İlginç Bilgiler

Akılalmaz Kuzey Kore Kuralları : Duyduklarınıza İnanamayacaksınız!


Ocak 26, 2023 / 35128 Görüntüleme / 1 Yorum

Herkese merhaba, bugün Kim Jong Un'un Kuzey Kore'sinde doğmadığımıza şükrettiğimiz yazımızla karşınızdayız :) 

Kuzey Kore, tüm dünyayı şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor. Kim Jong Un tarafından yönetilen ülkede birbirinden ilginç birçok kural bulunmaktadır. Yabancı müzik dinleme, kot pantolon giyme veya kadınların araba kullanma yasağı gibi birinin idamına yol açabilecek olağandışı yasalara gelin hep birlikte bir göz atalım.

İlginç Kuzey Kore Kuralları

Genel olarak ülkenin sıradan turistlere kapalı olmasından dolayı, sosyal medya uygulamalarında oradan fotoğraflar görmemiz pek mümkün olmuyor. Dünya üzerinde en kapalı ve hakkında en az bilgiye sahip olunan ülke olarak bilinen Kuzey Kore, birbirinden ilginç yasalara ve yasaklara sahiptir.

#1 Yabancı Film İzlemek veya Yabancı Müzik Dinlemek Yasak.

Evet, yanlış okumadınız. Kuzey Kore'de yabancı film izlemenin veya yabancı müzik dinlemenin sonu hapiste bitebilir.  2015 yılında Kim Jong, ülkeyi kontrol altına almak için tüm yabancı içerikli kasetleri ve CD'leri imha etmeyi emretmiştir. Bunun yanı sıra Amerikan filmleri izlemek veya pornografik görüntüleri yaymak ölüm cezasıyla sonuçlanabilmektedir. ‘Peki, bu insanlar ne izliyorlar?’ diye soruyor olabilirsiniz. Kuzey Kore'de televizyonda sadece üç kanal bulunmaktadır ve bu kanaldaki tüm içerikler hükümet tarafından kontrol edilmektedir.

#2 Uluslararası Arama Yapmak Suçtur.

Kuzey Kore'de uluslararası arama yapmak suç sayılmaktadır. Bundan dolayı Kuzey Kore vatandaşları uluslararası arama yapamazlar. Üstelik 2007 yılında bir firma sahibi, firmanın bodrum katına yerleştirdiği telefonlarla uluslararası arama yapmakla suçlandığı için Kuzey Kore halkı önünde idam edilmiştir.

#3 Lidere Sadakatsizliğin Sonucu İdamdır.

Kuzey Kore'de Kim Jong konuşurken dinlememek, sıkılma belirtisi göstermek ya da uyuyakalmak saygısızlık olarak kabul edilmektedir. Üstelik bu hareketler idam cezasıyla sonuçlanabilmektedir. Edinilen bilgilere göre 2015 yılında Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong Chol, Kim Jong Un'un huzurunda uyuklama durumu nedeniyle uçaksavar ateşi ile vurularak öldürülmüş. Gerçekten ürkütücü…

#4 Hapisten Kaçana Üç Kuşak Ceza

Bu nasıl bir yasa diyebilirsiniz. Kuzey Kore'de herhangi bir suç işlenirse sadece suçu işleyen kişi değil aynı zamanda onun büyükanneleri, büyükbabaları, ebeveynleri ve çocukları da cezalandırılmaktadır. Bu kurunun yanında yaşın da yandığı yasa, insanların hapishanelerden kaçmasını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir.

Bunun yanı sıra bir kişi siyasi bir suç işlerse, tüm ailesi tutuklanmaktadır. Eğer içlerinden biri kaçmayı başarırsa tüm ailesi öldürülür. Edinilen bilgilere göre zaten hapishanelerdeki birçok mahkum, yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor.

#5 Sadece Devletin Onayladığı Şekilde Saç Kesimi Yaptırabilirsiniz.

