Yurtdışında Eğitim

Japonya’da Uluslararası Öğrenciler için Burs İmkanları


Ocak 17, 2023 / 778 Görüntüleme / 0 Yorum

Herkese merhaba! Daha önceki yazılarımızda sizlere Japonya’da bulunan bazı üniversitelerden bahsetmiştik. Bugün ise Japonya’da uluslararası öğrenciler için burs imkanları nelerdir onlardan bahsedeceğiz.

 Japonya zengin kültürü ve sıcakkanlı insanlarının yanı sıra yüksek eğitim standartlarına da sahip olan bir ülkedir. Diğer ülkelerden daha farklı kültüre sahip olan Japonya, farklı bir kültürel deneyim arayan öğrenciler için mükemmel bir seçenektir. Bunun yanı sıra uluslararası öğrenciler için de oldukça güvenli bir ülkedir. Japonya’da bulunan bazı üniversiteler, uluslararası öğrenciler için %100 eğitim bursları sunar. Bu bursların detaylarına gelin hep birlikte bakalım.

Japonya'daki Burs İmkanları 

#1 Tokyo Üniversitesi Bursları

Tokyo Üniversitesi’nin verdiği bursları şu şekilde sıralayabiliriz:

a. Japonya Eğitim Değişimleri ve Hizmetleri (JEES) Bursu

JEES, Japonya'da uluslararası öğrenciler için eğitim görecekleri bölüm ve geldikleri ülkeye göre burslar bulunmaktadır. Burstan lisans, yüksek lisans, doktora programına başvuranlar yararlanabilmektedir. Bu burs ile sadece öğrenim ücreti karşılanmaktadır. 2 yıl boyunca ayda 40.000 Japon Yeni ödenmektedir.

b. Uluslararası Öğrenciler için Tokyo Üniversitesi Özel Bursu

Lisansüstü eğitim görenler için olan bu burs aylık 258.796 Japon Yeni olarak ödenmektedir. Uluslararası öğrencilere yönelik bu Tokyo Üniversitesi bursu, lisansüstü eğitim gören öğrencilerin araştırma çalışmalarında yardımcı olan Japon vakıfları tarafından finanse edilmektedir. Bu bursa başvuru için lisansüstü eğitim göreceğiniz üniversite ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

#2 MEXT Bursu

Hükümet bursu, Japonya'da okuyacak olan uluslararası öğrenciler için verilmektedir. Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen burs için başvururken Tokyo Üniversitesi tarafından hazırlanan bir tavsiye mektubuna ihtiyacınız olmaktadır. Bu burs ile 1 eğitim yılı süresince okul kayıt ve harç ücretleri, Japonya'ya ulaşımı ve eğitim öğretim süresi dolunca ülkesine dönüşü için gerekli uçak bileti temin edilmektedir. Burs ise aylık 117.000 Japon Yeni olarak ödenmektedir.

Başvuru için Adaylarda Aranan Özellikler

  • Japon vatandaşı olmamak
  • 18-30 yaş aralığında olmak
  • Eğitim verilen bölümün derslerini anlayacak düzeyde Japonca biliyor olmak
  • Ruhen ve bedenen Japonya'da eğitimini sürdürebileceğini belgeleyen, MEXT tarafından formatı belirlenen ve doktor tarafından imzalanmış sağlık raporu gerekmektedir.
  • B2'ye eşdeğer bir İngilizce yeterlilik sınavı puanına sahip olmak veya Japonca Dil Yeterlilik Testini N2 veya daha yüksek bir puanla geçmiş olmak gerekmektedir.

Başvuru ve Kabul

Gerekli formları ve belgeler Japonya Büyükelçiliği internet adresinden indirilmelidir. İndirilen formlar doldurularak istenilen belgeler ile birlikte ilgili mail adresine iletilir. Başvurunun onaylanması durumunda, sınav başvuru numarası mail adresinize iletilir. Sonrasında belgelerin orijinal halleri Büyükelçiliğe teslim edilmelidir. Ön eleme sonucunda yazılı sınava kabul edilen adaylar Japonca düzeyini belirlemek üzere yazılı sınava girer.

