İlginç Bilgiler

ALMANYA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


Nisan 01, 2021 / 1479 Görüntüleme / 0 Yorum

Almanya hakkında yok artık diyeceğiniz ilginç bilgilere hazır olun! Avrupa Birliği'nin en kalabalık ülkesi olan Almanya, dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahiptir. Disipliniyle, çalışkanlığıyla ünlü olan Almanya düşündüğünüzden daha ilginç bir ülkedir. Muhtemelen daha önce hiç duymadığınız en ilginç Almanya gerçeklerinin bu uzun listesini aşağıda bir araya getirdik!

1. YAZ SAATİ UYGULAMASINI (DST) DÜNYADA İLK BENİMSEYEN ÜLKE ALMANYA’DIR.

30 Nisan 1916'da yaz saati uygulamasını ilk kabul eden ülke Almanya idi. Ve bu bahsetmeye değer bir şey gibi görünmese de, nedeni oldukça ilginç. Almanya, fabrikalarında 1. Dünya Savaşı için silah ve bomba üretmek amacıyla ihtiyaç duyduğu yakıtı muhafaza etmek istedi. Bu sebeple, 30 Nisan 1916'da saatin ibrelerini sonraki Ekim'e kadar bir saat ilerleterek saat 23:00'da gün ışığından tasarruf etmeye başladı.  Böylelikle askeri operasyonlarda kullanılan bombaları yapmak için daha fazla gün ışığı ve daha verimli saatler elde ettiler.

Yaz saati uygulamasını ilk uygulayan ülke - Almanya'dır. 

2. BERLİN’DE VENEDİK’TEN DAHA FAZLA KÖPRÜ VARDIR.

Berlin'de 960 köprü ve 59,8 kilometre kare sudan oluşan birkaç göl ve yaklaşık 180 kilometre gezilebilir suyolları vardır. Çevresindeki Brandenburg eyaleti ile birleştiğinde, Avrupa'nın en büyük iç su ağına ev sahipliği yapmaktadır.

Berlin Köprüleri sayı olarak Venedik'ten fazladır.

3. ALMANYA’DA HAPİSHANEDEN KAÇIŞ KANUNEN CEZALANDIRILMAZ.

Alman hukuku, özgür olmanın temel bir insani içgüdüsü olduğunu ve bu nedenle mahkumların hapishaneden kaçma hakkına sahip olduğunu savunuyor. Bununla birlikte, kaçışlar nadiren cezasız kalmaktadır. Çünkü mahpuslar, mülke zarar verirlerse veya kaçışlarında herhangi bir kişiye fiziksel zarar verirlerse sorumlu tutulurlar.

Almanya'da hapishaneden kaçabilirsiniz. 

4. ALMAN OTOBANI’NDA YAKITIN BİTMESİ YASA DIŞIDIR.

Yasak olmasa da, sürücülerin sadece acil durumlarda otoyolda durmasına izin verilir ve boş bir benzin deposuna sahip olmak yasaktır. Sürücüler para cezasına çarptırılabilir ve ayrıca ehliyetleri altı aya kadar askıya alınabilir. Karayolu sisteminde yürümek veya koşmak da yasa dışıdır ve yaklaşık 90 Euro para cezası ile cezalandırılır.

Almanya otobanlarında ancak acil durumlarda durabilirsiniz, yakıt bitimi yasaktır. 

5. ALMANYA, BEBEKLERE NE İSİM VERİLECEĞİ KONUSUNDA YASAL BİR SÖZ HAKKINA SAHİPTİR.

Alman yasalarında bebeklere cinsiyet belirtmeyen isim koymak veya soyadını bebeklerine ad olarak kullanmak yasaktır. 2014'te en popüler çocuk isimleri kızlar için Sophie / Sofie ve erkekler için Maximilian idi.

Almanya'da bebeklere isim koymanın kuralları vardır.