Kuzey Kore'de yaptırabileceğiniz saç kesim tarzları 

Kuzey Kore'de 18'i kadınlar, 10'u erkekler için olmak üzere devlet onaylı 28 saç kesiminden yalnızca birini yaptırabilirsiniz. 2013 yılında çıkan bu yasayla Kim Jong sadece kendi saç stilini bu listeye dahil etmemiştir. Çünkü saç stilinin sadece kendine özgü olmasını istemiştir. Zaten hiç kimse onun saç stilini yapmaya cesaret edemez diye tahmin ediyorum…

#6 Kuzey Kore ve Kendine Has Basketbol Kuralları

Burada hepimizin bildiği basketbol kuralları geçerli değil. Kendi ülkelerine özel bazı basketbol kuralları var. Bunlar sıralayacak olursak;

  • Bir smaç 2 değil 3 puan değerindedir.
  • Oyunun son üç dakikasında 2 sayılık atışlar 8 puan değerindedir.
  • 3 atış kaçırılırsa bir puan düşürülür.

#7 Kuzey Kore Pyongyang Bölgesinde Yaşamak için İzin Gerekmektedir.

Kuzey Kore'nin Pyongyang bölgesinde yaşamak için özel izin alınması gerekir. 

Kuzey Kore’nin başkenti olan Pyongyang bölgesinde yaşamak için başarılı, varlıklı ve etkili bir insan olmalısınız. Bunun için de açık bir izne sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bunlara sahip olduğunuza ikna edemezseniz maalesef başkentte yaşayamıyorsunuz.

#8 Öğrenciler Kendi Masa Ve Sandalyelerinin Ücretini Kendileri Öderler.

Öğrenciler sınıftaki sıra ve sandalyelerinin ücretlerini ödemek zorundadırlar. Okul yönetimi ve devlet bu ücretleri karşılamaz.

#9 Kuzey Kore’de İncil Okumak Yasaktır.

Kuzey Kore'de İncil, Batı kültürünün bir sembolü olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı insanları Batı'ya özendirip, değiştirebileceği düşüncesiyle okunması yasaklanmıştır. Kuzey Kore turundaki bir Amerikan vatandaşı, bir restoranda İncil'i unuttuğu için tutuklanmış ve beş ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

#10 iPhone ve Laptop Yasak.

Kuzey Kore halkı elektronik aletler ve teknoloji hakkında çok az şey biliyor. Çünkü hükümetin izolasyon politikası, vatandaşların diğer ülkede bulunan insanlarla iletişime geçmesini istemiyor. Bundan dolayı Kuzey Kore halkı için iPhone, TV ve laptop yasak! Standart Windows veya Mac yerine yalnızca Korece tasarlanmış devlet onaylı işletim sistemi Red Star OS'nin kullanılmaktadır.

İnternete yalnızca 2000 yılında başlatılan ‘Kwangmyong’ veya ‘Bright’ adlı intranetler üzerinden erişilebilmektedir. Bunlar da tahmin ettiğiniz gibi tamamen devlet gözetiminde olan şeyler. İnternet erişimi olan kişiler ise sadece siyasi liderler ve aileleri, seçkin okullarda okuyan öğrenciler ve ordunun siber savaş departmanı.

#11 Kuzey Kore Seçimlerinde Sadece Bir Kişi Aday Olabilir.

Kuzey Kore seçimlerinde tek kişi aday olabilir.

Kuzey Kore’de de seçim yapılıyor elbette tek fark sadece bir kişi aday! 17 yaşından büyük tüm vatandaşların zorunlu olarak seçimlerde oy kullanması gerekmektedir. Ancak anlaşılacağı üzere seçim tamamen özgür bir seçim olmuyor. Her seçimde sadece bir seçeneğiniz var. Sonuç olarak Kuzey Kore halkının %100'ü sadece bir kişiye yani çok sevdikleri liderlerine oy vermek zorunda...

