Yurtdışında Yaşam

Eren Bali Kimdir? Udemy ve Carbon Health nasıl kuruldu?


Ağustos 03, 2022 / 2939 Görüntüleme / 0 Yorum

 

Eren Bali Forbes dergisinin kapağında. 

EREN BALİ 

Silicon Valley’e uçan bir Malatyalı dahi!  

Amerika basınında “Ülkenin en başarılı 25 şirketinden birini kurdu” başlığıyla kendisine yer bulan Udemy kurucularından Eren Bali Malatya’nın küçük bir kasabasında dünyaya gelmiştir. 

Eren Bali Malatya'nın küçük kasabasında.

İlkokul ve ortaokul öğrenimlerini haylice zor koşullarda tek derslikli bir okulda tamamlayan Eren Bali’nin annesi ve babası öğretmendir. Bali annesinin tek derslikte 5 sınıfın birleştirildiği bir okulda orta öğrenimi tamamlamış ve verdiği bir röportajda ;

“Türkiye’de küçük bir köyde dünyaya geldim. İlkokulum, bir öğretmenin 5 ayrı sınıfın öğrencilerine aynı anda eğitim vermek için elinden geleni yaptığı tek odalı bir okuldu. Bu da genelde kitaplarımızdan kendi başımıza öğrenmeye çalışmamız anlamına geliyordu. Çocukken matematik ve bilim konusunda ilgili ve yetenekliydim, ancak bu yeteneklerimi geliştirmek için çok az imkânım vardı.” Diyerek o yıllardan bahsediyor.  

Malatya Valisi Eren Bali'nin matematik olimpiyatlarındaki başarısını kutluyor.

Bali lisede katıldığı uluslararası matematik olimpiyatında beklenmedik bir başarı üzerine madalya ile ödüllendiriliyor. Bu başarı ardından MIT ve Harvard gibi dünyada sükse yapmış okullardan öğrenim bursu kazanıyor; fakat içe dönük küçük dehamız Amerika uzak yea dur hele bir kendi toprağımızı keşfedelim diyerek ablasının izinden ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğine kaydını yaptırıyor. Yetmiyor, Matematik bölümünü de kaydını yaptırarak METU’dan çift anadal yaparak ayrılıyor.

Eren Bali ve Oktay Çağlar üniversite yıllarında.

Üniversite yıllarını da hemen geçmemek lazım. Ortaokuldan beri tanışık olduğu samimi arkadaşı olan Oktay Çağlar ile yaptığı ilk projelerden biri guncelbasin.com adlı internet sitesi oluyor. Bu proje o zamanlar hızla yükseleceğini düşündükleri emlak sektörüne hazırladıkları binaların üç boyutlu maketini göstermeye yarayan bir uygulamaydı. Bu fikir maalesef umdukları gibi rağbet görmese de Bali ve Çağlar ikilisi ilk adımlarını start-up dünyasına atmış oluyorlar. 

Udemy fikrinin doğuşu ise Bali ve Çağların yurtdışından öğrencilere girişimcilik dersleri vermek amacıyla ODTÜ Teknokent’e gelen eğitmenlere “Eğitimde demokrasi” mottosunu taşıyan bir fikirle geliyorlar. Eğitimleri online platforma taşımayı ve eğitimlere geliştirdikleri uygulama ile devam edilmesini teklif ediyorlar.

Fikri haylice ilginç ve hoş bulan eğitmenler platforma katkıda bulunmayı kabul ediyor ve Malatya’da doğduğu küçük köye kaliteli eğitimi götürebileceğine inanan Bali ikinci start-up fikri ile sahalara yeniden atılıyor. Geçen süreç içerisinde ne yazık ki Türk topraklarında bir defa daha başarısız oluyor.

AMAN DUR! Başarısız oluyor dedik ama hikayenin devamı?

Eren Bali ve Oktay Çağlar Udemy'nin başarılı yıllarında.

İkili mottolarını kaybetmeyip hayalleri gerçekleştirme yolunda emin adımlarla  ilerliyorlar ve San Francisco’ya Silicon Valley’e fikirlerini taşımaya karar veriyorlar. Sonunda sertifika almayacak oldukları bir eğitime öğrencilerin devam etmeyeceklerini düşünen yatırımcılardan 57 kere “Hayır” cevabını alan ikili hüsranla biten yatırım fonu görüşmeleri ardından fikirlerinden vazgeçmiyor. Bali “Hayat boyu öğrenme” mantrası ile yatırımcılara sertifikanın değil öğrenme ve gelişmenin sürekliliğini anlatırken, Dave McClure isimli melek yatırımcıdan 1 milyon dolar fonu almayı başarıyorlar.