#3 Doshisha Üniversitesi Bursları

Japonya'da özel bir kurum olan Doshisha Üniversitesi, 1875 yılında eğitim vermeye başlayan, ülkenin en eski üniversitelerinden biridir. Japonya'nın Kyoto şehrinde yer almaktadır. Üniversitenin 16 lisansüstü okulu, iki mesleki yüksekokulu ve 15 fakültesi bulunmaktadır. Doshisha Üniversitesi, çeşitli lisans ve yüksek lisans programlarında yaklaşık 1.300 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.

Doshisha Üniversitesi: Gelişmekte Olan Ülkelerden Başvuranlar İçin Burs

Ayda 85.000 Japon Yeni olarak ödenen burs az gelişmiş veya düşük gelirli ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler içindir. En az iki öğrenci bu burstan yararlanmaktadır. Burs süresi iki yıldır fakat mezuniyet için gereken standart yıl sayısına kadar yenilenebilir. Koşulları sağlayan adaylar, talepleri halinde başvuru ücretinden muaf tutulmaktadır. Burs başvurusunda bulunurken, başvuru ücretinden muafiyet talep formunu başvurunuzla birlikte eklemeniz gerekmektedir.

Başvuru için Adaylarda Aranan Özellikler

  • Öğrenci vizesine sahip olmak
  • Başvuru sahipleri, OECD/DAC tarafından "En Az Gelişmiş Ülkeler" veya "En Az Gelişmiş Ülkeler olmayan Düşük Gelirli Ülkeler" olarak sınıflandırılan ülkelerden birinde ikamet etmeli ve bu ülkelerin vatandaşı olmalıdır.

Türkiye bu ülkelerden olmadığı için bu burs sizi çok ilgilendirmeyecektir :) 

#4 Kendi Kendini Finanse Eden Uluslararası Öğrenciler için Doshisha Üniversitesi Başarı Bursları

Doshisha Üniversitesi, bursu alacak kişileri giriş sınavı sonuçlarına ve ikamet durumlarına göre seçmektedir. Burs programı, uluslararası öğrencilerin yaklaşık %10'una verilen en yüksek kapsamla birlikte öğrenim ücretinin %100'ünü, %50'sini veya %20'sini sağlamaktadır. %50 veya %20 öğrenim ücreti indirimi alanların sayısı her fakülte ve programa göre değişmektedir. Öğrenciler genel not ortalaması 1.50 veya altında olmaması, izin verilen maksimum kredinin yarısından fazlasını kazanmış olmaları koşuluyla, ilk alındığı tarihten itibaren iki yıl sonra burslarını yenileyebilirler.

Başvuru için Adaylarda Aranan Özellikler

  • Uluslararası öğrenciler için giriş sınavını geçen ve "Öğrenci" ikamet statüsüne sahip olanlar.
  • Uluslararası öğrenci giriş sınavını geçmiş ve daimi yerleşik, uzun süreli yerleşik veya bağımlı yerleşik gibi belirli bir ikamet statüsüne sahip olanlar.
  • Giriş sınavının türüne bakılmaksızın Doshisha Üniversitesi'ne kayıtlı olanlar ve öğrenci statüsüne sahip olanlar.
  • Aynı anda başka bir kurumdan burs almıyor olmak.

#5 Osaka Üniversitesi Bursları

Osaka Üniversitesi, Japonya'daki devlet araştırma üniversitelerinden biridir. Ortalama 2.611 uluslararası öğrenciye sahiptir. Öğrenci nüfusunun yaklaşık %20'si dünyanın farklı yerlerinden geldiği için üniversite, uluslararası öğrencilerin kendilerini rahat hissetmelerini amaçlamaktadır.

