Yurtdışında Yaşam

Almanya’ya İşçi Olarak Nasıl Gidilir? - Almanya Yeni Göç Yasası


Ocak 30, 2023 / 18259 Görüntüleme / 0 Yorum

Herkese merhabalar! Bu haftaki yazımızda sizler için Almanya’ya işçi olarak nasıl gidilir, istenilen belgeler nelerdir onlardan bahsedeceğiz. İlk olarak Almanya’ya işçi olarak gitme olayı nasıl başladı biraz onun tarihine bakalım.

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya'nın istihdam ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmış olan Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması, 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya ile Türkiye arasında imzalanmıştır. 1961 tarihinde İstanbul’da bulunan Alman İrtibat Bürosu aracılığı ile Türkiye'den işçi seçim işlemleri başlamıştır. Almanya’da çalışmak isteyen işçiler, büroya gelerek başvuru yapıyorlar ve daha sonra büronun vereceği onay kağıdını bekliyorlardı.

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası kalkınmasına katkı yapan Türkler, 61 yıl içinde Almanya'da ortalama 3 buçuk milyonluk nüfusa ulaştı. Uğur Şahin ve Özlem Türeci de Almanya’ya göç eden ailelerin çocuklarından. Göçmen kökenli ailelerin ülkeye yaptıkları en iyi katkıyı anlatan bir örnek!

Ayrıca ‘Dünyanın En Güçlü 100 Kadınından Biri Olan Özlem Türeci Kimdir?’ yazımıza da göz atabilirsiniz :)

1973 yılında ortaya çıkan Petrol Krizi'nin Almanya’yı da etkilemesi üzerine, Almanya iş gücü alımını resmi olarak durdurma kararı almıştı. Fakat Almanya'daki işçiler ailelerini yanlarına alarak misafir işçi statüsünden çıkmak için yavaş yavaş yerleşik hayata geçiş yapmaya başlamışlardı. Sonrasında ekonomisini işçiler sayesinde toparlayan Alman Hükümeti, Türkiye’den Almanya’ya akın eden onların tabiri ile ‘ekonomik sığınmacılar’ sebebiyle 1980 yılında tek taraflı olarak Türk vatandaşlarına vize uygulaması başlatmıştı. Bunun yanı sıra 1981 yılında ise Türkiye'de yeni evlenen gençlerin eşlerini 3 yıl sonra yanlarına alabilme zorunluluğu getirildi.

Kısaca tarihinden de bahsettiğimize göre günümüzde Almanya’ya işçi olarak nasıl gidilir biraz da onu inceleyelim.

Almanya Yeni Göç Yasası

Almanya'ya işçi olarak gitme ile ilgili geçmiş tarihe baktığımızda Almanya ve Türkiye arasında ekonomik işbirliği açısından önemli olan Türk vatandaşlarının, Almanya'da işçi olarak çalışma şartları günümüzde bazı değişikliklere uğramıştır.

1 Mart 2021 tarihinde resmi olarak Almanya Federal Hükümeti tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren Almanya Yeni Göç Yasası, nitelikli yabancı işçilerin ülkeye gelip çalışmasını kolaylaştıracak bir yasadır. Bu yasa birçok hukuki değişikliği de beraberinde getirmiştir. Yasadan önce Alman şirketlerinin öncelikli olarak kendi vatandaşlarını işe alma zorunluluğu vardı. Yani Avrupa Birliği dışında yaşayan işçiler, sadece Almanlar ya da Avrupa Birliği vatandaşı olan kişiler tarafından doldurulamayan yerlere yerleştirilmekteydi. Yeni yasa ile birlikte bu tamamen değişti. Buna göre sığınma talebinde bulunanlar da bu yasadan faydalanabilecekler. Yeni Göç Yasası'na göre Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelerin vatandaşları da iş bulduğu takdirde Almanya'ya çalışmak amacıyla gidebilmek için vize başvurusunda bulunabilecekler.

Almanya’ya İşçi Olarak Nasıl Gidilir?

Almanya göçmenlik yasasına bağlı olarak Almanya'ya çalışmak amacıyla gitmek için istenen bazı nitelikler ve belgeler bulunmaktadır. Şimdi detaylı olarak bunları inceleyelim.

