Yurtdışında Yaşam

Hamdi Ulukaya Kimdir? Chobani Hikayesi Nasıl Başladı?


Ağustos 19, 2022 / 1596 Görüntüleme / 0 Yorum

Bugün sizlere Erzincan'da hayata gözerini açmış Hamdi Ulukaya’nın hayat hikayesini ve ABD'de en çok satış yapan süzme yoğurt firması Chobani’yi nasıl kurduğunu anlatacağız. Girişimcilik üzerine pek çok başarıyı yakalamakla kalmayan Ulukaya aynı zamanda pek çok konuda gençlerin destekçisidir. Bu ilham verici başarı hikayesine hazırsanız artık anlatmaya başlayalım. 

Hamdi Ulukaya (Hamdi Ulukaya Girişimi)

Hamdi Ulukaya Kimdir?

Kimdir sorusunun cevabı, 1972 Erzincan'da başlamaktadır. Lise eğitimini tamamladıktan sonra pek çoğumuzun yaptığı gibi üniversite eğitimi için Ankara’yı tercih etmiştir. Ankara Üniversitesi'nde aldığı siyaset bilimi eğitiminden sonra ABD'ye gitmiştir. İngilizce eğitimi almak için gittiği ABD'de farklı şehirlerde yaşamıştır. Hem İngilizce eğitimi hem de işletme kurslarındaki eğitimlerinden sonra iş hayatına atılmıştır. 

Hamdi Ulukaya kimdir sorusunu cevaplarken şaşıracağınız bilgilerden biri de iş hayatındaki deneyimleri olacak. Bir çiftlikte çalışmaya başlayan Chobani kurucusu, kendisini ziyaret eden ailesi sayesinde herkesin konuştuğu başarının ilk adımını atmıştır. Kendisini ziyaret eden babasının ABD'deki peynirleri beğenmemesi memleketinde üretilmiş peynirlerin ABD'de satılması fikrini ortaya çıkarmıştır. Bu fikri benimseyen Hamdi Ulukaya Türkiye'den peynir ithal etmeye başlamıştır. 

Hikaye Nasıl Başladı?

Hamdi Ulukaya’nın bu girişimi, ithal edilen peynirlerin Amerika'da çok beğenilmesiyle daha farklı bir anlam kazandı ve Amerika’da küçük üretim tesisi kurdu. Fırat anlamına gelen Euphrates adlı imalathaneyi 2002 yılında New York'ta açtı. Bir röportajında "hayatımın en zor günleri" dediği ilk 2 yılı oldukça zor geçmiştir. 

Chobani - Greek Yogurt

Zor günlerde bile en zor kararları alabilen Ulukaya, aldığı bir e-mail ile cesur bir karar verir. 2005 yılında satışa çıkarılan eski bir fabrikayı çeşitli teşviklerle alıp yaklaşık beş ay gibi bir zamanda faaliyete geçebilecek şekilde onarmayı başarmıştır. Agro Farma adını verdiği firma ile Amerikan usulü yoğurt üretmeye başlayan Hamdi Ulukaya, daha sonra Türkiye'den getirdiği ustalar ile beraber koyu süzme yoğurt üretmeye başlamıştır. En iyisinin üretilmesi için yapılan farklı denemelerden sonra Chobani olarak adlandırdığı yoğurt ortaya çıkmıştır. 

Üretilen yoğurdun çok fazla beğenilmesi ile bugün ABD'nin son 10 yılın en hızlı büyüyen ve "En Yenilikçi 10 Şirket" listesine giren Chobani markası ortaya çıkmıştır. 

Hamdi Ulukaya Kimdir: Gençlerin En Büyük Destekçisi

Hamdi Ulukaya, daha sonra iş hayatındaki başarısını inovasyon ve girişimcilik alanına taşımıştır. Bu amaçla gerçekleştirdiği ilk faaliyetlerinden biri 2016 yılında kurduğu "Chobani Incubator (Kuluçka Merkezi)"dir. Ancak Türkiye'de daha fazla bilinen "Hamdi Ulukaya Girişimi"ni 2017 yılında hayata geçirmiştir. Fikri olan, fikirlerini hayata geçirmek isteyen veya kaynak bulamayan genç arkadaşlarımızın neredeyse hepsinin bildiği bu girişim gençlere umut vermektedir. Bugün biz de dahil pek çok genç bu girişimde yer alabilmeyi dört gözle bekliyor :)

Hamdi Ulukaya Girişimi

Hamdi Ulukaya, gençlerin ve girişimcilerin yanı sıra küresel sorunlara da çözüm aramaktadır. Hele bir de mülteci sorununa aradığı çözümden bahsetmemek olmaz. Google, IKEA, Mastercard ve diğer büyük firmaları bir araya getirerek "Tent Foundation (Çadır Vakfı)"nı kurmuştur. Mülteci sorununa çözüm aramak için kurduğu bu vakıf ve ayrıca şirket başarıları kendisini 2017 yılında TIME 100 listesine taşımıştır. 

Ödülleri 

Dünyayı değiştiren 50 şirket arasında yer alan Chobani, ‘Dünya’nın En Yenilikçi Şirketleri’ arasında yer almaktadır. Bu başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ile de adından fazlasıyla bahsedilmeye başlanmıştır. Hatta kendisi gibi eşi Louise Vongerichten de sosyal sorumluluk konularında adından çokça bahsettirmektedir. Hamdi Ulukaya kimdir sorunu cevaplarken mutlaka vurgulamamız gereken ödüller ise şunlardır;

  • Ulusal Girişimcilik Başarı Ödülü (2012),
  • Küresel Vatandaşlık Ödülü (2018),
  • Oslo Business For Peace Ödülü (2019),
  • Küresel Liderlik Ödülü (2015).

Ve daha birçok ödül.. Kim bilir belki içimizden birine ilham kaynağı olur. Ya da kim bilir bazılarımız Hamdi Ulukaya Girişimi için cesaretlenir. Kim bilir belki bir gün biz de diğer arkadaşlarımız gibi fikirlerimizi hayata geçirebiliriz. Hayal et ve gerçekleştir..

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et