Yurtdışında Yaşam

Dünyanın En Güçlü 100 Kadınından Biri Olan Özlem Türeci Kimdir?


Ekim 07, 2022 / 474 Görüntüleme / 0 Yorum

Özlem Türeci, 6 Mart 1967 yılında Almanya'nın Lastrup şehrinde dünyaya gelmiştir. Almanya'da doğan Türeci, birkaç yıl büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte İstanbul'da yaşamıştır. Annesi biyolog, babası ise İstanbullu bir Türk cerrahtır.

 Hayranlık Duyduğumuz ve Başarısıyla Gururlandığımız Kadınlara Bir Yenisi Daha Ekledi: Özlem Türeci

Genç kızken bile, cerrah olan babasını operasyonları sırasında izleyerek, çok erken bir yaşta insanların sağlığına hizmet etmeyi meslek haline getirmeye karar vermiştir. Kendini "Prusya Türkü" olarak tanımlayan Özlem Türeci, "Çocukken doktor olan babamdan etkilenerek farklı bir meslek düşünemezdim" diyerek kendi için doğru bir meslek seçtiğini kanıtlamış oldu.

Lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamlayarak, 1992'de doktorasını almıştır. 2002'de Mainz'deki Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde moleküler tıp alanında uzmanlaşmıştır.  Türk asıllı Alman bilim insanı olan Türeci, on yıldan fazla bir süre, bir Alman biyoteknoloji şirketinin başındaki tek kadındı.

Kariyerinde genel olarak, kanser hücrelerine saldırmak için bağışıklık sisteminin nasıl güçlendirileceğine dair araştırmalar yapmıştır. 25 yıldan daha fazla bir süredir immüno onkoloji alanında yaptığı çalışmalar ile adını duyurmuştur. Türeci aynı zamanda Kanser İmmünoterapi Derneği'nin de başkanıdır ve 150'den fazla farklı patentte adı geçmektedir. 

Özlem Türeci'yi Sıra Dışı Yapan Nedir?

Özlem Türeci doktor, ünlü ve ödüllü bilim insanı ve başarılı girişimcidir. Uğur Şahin ile evlendikten sonra 2008 yılında birlikte BioNTech adlı firmayı kurdular. BioNTech şirketinin medikal direktörü olarak görev yapan Türeci, eşi ile birlikte büyük başarılara imza attılar. Benzersiz olan yalnızca Özlem Türeci’nin araştırma kariyeri değil, bilimsel ve ekonomik başarı arasındaki yaşamıdır. Kurucusu olan ve CEO olarak yönettiği şirket Ganymed Pharmaceuticals, 2016 yılında bir Japon ilaç şirketine 1.4 milyar dolara satıldı.

Yüzyılın Etken Maddesinin Gelişiminin Arkasındaki Gerçek İtici Güç: Özlem Türeci

Özlem Türeci ve Uğur Şahin

Covid-19 pandemisi hayatımıza girdiğinde Özlem Türeci ve Uğur Şahin vakit kaybetmeden aşı çalışmalarına başladı. Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilen mRNA aşı çalışmalarında öncü bir rol oynayarak, üretilen aşının %90 başarı elde ettiğini duyurdu.

Özlem Türeci’yi birçoğumuz buldukları aşı sayesinde duymuş olabiliriz. Fakat yirmi yılı aşkın bir süredir kendisini kanıtlayan bir bilim insanı olarak öne çıkarmıştır. 130'dan fazla yayını bulunan Türeci’nin disiplini, azim ve araştırma iradesi, empatisi, uygulama ve işleri halletme becerisi birleşerek başarıyı oluşturmuştur. Bunun yanı sıra şu anda da Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde derslere girerek eğitim vermektedir.

Özlem Türeci’nin Ödülleri

  • Alman Hematoloji ve Onkoloji Derneği Vincenz Czerny Ödülü
  • Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü
  • Georges Köhler Ödülü
  • Financial Times 2020 Yılın Kişisi Ödülü
  • Axel Springer SE 2021 Onur Ödülü
  • Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı
  • 2021 Asturias Prensliği Ödülü
  • İmparatoriçe Theophano Ödülü
  • Vehbi Koç Vakfı İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü
Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı

Almanya’da başlayan hayatını sayısız başarı ve ödülle taçlandıran Özlem Türeci ile gurur duyuyoruz. Umarız ki hayatının geri kalanında da insanlığa yardımcı olacak buluşlarıyla adını duyurmaya devam eder.

Koyduğunuz hedeflerin peşinden giderken ne olursa olsun pes etmeyin. Özlem Türeci’nin hayatı ve başarıları hepimize ilham versin ve içimizdeki gücü ortaya çıkarmamızda bize yol göstersin.  Yazımızın sonuna geldik :) Hayallerinizin peşinden koşun ve kendinize daima inanın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et