İlginç Bilgiler

Sushi Çeşitleri – İçindekiler, Adları ve Tatları


Nisan 15, 2022 / 15667 Görüntüleme / 0 Yorum

Herkese merhaba! 

Bugün sushi çeşitlerinden bahsedeceğiz. Aranızda hiç sushi denemeyenler de vardır eminim, ama size şunu söyleyebilirim ki, ilk ısırıkta ‘Ay bayıldım!’ diyebilme ihtimaliniz çok düşüktür. Çünkü her deneyen ilk ürkerek soyaya batırır, sonra bir ısırık alır (işin uzmanları genelde hop bir dilimi komple ağızlarına sokarlar ) ve ağızlarında çevirir de çevirir. 

Şimdi bir sır vereceğim. İlk sushi deneyiminiz ise hiç öyle salatalıklı yok efendim çiğ somonlu sushileri alıp denemeyin. Evet fiyatları bi tık daha hesaplı bunların, ama çok güzel kızarmış karideslileri, hatta tavukluları bile var. İlk deneyiminiz ise ilk böyle alıştırın kendinizi derim :) Neyse artık asıl konumuza dönelim. 

Sushi Nedir? 

Sushi, sirke içinde pişirilmiş, çiğ veya pişmiş deniz ürünleri ve çeşitli soslar veya dolgular ile servis edilen orta taneli pirinç içeren bir Japon yemeğidir. Popüler inanışın aksine, sushinin ana bileşeni çiğ balık değil, pirinçtir. Mükemmel ısırık büyüklüğünde parçalar halinde dilimlenmiş sushi görüntüsüne muhtemelen aşinasınızdır, ancak tüm sushiler aşina olduğunuz sushi görüntüsüne sahip değildir. 

Sushi Çeşitleri Nelerdir?

Aslında bakarsanız birçok sushi çeşidi vardır, biz hem Japonya'da hem de dünyada en popüler olanlardan bahsedeceğiz. 

Sushi Çeşitleri Listesi 

  • Nigiri
  • Gunkan Maki (Bot şeklinde sushi)
  • Temarizushi
  • Hosomaki (Küçük Maki)
  • Futomaki (Büyük Maki)
  • Uramaki
  • Temaki
  • Saikumaki
  • Dragon Roll (En popüler Sushi Roll)
  • California Roll (İçinde çiğ balık olmayan Sushi)
  • Rainbow Roll
  • Dynamite Roll (Krem peynirli Sushi)
  • Spicy Tuna Roll
  • Spider Roll
  • Chirashizushi (Dağınık Sushi)
  • Inarizushi
  • Oshizushi (Preslenmiş Sushi)
  • Sugatazushi
  • Sasazushi
  • Iwakunizushi (Sushi Keki)

Sushilerin Dağılımı

Başlangıç ​​olarak sushi, sashimi, nigiri ve maki arasındaki karışıklığı giderelim. Nigiri ve maki iki farklı sushi türüdür, sushi ise sirkeli pirinç ve diğer malzemelerden yapılan yiyecekleri ifade eden bir genel bir terimdir. Öte yandan, sashimi sushi değildir.

Nigiri ve maki'nin yanı sıra, denemek isteyebileceğiniz birçok sushi seçeneği vardır. Temel sushi çeşitlerinden sonra onlara da değineceğiz :)  

#1 Nigiri

Nigiri

Nigiri veya nigirizushi, deniz ürünlerinin dilimlenip sushi pirincinin üzerine preslendiği, elle preslenmiş özel bir sushi türüdür. 1800'lerde Tokyo'da (daha sonra Edo olarak adlandırıldı) geliştirildi. 1800'lü yıllarda Edo bölgesinde çalışan girişimci bir sushi şefi tarafından bir tür "fast food" olarak icat edildiğine ve yeni yarattığı sushiyi hızlı bir atıştırma için yakındaki işçilere satmaya karar verdiğine inanılıyor.

