Yurtdışında Yaşam

Silikon Vadisinin Türk Girişimcisi: Kerim Baran


Kasım 08, 2022 / 559 Görüntüleme / 0 Yorum

Yonja ve Civicsolar'ın kurucusu olan Kerim Baran, Silikon Vadisinin Türk girişimcileri arasında yerini almaktadır. Peki, Kerim Baran kimdir? Hadi gelin hep birlikte bir yurtdışında yaşam gezisine çıkalım :) Lise eğitimini Robert Koleji'nde almıştır. Sonrasında 1993 yılında Northwestern Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği eğitimi alan Kerim Baran, büyük firmalarda yazılım üzerine kendini geliştirerek deneyimler kazanmıştır.

Kerim Baran ve Projeleri

Kerim Baran’ı, projeleri ile anlatmak en doğrusu olur çünkü kendisi hem bir girişimci, hem bir yatırımcı hem de bir stratejist.

Yonja

Kazandığı deneyimlerle yaptığı startup'larla girişimciliğe adım atmaya başlayan Baran, 2000'li yılların başlarında internetin yükselişi ve sosyal medyanın önemli bir adım olacağını ön görerek bir ara Türkiye'nin ses getiren sitesini kurmuştur; Yonja! Bunun yanı sıra bu girişimiyle o dönem büyük bir başarı yakalayan Baran, böylelikle adını duyurmaya yavaş yavaş başlamıştır. Diğer sosyal medyaların ortaya çıkışıyla popülerliğini yitiren Yonja, o dönemin şartlarına göre oldukça başarılı bir girişim olarak anılmaktadır.

Bunun yanı sıra Baran, Harvard’da MBA yaparak 3 yıl ABD’de kalmıştır. Green Card sahibi olduktan sonra girişimlerine başlamıştır. Yonja’yı satarak rotasını eğitim, sağlık ve enerjiye çevirmiştir.

CivicSolar

Civicsolar

Kerim Baran, yenilikçi girişimleri destekleyen biri. Birçok startup'ları destekleyerek onların büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bunlardan biri de CivicSolar.

CivicSolar, 3 ortak tarafından kurulan Kuzey Amerika'nın önde gelen bir güneş enerji şirketi. Silikon Vadisi’nde baktığınızda bir çok şeyin daha farklı olduğu aşikar. Orada gerçekten başarılı olmak ve bir statü kazanmak için farklı düzeyde bir performans gerekmekte. Bunu çok iyi başaran CivicSolar 2014'te yaklaşık 40 milyon dolar ciro yapmış ve dünyanın her kıtasından birçok müşteriye de kaynak sağlamaktadır.

CivicSolar, 2019 yılında elektrikli ekipman distribütörü olan CED tarafından satın alınmıştır.

Kerim Baran ve Tutkulu Projesi: SolarAcademy

SolarAcademy

SolarAcademy bir güneş enerjisi endüstrisi için sosyal bilgi platformdur. Kerim Baran'ın en tutkulu projem olarak bahsettiği SolarAcademy, enerji profesyonellerinin, mülk sahiplerinin, güneş enerjisi üreticilerinin, geliştiricilerin, finansörler ve diğer profesyonellerin, binalar ve topluluklar için yerel sürdürülebilir enerji çözümleri konusundaki bilgilerini geliştirmek üzere buluştuğu özgün ve faydalı bilgilerin paylaştığı bir platformdur.

Enki Solar

Enki Solar

İsmini Sümer Su ve Bilgelik Tanrısından alan Enki Solar, dengeli ve sürdürülebilir bir gezegen için yatırım yapmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra şirket, yenilenebilir ve gelişmiş enerji sektörlerine yatırımlar yaparak, yazılım platformları ve mikro şebeke varlıklarına odaklanmaktadır. Yatırımların çoğu yazılıma, pazaryerine ve platform çözümlerine yapılmaktadır. Kerim Baran, Enki Solar'da Genel Müdür olarak görev yapmaktadır.

Kerim Baran şuan dünyanın birçok ülkesinde yaklaşık 15 şirkete melek yatırımcılık yapmaktadır. Sağlık, eğitim ve yenilebilir enerji sektörlerine yoğun olarak ilgi göstermektedir. Bunlardan bazılarını da sayacak olursak;

  • DoktorSitesi
  • Wikimart
  • FlowPay
  • PresenceTelecare
  • Proven
  • Chart.io
  • CloudTelecomputers

Ülkemizin bir başka gurur kaynağı olan ‘Silikon Vadisinin Türk Girişimcisi: Kerim Baran’ yazısının sonuna geldik. Bir sonraki yazı için takipte kalın :) 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et