Yurtdışında Yaşam

Ankara Anlaşması Nedir? - Anlaşmalı Ülkeler ve Şartlar


Temmuz 05, 2022 / 4235 Görüntüleme / 0 Yorum

MERHABA YABANCI!

Bu hafta yazımızda Ankara Anlaşması'nı konu alacağız. Bir süre eşimizden dostumuzdan Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidenleri duydukça kulağımızın aşina olduğu bu antlaşma aslında ülkemizde 12 Eylül 1963’te yürürlüğe girmiştir. Yapılan anlaşmada taraflar Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak geçmektedir.

 

Hikayemiz Veli Tüm ve Mehmet Darı adında iki Türk vatandaşın 20 Eylül 2007 tarihinde vizesiz giriş yapmış oldukları İngiltere'de iş kurmaya karar verip İngiltere'de oturum izni almak için başvurularını yapmalarıyla beraber başlamıştır. Başvuruyu gören İngiliz makamları tabi oldu pışık demek suretiyle başvurunun reddine karar vermişlerdir. Bunu gören Veli Tüm ve Mehmet Darı hele bir durun diyerek defter defter karıştırıp araştırmalarını yapmış ve yargı yoluna başvurmuşlardır. İki kafadar Ankara Antlaşması'nın izlerini bulduklarında Arşimet'in "Evreka" dediği ana zaman yolculuğu yapmış ve Türkiye ile AB arasında imzalanan 1970 tarihli Katma Protokol’ün 41(1) maddesi uyarınca kendilerine izin verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Anılan madde “ Akit Taraflar (Türkiye ve AB üye ülkeleri), aralarında, yerleşme hakkı ve hizmetlerin serbest edimine ve yeni kısıtlamalar koymaktan sakınırlar” hükmünü içermektedir.

İngiltere’de davaya bakan Mahkeme ve Temyiz Mahkemesi başvuruyu bir güzel reddetmiştir. Veli Tüm ve Mehmet Darı ikilisine haydi adios muchos siz turcos eve doğru yola çıkos derken bizim iki kafadar bu iş burada bitmez çıkışta bekliyoruz diyerek mahkemeyi Avrupa Birliği Adalet Divanı'na taşımıştır. AB Adalet Divanı Veli Tüm ve Mehmet Darı lehine karar vererek vize almalarına izin vermiştir. Bunu gören Lordlar kamarasından bıyık bırakanlar olduğu rivayet edilmiştir.

Türkiye'de sansasyonel bir haber olmayan bu dava kararı zaman içerisinde az bilinmesi sebebi ile standart çinko pilli vatandaşlar tarafından rağbet görmeyip kasıtlı olarak bazı siyasilerin kaçış vizesi olarak kullanılmıştır. (2007 - 2014)

2014 senesinde Çevirmenlik ve Tercümanlık bölümü okuyan Birol Çakır, üniversite eğitiminin bitirme tezi olarak 2 adet AB ile Türkiye arasında imzalanmış anlaşma çevirisi seçer ve hocası tarafından bu iki konu bitirme tezi olarak kabul edilir. Soyadı gibi çakır ve cevval olan bu Türk genci çevirisi sırasında fark eder ki Türk halkının yararlanabileceği birçok hak ve imkan bir define gibi önünde boylu boyuna satırlarca uzanmaktadır.  Fark ettiği bu defineyi sosyal medya platformlarında yayınlayan Birol Çakır, Kavimler Göçü'nü tekrar başlatmış ve kalplerimize adını büyük harflerle yazdırmıştır.

İşte bu tarihten sonra bir grup siyasi kaçağın elinde gizli kalan bu haklar, tüm Türk vatandaşlarına tanıtılarak, birçok Türk vatandaşının, öncelikle İngiltere olmak üzere, Hollanda, Almanya, İspanya, Danimarka, Malta, İrlanda gibi Avrupa Birliği ülkelerine, iş kurarak, iş bularak veya öğrenci olarak girmesi sağlanmıştır.