Osaka Üniversitesi: Öğrenim Ücreti Muafiyet Programı

Osaka Üniversitesi, ücretleri ödemekte zorluk çeken normal lisans ve lisansüstü öğrencilerini desteklemek için Muafiyet/Kayıt Ücretinin Ertelenmesi ve Öğrenim Ücretinin Muafiyet/Ertelemeli/Taksitli Ödeme Programı sunmaktadır. Hak kazanabilmek için, öğrencinin mali sorununun doğal afetler, ekonomik nedenler veya eğitim masraflarından sorumlu yasal vasisinin ölümü gibi belirli nedenlerden kaynaklanması gerekmektedir.

Osaka Üniversitesi Bursu

İngilizce öğretilen lisans derece programlarına kayıtlı öğrenciler için mali destek bursu veren üniversite, İnsan Bilimleri Uluslararası Lisans Derecesi programından bir ve Kimya-Biyoloji Kombine Anadal programından iki burs alıcısı seçmektedir. Bursu almaya hak kazanan öğrencilere aylık 80.000 Japon Yeni burs verilmektedir. Başvuracak adaylarda N3 düzeyinde Japonca yeterliliği aranmaktadır.

#6 Hosei Üniversitesi Bursları

Hosei Üniversitesi'nde 1.500'den fazla uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Üniversite, uluslararası öğrenciler için birçok destek sağlamaktadır. Öğrencilerin kampüste ve ülkede daha rahat olmalarını sağlamak için kulüpleri ve sosyalleşmeleri için etkinlikleri bulunmaktadır.

HOSEI Uluslararası Fonu (HIF) - Uluslararası Öğrenci Bursu

Hosei Üniversitesi'ndeki bu burs, akademik eğitimler için mali yardıma ihtiyacı olan 2. yıldan 4. sınıfa kadar olan uluslararası lisans öğrencilerine açıktır. Burs, Beşeri Bilimler için yıllık 200.000 Japon Yeni,  Fen Bilimleri için 250.000 Japon Yeni sağlamaktadır.

HOSEI Üniversitesi Yüzüncü Yıl Bursu

Beşeri Bilimler için yıllık 200.000 Japon Yeni ve Fen Bilimleri için 250.000 Japon Yeni sağlayan bu burs, her akademik yılda ikiye bölünmekte olup iki taksitte verilmektedir. HOSEI Üniversitesi Yüzüncü Yıl Bursu, HIF Uluslararası Öğrenci Bursu ile neredeyse aynıdır. Akademik hayatında başarılı olan ancak maddi yardıma ihtiyacı olan öğrencilere açıktır.

Bu iki burs için adaylarda aranan tek şart Japonca dil yeterliliğine sahip olmasıdır.

#7 Sophia (Sofya) Üniversitesi Bursları

85'ten fazla ülkeden uluslararası öğrencisi bulunan Sophia Üniversitesi'nde yaklaşık 1.500 uluslararası öğrenci vardır. Üniversite, burslar ve krediler gibi farklı biçimlerde yardımlar sağlamaktadır. Uluslararası öğrencilerin sosyalleşebileceği ve yeni bir topluluğa kolayca geçiş yapabileceği kulüpler ve çevreler gibi ders dışı etkinlikler de bulunmaktadır.

Sophia Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrenciler, aşağıdaki burslara başvurabilirler:

  • Sophia Üniversitesi Öğrenim Destek Bursu
  • Sophia Üniversitesi Hayırseverlerinden Burslar
  • Ek Burslar

a. Sophia Üniversitesi Öğrenim Destek Bursu

Bu burs, maddi sıkıntı yaşayan ve bu yüzden eğitimlerini tamamlayamayan yabancı öğrencilere yöneliktir. Öğrencinin akademik başarısına bağlı olarak, öğrenim ücretinin bir kısmı veya tamamı burs aracılığı ile karşılanmaktadır.

