İlginç Bilgiler

Erasmus Programının İsim Babası Erasmus Desiderus Kimdir?


Haziran 15, 2022 / 873 Görüntüleme / 0 Yorum

Desiderus Erasmus  

Karşınızda Orta çağın asisi, hem filozof hem yazar hem de cübbe giymeyi reddeden bir ilahiyatçı; Desiderus Erasmus! 

Bu yazımızda Yurtdışı Eğitim kısmında bulabileceğiniz ‘Yurtdışına ücretsiz nasıl çıkarım, Erasmus plus nedir?’ yazımızın kapak kızı Desiderus Erasmus hakkında bilgi edineceğiz. 

CÜBBE GİYMEYİ REDDEDEN İLAHİYATÇI 

Rönesansla beraber ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olarak kayda geçiyor Rotterdamlı Erasmus. 

Günümüzde ortaöğrenimi karşılayan bir öğrenim hayatının ardından Augustin tarikatına girerek rahip oluyor. Daha sonrasında sevgili Desiderus Orta çağda bir din adamı oluyor; fakat enteresan kısım şimdi başlıyor. Bulunduğu tarikatın din adamlarından izin alarak cüppe giymeyi reddediyor ve kendini bilime adamak istediğini söyleyerek yavaş yavaş sosyal çevrelerin kim yahu bu adam dedirten ortaçağın dedikodusu bol sularına 10 üzerinden 10 puan alan bir atlayışla dalmış oluyor.

Bu olayların ardından yerinde duramayan Desiderus, lisans eğitimi almak için University of Paris'e kaydoluyor ve eğitimini tamamladıktan sonra 1499'da İngiltere'ye gidiyor. Konken masalarının göz bebeği, Orta çağın argüman şövalyesi Desiderus ününe ün katarak John Colet, Thomas More (Morus) gibi aydınlarla tanışarak bilimin ufkunda yeni denizleri keşfe çıkıyor.

PAPALAR DA AZAR YER!

Papanın düşünceler üzerinde kurduğu hegemonyaya karşı çıkarak, gerçek hristiyanlık ruhunu antik çağın yalınlığında aramıştır. Böyle kibar kibar dediğimize bakmayın demediğini bırakmamış desek daha doğru olur.  Örnek olarak aşağıya yazarlığını konuşturan Orta çağa ait bir Desiderus alıntısı koyuyoruz.

"Papalar, kardinaller, piskoposlar da nicedir prenslerin bu hayat biçimine uygun yaşıyor, fakat aslında onları geçtikleri bile söylenilebilir. Üzerlerindeki bembeyaz cüppelerin tertemiz bir yaşam işareti olduğunu; başlarındaki iki boynuzlu, tek düğümlü başlığın hem eski ahit'i hem de yeni ahit'i en mükemmel biçimde ezberlediklerini gösterdiğini; eldivenlerinin, kutsal ekmeği kutsamaları için, insan ilişkilerinin lekesinden uzak durup bozulmadan kalmalarını sağladığını; asalarının kendilerine emanet edilmiş sürüyü koruyacakları anlamına geldiğini; haçın ise insancıl zayıflıkları yenmiş olmanın simgesi olduğunu düşünseler, acıyla dolacak hayatları neye benzerdi?"

- Desiderus Erasmus -

 

DELİLİĞİ ÖVEN FİLOZOF!

Desiderus Erasmus'un günümüzde hala canlılığını ve çekiciliğini koruyan tek bir başyapıtı var; ‘Deliliğe Övgü’ özgün adıyla: ‘Morias enkomion seu laus stultitiae’. Hiçbir kitaptan yararlanmadan bu yapıtı bize armağan eden Orta çağın popüler asisi olan kapak kızımız başyapıtını 1509 yılının yaz ayında İtalya'dan İngiltere'ye  yolcuğu sırasında ele almıştır. Söylentiye göre kitabı yazmasının arkasında yatan sebep çok sevdiği ve hatta evinden çıkmadığı arkadaşı Thomas More'u bir nebze gülümsetebilmekmiş. Sadece çok sevdiği arkadaşını güldürerek düşündürmekle kalmamış, Orta çağdan 21. yüzyıla kadar geçen sürede okuyan herkesi düşündürüp hala taze kalan onca yıl ardından değişmeyen insan fıtratı ve karakterini komik ve eleştirel yanları ile gözler önüne sunmuştur. 

1536 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde gözlerini hayata yumduğunda, Avrupa'nın düşünce yaşamında pabuçlarını ters giydirdiği papaların bile ziyaretine geldikleri bir kişi olacak kadar saygın bir yer edinmiştir. 

Son olarak yazımızı Erasmusun başyapıtı hakkında okuyucu yorumları ve ardından kitaptan minik alıntılar ile bitiriyoruz.  Sağlıcakla kal Stranger!

 

Erasmus yorum 2

- Oysa utanmaz dalkavuk, arsızların en sefilini tanrılara eşit göstermeye cesaret ettiğinde; bütün aşağılıklara dalmış olduğunu bildigi adamı bütün erdemlerin mükemmel bir örneği olarak ileri sürünce; yani kuzgunu tavus kuşu tüyleriyle süsleyince; sineği fil yerine kabul ettirmeye gayret edince; kahramanımız mahçup ve tavus kuşu gibi kasılıyor ve küstahca ibiğini kaldırıyor. Her ne ise, ben şu atasözünün dediğini yapıyorum: "Kimse seni övmezse, sen kendini öv!"

Erasmus yorum1

- Namussuzluk, etkisini hiç duymadıkları hastalıklardan biridir. Bazen duyarlarsa, bunun verdiği nahoş duyguyu kovmayı başarırlar. Başınıza bir taş düşsün, işte buna dert denir! Ayıp, rezalet, namussuzluk, hakaret ancak zarar vermesini isteyenlere zarar verir. Bir dert, onu önemsemeyenlere dert değildir. Herkes sana ıslık çalıyor; sen kendini alkışladıktan sonra sana ne?

- Bilinmelidir ki şahısların kötülükleri kalabalıkta hemen hemen hiç görülmez.

 -  Desiderius Erasmus  -

 

Bir Cevap Yazın

*E-Posta adresiniz gösterilmez.

Oturum Aç

Şifremi Unuttum

İçeriği Şikayet Et