İlginç Bilgiler

Beyaz Geceler: Rusya’nın Hayal Ötesi Güzelliği!


Ağustos 17, 2022 / 2957 Görüntüleme / 0 Yorum

Beyaz geceler (diğer adıyla White Nights) kavramını çoğumuzun duyduğunu tahmin ediyoruz. Beyaz geceler, Kuzey Kutup Dairelerinde güneşin asla ufka dokunmadığı yerlerde meydana gelen efsane bir doğa olayıdır. Üç ay kadar bir zaman diliminde gerçekleşen hayal ötesi dönemde güneş saat 03.00’de doğup gece 24.00’de batmaktadır. Hatta güneş batsa bile uzun zaman hava kararmamaktadır. 

Güneşin neredeyse hiç batmadığı dönem - Beyaz Geceler

Beyaz Geceler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rusya, beyaz geceleriyle meşhur bir ülkedir. Fakat beyaz geceler sadece Rusya’da yaşanmamakta. Evet, yanlış duymadınız. Aynı zamanda Kanada, İsveç, Norveç, Grönland ve Alaska’nın en kuzey bölgelerinde de bu görsel şölene tanıklık edebilirsiniz.

Pek çok insan beyaz gecelerin sadece Saint Petersburg’da meydana gelen bir fenomen olduğuna inanmaktadır. Ama işin gerçeği, Saint Petersburg Kuzey Kutup Dairesi’ne en yakın şehir olduğu için bu olguyu kendine mal etmektedir. Bu işin en çok kaymağını da onlar yiyor tabi bu nedenden dolayı :) 

White Nights döneminin gelmesiyle birlikte yaz aylarında gündüzlerin neredeyse 19 saat yaşandığı Saint Petersburg'da, üç aylık dönemde milyonlarca turisti ağırlanmakta. Ruslar Mayıs ayında başlayıp temmuza ayına kadar devam etmekte olan bu süreci birçok etkinlikle taçlandırıyor. (Putin her ne kadar savaşa girerek bu bölümü baltalasa da geçen seneye kadar ciddi bir turist akını yaşanmaktaydı. Bundan sonrasını Putin düşünsün! )

Beyaz Geceler

Beyaz Geceler Nasıl Gerçekleşir?

Doğa güzelliğinin gerçekleştiği dönemde Rusya’da yaz ayında geceler normale göre o kadar parlak bir hal alır ki insanlar gündüz olmadığına inanmakta zorluk çekerler. 

Bakıldığı zaman Saint Petersburg’da görülen şey aslında beyaz geceler değil sözde navigasyon alacakaranlığıdır. Bunun nedeni ise Saint Petersburg’un beyaz geceler için yaşanacak olan sınırın biraz güneyinde yer almasıdır. İşin en büyüleyici kısmı ise yıldızlar gözle görülebilmektedir.

Beyaz Geceler - Gün batımında oluşan leylak-kırmızı gökyüzü

İnsanların gözlerini alamadığı beyaz gecelerin doruk noktası, gökyüzünün tam anlamıyla parlak bir şekilde kendini gösterdiği zamandır. Ayrıca, bu durum, gökyüzünün leylak-kırmızı gibi renklerle dolduğu harika bir görsel şölene neden oluyor.

White Night döneminde hava karardığında dahi gökyüzüne baktığınız zaman gökkuşağını görebiliriz. Hatta bu durum buraya bu tarihlerde ilk kez ziyarete gelenleri fazlasıyla etkisi altına alır. Ruslar bu dönemde gecelerin aydınlık olmasıyla birlikte tüm gün çalışıp uyumamaktadırlar. Üstüne üstlük bu görsel şöleni ekstra yaşamak için tüm gün çalışmalarının üzerine yürümeyi tercih etmektedirler. Çünkü bu zaman diliminde hava neredeyse 21 saat aydınlık kalır. Dolayısıyla da muhteşem dönemi hem turizm açısından değerlendirip hem de kendileri çeşitli faaliyetler ile doyasıya tadını çıkarmaktadırlar.

White Nights Dönemindeki Etkinlikler Nelerdir?

Beyaz gecelerin yaşandığı mayıs-temmuz aylarını içine alan zaman diliminde Ruslar birçok etkinlik organize etmektedir. Bunlardan en popülerlerine gelin göz atalım. 

