Yurtdışında Yaşam

Romantizmin Başkenti Olan İtalya'da Yaşamak İçin 10 Neden


Mart 26, 2023 / 1002 Görüntüleme / 0 Yorum

İtalya'ya taşınmayı düşünüyorsanız ve kendinizi buna ikna etmek için neden arıyorsanız, size İtalya’da yaşamak için 10 neden sunuyoruz! Roma, Venedik, Milano veya Napoli gibi yerlerde hareketli bir yaşam mı istersiniz yoksa Toskana'nın sessiz tepelerinde kafa dinlemeyi mi tercih edersiniz?

İtalya’nın hangi bölgesinde yaşamaya karar verirseniz verin zengin kültür, bol tarih ve lezzetli yemeklerle dolu bir ülkeye kendinizi kaptıracaksınız. Peki, neden İtalya? Hadi bu soruyu birlikte cevaplayalım.

İtalya'da Yaşamak için 10 Neden

1. Yavaş Tempo ve İyi Yaşam Kalitesi

La dolce vita! Yani İtalyanların deyimi ile tatlı hayat. Hayat stresinin herkes gibi onlar da farkında fakat günlük hayatın stresini minimuma indirmek için hayata daha tasasız bir yaklaşım sergiliyorlar. Hızlı bir yürüyüş ve ardından siesta saatleri ile hayattaki küçük şeylerden zevk alıyorlar. Üstelik 24 saat içerisinde hem çalışıp hem de sevdikleri aktiviteleri yapmak için zaman ayırmaya çalışıyorlar. Her anın değerli olduğunun farkındalar…

İtalya fırsatlar, değerler ve gelenekler açısından oldukça zengin bir ülkedir. İnsanlarının cana yakın olması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kaliteli olması, sosyal yaşamın canlı olması, iklimi, sosyal eşitsizliğin düşük olması, çalışma koşullarının uygun olması, çoğu şehrin güvenli ve sessiz olması İtalya’nın yaşam kalitesini oldukça artırmaktadır.

2. Sanat ve Kültür

Piazza Navona Meydanı

İtalya tam anlamıyla açık hava müzesidir. Peyzajı, kültürü, sanatı, tarihi ve mimarisi arasında dengede yaşayan inanılmaz sanat eserlerinin iç içe geçtiği, dünyadaki en büyük sanatsal ve kültürel mirasa sahip olan İtalya’da sanat ve kültürü tüm derinliğiyle hissedeceksiniz.

Kim kapısından adım atar atmaz çeşitli mimari tarzlarla çevrili olan bir yer görüp orada yaşamak istemez ki? Kaleler, katedraller, tapınaklar ve kiliseler hatta tarihi yerel binalar her mimari parça kendi benzersiz özellikleriyle şehrin tarihine katkı sağlamaktadır. Ayrıca İtalya, UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen çok sayıda varlığa ev sahipliği yapmaktadır.

3. Yemekler ve İçecekler

İtalyan Mutfağı

İtalyan yemeklerinin namını duymayanımız var mı? Kabul edelim mutfakta baya iyiler. Her bölgede kendine has spesiyalleri olan İtalyan yemekleri, pizza, çeşitli makarnalar, etli soslu lazanya, risotto, balkabağı tortelli, mantarlı tagliatelle, canederli, pizzoccheri ve arancini nesilden nesile aktarılan yemeklerden sadece bazılarıdır.

Yemeğin yanı sıra içecekleriyle de oldukça ünlüdür. Şarap ve kahve İtalyanların vazgeçilmez içeceklerindendir.

Öncelikle İtalya'da gerçek bir kahve kültürü olduğunu söyleyelim. Ayrıca Avrupa'nın ilk kahvehanesinin Venedik'te ortaya çıktığını biliyor muydunuz? 16. yüzyıla kadar uzanan zengin bir kahve geçmişine sahip olan İtalya’da kahvesiz bir gün düşünülemez.

İtalya’ya taşınmaya karar verdiyseniz, ünlü İtalyan şaraplarını mutlaka denemelisiniz. İtalya, şarap üretiminde dünya lideri olarak yerini sağlam bir şekilde korumaktadır. Piedmont'te bulunduğunuz süre zarfı boyunca Moscato d'Asti, Trentino'da Gewürztraminer, Toskana'da Brunello, Sardinya'da Vermentino şaraplarını mutlaka denemelisiniz.

4. Uygun Yaşam Maliyetleri

Yüksek yaşam kalitesi düşük yaşam maliyeti! İtalya'da yaşamanın maliyeti diğer Avrupa ülkelerine göre önemli ölçüde daha uygundur. Tabii ki yaşam tarzınıza göre bu maliyetler bazı durumlarda artış gösterebilmektedir. Büyük şehirlerde restoranlar pahalı iken daha küçük şehirlerde fiyatlar oldukça uygundur. Yerel ürünler, yerel şaraplar, toplu taşıma araçlarını kullanmak İtalya'da yaşamayı çok daha uygun kılmaktadır.

Gençler ortalama 28.500$ gibi bir gelirle rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Bunun yanı sıra evli ve çocuğu olanlar da ortalama 45.500$ gibi bir gelire ihtiyaç duyabilmektedirler. İtalya'da gayrimenkul için herhangi bir ortalama metrekare fiyatı vermek zordur fakat genel olarak küçük şehirlerdeki evlere, büyük şehirlerdeki evlerden çok daha az ödeme yaparsınız.

