararası öğrencilere akademik başarılarına veya finansal ihtiyaçlarına göre genellikle cömert finansman sağlar. Aşağıda Birleşik Krallık'taki en iyi üniversitelerden bazıları tarafından sunulan birkaç burs imkanlarını bulabilirsiniz:

  • Cambridge Üniversitesi
    • Cambridge Üniversitesi’nin sağladığı Cambridge Trust bursları bir sürü öğrenci için Cambridge’de okuma fırsatı sunmaktadır. Her burs ödülünün farklı başvuru prosesleri ve ek kriterleri bulunabilir. Bu yüzden lütfen başvurmadan önce Türk öğrencilere sunulan tüm Cambridge burslarını tek tek inceleyin. Türk öğrencilerin başvurabileceği burslara bu linkten ulaşabilirsiniz.
  • Oxford Üniversitesi
    • Oxford Üniversitesi de birçok burs imkanı sunan üniversitelerin arasındadır. Türk öğrencilerin başvurabileceği burslar: Reach Oxford Scholarship, Simon and June Li Undergraduate Scholarship, Ahmet Ertegun Memorial Scholarship
  • London School of Economics (LSE)
    • LSE’de bulunan, Türk öğrencilerin başvurabileceği burslar: Undergraduate Support Scheme, Uggla Family Scholarships
  • University College, London (UCL)
    • Bir çok üniversite gibi kendi burslarına sahip olan UCL’in Türk öğrencilere sunduğu imkanlardan bazıları: Denys Holland Scholarship, University College London (UCL) Scholarships for Undergraduate Students, University College London (UCL) Access Opportunity Scholarship for International Students

Aynı zamanda, eğer Birleşik Krallık’ta lisans eğitimi gördüyseniz, eğitim gördüğünüz üniversite devamında yüksek lisans okumak isterseniz indirim sağlamaktadır. 

Her üniversitenin resmi web sitesinde burslar hakkında ‘fees and funding’ ya da ‘scholarships’ kısmında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Başvuracağınız programlar, başvurduğunuz ülke, mali durumunuz hangi bursa başvuracağınızı etkileyen faktörlerdir. 

Bursa başvurmak için okulları ve bursları mutlaka 1 sene öncesinden araştırmaya başlayınız. Başvurduğunuz üniversitelerin çoğu şartlı kabul olduğu takdirde burs başvuru sürecinizi başlatmanıza izin verirler. 

Unutmayın, kararlılık ve disiplin bu işte en önemli unsurlardır. 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et