6. FANTA, İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN BİR SONUCU OLARAK ALMANYA’DA ORTAYA ÇIKTI.

Coca-Cola şurubunun Almanya'ya ithal edilmesini engelleyen bir ticaret ambargosu nedeniyle, ülkedeki Coca-Cola başkanı mevcut arta kalanları kullanarak pazar için yerli bir ürün yaratmaya karar verdi; örneğin peynir altı suyu ve elma posası gibi ürünler. Bu şekilde Fanta yaratıldı ve oldukça popüler oldu. Orijinal Alman Fanta'sı sarı bir renge sahipti ve bugünkü Fanta Orange'dan farklı bir tadı vardı; kullanılan malzemelere bağlı olarak, savaş sırasında lezzet değişirdi.

'Fanta' ismi çalışanlar arasında yapılan bir içecek isim yarışmasında seçildi. Coca Cola Almanya Fabrika yöneticisi Keith, Fantasie'lerinin (Almanca hayal gücü anlamına geliyor) çılgınca koşmasına izin vermelerini söyledi. Satıcı Joe Knipp bunu duyunca Fanta adını düşündü. Savaştan sonra Fanta, Coca-Cola tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildi ve 1960 yılında ticari markayı satın aldılar. Fanta, Coca-Cola Şirketi'nin en eski ikinci markasıdır.

Fanta - Coca Cola'nın en eski 2. markası, Almanya'da ortaya çıkmıştır. 

7. ALMAN ÜNİVERSİTELERİNDE EĞİTİM GÖRMEK ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN DE ÜCRETSİZDİR.

Devlet üniversitelerindeki lisans programları için harç ücretleri 2014 yılında kaldırılmıştır, bunun nedeni ise politikacıların yüksek öğrenim görmek için ödeme yapmanın 'sosyal açıdan adaletsiz' olarak bulmasıdır.

Alman Üniversiteleri'nde ücretsiz eğitim görebilirsiniz.

8. ALMANYA’DA HER YIL 800 MİLYONDAN FAZLA KÖRİLİ SOSİS YENMEKTEDİR.

Currywurst, baharatlı sosla servis edilen bir sosis ve Almanya'da kült bir klasik haline gelen bir sokak yemeği. Yalnızca Berlin'de yaklaşık 7 milyon körili sosis yenmektedir. Hatta Berlin'de popüler atıştırmalıklara adanmış ‘Deutsches Currywurst Museum’ adında müze bulunmaktadır.

Currywurst - Almanya'nın en çok tüketilen atıştırmalıklarından biridir. Hatta müzesi bile var!

9. ALMANYA, BİR ZAMANLAR KÜÇÜK KRALLIKLAR, DUKALIKLAR VE PRENSLİKLERDEN OLUŞAN BİR GRUPTU.

1871'de Alman Reich (Deutsches Reich) olarak birleştirilen bu grup, daha sonra Weimar Cumhuriyeti yani Üçüncü Reich (Ulusal Sosyalizm) oldu ve 1949'da ulus Sovyet destekli Doğu Almanya (Alman Demokratik Cumhuriyeti) ve demokratik Batı Almanya (Federal Almanya Cumhuriyeti) olarak 2’ye ayrıldı. 3 Ekim 1990'da Doğu ve Batı yeniden birleşti.

Almanya tarihte birçok krallıktan oluşmaktaydı. 

10. ALMANYA’NIN BAŞKENTİ YEDİ KEZ DEĞİŞMİŞTİR.

Bu şehirlerin hepsi bir zamanlar modern Alman topraklarının başkentleri oldu: Aachen (Karolenj İmparatorluğu döneminde), Regensburg, Frankfurt-am-Main, Nürnberg, Berlin, Weimar (gayri resmi olarak, Berlin'deki huzursuzluk sırasında), Bonn (ve Doğu Berlin) ve 1990'dan beri yine Berlin sırasıyla Almanya'nın başkentleri olmuştur. 

Almanya'nın başkenti birçok kez değişmiştir. 

