Yurtdışında Eğitim

Polonya Üniversiteleri | Burs İmkanları


Mayıs 05, 2022 / 3251 Görüntüleme / 0 Yorum

Polonya üniversiteleri her yıl birçok öğrenciye hükümet, çeşitli vakıflar ve üniversitelerin kendileri aracılığıyla burs imkanı sunmaktadır. Bu burslar engelli adaylar da dahil olmak üzere Polonya kökenli öğrencilerin yanı sıra hem AB içinden hem de AB dışındaki ülkelerden gelen uluslararası öğrenciler için mevcuttur.  Polonya üniversitelerinin tercih edilme nedenleri ise burs veren kurumların çok sayıda olması ve başarılı öğrencilerin daima arkalarında olmalarıdır. 

Polonya üniversitelerinde Lehçe derslerin yanı sıra hatrı sayılır şekilde İngilizce ders programları da mevcuttur. Üniversite genelinde sağlanan bursların bazıları okul paranızın tamamını kapsarken, bazıları kısmi karşılamaktadır. 

Polonya’daki Burs İmkanlarının Kapsadıkları Finansal Zorluklar

Eğer tam kapsamlı burs kazandıysanız, aşağıda listelediklerimizin tümü ya da birçoğunu bursunuz kapsamaktadır; 

  • Eğitim masraflarınızın tamamı
  • Sağlık sigortası
  • Oturum izni ya da öğrenci yurtlarında bir oda
  • Uçak bileti masraflarınız
  • Araştırmalarınız için gereken deney fonu ve araştırma konferanslarına katılım fonu

Polonya Üniversitelerinde Tam Finanse Edilmiş Burs Programları 

Polonya’da bazı burslar öğrencilerin yaşam maliyetlerini ve okul ücretlerini karşılarken, bazı burs programları kısmi kapsar ya da fiks fon uygular. Çoğu her şeyi kapsayan burs imkanı doktora ve doktora sonrası öğrencilerine verilmektedir. 

Aşağıdaki listede hem lisans, hem de master, phd ve doktora sonrası programlar için sağlanılan burs olanaklarını bulacaksınız: 

#1 Polonya Lukasiewicz Devlet Bursu 

Polonya Devlet Bursu, birçok akademik alanda ve ana dalda mevcuttur; Mühendislik, Bilişim, Bilim, Sosyal Bilimler, Sanat vb. burs, Yüksek Lisans Programını yürütmek için tüm masrafları karşılar.

Polonya'daki Uluslararası Öğrenciler için olan bu burs imkanı, Dışişleri Bakanlığı ile Polonya Ulusal Akademik Değişim Ajansı (NAWA) Programının girişimidir ve Polonya kalkınma yardımı çerçevesinde uygulanır. 

Başvuru Kriterleri

Başvuru sahiplerinin bilmesi gerekenlerden biri, daha önce master yaptıysanız 2. Masterın masraflarını burs karşılamamaktadır. Bir diğer bilgi ise bursa başvuran öğrencilerin en az B2 seviyesinde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu burs, akademik anlamda başarılı geçmişe sahip olan öğrencilere verilir. 

Burs Avantajları

  • Polonya Devlet Bursu, Polonya'da okumak üzere seçilen tüm öğrencilerin neredeyse tüm masraflarını karşılar.
  • Devlet Üniversitelerinde öğrenim harçlarından muafiyet sağlar.
  • Ayda 1.700 PLN tutarında bir maaş verilir.
  • Polonya'ya taşınma masraflarını karşılamak için 500 PLN verir.
  • Burs sahiplerinin tezlerini hazırlamakla ilgili masraflarını karşılamak için 500 PLN ekstra ödenek sağlar.

#2 Varşova Üniversitesi: Doktora Bursu

Varşova ÜniversitesiFizik Fakültesi’nin doktora öğrencilerine sunduğu burs imkânıdır. Bu bursun amacı, hiperbolik metamalzemelerle ve kompresif görüntüleme ile nanoyapıların araştırılmasıdır. 