BİR YILDIZ KAYDI UZAKLARDAN…

Anlaşmanın imzalandığı tarihten bu güne şartlarını halen korumakta iken 31 Aralık 2020’de İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması ile Türkiye vatandaşları için İngiltere’de şirket kurarak oturum izni alma imkanı ortadan kalkmıştır. Tabi buna istinaden diğer AB ülkeleri ile olan anlaşma devam etmekte olup hala faydalanabileceğimizi hatırlatmadan duramayacağız Stranger! Haydi gel hangi ülkeler, hangi şartlar deyip bizde bir detaylı göz atalım şu antlaşmaya…

Avrupa - Ankara Antlaşması ile hangi ülkelere gidebilirim? 

Ankara Anlaşması ile başvuru yapılabilen en popüler ülkeler; Başta Hollanda, İspanya, Almanya ve İrlanda olmak üzere bunun dışında Danimarka, Belçika, Slovakya, Litvanya, Luxemburg, İtalya ve Fransa da geçerli ama iş kurmak isteyenler için bu ülkeler pek avantajlı değil diyebiliriz.

Hollanda

Bir yıldız kayarken uzaktan bir diğeri şehrin ışıklarının vurduğu kanallarıyla, yakamozlarıyla ve kozmopolit topluluğuyla göz kırpıyor. Ankara anlaşmasını imzalayan AB topluluklarından biri olan Hollanda, Türk vatandaşlarına belirli şartlar altında oturum izni sağlamakta. BBC ajansının Hollanda’da bulunan Avukat Nazmi Türkkol ile yaptığı röportaj sırasında Nazmi Bey, "Devlet kurduğunuz şirketin ekonomik bir katkıda bulunması gerek ama bundan tam olarak neyin kastedildiği net değil" diyerek aslında Hollanda hükümetinin kuracağınız şirketin Hollanda Devleti açısından bir vergi kaynağı olarak görüldüğünü üstü kapalı bir şekilde ifade ediyor bizce… Türkkol, BBC ile olan röportajında Ankara anlaşması dahilinde yapılacak olan planda fizibilite çalışmalarının önemine dikkat çekerek en sık yapılan yanlışın tanıdık tavsiyeleri sebebi ile gerçekleştiklerini ve Hollanda hükümetine  sunulan çalışmanın yeterli gerekçe sunulmadığı sürece red cevabı ile karşılaşabileceklerini ifade ediyor. Başvuru sürecinde dikkat edilmesi elzem olan önemli gerekçeler bulunuyor. Örneğin; iş planında ne kadar yatırım yapılacağı, kaç kişinin istihdam edileceği en üst sırada yer alan donelerden. Bir diğer dikkat edilmesi gereken detay ise şirketin kurulduğu takdirde Türkiye'den yönetilip yönetilemeyeceği keza yeterli gerekçe görülemezse ‘’Şirketini kur, Türkiye'den yönet’’ gibi cevaplarla karşılaşılabilmesinin söz konusu olduğu ifade ediliyor.

Haydi bakalım neymiş bu şartlar…

Ankara Anlaşması ile Hollanda’ya Gitmek İçin Gerekenler

  • Öncelikle anlaşma dahilinde başvuru yapabilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor; fakat 18 yaşın, kanuni yaş sınır olduğunu hesap etmekte fayda var. 2-4 yıl iş tecrübesi ya da eğitim hesaba katılınca 22 yaş ve üstü adayların çok daha avantajlı olması söz konusu.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Pasaportuna sahip olmak gerekli.
  • Lise, Üniversite ya da MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) onaylı ustalık – uzmanlık belgesine sahip olmak gereklidir.
  • Başvurulacak meslekler ile ilgili son 2-3 sene boyunca iş yeri sahibi olmak ya da maaş bordrosuna sahip olmak gerekir. Geçmişte 3 – 5 – 8 –10 yıl SGK’lı olup son 2-3 senedir SGK’lı olmayanlar, uygun  cevap verebilirlerse, sorunsuz bir şekilde başvuru yapabilirler.
  • Kurulacak iş ile ilgili sağlam bir iş planına ve fizibilite çalışmasına sahip olmak gerekir.
  • Kurulacak iş için yeterli bir sermayeye ve öz birikime sahip olmak gerekir.
  • Kendiniz ve aileniz için uzun süre yeterli olacak finansal güce sahip olmanız gerekir. Bu sayede Hollanda’da hiçbir devlet yardımına ihtiyacınız olmadığını; kira, gıda ve fatura gibi giderleri kendiniz karşılayabileceğinizi kanıtlarsınız.
  • Daha önce Hollanda’da yasa dışı yollarla bulunmamış olmak gerekir.
  • Sabıka kaydınızın olmaması gerekir.
  • Daha önceden yapılmış olan başvurularda yalan beyanda bulunmamak ve ya önemli bilgileri gizlememiş olmak gereklidir. 