11. ALMANYA ‘ŞAİRLERİN VE DÜŞÜNÜRLERİN ÜLKESİ’ OLARAK DA BİLİNMEKTEDİR.

Bach, Beethoven ve Goethe Alman’dır, bunların yanında besteciler Händel, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner ve R. Strauss de Alman vatandaşıydı. Dünyanın en büyük Alman filozoflarından bazıları Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche ve Heidegger'dir.

Bach, Beethoven ve Brahms Alman vatandaşıdır.

12. MÜNİH HAVALİMANI, ALMANYA'NIN EN  YOĞUN İKİNCİ BÜYÜK HAVALİMANIDIR.

Franz Josef Strauss Uluslararası Havalimanı olarak da bilinen Münih Uluslararası Havalimanı, Almanya'nın en yoğun ikinci havalimanıdır ve Bavyera'yı ziyaret eden yolcular için ana havalimanıdır. Şehrin yaklaşık 30 km dışında, Freising kasabası yakınlarında bulunan Münih Havalimanı, Frankfurt Havalimanı'ndan sonra yolcu trafiği açısından Almanya'nın en yoğun ikinci havalimanıdır. Münih Havalimanı, dünya çapında 248 noktaya uçuyor ve yılda 28 milyondan fazla yolcuyu idare edebiliyor.

Münih Havaalanı Almanya'nın en yoğun  2. havaalanıdır. 

13. ALMANYA, DÜNYANIN EN ÜNLÜ İCATLARINDAN BİRKAÇINA SAHİPTİR.

Ampül, otomatik hesap makinesi ve otomobil için Almanlara teşekkür edebilirsiniz. Hepsi bu kadar değil - Almanlar aynı zamanda insülinin keşfi, klarnetin icadı, cep saati, televizyon (kısmen), parafin, benzin / benzin ve Dizel motorlar, otomobil motoru, diferansiyel dişli ve diğer önemli cihazlarla da itibar görüyor. Diğer ünlü icatlar ise motosiklet, jet motoru, LCD ekran ve Walkman’dir.

Walkman, bir Alman icadıdır.

14. ALMANYA, AB’DEKİ EN BÜYÜK NÜFUSA SAHİP ÜLKE OLSA DA DÜŞÜŞ YAŞAMAKTADIR.

Almanya'nın nüfusu 80,9 milyon civarında olmakla beraber, 3,4 milyon kişi başkent Berlin'de yaşamaktadır. Her beş haneden ikisi tek kişilik hanelerdir. Almanya aynı zamanda dünyadaki en düşük doğum oranlarından birine sahip ve hükümet, nüfusun 2060 yılına kadar 67 milyona düşmesini bekliyor. Ortalama olarak, Alman kadınları ilk çocuklarını 29 yaşında doğuruyor.

AB'nin en yüksek popülasyonu Almanya'ya aittir.

15. ALMANYA, DÜNYANIN EN POPÜLER İKİNCİ GÖÇMEN DESTİNASYONUDUR.

Ülke hem OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) hem de Göç Politikası Enstitüsü tarafındanikinci sırada yer almıştır. İlk sıra ABD'ye aittir. Göçmenlerin çoğu Avrupa'dan gelmektedir ve gelenlerden ilk üç ülke göçmenleri; Türk, Polonyalı ve İtalyan vatandaşıdır. Göçmen işgücü Almanya’nın düşük doğum oranının, artan yaşam süresinin ve yaşlanan toplumun etkilerini hafifletmeye yardımcı oluyor; Birleşmiş Milletler, işyerindeki Alman sayısının 2030 yılına kadar yüzde 54'e düşeceğini tahmin ediyor.

Almanya, göçmenlerin en çok tercih ettiği 2. ülkedir.