Başvuru Kriterleri

Bu bursa başvuran öğrencilerden ışık bilgisini ve programlamayı çok iyi bilmeleri istenmektdir. Aynı zamanda burs programına başvuran kişilerin daha önce ışık bilimi, nanoyapı mühendisliği, elektromanyetik modelleme ya da benzer alanlarda iş tecrübesinin olması ya da araştırma yapmış olması gerekmektedir. 

Burs Avantajları

Fizik fakültesinin birkaç departmanı ve programı bulunmaktadır ve sunulan burs imkanları buna göre değişiklik göstermektedir. Bazı departmanlar daha fazla fon desteği vermektedir. Bu yüzden başvuru yapmadan önce mutlaka üniversitenin web sitesini ziyaret edin. Her sene her departmanda sadece birkaç pozisyon açılmaktadır, bu yüzden bursu kapmak için oldukça rekabetçi bir ortam bulunmaktadır. 

#3 Maria Curie-Sklodowska Üniversite Bursu 

UMCS olarak da bilinen Maria Curie-Sklodowska Üniversitesi potansiyeli olan lisans ve master öğrencilerine tam kapsamlı burs imkânı sunuyor. 

Başvuru Kriterleri

Lublin şehrinde bulunan bu üniversitenin burs programlarına başvurabilmeniz için Uluslararası İlişkiler, Turizm İşletmeciliği, Grafik Sanatlar, İş Analizi gibi programlara başvurmanız gerekmektedir.

Üniversitenin bir başka istediği şey ise öğrencilerin İngilizce Dil Yeterliliğinin iyi olduğunu kanıtlamalarıdır. 

Burs Avantajları

Maria Curie-Sklodowska Üniversite Bursuna sahip olmaya aday kişiler, aşağıdaki avantajlara sahip olacaktır: 

  • Tam öğrenim ücretinden muafiyet bursu
  • Öğrenci organizasyonları ile bütünleştirici etkinliklere katılma fırsatı
  • Çeşitli ilgi alanlarını kapsayan öğrenci organizasyonlarında değerli deneyimler kazanma şansı
  • Başvuranın menşe ülkesini sunmak gibi farklı konularda etkinlikler düzenleme fırsatı
  • Üniversitenin sosyal medya alanının aktif bir parçası olma şansı
  • Psikolojik, eğitim ve kariyer danışmanlığı
  • UMCS'de Yetkinlik ve Kariyer Geliştirme Ofisi tarafından düzenlenen, öğrencilerin sosyal ve mesleki becerilerini geliştirmeyi amaçlayan eğitimlere katılma imkânı
  • Lublin'deki tematik organizasyonların yardımıyla başvuranın kendi ilgilendiklerini geliştirme şansı;
  • Mezunlar Programı çerçevesinde hazırlanan kolaylıklardan yararlanma imkânı

Yukarıdaki avantajlara sahip olabilmek için akademik, spor, sosyal veya bilimsel başarısı olan kişiler, Maria Curie-Sklodowska Üniversitesi’nin sağladığı bu bursu kaçırmayın!

#4 Ulam Enternasyonal Burs Programı

Polonya Ulusal Akademik Değişim Ajansı (NAWA), teknoloji ve bilim alanlarında burs vermek için Ulam Enternasyonal Burs Programı ortaya çıkarmıştır. 

Ulam Programının amacı, Polonya bilim ve yükseköğrenim kurumlarının uluslararasılaşmasını artırmaktır. Program, Polonya kurumlarının bilimsel potansiyelini güçlendirmek ve başta araştırma projeleri ve didaktik olmak üzere bilimsel faaliyetlerine katılmak için en az doktora derecesine sahip hem tanınmış hem de gelecek vaat eden bilim insanlarının Polonya'yı ziyaret etmesine izin verir. Program, yurtdışında kalıcı olarak çalışan Polonyalı bilim adamları da dahil olmak üzere, dünyanın her yerinden ve bilimin tüm alanlarını temsil eden, yaşları ne olursa olsun bilim insanlarının davet edilmesine olanak tanır. Yükseköğrenim girişimcileri, bilim ve araştırma enstitüleri, kendi öncelik alanlarından uzmanları Polonya'ya davet etme fırsatına sahip olurlar.