#12 Kuzey Kore Ülkesinde Uyuşturucu Yasası Yok.

İronik olsa da bu derece muhafazakar olan ülkede yazılı olarak uyuşturucu yasası bulunmamaktadır. Esrar kullanmak, satmak veya bulundurmak yasa dışıdır fakat marihuana yol kenarlarında, evlerin bahçelerinde oldukça yaygın şekilde yetişmektedir.

#13 Kim Jong ve Ailesine Hakaret Küfür Sayılmaktadır.

Kim Jong ve ailesine edilen herhangi bir hakaret, küfür olarak sayılmaktadır. 

Kim Jong yönetimi altında yaşayan Kuzey Kore halkı ona, ailesine ve devlete sadakat yemini etmek zorundadır. Kim'in ailesine hakaret olarak algılanabilecek herhangi bir söz ya da olay Kuzey Kore hükümeti tarafından küfür olarak kabul edilir ve ciddi şekilde cezalandırılır. Bu kural göçmen ve turist olarak ülkeye gelen herkes için geçerlidir.

#14 Kuzey Kore Vatandaşının Ülkeyi Terk Etmesi Yasaktır.

Buraya kadar olan kısımları okurken içinizden “Madem bu kadar katı kuralları var bu insanlar neden kaçmıyor?” diye düşündünüz mü? Maalesef kaçamazlar… Herhangi bir Kuzey Kore vatandaşının ülkeyi terk etmesi yasaktır ve sınırı resmi belgeler olmadan geçen herkes vurulmaktadır.

#15 Turistlerin Yerel Halkla Konuşması Yasaktır.

Evet yanlış duymadınız! Kuzey Kore’ye turist olarak giderseniz oranın yerel halkıyla konuşmanız yasak. Ülkeye giren bir turist için, gezi boyunca kendisine eşlik edecek bir rehber atanmaktadır. Bu rehber gözcülüğünde gezilen ülkede, bir turist grubundan ayrılırsa veya yerel halktan biriyle konuşmaya çalışırsa tutuklanır. Bunun yanı sıra turistler ülkenin her yerini gezemezler sadece belirli yerler ve belirli güzergâhlar boyunca geziler düzenlenmektedir.

#16 Askerlik Hizmeti Herkese Zorunludur.

Kuzey Kore'de askerlik yapmak hem erkeklere hem de kadınlara zorunludur. 

Erkekler için 10 yıl, kadınlar için 7 yıl olmak üzere, askerlik hizmeti tüm Kuzey Kore halkı için zorunludur.

#17 Mikrodalga Fırın Kullanmak Yasak.

Ülkedeki enerji krizi nedeniyle her gece elektrik kesinti yaşanan ülkede, elektrik kullanmak için izin almanız gerekmektedir. Bu kriz nedeniyle de mikrodalga fırın kullanmak yasaktır.

#18 Kadınlar Araba Kullanamaz.

Ülkede sadece erkek hükümet görevlileri araba kullanmaktadır. Trafik polisi olsanız dahi kadınsanız araba kullanmanız yasaktır. Üstelik ülkede genel olarak her yüz kişiden yalnızca birinin araba sahibi olmasına izin verilmektedir.

#19 8 Temmuz’da Gülümsemek Yasaktır.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Il-Sung'un ölüm tarihi olan 8 Temmuz'da gülümsemek yasaktır. Bunun yanı sıra dans etmek, yüksek sesle konuşmak ve alkol almak da o günün yasakları arasındadır.

#20 Kuzey Kore Halkının Kot Pantolon Giymesi Yasaktır.

Kapitalizmin bir sembolü olarak görüldüğü için Kuzey Kore'de kot pantolon giymek yasaktır. Bunun yanı sıra bikini giymek de yasaktır. Eğer etek giyiyorsanız da dizlerinizi kapatmanız gerekmektedir.

Dünyanın en izole ülkesi olan Kuzey Kore ve yasakları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazılarımızda görüşmek üzere!

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et