Almanya'da çalışma izni alabilmek için Türk vatandaşlarının ulusal vize başvurusu yapması gerekmektedir. Almanya Çalışma Vizesi başvuruları Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılmaktadır.

Vize başvurusu için ise Almanya’da bulunan bir iş yerinden bir teklif almanız ya da kendi bulduğunuz bir iş yeriyle anlaşmanız gerekmektedir. Avrupa Birliği'ne üye herhangi bir ülkede vatandaşlığınız yok ise Almanya Federal Cumhuriyeti'nde üçüncü ülke vatandaşı sayılırsınız. Üçünü ülke vatandaşları Almanya'da kendi buldukları işte çalışabilmek için oradaki şartları sağlamak zorundadır. Bunun yanı sıra bulunan işin de Almanya kriterlerine uygun olması gerekmektedir.

Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

En az 2 yıllık bir üniversite bitirdiyseniz ya da en az 2 yıl nitelikli meslek eğitimini tamamladıysanız kalifiye eleman olarak ulusal vizeye başvuruda bulunabilirsiniz. Burada bakılan koşul, kazandığınız belgenin Almanya'da denkliğinin bulunmasıdır. Eğer nitelikli iş gücü olarak bir şirketten teklif aldıysanız Mavi Kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

Almanya’da Çalışma Vizesi Almak İçin Gereken Belgeler

  • Almanca olarak doldurulan ve başvuru sahibi tarafından imzalanacak olan 2 adet başvuru formu
  • Başvuru sahibinin ıslak imzasıyla imzalanmış açıklama yazısı
  • Pasaport
  • Vesikalık fotoğraf
  • Mesleki gelişimi kanıtlayan belgeler
  • Mezun olduğunuz bölümün diploması
  • Diplomanın eş değer kategorisinde yer aldığını gösterir belge
  • İş teklifi aldığınızı ispatlayan belgeler (işverenin adı, adresi, posta kodu, iş ilanı ve görev tanımı, çalışma biçimi, yıllık brüt maaş)
  • Sağlık sigortası
  • Sicil kaydı
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Çocuğu olanlar için çocukların kimlik bilgileri
  • İkametgâh belgesi

Almanya Çalışma Vizesi İçin Dil Şartı 

Çalışma vizesi alabilmek için A1 seviyesinde Almanca bilmek gerekmektedir. Bunun için belirtilen kurslardan A1 Almanca Sertifikası almak yeterlidir.

Geçerli sayılan sertifikalar;

  • Goethe Institut
  • Dil Testleri Birliği (ALTE)
  • TestDAF-Institut;
  • Österreichisches Sprachendiplom (ÖSD),
  • DSH
  • Deutsches Sprachdiplom der KMK (DSD-1, DSD-II),
  • Telc BmbH,
  • Alman lise mezunu diploma (Abitur)

Mavi Kart Nedir?

Mavi kart; Avrupa Birliği dışındaki nitelikli elemanların Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde çalışmasına imkân sağlayan bir karttır. Maksimum 4 yıl süre ile verilmektedir. Bu kart sayesinde çalışma iznine sahip olunmaktadır.

Almanya için Mavi Kart uygulamasının şartlarını sıralayacak olursak;

  • Mavi kart başvurusu yapacak olan kişi üniversite mezunu olmalıdır. Bunun yanı sıra mezun olunan üniversitenin Almanya’daki öğrenim standartlarına denk olması gerekmektedir.
  • Başvuracak olan kişinin Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almış olması ve bunu ispat etmesi gerekmektedir.
  • Kontratta belirtilen maaş miktarı, yıllık minimum maaş seviyesinin üzerinde olmalıdır.

Mavi Kart almak için Almanca bilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Eğer B1 seviyesinde Almancaya sahipseniz normalde 33 ay sonunda verilen oturum izni, bu sayede 21 aya kadar düşmektedir.

Yapılan incelemelerin ardından eğer tüm bu şartlar sağlanıyor ise vizeyi rahatlıkla alabilirsiniz. İlk etapta 3 ay geçerliliği bulunan vize ile Almanya'ya giden kişiler en kısa zamanda oturma izni almak için mutlaka Yabancılar Dairesi'ne gidip başvuru yapmaları gerekmektedir.

Umarız sizler için yararlı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere! Eğer Almanya’ya işçi olarak gittiyseniz deneyimlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Hoşça kalın :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et