Üst malzeme genellikle karides, ton balığı, mezgit balığı veya yılan balığı gibi deniz ürünleridir ve her zaman taze ve en yüksek kalitede olmalıdır. Bazen, bütün karışımı sarmak ve bir arada tutmak için nori deniz yosunu kullanılır.

Geleneksel olarak nigirizushi, shiso yaprakları, wasabi, soya sosu veya zencefil turşusu ile eşleştirilir. Bazen daikon (beyaz turp) ve tuzlu deniz yosunu ile süslenir. Nigiri genellikle elle yenilir ve tek lokmada ağza atılır.

#2 Gunkan Maki (Bot Şeklinde Maki)

Gunkan Maki

Gunkan maki, Japonca'da "savaş gemisi rulosu" anlamına gelir ve bu nigiri çeşidinin kendine özgü bot şeklini belirtir. Ginza Kyubey restoranının 1941 yılında bir müşterisinin sushisinde daha sıra dışı bir şey istediğini söylemesiyle başlayan bir icadıdır.

Daha sonra balık yumurtasının iyi bir seçim olduğunu öne sürdü ve bu fikir Şef Imada sayesinde gerçeğe dönüştü. Deniz kestanesinden tarak ve istiridyelere kadar diğer yumuşak, yüksek kaliteli malzemeler kısa süre sonra gunkan maki üzerinde ortaya çıktı ve bir nori şeridi kullanılarak tutuldu.

#3 Temarizushi

Temarizushi

Temarizushi nispeten nigiri'ye benzer, ancak pirinç kısmı bunun yerine bir top şeklindedir. Daha çok görsel sunuma odaklanma eğilimindedir, bu nedenle her topun üzerinde renkli deniz ürünleri parçaları ve yenilebilir süslemeler bulunur. Ton balığı, somon, ahtapot, nilüfer kökü dilimleri, genellikle kullanılan deniz ürünleridir.

Japonya'da insanlar doğum günleri, Anneler Günü, Sevgililer Günü gibi özel günlerde temarizushi'yi hediye olarak verirler. 

#4 Hosomaki (Küçük Maki)

Hosomaki

Kelimenin tam anlamıyla ince maki anlamına gelen Hosomaki'nin sadece bir dolgusu vardır. Genellikle 2-3 cm kalınlığındadır. En popüler hosomaki türü tekkamaki'dir (tuna maki).

#5 Futomaki (Büyük Maki)

Futomaki

Öte yandan, futomaki ruloları çok daha kalındır (4-6 cm) ve genellikle salatalık, ıspanak ve mantar gibi sebzelerden yapılır. İnsanlar özel günlerde veya küçük bir sunuma ihtiyaç duyulduğunda futomaki sunarlar.

#6 Uramaki

Uramaki

Uramaki'yi makinin tersi olarak düşünün, yani önce pirinç kısmı, sonra nori (deniz yosunu) ve dolgu. California rolls veya "ters" sushi olarak da bilinen uramaki, hazırlanma şekli gibi çok ilginç bir tarihe sahiptir.

1960'ların sonlarında, Los Angeles merkezli bir restoran olan Tokyo Kaikan bir sorunla karşılaştı. Sushi rulolarında deniz yosunu kullanılması Amerikalı müşterileri mutlu etmedi, bu yüzden restoranın baş aşçısı pirinci dışarıya koymaya karar verdi.

Pirinç hayati bir rol oynadığından, uramaki yaparken yüksek kaliteli sushi pirinci markalarını bilmelisiniz. Diğer sushilerde olduğu gibi, uramakinize istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz: karides, salatalık, avokado vb.

#7 Temaki

Temaki

"Sushi roll" ve "hand roll" terimleri hakkında hiç kafanız karıştı mı? Bunlar nasıl yuvarlandıklarına göre sınıflandırılmış iki grup sushidir. İlki bir bambu hasır kullanılarak şekillendirilirken, ikincisi elle yapılır ve daha fazla uzmanlık gerektirir.