16. ALMANYA, YAŞLANMAK İÇİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKELERDEN BİRİDİR.

Almanya'da ortalama yaşam süresi neredeyse 81 yıldır (OEDC ortalamasından bir yıl daha yüksektir) - kadınlar için 83 ve erkekler için 78 - ve nüfusun yüzde 26'sından biraz fazlası şu anda 60'ın üzerinde. Almanya emekli olmak için iyi bir yerdir: Yaşlılar arasında esenlik açısından Küresel AgeWatch Endeksi 2015'te dördüncü sıradadır (96 ülke arasında).

Almanya'da ortalama yaşam süresi yüksektir.

17. BERLİN’DEKİ ZOOLOGISCHER GARTEN, DÜNYANIN EN BÜYÜK HAYVANAT BAHÇESİDİR.

Almanya ayrıca 400'den fazla kayıtlı hayvanat bahçesine sahiptir. Hayvanat bahçeleri, vahşi yaşam parkları, akvaryumlar, kuş parkları, hayvan rezervleri veya safari parkları dahil olmak üzere Almanya'da yaklaşık 700 tesis bulunuyor.

Berlin'deki Zoologischer Garten, dünyanın en büyük hayvanat bahçesidir.

18. ALMANYA’NIN EĞİTİM SİSTEMİ EN İYİ PERFORMANS GÖSTERENLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR.

Öğrenciler, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı olan OECD’nin PISA ölçeğine göre ortalamanın üzerinde puan alıyor ve 25-64 yaş arası yetişkinlerin yüzde 86'sı en az lise diplomasına eşdeğer bir eğitim tamamlamıştır. Bu oran, AB ortalaması olan yüzde 74,2'nin oldukça üzerindedir.

Almanya, çok güçlü bir eğitim sistemine sahiptir.

19. ALMANYA’DA İSTİHDAM SEVİYESİ YÜKSEKTİR.

2016 araştırmalarına göre, 15-64 yaş arası insanların yarısından fazlasının ücretli bir işi bulunmaktadır (yaklaşık 43,3 milyon kişi) ve işsizlik oranı yüzde 4,2 gibi rekor bir düşük seviyeye inmiştir. Genç işsizliği de yüzde 7,7 ile AB'deki en düşük işsizlik oranlarından biri olmuştur. Erkekler esas olarak tam zamanlı işteyken, kadınlar, özellikle okul öncesi çocukları olanlar genellikle yarı zamanlı çalışmaktadır. Almanya ilk kez 2015 yılında asgari ücreti kabul etmiştir.

Almanya, çalışma oranı yüksek bir ülkedir.

20. ALMANYA, AB’NİN EN BÜYÜK EKONOMİSİDİR.

Almanya, 3,49 trilyon Euro (3,84 trilyon ABD Doları) gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ile AB’nin en büyük ekonomisidir ve ABD, Çin ve Japonya’nın ardından dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.

Alman Ekonomisi AB'nin en büyüğüdür.

21. ALMAN KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER (KOBİ’LER), ALMANYA’NIN TÜM EKONOMİ ÇIKTISININ YAKLAŞIK %52’SİNİ OLUŞTURMAKTADIR.

KOBİ'ler yaklaşık 14 milyon işçi çalıştırmaktadır. Alman şirketlerinin %99’unu KOBİ'ler oluşturmaktadır ve her beş stajyerden dördü onlar için çalışmaya devam etmektedir.

Almanya'daki KOBİ'lerin Alman Ekonomisi'ne katkısı büyüktür.

22. ALMANYA, 2015 YILINDA 6 MİLYON OTOMOBİL SATAN DÜNYANIN EN BÜYÜK OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNDEN BİRİDİR.

Volkswagen’nin Golf’ü, tüm zamanların en çok satan arabalarından biridir. 2016 yılında Almanya'da en çok satan otomobil markaları Volkswagen, Audi, Mercedes ve BMW olmuştur.

Almanya, dünyanın en büyük araba üreticilerinden biridir.