 

 İspanya 

İspanya’da şirket kurarak oturum izni almak sadece İspanya Ankara Anlaşması dahilinde var olan özel bir durum değil. Tüm ülkelerden insanlar İspanya’da şirket kurmak vasıtası ile oturum izni alabiliyor ve hatta beş yıllık sürecin ardından İspanya vatandaşı olabilmek adına başvurularını gerçekleştirebiliyor. Söz konusu Türk vatandaşları ise izlenilmesi gereken iki yol öneriliyor; ilki bir şahıs şirketi kurmak, ikincisi limited veya anonim bir şirket kurmak. İspanya hükümetinin limited şirketler için sermaye beklentisi 3 ile 6 bin euro arasında fakat 10 bin euro gibi başlangıç rakamının verdiğiniz dosya üzerinde daha büyük bir etkisi olacağını belirtmek isteriz. Sonrasında kuracağınız şirketin aylık ve yıllık olarak kesmeyi planladığı fatura miktarlarının planı yapılıp konsolosluğa sunuluyor. Sunulan evraklar Madrid’te değerlendirip kabul olma durumunda İspanya’da bir yıllık oturum izninizi kullanabilir vaziyete geliyorsunuz. Şirket kuran kişilerin aylık en düşük 1500 euro kadar bir faturalandırılma yapması beklendiğini de göz ardı etmemek gerek. Hollanda’ya kıyasla İspanya hükümeti online iş grubuna daha ılımlı bir bakış içerisinde diyebiliriz. Örneğin Türkiye’de yaptığınız online işinizin gelirini İspanya’da yapıyormuş gibi göstererek oturum izni alabilmeniz yine yüksek ihtimaller dahilinde. 

İspanya’ya gitmeniz için en başta şirket kurma şartı aranmıyor!  

Bazı insanlar şirket kurmadan önce İspanya’yı deneyimlemek ve tecrübe kazanmak adına bir yıllık “No lucrativa” vizesine başvuruda bulunabiliyor. İspanya’ya bu vize ile gittiğiniz takdirde iki yıllık yeni bir vize başvurusu yapabiliyorsunuz. İster bir şirkette çalışarak ister kendi şirketinizi açarak oturum izninizi devam ettirebiliyorsunuz. Aranan şartlar öncelikle hesabınızda 30 bin euro gibi rakamın banka hesabınızda bulunması ve bir yıllık kira kontratınız olması bu önemli iki özellik tamamlandığı takdirde geriye kalan birkaç dosya ile vize başvurunuzu tamamlayabiliyorsunuz. İspanya hükümetinin bu vize başvurusunda bir dil şartı yahut yeterliliği aramadığını da belirtmekte fayda var.

Son olarak…

Hollanda Ankara Anlaşması için yukarıda sunduğumuz gerekçelerin İspanya hükümeti için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz; fakat tavsiyemiz resmi başvurularını yapmadan önce bir danışmanlık hizmeti alarak bu sürece adımını atman, araştırmalarımıza göre eş dost tanıdık ile yapılan çoğu başvuru yanlış hamlelerle ve plan takipleriyle red sonucu almakta. Umarım hiç sorun yaşamadan sürecini tamamlar ve gülümseyen yüzünle bizlere neşe katarsın!

 İyi şanslar Stranger!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et