Yurtdışında Yaşam

Dünyanın Saygı Duyduğu Bir Türk Cerrah: Mehmet Öz


Kasım 21, 2022 / 418 Görüntüleme / 0 Yorum

Mehmet Öz yani doktor, talk show sunucusu ve yazar… Bir insan hepsini bir arada nasıl yapabilir, nasıl yetişebilir? On parmağında on marifet diyebileceğimiz Mehmet Öz’ü yakından tanımaya hazır mısınız? Hazırsanız şöyle buyurun!

Mehmet Öz Kimdir?

Mehmet Öz, 11 Haziran 1960 yılında Amerika'nın Cleveland şehrinde dünyaya gelmiştir. Konya kökenli Prof. Dr. Mustafa Öz ve Suna Hanım’ın üç çocuğundan biridir. Seval ve Nazlım Suna adında da iki kardeşi bulunmaktadır. Babası Mustafa Öz, bu dönemde ABD'de hekimlik yapıyordu. Bundan dolayı Mehmet Öz'ün eğitim hayatı da ABD'de başladı. Orta öğretimini Wilmington Tower Hill School'da tamamlayan Öz, üniversite eğitimini de dünyanın sayılı üniversitelerinden olan Harvard Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1982 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 1986 yılında Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Wharton Business School'dan ortak bir MD ve MBA derecesi almıştır. Kafa karıştırmaması için açıklayalım MD doktorlar ve cerrahlar için alınabilecek en yüksek derecedir. Buradan bile Mehmet Öz’ün ne kadar zeki ve işini seven biri olduğunu anlayabiliyoruz.

Mehmet Öz, 1982 yılında Harvard'dan mezun oldu.

Daha küçük bir çocukken bile babasının insanların hayatını kurtarmasını izliyor ve ondan etkileniyordu. Aslında o dönemlerde ne olmak istediğini biliyordu, babası gibi hayat kurtaracak bir cerrah! Böylelikle tıp alanına giriş yaptı. Tıp eğitimi aldığı dönemlerde kendini geliştirmeyi sürdüren ve hep daha iyisini isteyen Mehmet Öz, kardiyoloji alanında minimal invaziv cerrahi kısmında kendini geliştirdi. Bu sayede kamera ve ince aletlerle cerrahi operasyonlar yapma konusunda önemli başarılar elde etti.

Klinik Alanda Mehmet Öz

İdol olarak babasını gören Mehmet Öz, laparoskopik alanda dünyanın sayılı hekimlerindendir. Laparoskopik yani bir diğer adıyla minimal invaziv cerrahide, doktorlar bir kamera ve ince el aletleriyle, hastada büyük yaralar açmadan, küçük kesiler ile ameliyatı gerçekleştirirler. Öz’ün laparoskopik cerrahi dışında diğer uzmanlık alanları koroner baypas, kalp kapakçığı ve aort cerrahisi, mekanik kalp yardımcılığı ve kalp nakli alanlarıdır. 

Doktor Mehmet Öz

Tamamlayıcı tıp alanında yaptığı çalışmalarla medyanın ve insanların dikkatini çekmeye başlamıştır. Modern tıbbın tedavi protokollerine ilave olarak alternatif tıp ürün ve yöntemlerini de kullanmaya başlayan Öz, kişilerin sağlıklı yaşam sürdürmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Sağlıklı yaşamın sadece sağlıklı beslenmeyle olmadığını, tüm yaşam biçimimizin bunu etkilediğini savunmaktadır. Bu savunduğu konu hakkında herkesi bilgilendirmek ve bilimsel çalışmalar yapmak adına Columbia Üniversitesi’nde Tamamlayıcı Tıp Programı’nı kurmuştur. Burada yaptığı çalışmalar sebebiyle 1996 yılında ‘Yılın Türk-Amerikalısı’ olarak seçilmiştir.

Bunların yanı sıra kalp cerrahisi ile ilgili çok sayıda cihaz ve prosedürün geliştirilmesine yardımcı olarak, birçok patentin de sahibi olmuştur. Ayrıca yılda ortalama 200 kalp ameliyatı da gerçekleştirdiği bilinen bir gerçek! 

Televizyon Kariyeri

Sadece bilim alanında değil, medya konusunda da birçok başarısı bulunmaktadır. Oprah Winfrey'in programına katılmasını kariyerinin dönüm noktası olarak söyleyebiliriz. Böylelikle Mehmet Öz, televizyon dünyasına ilk adımlarını atmıştır.  Karizması, pratik zekası, duruşu ve insanları ikna etme kabileyeti oldukça ilgi çekiciydi. Bundan dolayı düzenli olarak The Oprah Winfrey Show'da yer almaya başlamıştı. Bu programla beraber yükselişi başlayan Öz bundan sonra birçok haber kanalında ve talk Showlarda ekranlarda boy göstermeye başladı.