Temaki, el rulolarına bir örnektir. Bunu yapmak için, deniz yosunu tabakasını dikkatlice bir koni haline getirmelisiniz ve koniyi hazırlanmış pirinç, jülyen sebze ve diğer tercih edilen dolgularla doldurmalısınız.

Batı ülkelerinde temaki, fast food olarak kabul edilir ve büyük olasılıkla onu lüks restoranlarda bulamazsınız. Hazırlanma kolaylığı nedeniyle temaki son yıllarda en büyük mutfak trendlerinden biri haline geldi, bu yüzden mutlaka denemelisiniz!

#8 Saikumaki

Saikumaki

Dekoratif rulolar olarak da bilinen saikumaki, sunuma öncelik verir. Sushi ruloları, çiçek veya aile arması şeklinde tabakta dikkatlice düzenlenir. 

Güzel bir tabak saikumaki ile içinizdeki sanatçıyı ortaya çıkarabilirsiniz (Yapımı hiç kolay durmuyor!) 

#9 Dragon Roll (En popüler Sushi Roll)

Dragon Roll

Ağızda dağılan avokado, çıtır tempura ve mükemmel sirkeli pirinç, dünyanın en popüler sushi ruloları arasında yer alan dragon roll'un kutsal üçlüsüdür. Ruloyu dilimlediğinizde, sushi, ejderha boynuna benzeyen karmaşık aranjmanını ortaya çıkarır.

#10 California Roll (İçinde çiğ balık olmayan Sushi)

California Roll

Bir California rulosu, sizi cennete götüren, tatlar ve dokular bakımından zengin olanıdır.

Yengeç tadı, salatalığın gevrekliği ve avokadonun pürüzsüzlüğü ile farklı yiyeceklerin mükemmel bir kombinasyonuna sahiptir. Zencefil turşusu, soya sosu ve wasabi ile yenildiği zaman çok lezzetlidir. 

#11 Rainbow Roll

Rainbow Roll

California rulosunun bir varyasyonu olan Rainbow Roll, salatalık, avokado, taklit yengeç, ton balığı ve somon gibi çok sayıda çiğ balıktan elde edilen canlı renkleri ile sizi bir ısırık almaya teşvik eder. 

#12 Dynamite Roll (Krem peynirli Sushi)

Dynamite Roll

Dynamite Roll sushi, malzeme açısından boldur ve bir Batı tarzı sushi türüdür. İçinde avokado, salatalık; hamachi (bir çeşit balık), havuç, fasulye filizi, balık yumurtası, acı biber ve baharatlı mayonez kullanılır. Hamachi tercih etmeyenler, yerine karides de kullanabilir. 

#13 Spicy Tuna Roll

Spicy Tuna Roll

Spicy Tuna Roll üç ana bileşenden oluşur: çiğ ton balığı, sriracha ve baharatlı mayonez ve ekstra ısı için ichimi togarashi (öğütülmüş kırmızı şili tozu) ile tatlandırılır. 1980'lerde Jean Nakayama tarafından icat edildi ve şöhrete ulaşması uzun sürmedi.

#14 Spider Roll

Spider Roll

Spider Roll, California rollun büyük kardeşi gibidir, Tempura yengeç ve baharat ona güzel bir tat verir ve salatalık ve avokado bunu güzel bir şekilde dengeler.

#15 Chirashizushi (Dağınık Sushi)

Chirashizushi

Chirashizushi, Japon evlerinde hazırlanan en yaygın sushi çeşitlerinden biridir. Bu olağandışı versiyon (genellikle dağınık sushi olarak anılır), bir kase sushi pirinci ile tamamlanan geniş bir malzeme grubuyla tamamlanır ve bunlar ya üstte katmanlanır ya da pirinçle karıştırılır.

Bir kase chirashizushi hazırlamanın iki geleneksel yolu vardır: pirincin üzerine yerleştirilmiş balık sashimi içeren klasik Tokyo stili ve pirinçle karıştırılmış çok sayıda çiğ veya pişmiş malzemeyi içerebilen Kansai stili.