Başvuracak adaylarda aranan özellikleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Öğrenci vizesine sahip olmak
  • Maddi sıkıntı yaşadığına dair kanıt sağlanmalıdır.

b. Sophia Üniversitesi Hayırsever Bursları - Adachi

Uluslararası öğrencilerin eğitim masraflarının bir kısmını veya tamamını ödemek isteyen Japonya’daki hayırseverlerin verdiği burslardır. Sophia Üniversitesi'ndeki bu burslar her yıl uygulanmaktadır. Adaylar her öğretim yılının başında tekrar başvuru yapmak zorundadırlar.

c. Sophia Üniversitesi Hayırsever Bursları – Daikin

Az önce de bahsettiğimiz gibi Sophia Üniversitesi burslarının bir kısmı hayırseverler tarafından finanse edilmektedir. Daikin bursu da bunlardan biri olmaktadır. Atanan bir konuda en iyi ve en uzun makaleyi yazan uluslararası bir öğrenciye 385,95 Japon Yeni ödenmektedir. Bunun yanı sıra öğrenim ücretleri de karşılanmaktadır. 

#8 Kochi Üniversitesi Bursları

1949 yılında üç kurumun birleşmesi sonucu kurulan üniversite, Uluslararası İşbirliği Merkezi adında uzmanlaşmış bir merkeze sahiptir. Bu merkezin amacı, yabancı öğrencilerin yeni deneyimler kazanmalarına ve geçişi olabildiğince sorunsuz hale getirmelerine yardımcı olmaktır. Kochi Üniversitesi'nde yaklaşık 150 yabancı öğrenci bulunmaktadır.

Kochi Üniversitesi'ndeki uluslararası öğrenciler için bursların üç kaynağı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Monbukagakusho Özel Finansmanlı Uluslararası Öğrenciler İçin Burs
  • Rotary Yoneyama Memorial Vakfı Bursu
  • Özel Kuruluşlar ve Bölgesel Hükümetler

a. Monbukagakusho Özel Finansmanlı Uluslararası Öğrenciler İçin Burs

Aylık 61.751 Japon Yeni olarak ödenen burs, akademik olarak başarılı olan ancak maddi zorluk yaşayan uluslararası öğrenciler içindir. Burs için başvuru Nisan ayında yapılmaktadır. 1 yıl boyunca aylık olarak ödenir. Adaylarda aranan özellikler şu şekildedir;

  • Dönemi 2.30 veya daha yüksek not ortalaması ile bitirmek
  • Aile geliri 90.000 Japon Yeni veya daha az olan lisans öğrencisi olmak

b. Rotary Yoneyama Memorial Vakfı Bursu

Kochi Üniversitesinde eğitim gören uluslararası öğrenciler bu özel vakıf bursuna başvurabilirler. Başvurular genellikle Ağustos ayında olmaktadır. Öğrenim, iki yıl boyunca ayda yaklaşık 126.310 Japon Yenidir.

#9 Kyoto İleri Bilim Üniversitesi Lisans Bursu

Kyoto İleri Bilim Üniversitesi, lisans öğrencilerine kurum temelli burs sağlamaktadır. KUAS-E ve Süper KUAS-E bursları olmak üzere iki ana burs programları bulunmaktadır. Bu bursların yalnızca mühendislik fakültesine kayıt yaptıran uluslararası öğrenciler için olduğunu da belirtelim.

KUAS-E bursundan yararlanacak olan öğrenciler akademik performanslarına bağlı olarak burs kazanırlar. Bunun yanı sıra kabul ve öğrenim ücreti indiriminden de yararlanabilirler.

Süper KUAS-E bursuna hak kazananlar ise giriş ücreti ve öğrenim ücreti ödemekten muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca uluslararası öğrencilere kişisel bakımlar için de yıllık 15.437.950 Japon Yeni ödenmektedir.

Umarım Japonya burslarıyla ilgili hazırladığımız bu yazı sizlere yardımcı olmuştur. Eğer ilgilendiğiniz bir burs programı var ise kurumların internet sayfalarını ziyaret ederek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et