Yurtdışında Eğitim

Polonyada Üniversite Okumak için Gerekenler


Ağustos 01, 2022 / 636 Görüntüleme / 0 Yorum

Polonya üniversitelerinde başvuru süreci çok basit! Son 10 yılda inanılmaz bir ivmeyle değişen ve gelişen Polonya üniversitelerine başvuru için adımlara dikkat etmeniz, gerekli belgeleri toplamanız ve belge çevirilerini hazırlamanız yeterlidir. 

Peki öncelikle yapmanız gerekenler neler, gelin göz atalım. 

1. OKUMAK İSTEDİĞİNİZ PROGRAMI SEÇİN.

Bolonya Süreci’ ülkedeki tüm üniversitelerde uygulanmaktadır. Polonya üniversiteleri, öğrencilere teknik ve tıbbi uzmanlık alanlarından ekonomi, finans ve sosyal bilimlere kadar çok çeşitli çalışma alanları sunar.

Yabancı bir öğrenci olarak, Polonya’da herhangi bir üniversitede Lehçe ya da İngilizce eğitim alabilirsiniz. 

Eğitim türlerini ve süreleri birçok yabancı üniversiteyle aynıdır:

  • Bachelor of Arts - 3 yıl (6 dönem)
  • Bachelor of Science – 3,5 - 4 yıl (7-8 dönem)
  • Yüksek Lisans - 1.5 - 2 yıl (3-4 dönem)
  • Uzun dönemli Yüksek Lisans (Tıbbi Uzmanlıklar, Psikoloji ve Hukuk için) 5-6 yıl (10-12 dönem)
  • Lisansüstü çalışmalar - 1 - 1.5 yıl (2-3 dönem)

Zerówka Programı

Lehçe bilmeyen öğrenci adaylar için 9 aylık bir hazırlık kursu olan “Zerówka” adında oldukça yaygın bir hazırlık program vardır. Bu program Lehçe öğrenmenizi ve bunun yanında birkaç başka konuda ders almanızı sağlar. Kursun sonunda Lehçe dil yeterlilik seviyenizi onaylayan bir sertifika verirler ve bu şekilde üniversiteye katılım gerçekleştirebilirsiniz.

Alternatif olarak, İngilizce dil becerilerini geliştirip İngilizce bir lisans ya da lisansüstü programa kayıt olmak isteyen adaylar için 9 aylık bir İngilizce kursu da verilmektedir. 

Aşağıda, Polonya'daki çeşitli üniversitelerde kabul sürecinin nasıl göründüğünün genelleştirilmiş bir açıklaması bulunmaktadır. Bazı üniversitelerin kendi şartlarını ekleyebileceğini lütfen unutmayın, bu nedenle başvurmayı planladığınız her üniversitenin kabul kurallarını internetten kontrol etmeyi unutmayın! 

2. OKUMAK İSTEDİĞİNİZ PROGRAMI SEÇİN.

İçsel tutkunuz ne olursa olsun, bir çalışma programı seçmek, kabul edilmek için atmanız gereken ilk adımdır. 

Polonyada üniversite okumak için en popüler bölümler arasında bilgi teknolojisi (BT), işletme yönetimi, lojistik, psikoloji, ekonomi ve hukuk bulunmaktadır. 

En çok ilgilendiğiniz tüm programları içeren bir liste yapın ve bu programları hangi üniversitelerin sunduğunu kontrol edin. Bunu yaparken seçmek istediğiniz bölümün burs seçeneği var mı, onları da yanına not alın. 

3. KABUL ŞARTLARINI KONTROL EDİN.

Eğitim düzeyine ve yüksek öğrenim kurumuna bağlı olarak kabul koşulları farklılık gösterebilir. Polonya'da yaklaşık 380 devlet ve özel yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Bunların arasından sizin için uygun olanı seçmeniz gerekiyor. Bu yüzden her şeyden önce ayrıntılı bir plan yapın. 

  • Seçilen üniversitelerin puanlarını karşılaştırın.
  • Öğrenci değerlendirmelerini okuyun.
  • Staj fırsatlarını inceleyin.

İlgilendiğiniz eğitim programları ve yerine getirmeniz gereken kriterler ile ilgili sorularınızı sormanız için, seçtiğiniz üniversitelerin üniversite öğrenci hizmetleri ile iletişime geçin. Hatta LinkedIn’den orda daha önce eğitim almış insanlarla irtibata geçmenizi şiddetle tavsiye ederiz. 

4. GEREKLİ BELGELERİ HAZIRLAYIN.

Kabul şartlarını incelediniz ve hayallerinizdeki gibi bir bölüm buldunuz. Sıra tabii ki belgeleri hazırlamakta! Bunu yaparken seçtiğiniz üniversitenin Kabul Ofisi ile iletişime geçmeniz ve gerekli belgeler, son tarihler ve programın başlangıcı gibi kabullerin ayrıntılarını görüşmeniz gerekir.