Her iki çeşitte de üst kısım her zaman özenle dekore edilmiş ve süslenmiştir. Büyük miktarlarda kolayca hazırlandığından chirashuzshi, özel günlerde ve bayramlarda servis edilen en ünlü sushi çeşitlerinden biridir.

#16 Inarizushi

Inarizushi

Adını Şinto tanrısı Inari'den alan Inarizushi, "kahverengi torba sushi" olarak da bilinir çünkü pirinç, terbiyeli aburaj veya kızarmış tofu torbalarında paketlenir. Aburaj, pirinci bir arada tutmasını çok iyi sağladığından ve genellikle içinde sadece pirinçle yapıldığından, inarizushi'yi ellerinizi kullanırken bile yemesi kolaydır.

Tofu torbalarının içindeki dolguda genellikle havuç, şitaki mantarı, kavrulmuş susam tohumu veya nori parçaları gibi birçok farklı içerikle yükseltilebilen sade sushi pirinci kullanılır, ancak hiçbir zaman diğer sushi çeşitlerinde bulunan ortak unsur olan çiğ balık kullanılmaz.

Inarizushiler hafif bir tada sahiptirler, genellikle dashi, mirin ve soya sosundan oluşan kokulu bir karışımda kaynatılırlar, bu da onların tüm ince tatları içine çekmelerini sağlar.

#17 Oshizushi (Preslenmiş Sushi)

Oshizushi

Oshizushi değişik bir sushi çeşididir. Pirinç piştikten sonra, pirinci ve çeşitli deniz ürünlerini preslemek için oshibako adı verilen özel bir kalıp kullanılması gerekmektedir. 

Oshizushi, kökeni 15. yüzyıla kadar uzanan en eski sushi türlerinden biridir. Oshizushi, soya sosu eşliğinde daha da güzelleşen narin tatlarıyla, alınan her lokma ile sizi başka bir lezzet boyutuna gönderecek.

#18 Sugatazushi

Sugatazushi

Sugatazushi inanılmaz derecede nadirdir ve sadece Japonya'nın birkaç bölgesinde bulunabilir. Bu sushiyi yapmak için bütün bir uskumru salamuraya batırılır. Daha sonra itame (sushi şefi) balığın içini boşaltır, pirinçle doldurur ve küçük parçalar halinde keser.

Sugatazushi'nin ilk kaydı Heian dönemine kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır. Günümüzde Tokushima'da sonbahar festivallerinin vazgeçilmez bir unsurudur. 

#19 Sasazushi

Sasazushi

Başka yerlerde nadiren bulunabilen bir Ishikawa özelliği olan sasazushi, güzel bir görünümden daha fazlasına sahiptir. Küçük bir blok pirinçle başlayarak, insanlar ince bir dilim somon veya diğer balık türlerini üstüne yerleştirecek ve yiyecekleri bambu yapraklarına iki kez saracak.

Nagano ve Niigata illerinde, sasazushi'nin üzerine çeşniler de eklenir. Normal sushiden farklı olarak, sasazushi daha belirgin tatlara sahiptir ve sarma yaprakları sayesinde oldukça kokuludur. Bu yemeği çoğunlukla Hokuriku bölgesindeki illerde bulacaksınız.

#20 Iwakunizushi (Sushi Keki)

Iwakunizushi

Iwakunizushi, Yamaguchi'den harika bir zevk. Bu sushi birkaç katmandan oluşur: sirkeli pirinç, nilüfer kökleri, şitaki mantarları ve çiğ balık dilimleri ve ahşap kalıplar kullanılarak düzgün bir şekilde şekillendirilir.

Günümüzde iwakunizushi, renk cümbüşü ile çeşitli geleneksel kutlamalarda varlığını sürdürmektedir. 

Sushi Çeşitleri’ yazımızın sonuna gelmekte bulunuyoruz. Sizin daha önce denediğiniz değişik bir sushi çeşidi varsa ya da yukarda bahsettiklerimizden denediyseniz yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz :) Tecrübelerinizi okumaktan mutluluk duyarız. 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et