1. Scarlet Sails (Kızıl Yelkenler)

Etkinliklerin en popüler olanlarından biri haziran ayının sonunda gerçekleşen “Scarlet Sails” etkinliğidir. Özellikle liseden yeni mezun olan öğrenciler için düzenlenen bir kutlamadır. Bu kutlamada Neva Nehri üzerinde, öğrencilerin hayat tutkularını gerçekleştirebilecekleri, yetişkinliğe sorunsuz bir yolculuk geçirmelerini dileyen kırmızı yelkenli bir tekne sudan geçer.

Aşağıdaki görsele baktığımızda hafif ürkütücü dursa da aslında oldukça eğlenceli bir etkinlik :)

Scarlet Sails Kutlamaları (EuroNews)

Scarlet Sails, her yıl milyonlarca insanın geldiği büyük bir halka açık etkinliktir. Bu etkinliğe katılan Saint Petersburg halkı ve buraya gelen turistler burada gerçekleşen müzik festivaline katılabilirler ve aynı zamanda Sovyet döneminden beri düzenlenmekte olan özel bir gece maratonuna katılabilirler. Bunun yanında su gösterisi ve muhteşem havai fişek gösterileri de insanları oldukça büyülemekte. Festival süresince ana etkinlik haline geldiğinden, şehirdeyseniz kesinlikle gitmeye değer.

2. Karnavallar

Beyaz Gece Festivali kutlamaları

Beyaz Gece Festivali kutlamaları sırasında, şehrin her yerinde gerçekleşen bir dizi karnaval bulabilirsiniz. 

Saint Petersburg'un özellikle Catherine Sarayı ve Pavlovsk banliyösünde düzenlenen karnavallar, tarihi olayların son derece sanatsal reprodüksiyonları için de popülerdir. Rusya'nın en önemli tarihi olaylarını kutlamak için sokaklarda dönem arabaları gezinir ve dönem kostümü giymiş oyuncular tarihi olayları canlandırır. Şehrin Saray Meydanı, resmi askeri geçit törenleri ve diğer büyük gösteriler için kullanılır ve aynı zamanda Paul McCartney ve The Rolling Stones gibi büyük müzisyenler bu meydanda özel konserler verir.

3. Opera, Bale ve Klasik Müzik Gösterileri

Beyaz Geceler Bale Gösterisi

Yılın yabancılara göre en nefes kesen etkinliği de bu dönemde sergilenen muhteşem bale gösterileridir. Bunun yanı sıra katılabileceğiniz bir sürü opera ve klasik müzik konserleri bulunmakta. 

Rus ve uluslararası sanatçılar tarafından gerçekleştirilen sanat performansları turistlere prodüksiyonların en iyisini sunar, çağdaş parçalar ve yeni prömiyerlerin yanı sıra ünlü tarihi prodüksiyonlara da yer verilir. Festival süresince her gün, yerel tiyatroda bale veya akşam opera performansları ve Mariinsky Konser Salonu'nda klasik veya opera müzik performansları vardır. Beyaz geceler zamanı Rusya’ya gitmek istiyorsanız, mutlaka bu gösterilere bilet almayı unutmayın! 

Beyaz Gecelerde Yapılabilecek Diğer Aktiviteler Nelerdir? 

Beyaz geceler zamanı yukarda yazdıklarımızla birlikte daha birçok aktivite yapabilirsiniz. Yapılabilecek diğer aktiviteleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  1. Açılan köprüleri seyretmek.
  2. Gezici arabalarında satılan ‘morozhenoe’ adlı Rus dondurmasını denemek.
  3. Çatılardan manzarayı izlemek.
  4. Dans etmek.
  5. Kale veya diğer yüksek yerlerden ufku izlemek.
  6. Geceler boyu müzeleri ziyaret etmek.
  7. Muhteşem havanın etkisiyle saray meydanındaki yıldızları izlemek.

Beyaz Geceler: Rusya’nın Hayal Ötesi Güzelliği!’ yazımızın sonuna geldik. Daha önce Beyaz Geceler Festivali’ne katılmış olan okuyucularımızın yorumlarını aşağıya bekliyoruz :) Bir sonraki yazıya kadar hoşçakalın. 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et