23. ALMANYA, DİĞER ÜLKELERDEN DAHA FAZLA KÜLTÜREL AKTİVİTEYE VE YERE SAHİPTİR.

2013 yılında yapılan sayımlara göre 6,200 müzesi, 820 tiyatrosu, 130 profesyonel orkestrası ve 8,800 kütüphanesi bulunmaktadır. Diğer ülkelerden daha fazla müze, sergi salonu ve sanat galerisi vardır ve sadece büyük şehirlerde değil, küçük şehirlerde de bulunmaktadır. Futbol maçlarından çok sergilere giden daha fazla insan vardır.

Almanya'nın birçok kültürel aktivite çeşitliliğinden faydalanabilirsiniz.

24. ALMANYA, DÜNYANIN ÖNDE GELEN KİTAP ÜLKELERİNDEN BİRİDİR.

Almanya’da her yıl yaklaşık 94.000 kitap yayınlanmaktadır. Aynı zamanda uluslararası kitap yayıncılığının en önemli etkinliği olan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nı da burada bulabilirsiniz. Gutenberg baskısı Almanya'da icat edilmiştir, bu baskı hareketli tip kullanan baskı dünyasında bir devrim niteliği taşımaktadır. Ayrıca, yayınlandığı bilinen en eski dergi, Alman şair ve ilahiyatçı Johann Rist tarafından başlatılan Erbauliche Monaths-Unterredungen'dir.

Dünyanın en büyük kitap ülkelerinden biri Almanya'dır. 

25. ALMANYA, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BİRA ÜRETİCİSİDİR.

2019 yılında Almanya, Avrupa'nın lider bira üreticisi olarak seçilmiştir. Alman bira üretimi yaklaşık 91.6 milyon hektolitreyi buldu ve bu miktar Birleşik Krallık'taki üretim hacminin iki katından fazladır. Rusya üretimi 77,4 milyon hektolitre ile Avrupa'nın ikinci en büyük üretimi seçilmiştir.

Avrupa'nın en büyük bira üreticisi Almanya'dır. 

26. ANGELA MERKEL, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ İKİNCİ KİŞİSİ SEÇİLMİŞTİR. 

2020 Forbes dergisi ‘Dünya’nın En Güçlü Kadınları' sıralamasında  Angela Merkel'i 1. sırada göstermiştir. Merkel, Forbes dergisinin bu listesinde toplam 15 kez sıralamaya girmiştir. 2009 yılında Mattel, Barbie'nin 50. yıl kutlamasında bir Angela Merkel Barbie bebeği üretmiştir. 

Barbie Angela Merkel, 2009 yılında Mattel tarafından ‘Dünyanın En Güçlü Kadınları’ndan biri olarak seçilen Merkel' adına ürettirilmiştir.

27. MÜNİH’İN OKTOBERFEST’İ DÜNYANIN EN BÜYÜK HALK FESTİVALİDİR.

Bira sevenlerin dikkatine! Münih'in Oktoberfest'i dünyanın en büyük halk festivalidir ve bu festivalde oldukça fazla bira tüketilmektedir. Adına rağmen, Oktoberfest festivali aslında Eylül ayının son haftasında başlar. Oktoberfest'in tarihi resmi olarak, Veliaht Prens Ludwig'in 12 Ekim'de Prenses Terese ile düğününü kutlamak için bir parti düzenlediği 1810 yılına dayanıyor.

Almanya'nın en popüler festivali Oktoberfest mutlaka gidilmesi gereken festivallerden biridir.

28. ALMANYA, İKLİM VE ENERJİ POLİTİKALARINDA LİDERDİR.

2011 yılında tüm nükleer santralleri 2022'ye kadar devreden çıkarma (daha sonra tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 18'ini üretme) ve bunları yenilenebilir enerjiler ve yeşil elektrik için yeni depolarla değiştirme kararı aldı. Almanya'nın en az üçte biri şu anda yenilenebilir enerji ile çalışıyor.

Almanya, yenilenebilir enerji sistemlerinde lider konumdadır. 
Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et