İşte herşey şimdi başlıyor. 

Eren Bali Nasdaq'ta.

3.7 MİLYAR DOLAR 

“Sen 3 milyar 500 milyon, sen  bu parayı ne yaptın?” 

Aklımızda Melek Subaşı'nın Eren Bali kadar ünlü olan sözleri yankılanıyor. 2022 verilerine göre Udemy’e biçilen değer 3.7 milyar dolar olmuş durumda.

Bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese açık olan sitede Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer gibi isimler de sokaktaki sıradan insanlar da ders verebiliyor..

 Udemy for Business şimdilerde Goldman Sachs, PayPal, Booking.com gibi kurumsal şirketlerin çalışanlarına eğitim vermek için işbirliği yaptığı bir platform haline geldi. Udemy hala yatırımcılar tarafından fon desteği görmekteyken platformun ulaştığı kişi sayısı ise 500 binlere ulaştı.

Bali şimdi ne mi yapıyor?

Eren Bali yeni girişimi Carbon Health'in sunumunu yaparken.

Eren Bali’nin, yeni hedefi ABD’nin sağlık sistemini değiştirmek.,

Yeni girişimi “Carbon Health” ile tüm doktor tetkik ve tedavi süreçlerini bir mobil uygulamada birleştirmek için hazırlanıyor Bali.

amerikadabugün.com sitesinde yayınlanan bir röportajında Eren Bali, annesinin rahatsızlığı dolayısıyla hastahanede yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor:

“Belki 14-15 profesör annemin durumunu inceledi. Her doktor görüşmesinde aynı şeyi gözlemliyordum. Doktorlara 700-800 sayfalık doküman veriyorduk. Her doktor da benzer bir şey yapıyordu, her sayfaya hızlı hızlı bakıp belki birkaç kelime not alıyordu ve sonunda kendi notlarına bakıp karar veriyordu. (…) Annem tamamen düzeldi ama bu esnada sağlık sisteminin ne kadar yavaş ilerlediğini gördüm. Doktorlar annemin verilerine nasıl bakmalıydı diye düşünmeye başladım, annemin semptomlarını, aldığı ilaçlar, laboratuvar sonuçları, tıbbi görüntülemeler, bunların hepsini bir sayfada çok kolay bir şekilde okunabilir hale getiren bir tasarım yaptım.”

Bali’nin tasarımı bir mobil app sayesinde hasta kayıtlarını ve tıp çalışanlarıyla senkronizasyonu kolaylaştırmayı amaçlıyor. Eren Bali sistemin nasıl işlediğini şu şekilde anlatıyor:

“Hastaneye yatırılan hastalar dışındaki hastalar bizim odak noktamız. Hasta kendisine bir profil açıyor. Bu işlemi de sigorta kartının fotoğrafını çekerek yapıyor. Sistemimiz doğru sigorta şirketini algılayarak buluyor ve onlarla irtibata geçiyor. Hastanın detaylarını biz şirketlerden otomatikman alıyoruz. Sigorta şirketleriyle de bir entegrasyon yaptık. ABD’deki 20-25 bin sigorta şirketinin datalarını çekebiliyoruz. Eczanelerle entegrasyon yaptık. Doktor ilaç yazdığı zaman, ilacı eve gönderiyoruz, ilaç alım saatlerini telefonuna alarm kurabiliyoruz. Bir taraftan sigorta şirketleriyle anlaşmalar yaptık. Laboratuvarlarla, ilaç firmalarıyla, tıbbi görüntüleme merkezleriyle entegrasyon yaptık. (…) Ürünü dokuz ayda sıfırdan yayına sokmak istedik ve hasta almaya başladık.”

Sadece bilgi işlem hizmeti sunmakla kalmayan Carbon Health corona sürecinde evde test kiti üreterek tanesini 167.5 dolar’a Amerika’da piyasaya sunduğunu öğrendik.

 Yine bir Malatyalının dünyanın kaderini değiştirmeye kolları sıvadığını görüp gururlanarak Eren Bali girişimlerinin devamını ve başarı olmasını diliyoruz.

Aşağıda gününe neşe katacak bir parça bırakıyorum Stranger!

Kendine iyi bak!

Malatyalıların Ortak Özelliği - Müzik Klibi (3. Bölüm)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et