Başvuru Kriterleri

Yukarıdada belirttiğimiz gibi başvuru sahibininin en az doktora derecesine sahip olması gerekmektedir. 

Burs Avantajları

Program, Fellow adını verdikleri bursiyere aylık 10.000 PLN yaşam masrafları ödeneği sağlar. Aynı zamanda ‘mobility allowance’ dedikleri toplu taşıma kullanamayacağınız zamanlarda (örn; bir engeliniz, hastalığınız veya yaralanmanız varsa ya da iş, eğitim veya iş arama için) seyahat masraflarınıza yardımcı olmak için yapılan bir ödeme desteği oluşturur. 

Burs süresi, projenize bağlı olarak 6 ila 24 ay arasında sürebilir.

#5 SWPS Sosyal ve Beşeri Bilimler Üniversite Bursu

SWPS Üniversitesi, Nencki Deneysel Biyoloji Enstitüsü ve Psikoloji Enstitüsü ile ortaklığı vardır ve Polonya’nın en iyi kurumlarından biridir.

SWPS Sosyal ve Beşeri Bilimler Üniversitesi, her sene İngilizce alanına başvuran 10 lisans öğrencisine burs olanağı vermektedir.

Başvuru Kriterleri

Başvuru sahiplerinin, Psikoloji, Yönetim ve liderlik, İngilizce Çalışmaları, Genişletilmiş dil ile İngilizce Çalışmaları ve Tasarım alanında lisans ve lisansüstü tam zamanlı İngilizce programlarına başvuru yapması gerekmektedir. 

Burs Avantajları

NAWA Programının Kural ve Düzenlemelerine göre Polonya'daki üniversite eğitiminiz süresince yaşam masrafları için 2.000 PLN tutarında burs olanağı sağlamaktadır.

#6 Lazarski Üniversite Bursu

Son olarak Lazarski Üniversitesi’nin Lazarski Vakfı üzerinden sağladığı burstan bahsedeceğiz. Lazarski Üniversitesi, Polonya'daki lisans ve master programlarına başvurmak isteyen öğrenciler için burs programı ortaya çıkarmıştır. Bu burs, Polonya dışından başvuran herkes için geçerlidir. 

Lazarski Üniversitesi, yenilikçi eğitim standartlarını geleneksel eğitim hedefleri ile ustaca birleştiren, öğretmenler ve alimler toğluluğu anlamına gelen ‘universitas magistrorum et scholarium’ ilkesiyle hareket eden bir akademik ve eğitim kurumudur.Bu üniversite, Wydawnictwo Perspektywy tarafından düzenlenen en yaratıcı üniversite kayıt kampanyası yarışmasında tam olarak iki kez birincilik kazanmıştır. 

Başvuru Kriterleri

Her burs gibi bu bursun da kriterleri bulunmaktadır: 

  • Burslar lisans ve yüksek lisans öğrencileri için mevcuttur.
  • Bu bursa sahip olabilmek için İngilizce dil yeterliliğinizin iyi derecede olduğunu kanıtlayan bir bir dil yeterlilik kanıtı gerekmektedir.

Burs Avantajları

  • Hibe, Lazarski Üniversitesi'ndeki öğrenim ücretinin tamamını veya bir kısmını kapsar. 2022/2022 akademik yılı için mevcut toplam tutar 20.000 PLN'dir.

Polonya Üniversiteleri | Burs İmkanları’ yazımızın sonuna geldik. Her ülke gibi Polonya’da da üniversitelere başvurmadan önce mutlaka burs olanaklarına göz atın. Hazırlıklarınızı buna bağlı olarak gerçekleştirirseniz bursa hak kazanma olanağınızı arttırmış olursunuz. 

Polonya’da üniversite okuyup, bu burslardan herhangi birini kazandıysanız yorumlarınızı aşağıya bekliyoruz :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et