5. Kaliteli Sağlık Hizmeti

İtalya'daki sağlık sistemi halka açıktır. İtalyan vatandaşları, yabancılar, kısaca herkes tıbbi yardım alma hakkına sahiptir. Bunun yanı sıra İtalya, çeşitli dünya sağlık ve yaşam kalitesi sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. Ülkenin GSYİH'sının %9,3'ü sağlık hizmetlerine tahsis edilmiştir. Bu sayede hem kamu hem de özel hizmetler için hastalar sağlık hizmetlerine geniş çapta erişilebilmektedir. Yüksek kalitede ücretsiz bir temel sağlık sistemi sunan İtalya, uzman doktorlarla yapılan muayenelerde de oldukça düşük bir ücret almaktadır.

6. İklim

Alpler

Ocak ayında Alpler'deki mükemmel kayak havasıyla, Ağustos ayında Napoli'de ortalama 28 °C ulaşan yazlar ile her mevsim tatilde gibi hissedeceğiniz İtalya’da genel olarak Akdeniz iklimi hakimdir. Tüm yıl boyunca ne kadar güneş ışığı istediğinize bağlı olarak hangi bölgede yaşayacağınıza karar verebilirsiniz.

7. Dünya Çapında En İyi Üniversiteler

Bologna Üniversitesi

İster kendiniz için ister çocuklarınız için İtalya'da okumak söz konusu olduğunda kaliteli bir eğitim alacağınızdan şüpheniz olmasın. İtalya, dünya çapındaki en prestijli üniversitelerden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Öğrenim ücretleri açısından da oldukça uygun fiyatları bulunmaktadır.

Tarihindeki ilk üniversite kurumu Bologna'dır. 1088'de kurulan Batı dünyasında sürekli faaliyet gösteren bu üniversitenin sunduğu eğitim kalitesi ile Oxford ve Cambridge'e rakip olduğunu da söyleyebiliriz. Bologna Üniversitesi ve Milano Politeknik Üniversitesi dünya çapında ilk 200'de yer almaktadır. Eğer eğitim hayatınızda mühendislik veya sanat okumak istiyorsanız İtalya’ya taşınmak mükemmel bir fırsat olabilir.

8. İtalya'da Yaşamak: Doğanın Çeşitliliğine ve Muhteşem Manzaralara Şahit Olmak

Braies Gölü

Dünyanın en güzel manzaralarının arasında yaşamak için İtalya'ya taşınmaktan daha iyi bir sebep var mıdır? Ne tür bir manzara ararsanız arayın İtalya'da onu muhakkak bulacaksınız. Hafta sonlarını dağlarda geçirmek ve sabah gözünüzü açtığınızda o mükemmel dağ manzarasını mı görmek istiyorsunuz? O zaman Alpler ve Apeninler manzarasıyla uyanmak için İtalya tam size göre! Haftanın yorgunluğunu su ile atıp gözümü deniz manzarasına açmak istiyorum diyorsanız da Puglia ve Sicilya'nın güzel plajları sizi bekliyor.

Aradığınız ister üzüm bağları, dağlar, göller, plajlar veya şelaleler olsun İtalya bunların hepsine sahip bir ülke. Büyüleyici manzaralar arasında yapacağınız yürüyüşler ile hayatın stresinden kolayca kurtulabilirsiniz.

9. Hareketli Sosyal Yaşam

Yılın her günü o kadar çok etkinlik oluyor ki İtalya'da can sıkıntısına yer yok! Aktif bir sosyal yaşam arıyorsanız İtalya tam olarak öyle bir yer. Eğer buraya taşınmaya karar verdiyseniz enerjinizi toplayın. Selvaggio Blu'da kaya tırmanış etkinlikleri, Cascate Del Mulino gezisi, Alpler'de kayak yapmak, şarap ve üzüm bağlarını ziyaret etmek gibi basit ama zevkli etkinlikler ile oldukça sosyal bir gün geçirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra gece hayatı da oldukça hareketli. Akşam 21.00’dan itibaren sabah saatlerine kadar açık olan kafeler ve barlar ile arkadaşlarınızla eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Yaz aylarında, eğer bir opera aşığı iseniz Verona Opera ve Puccini Festivali ile açık hava konserlerine katılabilirsiniz.

10. İtalya'da Yaşamak ve Moda Cenneti olan Sokaklarında Gezmek

İtalya'da moda 

Milano'nun dünyanın moda başkenti olarak adlandırılmasının bir sebebi var. İtalyanlar tarz olarak iyi bir zevke sahiptirler. Onlar için görünüm ve giyim tarzı oldukça önemlidir. Ayrıca Gucci, Salvatore Ferragamo, Giorgio Armani, Valentino, Prada gibi tüm dünyada ünlü moda markalarına sahiptir. Moda Haftaları ile modanın başkentine, moda tutkunlarını çeken İtalya'da ziyaret edilecek butikler, lüks mağazalar ve dünya çapındaki markalarla dolu sokaklar bulunmaktadır.

Sonuç olarak İtalya'da yaşamak lezzetli yemeklerine, büyüleyici tarihine ve muhteşem manzarasına şahit olmak harika bir deneyim olacaktır. İtalya'ya taşınmaya ikna olduysanız hazırlıklara başlayın, İtalya sizi bekliyor! Ci vediamo dopo :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et