The Oprah Winfrey Show tam olarak Mehmet Öz ile özleşmiş durumdaydı. Bu sebeple bir süre sonra Oprah Winfrey Mehmet Öz’e birlikte program yapmayı teklif etti. O günden sonra The Dr. Oz Show, sabah kuşağı ile ekranların en çok izlenen programlarından biri oldu. Bu program sayesinde üç kez arka arkaya Emmy Ödülü'nün sahibi olmaya da hak kazandı. 

The Dr. Oz Show

On parmağında on marifet de işte burada başlıyor! Bu büyük yapıma devam ettiği dönemde, hem Columbia Üniversitesi’nde cerrahi profesörlük görevi yapmaya devam ediyordu ayrıca bölümün de başkan yardımcısıydı. Çeşitli yayınlara sağlık gündemleriyle ilgili yazılar yazıyordu. Bunlara ek olarak kendi kitaplarını ve dergisini de çıkardı. Bir adam hem tıp alanında, hem akademi alanında hem de medya alanında bu kadar aktif olur mu demeyin, gördüğünüz gibi mis gibi de oluyor :) 

Özel Hayatı

Bir aile partisinde 1985 yılında tanıştığı ABD'nin ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Gerald Lemole'nin kızı olan Lisa Lemole ile hayatını birleştirdi. O günden sonra en büyük destekçisi eşi oldu desek yeridir. E her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sonuç olarak gerçi bunu Mehmet Öz için söylememiz ne kadar doğru olur bilemiyoruz. Çünkü kendisi evlenmeden önce de birçok başarıya imza attı gördüğünüz gibi… 

Mehmet Öz ve Eşi Lisa

Öz ve eşi Lisa sağlık eğitimi için birlikte kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan HealthCorps'u kurdu. Bu kuruluş ile okul içi programlarla akran danışmalığı ve sağlık eğitimi vererek öğrencilerin beden ve zihinsel değerlerini geliştirip, daha güçlü olmalarını teşvik etmeyi amaçlamışlardır. 

Mehmet Öz ve Kitapları

You Kitap Serisini Sıralayacak Olursak;

  • YOU: Staying Young
  • YOU(r) Teen: Losing Weight
  • YOU: Being Beautiful
  • YOU: Stress Less
  • YOU: Losing Weight
  • YOU: On A Diet
  • YOU: The Smart Patient
  • YOU: On A Walk
  • YOU: Breath Awareness
  • YOU: Guided Stretch
  • YOU: Breathing Techniques
  • YOU: Breath Energy Awareness
  • YOU: Breath Body Awareness
  • YOU: Breathing Easy

You serisi dışındaki kitaplarından bazıları ise;

  • Smoke-Free in 30 Days
  • Yin Yang You: Biohacking With Ancient Codes
  • Food Can Fix It
  • Healing from the Heart
  • Minimally Invasive Cardiac Surgery

Ödülleri

Bu kadar çok başarıya imza atıp ödüllendirilmek olamazdı! Mehmet Öz’ün aldığı sayısız ödüllerden bazılarını söyleyecek olursak;

  • Ekonomi dergisi Forbes tarafından 2011 yılının en etkili 3. kişisi,
  • Hippocrates Magazin Dergisi tarafından, Yılın Doktoru,
  • Healthy Living Magazine Dergisi tarafından, Milenyum’un İyileştiricisi,
  • New York Magazin Dergisi tarafından, Yılın En İyi Doktoru,
  • World Economic Forum tarafından, Yarının Küresel Lideri,
  • 1996 yılında Yılın Türk-Amerikalısı,
  • "For Healing from the Heart" kitabı ile Books for a Better America Award’a layık görülmüştür.
  • American Society of Laser Medicine and Surgery, Araştırma Ödülü,
  • Columbia Üniversite Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi, Bleake More Research Ödülü,
Mehmet Öz ödül alırken

Ve daha birçok ödül… Umarız ki bu yazıyı okuyan herkesin hayatı büyük başarı hikayeleriyle dolu olur :) 

Mehmet Öz son zamanlarda siyasete atılıp adını başka kulvarlarda da duyursa da  bizim için hep Amerikadaki başarılı Türk doktor olarak kalacak :) Pensilvanya eyaletinden Cumhuriyetçilerin adayı olarak  Senato'ya girmesi dahilinde Türk vatandaşlığından  çıkacağını duyurması bizi bir nevi üzmüştü, fakat seçimi kaybetti. Kim bilir belki hala çıkmamıştır.. 

Mehmet Öz'ün hayatı'nı anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et