İlginç Bilgiler

En İyi 7 Meksika Maya Tapınağı


Ağustos 26, 2022 / 1696 Görüntüleme / 0 Yorum

 Geçmiş zamana tanıklık etmeye hazır mısınız? Muhteşem kalıntılar ve antik tapınaklarıyla Meksika Maya Tapınakları dünyanın her yerinden gelen turistler için her zaman popüler bir varış noktası olmuştur.

 Maya tapınakları, cennete en yakın yer olduğuna inanıldığı için genellikle piramitlerin tepesinde bulunmaktadır. Bu tapınaklar, Maya takviminde mevsimlerin döngülerini işaretlemek için Güneş, Ay veya yıldızların konumlarına göre Mayalar tarafından inşa edilmiştir.

Bu eşsiz ve ayrıca bazı sırları hala çözülemeyen tapınakları görmeye hazırsanız çantanızı hazırlayıp kemerlerinizi bağlayın. Meksika ülkesinde bulunan en önemli 7 Maya Tapınağı ziyareti için hep birlikte geçmişe yolculuğa çıkıyoruz!

Meksika’daki En İyi 7 Maya Tapınağı

1. Kukulcán 

UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınan bu antik kent içerisinde bulunan Kukulcán Tapınağı adını, sonbahar ve ilkbahar aylarında merdiven basamaklarının başındaki yılan yontusunda oluşan yılan gövdesi uzantısı şeklindeki gölgeden almaktadır.

Ana Maya yerleşim yerlerinden biri olan tapınağın 4 yanındaki merdivenler 91 basamaktan oluşmaktadır. Mayalıların, matematiksel zekâları ve ayrıca astrolojiye olan inançlarıyla yapılan bu tapınağın 4 merdiveninin toplam basamak sayısı bir yıldaki gün sayısına eşittir.

Meksika Maya Tapınakları'nın en popülerinden biri olan Kukulcán Tapınağı

2. Büyücü

Kahin olarak da bilinen bu Meksika Maya tapınağı, Meksika ülkesinin Uxmal bölgesinde bulunmaktadır. 1996 yılında Dünya Mirası listesine alınan Uxmal bölgesinde yer alan yapı 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Ayrıca, yaklaşık 35 metre yüksekliğindedir. Piramidin adı, yumurtadan doğan büyücü bir cücenin sadece bir gecede yetişkin olduğunu ve bir gecede bu piramidi inşa ettiğine olan inanıştan gelmektedir.

Antik Mayaların kültüründe tek oval yapıya sahip olan bu tapınak, Venüs’ün astronomik konumuna göre yapılmıştır. Tapınağın yapıldığı yerde doğal su kaynakları olmamasından dolayı tapınak Yağmur Tanrısı Chaac'a adanmıştır.

Büyücü Tapınağı

3. Yazıtlar 

Bitki örtüsü arasına gizlenmiş, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan Paleque bölgesinde bulunan ve Meksika Maya Tapınağı arasında yer alan bir diğer yapı olan Yazıtlar, 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Yaklaşık 26 metre uzunluğundadır. Adını 617 glif bloktan oluşan ve ayrıca en uzun Maya metinlerinden olan yazıtlardan almaktadır.

Kukulmán Tapınağı güneşle ilgili bir tapınak olmasına karşın, Yazıtlar evrenle ilgilidir. Tapınak, hastalık, ayrıca ölüm tanrıları tarafından yönetilen yeraltı şehri olan Xibalbá'nın dokuz seviyesini temsil etmektedir.

Palenque bölgesindeki Yazıtlar

4. Jaguar 

Antik Mayalar döneminde yeraltı dünyasının kapısı olarak kabul edilen, cenaze töreni tapınağı olan Büyük Jaguar, adını ana kapısına oyulmuş olan jaguar figüründen almaktadır. 47 metre yüksekliğe sahip olan yapı 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Tapınak, yeraltı dünyasının dokuz seviyesini temsil etmektedir. Ek olarak, tapınağın tepesi yılanlar ile çevrili büyük kral figürü ile süslenmiştir.

Jaguar

5. Rüzgar Tanrısı 

Antik Mayalar için Tulum, bölgedeki deniz ve kara ticaretinin ana merkezidir. Ziyaret eden herkesi büyüleyen Rüzgar Tanrısı, Karayip Denizi'nin turkuaz rengiyle birleşen bir uçurumun üzerindedir. Rüzgârın Tanrısı, rüzgara karşı daha az direnç sağlamak için silindirik şekilde inşa edilmiştir. Tulum'a kasırga yaklaştığında tapınağın tepesindeki delikten düdük sesi duyulur. Ayrıca, Mayaların bu sesi duyduğu zaman şehri terk etmeleri gerektiğini bildikleri söylenir.

Yılda iki milyondan fazla ziyaretçi alan tapınak Meksika ülkesinde yer alan diğer tapınaklar arasında ilk sıralardadır.

Rüzgar Tanrısı Meksika Tapınağı

6. Freskler 

Tulum'da bulunan Freskler, sosyal ve dini öneme sahip bir yapıdır. MS 11. yüzyılda yapılan Antik Meksika Maya Tapınağı iki katlı küçük bir mimaridir. İçe içe iki tapınaktan oluşan yapının iç duvarlar tanrıları, yılanları ayrıca çiçekleri tasvir eden duvar resimleriyle süslenmiştir. Ek olarak, tapınak astronomik bir gözlemevi olarak hizmet vermiştir. Üst katın tapınağı, süslemesi kırmızı renkli el baskılarından oluşmaktadır. Ayrıca, köşelerinde Mayalar için önemi olan Tanrı Itzamná'yı temsil eden büyük alçı maskeleri görebilirsiniz.

Tulum'da bulunan Freskler

7. Rosalila 

Son olarak Copan bölgesinde bulunan bir başka Maya Tapınağı olan Rosalila’dan bahsedeceğiz. MS 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Üzerine başka bir piramidin inşa edilmesi sebebiyle piramidin altına özenle gömülerek yapısının bozulmadan korunması sağlanmıştır. Adını taşın renginden alan tapınak, 14 metre yüksekliğindedir.

Rosalila

Yemyeşil bitki örtüsü ayrıca turkuaz sulara sahip Meksika sınırları içerisinde gizlenmiş, antik kent tutkunları için hazırladığımız ‘En İyi 7 Meksika Maya Tapınağı’ yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere :)

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et