Belgelerin hazırlığı aşamasında Lehçe belge tercümeleri için seçtiğiniz üniversitedeki departmanınıza ve hizmetlerine ve ayrıca Polonya Büyükelçiliğine danışabilirsiniz.

Genel olarak, programa ve kuruma bağlı olarak farklı kurallar geçerli olsa da, kabul için göndermeniz gereken belgelerin listesi aşağıdadır:

  • Tam imzalı ve doldurulmuş başvuru formu.
  • Geçerli bir pasaport ve vesikalık fotoğraflar.
  • Başvurduğunuz seviyeye bağlı olarak önceki lise diploması veya derece sertifikaları.
  • Dil testi sonuçlarıyla sağlanan yeterli İngilizce veya Lehçe dil yeterliliği.
  • Yüksek Lisans için başvuruyorsanız bir özgeçmiş.

Polonya'da herhangi bir akademik çalışmaya hak kazanabilmek için derecenizin resmi olarak onaylanmış olması gerektiğini bilmek önemlidir. 

Ayrıca, not etmek gerekirse Türkiye ile Polonya’da eğitim görmek istediğiniz üniversite arasında bir anlaşma olabilir. Bu yüzden tekrardan dile getiriyoruz, Polonya Büyükelçiliği’yle iletişime geçmeyi unutmayın! Bunu hazırlıklarına girişmeden önce yapmakta fayda var. 

Bütün bunları yaparken son başvuru tarihleri en önemli ayrıntıdır. Başvuru tarihini geciktirmeniz hakkınızı kaybetmenize neden olur. Bu yüzden bütün belgelerinizi oluşabilecek herhangi aksiliğe karşı son başvuru tarihinden en az 1 hafta önce bitirmeniz önerilir. 

5. BAŞVURUNUZU GÖNDERİN.

En zor kısım tamamlandı! Gerekli tüm belgeleri topladığınıza, tercüme ettiğinize, doldurduğunuza ve imzaladığınıza göre, nihayet başvurunuzu gönderme zamanı. 

Polonya'daki üniversitelere online bir başvuru sistemi veya e-posta yoluyla başvurabilirsiniz. Online başvurular için gerekli belgeleri yüklemeniz yeterlidir. E-posta uygulamaları için belgeleri tarayıp göndermeniz gerekir. Bazı durumlarda başvuru ücretini de ödemeniz gerekecektir. Daha fazla bilgi için Eğitim Polonya portalını da ziyaret edebilirsiniz.

6. ÖĞRENCİ VİZESİNE BAŞVURUN. 

Kabulünüzü aldınız ve artık öğrenci olmaya hak kazandınız. Üniversiteden kabul mektubunuzu aldıktan sonra hızlı olmanız ve uluslararası öğrenci olarak öğrenci vizenize başvurmanız gerekir.

Polonya Vizesi almak için 5 kolay adım 

  1. Rehberlik ve vize sürecini mümkün olan en kısa sürede başlatmak için en yakın Polonya Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile iletişime geçin ve web sitelerini ziyaret edin.
  2. Konsolosluğun web sitesinde vize başvurusu ile ilgili tüm bilgileri dikkatlice okuyun ve tüm talimatları izleyin.
  3. Konsolosluktan bir vize randevusu ayarlayın.
  4. Aşağıda genellikle istenilen belgelerin listesini bulabilirsiniz:
    1. Başvuru formu, seyahat belgesi (pasaport), biyometrik fotoğraf, sağlık sigortası, kendinizi desteklemek için yeterli araçlar, kalış amacınızı doğrulayan belgeler dahil olmak üzere gerekli belgeleri hazırlayın. Belgeleri mutlaka konsolosluğun sayfasından teyit edin.
  5. Basılı ve imzalı başvuru formu ve vize ücreti dahil tüm belgeleri teslim edin. Vize belgelerinin erken teslim edilmesi tavsiye edilir, çünkü bazı durumlarda prosedür oldukça uzun sürebilir.

7. POLONYA’YA VARIŞ.

Polonya'da akademik yıl Ekim ayının başında başlar. O zamana kadar, aşağıdaki konuları düşünmeye başlamanız gerekir:

  • Konaklama
  • Yerel bir SIM kart satın almak
  • Gerekirse yarı zamanlı bir iş aramak

Yurtdışında seyahat ederken veya yaşarken, özellikle büyük kültürel farklılıklar ve bir dil engeli varsa, kültür şoku yaşamak yaygındır.

Polonya'daki yaşamla ilgili kültür, seyahat rehberleri ve popüler web siteleri veya gazeteler hakkında kitaplar okuyarak seyahatinize hazırlanın. Bir dil engeli varsa, geçiş döneminizi kolaylaştırmak için dil dersleri alın veya bir öğretmen arayın. Konfor bölgenizden çıkın ve Polonya'daki popüler kültürel mekanları keşfedin!

Polonya'da Üniversite Okumak için Gerekenler’ yazımızın sonuna geldik. Sorularınız varsa aşağıya bekliyoruz :) Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et